Svakako, Kadijevic, Adzic, Raseta, Kukanjac, Sljivancanin, Mladic - nastavi niz, sve dijasporac do dijasporca.
Jebi ga, nije Tito "mogao voditi antisrpsku politiku" pa mu ovi sto zamijenise sajkace s titovkom u pokusaju "odbrane SFRJ" srusise istu.
Svakako, Kadijevic, Adzic, Raseta, Kukanjac, Sljivancanin, Mladic - nastavi niz, sve dijasporac do dijasporca.
Pa to i govorim, Jugoslavija je bila nula kada se poredi sa mnogim evropskim dežavama u to vrijeme ali danas mnogi porede Jugoslaviju sa današnjom BiH, Srbijom, Makedonijom, Hrvatskom pa veličaju Jugoslaviju kao super zemlju. Patio bi neko i za Estonijom da se preseli u Ugandu.madner wrote: ↑27/11/2019 10:18 Kakvo crno poredjenje sa drugim Evropskim zemljama. Tamo vrh civilizacije, bore se ko ima vise Nobelovaca i kolonija, ovdje 90% nepismenih.
Rumunija je za Jugoslaviju bila napredna drzava. Bugarska imala veci GDP prije 1939.
Cesku da ne spominjem. Uspjeh Jugoslavije je sto je iz trece lige dosla do druge, samo je to doslo do toga da to ljudi nisu smatrali uspjehom. Cuj da se porede sa Z. Evropom.
Fulas poentu. 1939 ili 1945 smo bili na dnu evropske lige. Treca liga. 1980 ili 1990 je to druga liga. Dakle jasan napredak. Isto kao sto danas hvale Erdogana, mada je Turska u borbi za drugu ligu. Ali jasan napredak.Hank Paldum wrote: ↑27/11/2019 10:29Pa to i govorim, Jugoslavija je bila nula kada se poredi sa mnogom evropskim dežavama u to vrijeme ali danas mnogi porede Jugoslaviju sa današnjom BiH, Srbijom, Makedonijom, Hrvatskom pa veličaju Jugoslaviju kao super zemlju. Patio bi neko i za Estonijom da se preseli u Ugandu.madner wrote: ↑27/11/2019 10:18 Kakvo crno poredjenje sa drugim Evropskim zemljama. Tamo vrh civilizacije, bore se ko ima vise Nobelovaca i kolonija, ovdje 90% nepismenih.
Rumunija je za Jugoslaviju bila napredna drzava. Bugarska imala veci GDP prije 1939.
Cesku da ne spominjem. Uspjeh Jugoslavije je sto je iz trece lige dosla do druge, samo je to doslo do toga da to ljudi nisu smatrali uspjehom. Cuj da se porede sa Z. Evropom.
Ali najbolje je kada je se prije putovalo sa firmom u neke rumunske vukojebine koje imaju restorane i hotele sa 1 zvjezdicom pa je se stvorio utisak da je čitava Rumunija takva a mi vrh civilizacije pa danas mnogi govore "Onda Rumunija nije imala sapuna a jeli su zelen hljeb a danas oni u EU a gdje smo mi? I onda vam nije Tito valjao". All hail Josip Broz Kim Jung![]()
Ti stalno pilaš po istom. Niko normalan ne tvrdi da je Jugoslavija bila u rangu Zapadne Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, ali bila je neka zlatna sredina Europe. Razlika između bivše Jugoslavije i zapadnouropskih zemalja nije bila toliko drastična i frapantna kao što je danas između zemalja bivše Jugoslavije i Češke Republike npr.Hank Paldum wrote: ↑27/11/2019 10:29Pa to i govorim, Jugoslavija je bila nula kada se poredi sa mnogim evropskim dežavama u to vrijeme ali danas mnogi porede Jugoslaviju sa današnjom BiH, Srbijom, Makedonijom, Hrvatskom pa veličaju Jugoslaviju kao super zemlju. Patio bi neko i za Estonijom da se preseli u Ugandu.madner wrote: ↑27/11/2019 10:18 Kakvo crno poredjenje sa drugim Evropskim zemljama. Tamo vrh civilizacije, bore se ko ima vise Nobelovaca i kolonija, ovdje 90% nepismenih.
