Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1376 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:19
beni-bu-man wrote: 26/11/2019 13:38

Evo nagrade

]https://www.youtube.com/watch?v=zYwfdI8tMHw
Vjerovatno mi neces vjerovati, upravo perifernim dijelom desnog oka gledam TAJ film. :D
NAravno da nije slucajnost.
Gojeni H

#1377 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 13:53 Naci jel ovo nije napisao u Kuranu kao sto je na internetu - imas dole brojeve ajeta pa provjeris :wink: , meni je naprimjer nemoralno imati 50 djevojaka u isto vrijeme.. dok je to tebi sasvim moralno izgleda, cak se i vino spominje :D Kuran je toliko shvatljiv da ima koliko skola islama tj. mezheba - pa onda imas sunije i siite... pa onda imas svaki ajet te ovaj ucenjak ovako tumaci te onaj onako... bas jednostavna i shvatljiva knjiga za sve :D
Zasto ti je nemoralno imati 50 djevojaka u isto vrijeme? Koji to ateisticki princip nalaze da je to nemoralno?

Islam je bio najbogatiji dok je bilo razlicitih I ponekad suprotstavljenih misljenja ne samo po pitanju vanjskog ispoljavanja vjere.
Ti citas Kur'an na svoj nacin I to je sasvim u redu.

Tebi je u redu vezivati se za materijalne stvari o tome misliti, tome teziti … Svako ima svog boga. O njemu najvise razmislja. Cak I ateisti.
Bloo
Globalna šefica

#1378 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Meni nije nemoralno, ali je fizički nemoguće. :mrgreen:
beni-bu-man

#1379 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:19
beni-bu-man wrote: 26/11/2019 13:38

Evo nagrade

Vjerovatno mi neces vjerovati, upravo perifernim dijelom desnog oka gledam TAJ film. :D
NAravno da nije slucajnost.
Seth Rogen je bog :D
Bloo
Globalna šefica

#1380 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Kako to beni s poštovanjem blasfemiše...sa malim b :mrgreen:
Gojeni H

#1381 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: 26/11/2019 19:28 Meni nije nemoralno, ali je fizički nemoguće. :mrgreen:
Ma lupa zvjezdas, ali neka mu njegove jahte.
MorningStar

#1382 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:24
MorningStar wrote: 26/11/2019 13:53 Naci jel ovo nije napisao u Kuranu kao sto je na internetu - imas dole brojeve ajeta pa provjeris :wink: , meni je naprimjer nemoralno imati 50 djevojaka u isto vrijeme.. dok je to tebi sasvim moralno izgleda, cak se i vino spominje :D Kuran je toliko shvatljiv da ima koliko skola islama tj. mezheba - pa onda imas sunije i siite... pa onda imas svaki ajet te ovaj ucenjak ovako tumaci te onaj onako... bas jednostavna i shvatljiva knjiga za sve :D
Zasto ti je nemoralno imati 50 djevojaka u isto vrijeme? Koji to ateisticki princip nalaze da je to nemoralno?

Islam je bio najbogatiji dok je bilo razlicitih I ponekad suprotstavljenih misljenja ne samo po pitanju vanjskog ispoljavanja vjere.
Ti citas Kur'an na svoj nacin I to je sasvim u redu.

Tebi je u redu vezivati se za materijalne stvari o tome misliti, tome teziti … Svako ima svog boga. O njemu najvise razmislja. Cak I ateisti.
Znaci po tebi nevjernik ne osjeca da je pogresno silovati,ubijati,nanositi bol,varati,otimati,krasti ? Znaci da nema abrahamskih religija to bi bilo ok ono norma, ne znam kako onda narodi koji nikad doticaja nisu imali sa istim opet imaju te norme.

Islam je onda danas prebogat , suprodstavljenih misljenja na svaku temu , od nacina drzanja ruku prilikom klanjanja do ko je pravi halifa trebao biti itd itd.

Ne samo materijalne nego i emocionalne - a sve to u svrhu kvalitetnog,sretnog i ispunjenog zivota sve sa uzivanjem u stvarima koje volis - dok vjernik treba da radi kako mu je neko rekao da je bog rekao pa onda na onom svijetu ce tek da zivi.... opijum zapravo placebo za covjeka.Sta god te strefi - ma bozije davanje tako bog hoce.
Gojeni H

#1383 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

beni-bu-man wrote: 26/11/2019 19:29
Seth Rogen je bog :D
Tebi, stvarno? Meni najveci, ubjedljivo, zamor od ove nove ekipe stand-up komicara i glumaca.
Posto je debeo, da ga nisi zamijenio za Jack Black-a? :D
MorningStar

