Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
CPT

#1776 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote:
CPT wrote: Jok bre... Alije je pokvario idilu koja je tad vladala. Bilo je nesto malo puskaranja Slovenije, malo vise puskaranja u Hrvatskoj ali njegova Islamska deklaracija je prekucala sve. BRE! Da nije bilo Alija mnogo bi se lepo slozili sa Srbima da razhebemo Hrvate, Albance a mozda i Slovence. A onda bi mnogo lepo ziveli u zajednici.
Ovo ne stoji iz razloga sto je SDS podrzavao Alijin izbor. Karadzic je pred izbore rekao da ce se sa Alijom lako dogovarati, a ako se izabere Nijaz Durakovic da ce to dovesti do rata. Nacionalisti su podrzavali jedni druge jer je to model koji njima odgovara, organizovanje torova glasaca kojim ce se osigurati za periode svoje vladavine. Bilo koja gradjanska opcija neutralize glasacko tijelo nacionalnih stranaka i oni gube vlast, gube politicki utjecaj i gube utjecaj na pravosudje. Zbog toga ne treba da cudi sto se na sve nacine zajednickim snagama bore protiv gradjanskih inicijativa.
Ako je Karadzic rekao onda je to sigurno tako jer svi znamo da Karadzic ne laze. Covjek je inace patoloski lazov al ok. Nema to nikakve veze sa nacionalistima jer je Srbija pakovala "JNA" u BiH dok je Alija "nacionalista" mahao zastavom SFRJ. Da je na celu BiH bio Nijaz (ili Isus) sa fantasticnom gradjanskom klapom doslo bi ti tacke u kojoj Srbi zele da BiH bude dio agresija na HR. Onda se to gradjanski odbije ili gradjanski prihvati...
CPT

#1777 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote:
CPT wrote: Jok bre... Alije je pokvario idilu koja je tad vladala. Bilo je nesto malo puskaranja Slovenije, malo vise puskaranja u Hrvatskoj ali njegova Islamska deklaracija je prekucala sve. BRE! Da nije bilo Alija mnogo bi se lepo slozili sa Srbima da razhebemo Hrvate, Albance a mozda i Slovence. A onda bi mnogo lepo ziveli u zajednici.
Ovo ne stoji iz razloga sto je SDS podrzavao Alijin izbor. Karadzic je pred izbore rekao da ce se sa Alijom lako dogovarati, a ako se izabere Nijaz Durakovic da ce to dovesti do rata. Nacionalisti su podrzavali jedni druge jer je to model koji njima odgovara, organizovanje torova glasaca kojim ce se osigurati za periode svoje vladavine. Bilo koja gradjanska opcija neutralize glasacko tijelo nacionalnih stranaka i oni gube vlast, gube politicki utjecaj i gube utjecaj na pravosudje. Zbog toga ne treba da cudi sto se na sve nacine zajednickim snagama bore protiv gradjanskih inicijativa.
Jedan od 3 konst. naroda u BIH konstantno glasa za fasisticke stranke tako da je ta prica o "gradjanski ovo ono" suplja samo tako... Ono kad gradjanski odesu BL pa dobijes ciglu u glavu.
CPT

#1778 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote:Trebao je to biti Bogic Bogicevic.
Da... Da je na celu BiH bio Bogic Bogicevic Srbi bi otkazali projekt za koji su spremali nekoliko decenija.
nenadivan

#1779 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by nenadivan »

Ramzess Veliki wrote:
Činjenica je da su nacionalisti jedni drugima odgovarali. Vjerovatno bi došlo do rata i da je Duraković izabran, ja to ne mogu znati, ali stoji da je lakše bilo proizvesti strepnju među Srbima time što Alija staje na čelo muslimana/Bošnjaka. Ono što je danas Bošnjacima Srebrenica, to je Srbima Jasenovac, nebitno što je broj stradalih veći. Strah od novog Jasenovca je se već od ranije uvukao među Srbe - najviše zahvaljujući negaciji istog od strane Franje Tuđmana, ali i vještom igrom srpskih nacionalista obučenih u komunističko ruho. Jugoslavija je godinama bila satrvena borbama između hrvatskog i srpskog nacionalizma, tako da smrću Tita i nestankom istočnog bloka nema više razloga da postoji. Građanska kultura kod nas slabo da je i postojala. Nažalost, kod Srba iz BiH možda i ponajmanje - najviše zbog same strukture stanovništva, odnosa seoskog/gradskog st., nivoa obrazovanosti i sl. Stanje nije bilo sjajno ni kod druga dva naroda.
Kreće rat, muslimani se demonizuju, čine se zločini na sve tri strane, s tim što realno Srbi najviše organizvoanih zločina čine. Nažalost, to je činjenica koja ne godi ni jednom Srbinu - ali je treba pogledati u oči.
CPT