Ali najbolje je kada je se prije putovalo sa firmom u neke rumunske vukojebine koje imaju restorane i hotele sa 1 zvjezdicom pa je se stvorio utisak da je čitava Rumunija takva a mi vrh civilizacije pa danas mnogi govore "Onda Rumunija nije imala sapuna a jeli su zelen hljeb a danas oni u EU a gdje smo mi? I onda vam nije Tito valjao". All hail Josip Broz Kim Jung![]()
Većina zemalja koje su bile kolonijalne prćije su bile nula u poredjenju s državama koje su živjele od kolonijalnih prćija (čitaj evropske države kojima se divimo). Industrijalizacija i modernizacija jedne feudalne, nepismene, militantne, kmetovske, polu-agrarne, polu-nomadske prćije u četiri petogodišnja plana je nešto što se na ovom prostoru više nikad neće desiti.Hank Paldum wrote: ↑27/11/2019 10:29Pa to i govorim, Jugoslavija je bila nula kada se poredi sa mnogim evropskim dežavama u to vrijeme ali danas mnogi porede Jugoslaviju sa današnjom BiH, Srbijom, Makedonijom, Hrvatskom pa veličaju Jugoslaviju kao super zemlju. Patio bi neko i za Estonijom da se preseli u Ugandu.
Aha. Dobro. Poanta je napasti moj lik i djelo, a ne pričati o tome šta ko piše. Meni je dio onoga što Chossudovski piše interesantno. To piše i Krugman. I Naomi Wolf. I dosta drugih zanimljivih analitičara. Kao što rekoh, sve treba čitati cum grano salis. Inače, kad nešto analiziraš, trebaš pročitati sve, pa i ono s čim ili one s kojima se ne slažeš. Ja nigdje ne rekoh da je CIA srušila Jugoslaviju, već postavih CIA-inu analizu iz tog vremena kao zanimljivu. U svakom slučaju, bitno je da si ti mene uhvatio u nedjelu. Ugodan dan želim.LBVIEW wrote: ↑27/11/2019 10:21
Ovako, kad kao vjerodostojan izvor informacija navedes ovog tereticara zavere, sve drugo pada u vodu, kuzis?
A SFRJ nisu rasturili/zapoceli rat u istoj ni CIA, ni MMF...vec velikosrpska politika predvodjena SANU, JNA i SPC-om. To su danas historijske cinjenice koje prihvacaju svi osim Srbije, Rusije i ovih par nezavisnih intelektualaca koji se vode onom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" devizom.
Taman posla da iscitavam njihove revizionisticke i relativizatorske pamflete, dobro da me nisi uputila na Petera Handkea i njegove "putopise po Dunavu i Pomoravlju".
kamberovica polje wrote: ↑27/11/2019 10:44 Ti stalno pilaš po istom. Niko normalan ne tvrdi da je Jugoslavija bila u rangu Zapadne Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, ali bila je neka zlatna sredina Europe. Razlika između bivše Jugoslavije i zapadnouropskih zemalja nije bila toliko drastična i frapantna kao što je danas između zemalja bivše Jugoslavije i Češke Republike npr.