#1384 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Bloo wrote: 26/11/2019 19:28 Meni nije nemoralno, ali je fizički nemoguće. :mrgreen:
Ako su mogli sultani i kineski carevi sa haremima od par stotina ili par hiljada konkubina , dao bih i ja sve od sebe :D :D 3 na dan = 10 dana 30 znaci svakih 17 dana bi dosla svaka na red :D Ih pa u dzenetu 70+ jos i zena/e ti sa ovog svijeta :skoljka:
Gojeni H

#1385 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 19:33
Znaci po tebi nevjernik ne osjeca da je pogresno silovati,ubijati,nanositi bol,varati,otimati,krasti ? Znaci da nema abrahamskih religija to bi bilo ok ono norma, ne znam kako onda narodi koji nikad doticaja nisu imali sa istim opet imaju te norme.

Islam je onda danas prebogat , suprodstavljenih misljenja na svaku temu , od nacina drzanja ruku prilikom klanjanja do ko je pravi halifa trebao biti itd itd.

Ne samo materijalne nego i emocionalne - a sve to u svrhu kvalitetnog,sretnog i ispunjenog zivota sve sa uzivanjem u stvarima koje volis - dok vjernik treba da radi kako mu je neko rekao da je bog rekao pa onda na onom svijetu ce tek da zivi.... opijum zapravo placebo za covjeka.Sta god te strefi - ma bozije davanje tako bog hoce.
Ne, to si ti rekao. Ja samo pokusavam da utvrdim odakle sagovornik crpi moralne nazore.

Islam je vec odavno ogranicen necim sto se zove prestankom idztihada. Ako ne znas sta to znaci, mozda i nije tema o kojoj trebamo razgovarati.

Veoma povrsno gledanje na vjeru kao i na vjernika. Objavljene knjige su smjernica a ne zurnal sa pitanjima i odgovorima. Iako su neki istina to kasnije pokusali nadoknaditi, ali to je neki drugi par cipela.
Bloo
Globalna šefica

#1386 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

MorningStar wrote: 26/11/2019 19:35
Ako su mogli sultani i kineski carevi sa haremima od par stotina ili par hiljada konkubina , dao bih i ja sve od sebe :D :D 3 na dan = 10 dana 30 znaci svakih 17 dana bi dosla svaka na red :D Ih pa u dzenetu 70+ jos i zena/e ti sa ovog svijeta :skoljka:
To je bilo drugo vrijeme. Poslušne žene. Čekale svoj red.
Ovo danas je emancipovano i zahtjevno.
Želi svaki dan pažnju. Svake vrste. 50 djevojaka ...30 dana. A tebi nije 18 godina.
You are dead.
MorningStar

#1387 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Bloo wrote: 26/11/2019 19:39
MorningStar wrote: 26/11/2019 19:35
To je bilo drugo vrijeme. Poslušne žene. Čekale svoj red.
Ovo danas je emancipovano i zahtjevno.
Želi svaki dan pažnju. Svake vrste. 50 djevojaka ...30 dana. A tebi nije 18 godina.
You are dead.
Trgovacki putnik sta :D
Bloo
Globalna šefica

#1388 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:38
MorningStar wrote: 26/11/2019 19:33

Ne, to si ti rekao. Ja samo pokusavam da utvrdim odakle sagovornik crpi moralne nazore.

Islam je vec odavno ogranicen necim sto se zove prestankom idztihada. Ako ne znas sta to znaci, mozda i nije tema o kojoj trebamo razgovarati.

Veoma povrsno gledanje na vjeru kao i na vjernika. Objavljene knjige su smjernica a ne zurnal sa pitanjima i odgovorima. Iako su neki istina to kasnije pokusali nadoknaditi, ali to je neki drugi par cipela.
Naravno, da bi čovjek razgovarao sa vjernicima, mora biti dobro potkovan sa svih strana. Bez obzira što većina vjernika, čast izuzecima, osnove vlastite vjere ne zna niti razumije. Bitna je deklaracija - ja sam vjernik - što ti po defaultu daje dubinsko razumijevanje svega što se tiče tvoje ideologije :D. A naročito da bude spreman da tumači konstrukcije moralne dekadencije, nadirućih ateističkih trendova, jednodimenzionalne duhovnosti....

Veoma površno gledanje na ateizam i ateiste.
Gojeni H

#1389 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Savrseni mistik nije zaneseni zaljubljenik izgubljen u razmisljanju o Jednoci,
niti evlija (svetac, opa.)-pustinjak koji prezire bilo kakvu trgovinu s ljudima.
"Istinski evlija" se mijesa s ljudima i napusta ih, i jede i spava s njima i kupuje i prodaje na pijacama
I zeni/udaje se i daje svoj doprinos u drustvenim odnosima, i nikada ni za trenutak ne zaboravlja Allaha.