#1780 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by CPT »

nenadivan wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Činjenica je da su nacionalisti jedni drugima odgovarali. Vjerovatno bi došlo do rata i da je Duraković izabran, ja to ne mogu znati, ali stoji da je lakše bilo proizvesti strepnju među Srbima time što Alija staje na čelo muslimana/Bošnjaka. Ono što je danas Bošnjacima Srebrenica, to je Srbima Jasenovac, nebitno što je broj stradalih veći. Strah od novog Jasenovca je se već od ranije uvukao među Srbe - najviše zahvaljujući negaciji istog od strane Franje Tuđmana, ali i vještom igrom srpskih nacionalista obučenih u komunističko ruho. Jugoslavija je godinama bila satrvena borbama između hrvatskog i srpskog nacionalizma, tako da smrću Tita i nestankom istočnog bloka nema više razloga da postoji. Građanska kultura kod nas slabo da je i postojala. Nažalost, kod Srba iz BiH možda i ponajmanje - najviše zbog same strukture stanovništva, odnosa seoskog/gradskog st., nivoa obrazovanosti i sl. Stanje nije bilo sjajno ni kod druga dva naroda.
Kreće rat, muslimani se demonizuju, čine se zločini na sve tri strane, s tim što realno Srbi najviše organizvoanih zločina čine. Nažalost, to je činjenica koja ne godi ni jednom Srbinu - ali je treba pogledati u oči.
Jasta su. Ko nas bre zavadi i to. Da bilo Alije Izetbegovica Milosevic bi poveo Srbiju na putu prema EU i to. Bosnjaci su trebali pronaci nekog ,ko nije "previse musliman" da se ne uplase. V protivnom ce biti prisiljeni u genocid zbog pamcenja na Jasenovac. Ono ... :run:
Maraschino

#1781 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Maraschino »

:thumbup: :thumbup:

:bih: :bih: :bih: :bih:
mali jomu

#1782 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by mali jomu »

– “Da je samo jedan Hrvat ili Srbin poginuo braneći Sarajevo – a nije jedan, nego mnogo njih – mi bismo trebali da ustanemo i da mu odamo poštu na način koji priliči.”

-“Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina prava podjela. Sve ostalo su uvredljive besmislice.” “Nema loših naroda, ima samo loših vođa. Oni koji su krivi za nesreću Bosne odgovarat će prije ili kasnije pred Bogom i pred ljudima. Tu odgovornost niko neće moći izbjeći.”

– “Naša zemlja i naš narod bili su osuđeni na uništenje. Sam naš opstanak je naša pobjeda.”

Image

– “Nikad nisam mislio da me svi ljudi treba da vole, zašto bi? I mnogo bolji ljudi od mene imali su ljutih neprijatelja, zašto da ja nemam? Isusa su njegovi sunarodnici predali Rimljanima, Gandija nisu ubili Englezi, nego njegovi, nije im bio dovoljno dobar Indijac, Rabina nije ubio Arap nego njegov čovjek, nije mu dovoljno bio Jevrej. Šta se tu može? Nad svima nama će jednoga dana izrasti zelena trava, ali ljudi o tome ne misle.”

http://izdvojeno.ba/vrijedi-se-prisjeti ... tbegovica/
mali jomu

#1783 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by mali jomu »

IZETBEGOVIĆEVE RIJEČI

"Oni koji u kritičnim danima nisu ništa učinili, sada dijele lekcije o miru, ratu, pregovorima, Dejtonu..."

Image
Želja mi je samo da moja knjiga posluži pomirenju na osnovu pravde, ali i protiv zaborava. Zaboraviti ne smijemo

Šestog jula 2001. godine, u sarajevskom tada Domu Armije, a danas Domu OSBiH, održana je promocija knjige "Sjećanja" prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izetbegovićeve riječi na ovoj promiciji posebno su aktuelne u vrijeme kada se prisjećamo novembra i decembra 1995. godine, odnosno potpisivanja i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio krvoproliće i nastavak agresije na BiH.

Govor Alije Izetbegovića sa promicije prenosimo u cijelosti:

-Zahvaljujem vam što ste u ovako velikom broju došli na promociju moje knjige. Zahvaljujem se sastavljačima knjige, akademicima Abdulahu Sidranu i Tvrtku Kulenoviću te gospodinu Gradimiru Gojeru te profesoru i doktoru Enesu Kariću. Moje posebno priznanje zaslužuju oni koji su ovu današnju promociju odstajali, a ima ih jako mnogo, hvala im na strpljenju.