Ja čak i ne mislim na ekonomiju i napredak u drugim oblastima kada govorim o rangu sa Njemačkom i drugim zemljama u to doba. Više govorim o pravima običnog čovjeka kao što su demokratski izbori, pravo na kritiku vlasti i slobodu medija, bezpotrebno i pretjerano nasilje milicije, borba protiv nasilja nad maloljetnicima kao npr. kada prosvjetni radnici dignu ruku nad prvačićem kada ne zna zadatak. Ne mislim uopšte rang listu i kako stoji Jugoslavija, niti može svaka država biti Švicarska niti treba imati odbojnost prema domovini jer nije Švicarska.piupiu wrote: ↑27/11/2019 10:46 Većina zemalja koje su bile kolonijalne prćije su bile nula u poredjenju s državama koje su živjele od kolonijalnih prćija (čitaj evropske države kojima se divimo). Industrijalizacija i modernizacija jedne feudalne, nepismene, militantne, kmetovske, polu-agrarne, polu-nomadske prćije u četiri petogodišnja plana je nešto što se na ovom prostoru više nikad neće desiti.
Niko ne gaji te iluzije. Jugoslovenstvo se vec nastavilo konvertovano - iste zablude i greska ali na drugi nacin.Hank Paldum wrote: ↑27/11/2019 11:26
Da neko želi u 2019. da se vrati to uređenje nazad je baš mindfuck. Ili je prejaka nostalgija ili su ove danas države toliko ubili vjeru i volju u čovjeku za životom da nesvjesno bira manje zlo.
Pa tako ti je to svuda, ne samo kod nas - o ljudskoj prirodi pricam. Mislim, ne znam kako je u tim skandinavskim drzavama (koje su sve socijalisticke u odnosu na ogoljeni americki/anglo kapitalizam korporatokratije, na primjer), ali privatiziaciji i restruktuiranju se uvijek neko protivi. Recesije su redovne i tamo, pa onda otpuste hiljade radnika i kud koji mili moji. Pa ustane sindikat, gdje ga jos ima. A danas su najuspjesnija drustva ta vasa gore i azijska, koja su poludiktature (Singapur, na pr). Tako da pravila nema. Ja ne mislim da možeš sistem koji je neka druga kultura razvila lako nakelemiti na svoj razvojni put. To teško ide. A ljudi k'o ljudi.hAZNADAR wrote: ↑
YU ...
1945. je bilo samo 12 demokratskih država na svijetu, a i one su bile daleko od perfektnih. VB kolonijalna vlast - genocid na Aboridžinima, otimanje domorodačke djece do sredine 70-ih, pravo glasa 1962., progon komunista i sindikalista, zlostavljanje djece po internatima. USA - rasna segregacija, crnci ne glasaju do 1965., McArthyism. Švicarska - žene dobile pravo glasa 1971. Itd. I ta superiornost demokratskog sistema je za debatu, samo što su tamo poslije Drugog svj rata ojačale institucije i civilno društvo. Sloboda medija? Neupitno veća na zapadu, ali i nju treba posmatrati u sprezi sa vlasništvom nad medijima i u demokratskim sistemima.
Ne shvatam problem sa Svicom, demokratski referendum prije toga nije imao vecinu.piupiu wrote: ↑27/11/2019 12:031945. je bilo samo 12 demokratskih država na svijetu, a i one su bile daleko od perfektnih. VB kolonijalna vlast - genocid na Aboridžinima, otimanje domorodačke djece do sredine 70-ih, pravo glasa 1962., progon komunista i sindikalista, zlostavljanje djece po internatima. USA - rasna segregacija, crnci ne glasaju do 1965., McArthyism. Švicarska - žene dobile pravo glasa 1971. Itd. I ta superiornost demokratskog sistema je za debatu, samo što su tamo poslije Drugog svj rata ojačale institucije i civilno društvo. Sloboda medija? Neupitno veća na zapadu, ali i nju treba posmatrati u sprezi sa vlasništvom nad medijima i u demokratskim sistemima.