Abu Said Abul Khayr

https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Sa%27id_Abu%27l-Khayr
Gojeni H

#1390 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: 26/11/2019 19:42
Naravno, da bi čovjek razgovarao sa vjernicima, mora biti dobro potkovan sa svih strana. Bez obzira što većina vjernika, čast izuzecima, osnove vlastite vjere ne zna niti razumije. Bitna je deklaracija - ja sam vjernik - što ti po defaultu daje dubinsko razumijevanje svega što se tiče tvoje ideologije :D. A naročito da bude spreman da tumači konstrukcije moralne dekadencije, nadirućih ateističkih trendova, jednodimenzionalne duhovnosti....

… i kao sto smo mogli uvjeriti toliko puta da se ljudi zovu ateistima a da veze nemaju zasto tako misle o sebi.

Ima vas svakakve pasmine, pa prije nego sto se upustimo u dublji razgovor bolje utvrditi osnovne pozicije.
Bloo
Globalna šefica

#1391 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:56 Savrseni mistik nije zaneseni zaljubljenik izgubljen u razmisljanju o Jednoci,
niti evlija (svetac, opa.)-pustinjak koji prezire bilo kakvu trgovinu s ljudima.
"Istinski evlija" se mijesa s ljudima i napusta ih, i jede i spava s njima i kupuje i prodaje na pijacama
I zeni/udaje se i daje svoj doprinos u drustvenim odnosima, i nikada ni za trenutak ne zaboravlja Allaha.

Abu Said Abul Khayr

Podsjeti me ovo, onako ovlaš, bez prevelikom promišljanja...na Hesseovog Siddharthu.
Bloo
Globalna šefica

#1392 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 20:00

… i kao sto smo mogli uvjeriti toliko puta da se ljudi zovu ateistima a da veze nemaju zasto tako misle o sebi.

Ima vas svakakve pasmine, pa prije nego sto se upustimo u dublji razgovor bolje utvrditi osnovne pozicije.
Image
MorningStar

#1393 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 20:00

Pasmine velis - jeli to jedna od tih normi sto te vjera uci (nadobudnost i vrijedjanje neistomisljenika ?)
Last edited by MorningStar on 26/11/2019 20:04, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1394 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Edouard wrote: 26/11/2019 18:57 Na ponjavu o evoluciji. Što kažu neki ateisti:

Sir Fred Hoyle:
“Dakle, kao što nam i zdrav razum govori, darvinistička teorija je tačna u malim, ali ne i u velikim razmjerima.
Zečevi su nastali od tek neznatno drugačijih zečeva, a ne od [primordijalne] juhe ili od krompira. Odakle uopće svi oni potiču jeste problem koji tek treba rijšiti, kao i mnogo toga drugog na kozmičkom nivou.”

Richard Dawkins:
“Nije potrebno da budete matematičar ili fizičar da biste izračunali da je potrebna čitava večnost da bi se oko ili molekul hemoglobina sami od sebe obrazovali pukim slučajem.”
Paleontologija i cinjenica da priroda ne prihvata promjene ubijaju u pojam.
Pokusali su ukrstiti stosta, ali ne ide …
Gojeni H

#1395 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: 26/11/2019 20:00
Gojeni H wrote: 26/11/2019 19:56 Savrseni mistik nije zaneseni zaljubljenik izgubljen u razmisljanju o Jednoci,

Abu Said Abul Khayr

Podsjeti me ovo, onako ovlaš, bez prevelikom promišljanja...na Hesseovog Siddharthu.
Dobar je Siddhartha, malo zbunjen al' dobar.
Bloo
Globalna šefica

#1396 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Što se tiče Sir Freda..smao jedna riječ..panspermia :mrgreen:
allem_77

#1397 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Bloo wrote: 26/11/2019 20:02
Image
:D

Image
Gojeni H

#1398 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 20:03
Pasmine velis - jeli to jedna od tih normi sto te vjera uci (nadobudnost i vrijedjanje neistomisljenika ?)
Opusti se, nema vrijedjanja.
Ima NAS svakakve pasmine. Je l' sad bolje.
Bloo
Globalna šefica

#1399 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 20:04
Bloo wrote: 26/11/2019 20:00

Abu Said Abul Khayr

Dobar je Siddhartha, malo zbunjen al' dobar.
Sve je to isto u 5 deka kada se priča o oslobođenju od svoga ega...
Gojeni H

#1400 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: 26/11/2019 20:02
Image
[/quote]

Ne vidim nista. Ubise me ovim IT zabranama, blokiranjima i ostalim mjerama kontrole. A sve u nasu korist. :D
Post Reply