Pošto su zvanična saopćenja ograničena zbog džume na pet do osam minuta, ja ću u ovoj prilici svoje izlaganje posvetiti samo jednom pitanju - naknadnoj pameti. Ako pišete memoarski tekst, često ste u iskušenju da posežete za onim što se naziva naknadna pamet. Šta napisati o događajima: ono što ste mislili ili govorili onda u danima kada su se ti događaji odvijali ili ono što o njima mislite danas? Čitaoca zanima prvenstveno ono prvo i to je jedino pošteno, a da biste to postigli, primorani ste stalno citirati sebe. To je razlog što u knjizi često i naširoko navodim svoje govore, pisma i intervjue iz tih dana, i to je i dobra i loša strana ove knjige.

Dobra strana je da se izbjegava naknadna pamet, moje tvrdnje su tada više dokumentovane i autentične, i ja ne iznosim čitaocu nešto što danas mislim o nekom događaju, nego šta sam onda, ispravno ili pogrešno, govorio ili mislio. To su bili moji komentari na vruće, kako bi se reklo, bez zadrške, moje nepotrebne reakcije na događaje iz toga najidentičnijega svjedočenja o njima. Loša strana tog metoda je što je umanjen prostor za priču koja knjigu čini zanimljivijom. Morao sam tražiti neku ravnotežu između ova dva zahtjeva, kratko rečeno, između dokumenta i priče. Ne znam koliko sam u tome uspio, čitaoci će o ovome suditi, ali htio bih da znaju moje dileme i motive kojima sam se rukovodio.

Naknadna pamet je nekorisna, kako je to u jednoj prilici rekao ovdje prisutni i jedan najveći bosanski pjesnik Abdulah Sidran - nedavno jedan njegov intervju u kojem je to rekao pročitao sam u Nezavisnim novinama - dakle, nema koristi od naknadne pameti. Naknadna pamet je poput lanjskog snijega, ali, začudo, dobro se prodaje. Svi su generali poslije bitke, svaku večer slušate ljude koji u kritičnim danima nisu ništa učinili, ali sada dijele lekcije o svemu i svačemu, o miru, ratu, pregovorima, Dejtonu itd.

Još nešto: mnogi događaji nisu našli mjesta u ovoj knjizi, nisam ih potpuno zaboravio, ali je bilo nedovoljno ono što sam zapamtio od njih. To je naročito slučaj o onim događajima iz rata i neposredno pred rat, kada se nije imalo vremena za pravljenje zabilješki jer da biste pisali o nekom događaju, nije dovoljno da ga se sjećate, morate znati detalje, smjestiti ga u prostor, vrijeme, okolnosti, morate znati kada se dogodio, ko su bili učesnici, ko je šta rekao i kako se ponašao, a to ponekad nije bilo zabilježeno i izgubilo se u zaboravu.

Međutim, bilo je ljudi sa manje obaveza koji su ponešto bilježili i oni će, nadam se, pisati i postepeno popuniti sliku, adekvatno ispraviti nešto što sam ja u ovoj knjizi rekao. Na kraju, želja mi je samo da moja knjiga posluži pomirenju na osnovu pravde, ali i protiv zaborava. Zaboraviti ne smijemo.

https://faktor.ba/vijest/oni-koji-u-kri ... tonu/60088
Hafis

#1784 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hafis »

Bakire sine, izađi malo ponekad na havu, eto si požutio k'o limun u tom trezoru.
Novak20

#1785 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Novak20 »

Hafis wrote: 27/11/2019 11:04 Bakire sine, izađi malo ponekad na havu, eto si požutio k'o limun u tom trezoru.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
aadam

#1786 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by aadam »

Hafis wrote: 27/11/2019 11:04 Bakire sine, izađi malo ponekad na havu, eto si požutio k'o limun u tom trezoru.
požutili smo mi od njegova zuluma
mali jomu

#1787 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by mali jomu »

Ne da Bake spavat, hajmo hajmo budjenjeee :lol:
Hank Paldum

#1788 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hank Paldum »