Naravno da nije sav primitivizam i diskriminacija izmišljeno i postojalo samo u Jugoslaviji, naveo si dosta dobrih primjera ali ljudi iz tih zemalja ne pate za tim navedenim periodima. Nećeš nikada čuti niti od jednog crnca da mu fali 1964. jer se u 2019. može glasati ali se onda izabere rasista poput Trumpa niti ćeš čuti niti od jedne Švicarke da joj fali 1970. jer džaba joj pravo kada muškarac više zarađije od nje. To što je u BiH parodija demokratije ne znači da trebamo žaliti za vremenima bez demokratije. To bi bilo isto kao kada bi neko patio za vremenima kada bi hendikepirana djeca bila kod kuće u podrumu ili u ćošku sobe jer nemaju roditelji kud sa njima samo zato što imamo Pazariće.piupiu wrote: ↑27/11/2019 12:03 1945. je bilo samo 12 demokratskih država na svijetu, a i one su bile daleko od perfektnih. VB kolonijalna vlast - genocid na Aboridžinima, otimanje domorodačke djece do sredine 70-ih, pravo glasa 1962., progon komunista i sindikalista, zlostavljanje djece po internatima. USA - rasna segregacija, crnci ne glasaju do 1965., McArthyism. Švicarska - žene dobile pravo glasa 1971. Itd. I ta superiornost demokratskog sistema je za debatu, samo što su tamo poslije Drugog svj rata ojačale institucije i civilno društvo. Sloboda medija? Neupitno veća na zapadu, ali i nju treba posmatrati u sprezi sa vlasništvom nad medijima i u demokratskim sistemima.
Švicu sam naveo u diskusiji vezanog za financijski i ekonomski dio
Etnickim ili vjerskim predznakom,.. svejedno - ljudi se i dalje ocjenjuju po nekim stvrima koje bi trebale ostati privatne. Danas su uspjesna drustva ona koja imaju kolektivnu svijest i kolektivni osjecaj zajednickog, obzira prema drugima,... Nisam vjerovao da je to moguce primijeniti na nas dok nisam vidio kako nasa djeca stasaju sa takvom svijescu vani kroz skolstvo. Sve je moguce - pa i promijeniti nas sa ispravnim programom.piupiu wrote: ↑27/11/2019 11:57Pa tako ti je to svuda, ne samo kod nas - o ljudskoj prirodi pricam. Mislim, ne znam kako je u tim skandinavskim drzavama (koje su sve socijalisticke u odnosu na ogoljeni americki/anglo kapitalizam korporatokratije, na primjer), ali privatiziaciji i restruktuiranju se uvijek neko protivi. Recesije su redovne i tamo, pa onda otpuste hiljade radnika i kud koji mili moji. Pa ustane sindikat, gdje ga jos ima. A danas su najuspjesnija drustva ta vasa gore i azijska, koja su poludiktature (Singapur, na pr). Tako da pravila nema. Ja ne mislim da možeš sistem koji je neka druga kultura razvila lako nakelemiti na svoj razvojni put. To teško ide. A ljudi k'o ljudi.hAZNADAR wrote: ↑
YU ...
P.S. Kao što si dobro primijetio, kod nas se sistem zapravo nije promijenio, promijenile su se vrijednosti. Ovo što imamo sada je takodje partijska diktatura, samo sa etničkim predznakom. Ovo malo pluralizacije možda ukine dominaciju etničkog, ali partijskog, teško.
Cuj, uspjesnim modelom soc. ekonomije. A nekoliko godina doslovce zivjeli od donirane hrane, da o kreditima i ne govorimRamzess Veliki wrote: ↑27/11/2019 12:22 Opet nacionalisticki placenici lazu narod?