Ne znam zašto neki kritikuju rahmetli Aliju i kao nešto žele dokazati dokazima kako je SDA bila u koaliciji sa SDS i HDZ i kako su skupa vezali zastave. Jesu, pa šta? Prvo prošlo je tada vrijeme komunizma i čelične šake, SSSR, berlinski zid, Čehoslovačka, Čaučesku, Tito
došloo je vrijeme demokratije i pad komunizma, to su morali shvatiti i konzervativni komunisti na prostorima Jugoslavije.
SDA, HDZ i SDS nisu pomagali jedni drugima jer su bili u talu (naravno govorim o vremenu osnivanja, ne govorim o ovim današnjim političarima koji su svjesni da stojimo u mjestu pa je sada samo ko je jamio jamio i dobijanje izbora pričom 90ih dok se oni grle međusobno) već što su imali zajedničkog neprijatelja komuniste. Bas zato je se i Šešelj zauzimao za Alijinu slobodu i iz istog razloga su predsjednici te 3 stranke išli jedni drugima kada su osnovane a ne što su svi bili u nekom talu. Da su nacionalisti jedni drugima odgovarali nije nikako za osudu nego jednostavno logično dešavanje gdje je Duraković bio strano tijelo, ne u samo u BiH nego i u novoj eri Evrope.
Uostalom sva koalicija i komunikacija sa SDSovcima od strane Alije i ostatka SDA je se desilo prije početka rata. Kako se može neko okriviti za saradnju sa strankom odgovornom za rat, genocid i etnicko čišćenje kada se u tom momentu još ništa nije desilo?

Od kada je postojala SFRJ nikada se nije niko na popisu izjašnjavao Jugoslovenima i Bosancima sve te decenije znači dolaskom demokratskih izbora i pojavom stranaka nije se probudila nacionalna svijest nego je ona uvijek tu bila. Znači logično je dešavanje bilo osnivanje stranaka koja će svaka predstavljati svoj narod i traženje kompromisa i zajedničkog života umjesto da se pretvaramo sa Durakovoćem da je kao u Titinom vaktu. To što je SDS nakon toga napravio nije kriv ni Alija niti jedan SDAovac.
madner

#1789 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Kritikuje se ta vizionarska politika jer je onemogucila organizaciju oruzanih snaga kroz drzave strukture. Ako odaberes SDS kao koalicionog partnera, ne kontrolises MUP ili TO.

Mada se slazem da to jeste bila organski logicna saradnja, stranke istih svjetonazora i kompatiblnih ciljeva.
Haman2

#1790 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Haman2 »

Kakvi citati i kakvi bakraci. Nema tu nista pametno. Najvazniji su oni: 1." mirno spavajte rata nece biti" - ostavlja narod psihicki i vojno nepripremljen za rat. 2. " za rat je potrebno dvoje".- naravno ako onaj drugi zeli dobiti batine, jer je nespreman za rat dok su drugi do zuba naoruzani. 3. " JNA je tu da nas cuva" - JNA je cuvala samo Srbe a bila je protiv svakog drugog naroda: Slovenaca, Hrvata i Bosnjaka.4. ' Dragim Bogom se kunem da necete biti Palestinci". Ljudi vele " vjernik je Alija ne bi se dzaba kleu Bogom, a Bosnjaci ispadose isto kao i Palestinci rasuti sirom svijeta.
Nikad nisam imao povjerenja u ljude koji su prosli kroz luke civilne i vojne obavjestajne sluzbe.
Temu otvaraju oni koji zele skrenuti paznju sa politike SNSD i HAZ-a. Zasto pricati o njihovim opstrukcijama kad mozemo nametati sasvim nevazne teme i mlatiti price o ovom ili onom potpuno nezavsnom problemu.
Tempo
ZeModerator

#1791 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Tempo »

madner wrote: 27/11/2019 13:15 Kritikuje se ta vizionarska politika jer je onemogucila organizaciju oruzanih snaga kroz drzave strukture. Ako odaberes SDS kao koalicionog partnera, ne kontrolises MUP ili TO.

Mada se slazem da to jeste bila organski logicna saradnja, stranke istih svjetonazora i kompatiblnih ciljeva.
to je uvjek bila, a i sad je, jedna stranka.
madner

#1792 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Tempo wrote: 27/11/2019 13:39
madner wrote: 27/11/2019 13:15 Kritikuje se ta vizionarska politika jer je onemogucila organizaciju oruzanih snaga kroz drzave strukture. Ako odaberes SDS kao koalicionog partnera, ne kontrolises MUP ili TO.