Bila je bolja i u krizi od ovih jadnih nazovi drzavica. I kad je bila kriza, bila je za sve podjednako, ne kao sad samo za neke, a manjina koja finansira price o "nikad nam nije bilo bolje" se bahati vilama i imanjima, pljackaju, smjenjuju nepodobne, djeca im slobodno ubijaju ljude autima. Da ne idem u detalje zasto je uopce doslo do dirigovane krize koja je vodila u raspad nekadasnje drzave jer je bila uspjesnim modelom SOCIJALISTICKE EKONOMIJE, sto se vise nikada nazalost nece ponoviti. Sad je stanje mafijaske nehumane ekonomije gdje nicim nisi zasticen, placas studije a posao ti uzme neko ko nogom nije usao na fakultet nego mu postom poslali diplomu. Jedini doktori koji te mogu operirati zavrsili su drzavni fakultet u toj Jugi i morali su otici da na njihovo mjesto sjednu opasni idioti koji misle da sa kupljenom diplomom mogu da te razrezu. U onoj drzavi si se lijecio od raka na racun drzave, u ovoj ces krepat od upale pluca. U ovoj se drzavi djeca lijece od donacija i u stranim klinikama. U onoj drzavi borac je bio cijenjen, postovan, u ovoj ga otjeraju sa posla i kad mu porodica umire od gladi, dok novinari to ne prikazu u novinama niko im ne pomaze, nacelnik im posalje stotinjak KM da se slika sa njima u ruci i ostave ih da pocrkaju.
Proizvodili smo Golfove, sad sa ovom vlasti ne mozemo proizvoditi ni brave za Golfa. Imali smo Energoinvest cije trafostanice jos uvijek rade po bijelom svijetu, sad maltene ne postoji. Ne postoji Pretis, ne postoji Soko Mostar u kojem su se pravili lovacki avioni, ne postoji GP Put koji je imao pogone vani, kao ni Hidrogradnja, koju ni jedna ovdasnja kompanija nikada nece dostici jer u ovim novim stranacki podobnim mafijaskim kompanijama ne cijene znanje nego ko te je poslao.
Ova vlast (dosadasnja sa SDA nesretnicima) je opstajala samo na prodaji onoga sto je prije nje napravljeno, kad sve rasprodaju nece ostati nista. Ono sto se gradi nije drzavno nego privatno vlasnistvo, ali ne vase nego onih koji su vas opljackali pricama o privatizaciji, bajkama o vaucerima koje su vam organizovano pokrali i obogatili se na vas racun, a sada morate moliti da radite kod tog sljama.
Ova drzava se prazni, ljudi bjeze iz nje kako znaju i umiju, to sve govori o ovoj drzavi. Bjeze za hljebom, da se nikada ne vrate, ili da se vrate sa njemackom penzijom. I pticama je jasno da ce i ovaj postojeci penzioni fond propasti, novac koji vam uzimaju ce negdje nestati, i sta onda?
U onoj drzavi svi ovi koji su sada na vlasti, ili su kao neki uspjesni biznismenin, menadzeri, svi bi lezali dugogodisnje kazne.
Da.... sastavlja se i Fiat u Krajgujevcu pa nema nekog rahatluka... Sve dok bude kapala subvencija. Sastavlja se i Renault u Sloveniji... Sve do drzava sponzorise. Ja fantazije...
neke normalne stvari se nije moglo kupiti bilo to jefitno ili ne.... pa se onda naguralo u Ficu i preko granice u soping
Kakva je subvencija bila prije?
A koja vlada ne subvencionira svoju privredu?
Provjeri zasto se doslo do sastavljanja u TASu... Subvencije su generalno pljacka naroda od koje imaju koristi samo korporacije. Ako ti TAS fali nadjes nekih miljardicu ili dvije i siguran sam da ce principal naci interes u toj prici. Do tada ce proizvoditi gdje mu je jeftinije.madner wrote: ↑27/11/2019 13:01Kakva je subvencija bila prije?![]()
Jos jednom, proizvodi iz Vogosce su velikom vecinom isli u izvoz.
Inace ne znam kakve probleme imas sa subvencijama, EU obilato iste koriste. Od poljoprivrede do Airbusa.
Kako ti nije jasno da to nije nikako znak lose situacije. Ako mozes sebi priustiti da odes u soping par stotina kilometara jednom mjesecno, imas visak primanja. Drugo, soping vani se radi preko deviza. Dakle kupujes realnom vrijednoscu tvoje monete, subvencije ne igraju ulogu ako postoje.