Ne bih isao tako daleko. Da je bila jedna etnija, sasvim sigurno ne bi bile 3. No, posto su etnije imale druge prioritete i te stranke su imale druge ciljeve oko nekih pitanja.
Tempo
ZeModerator

#1793 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Tempo »

madner wrote: 27/11/2019 13:41
Tempo wrote: 27/11/2019 13:39

Ne bih isao tako daleko. Da je bila jedna etnija, sasvim sigurno ne bi bile 3. No, posto su etnije imale druge prioritete i te stranke su imale druge ciljeve oko nekih pitanja.
sto tri? zato sto su u registar politickih subjekata upisana pod tri imena? zasto sto svaku sekciju vodi drugi covjek? ili zato sto imaju istu ideologiju, tijesnu saradnju po svim pitanjima koja se ticu njihovog opstanka, probitka i dobrobiti, te su od pocetka do danas u tzv. koaliciji?
madner

#1794 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Zato sto je bio rat i tu nisu bili koalicija. To sto su poslje rata savrseno u koaliciji ne mjenja tu bitnu cinjenicu.
Tempo
ZeModerator

#1795 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Tempo »

madner wrote: 27/11/2019 13:50 Zato sto je bio rat i tu nisu bili koalicija. To sto su poslje rata savrseno u koaliciji ne mjenja tu bitnu cinjenicu.
kako mislis nisu bili koalicija? svo vrijeme su bili u dogovoru i kordinaciji, samo sto nisu zasjedali u parlamentu i predsjednistvu, nego u svjetskim metropolama u najskupljim hotelima. u ratu nije doslo do ideoloskog razjedinjenja nacionalisticke partije.
madner

#1796 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Doslo je, da nije bilo razjedinjena ne bi bilo rata.
Tempo
ZeModerator

#1797 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Tempo »

madner wrote: 27/11/2019 14:09 Doslo je, da nije bilo razjedinjena ne bi bilo rata.
kako? ovi jedni prestali bit nacionalisti i postali liberali, a ovi drugi prestali bat nacionalisti, a postali socijalisti?

oni se jaro prikazuju u obliku tri partije samo zasto sto je to jedini nacin da opstanu. kad bi se na izborima pojavili bakir, mile i covic, zagrljeni, sa nagovjestajem erekcije u pantalonama, niko ne bi za njih glaso., a ovako, kad salju jasne poruke, porucuju, odgovaraju na poruke, prijete ukidanjem, odcjepljenjem, urcem-palcem, pola biraca glasa za njih. zaratili su da dobiju na popularnosti. to sto je poginulo na stotine hiljada ljudi, to nema veze. njima je to svejedno. ciljevi su postignuti. oni su gospodari, a mi smo robovi. njihova djeca ce biti gospodari, a nasa djeca ce biti robovi.
skambrljo

#1798 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by skambrljo »

-Kad krenete da uzimate od naroda i ako vas uhvate u tome, vi recite tačno je, uzimamo, ali sve kako bi to sačuvali od vas samih! I recite halalite braćo muslimani ako ste pogrešno protumačili!
madner

#1799 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Tempo wrote: 27/11/2019 14:16
madner wrote: 27/11/2019 14:09 Doslo je, da nije bilo razjedinjena ne bi bilo rata.
kako? ovi jedni prestali bit nacionalisti i postali liberali, a ovi drugi prestali bat nacionalisti, a postali socijalisti?

oni se jaro prikazuju u obliku tri partije samo zasto sto je to jedini nacin da opstanu. kad bi se na izborima pojavili bakir, mile i covic, zagrljeni, sa nagovjestajem erekcije u pantalonama, niko ne bi za njih glaso., a ovako, kad salju jasne poruke, porucuju, odgovaraju na poruke, prijete ukidanjem, odcjepljenjem, urcem-palcem, pola biraca glasa za njih. zaratili su da dobiju na popularnosti. to sto je poginulo na stotine hiljada ljudi, to nema veze. njima je to svejedno. ciljevi su postignuti. oni su gospodari, a mi smo robovi. njihova djeca ce biti gospodari, a nasa djeca ce biti robovi.
Pa nastupili su zajedno, zagrljeni i sretni i dobili glasove. Problem je sto su njihovi nacionalizmi razliciti, tj. imaju razlicite krajnje ciljeve. Da nije bilo rata, da su se samo pravili da ce biti i dobijali glasove rekao bi da si u pravu.
Ovako negiras tu bitnu cinjenicu. SDA nije za odcjepljenje RSa, bar vecina clanova i glasaca nije. SDS jeste. To sto se mogu sloziti oko svega ostalog, od omiljenje grupe do tenderskih talova ne mjenja ovo prvo.

Shvatam da ljudi zele staviti znak jednakosti, ali nije cinjenica.
Haman2

#1800 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Haman2 »

Dajte da cujemo neki omiljeni citat ovog "drzavnika" pa da onada pricamo price i tumacimo sta je " veliki mislilac" zelio da kaze.
Post Reply