Alfons Kauders wrote: ↑24/11/2019 10:50
drug_profi wrote: ↑23/11/2019 20:52
The BEN10 wrote: ↑23/11/2019 15:35
Prenapuhana cijena bloka 7 u TE Tuzla je 1.5 MILIJARDI KM. Te novce Elektroprivreda treba vratiti nakon određenog vremena, što znači da će svake godine morati poslovati sa dobiti od nekoliko desetina miliona KM. EP je zadnjih godina poslovala na nuli bukvalno. Pa vi sad računajte šta će Fadil da joj uradi na ovaj način.
Pri čemu postoji 10 milijardi kod građana uz nikakav prinos.
Sigurno ne bi bio težak posao napraviti obveznice ili Blok7 kao posebno preduzece d.d. i skupiti kapital na berzi.
Banke trce da daju pare cak i bez prinosa samo da ne placaju centralnoj banci za visak kapitala. Građani bi bili presretni sa 2-3% prinosa na obveznice , dionicari bi racunali na duge staze...
Ne znam pod kakvim je uslovima kredit i koliko je uopste u interesu nas kao nacije imati takve zagadjivace kao strateski projekat...
Ali koja je alternativa elektranama na ugalj? Plina nemamo, a i da ga dobijemo bio bi preskup i nepouzdan (opet bi ga gasio ko hoće). Nemamo ni dovoljno hidropotencijala da zamijeni elektrane na ugalj. Nemamo ni alternativu za centralno grijanje u mjestima koja koriste elektrane za njega.
Alternative nemamo, i bolje je napraviti moderne elektrane koje troše manje uglja i manje zagađuju, nego uvoziti struju i ložiti po kućama i stanovima...
Duga je to prica. Interes je da imas zdraviju naciju, zdravije okruzenje, da ne unistavas planetu prije svega jer drugu nemamo. Znam, nas kao vrstu boli qqurac za globalno jer nismo dovoljno inteligentni da shvatimo, pa je obicno argument o globalnom uticaju ovih elektrana potpuno deplasiran jer niko ne razumije.
Rjesenje bi bilo stvarati nove vrijednosti i dizati standard da nam nije problem ni uvoziti struju, nakon sto iscrpimo sve obnovljive izvore, a tu nismo ni pola iskoristili. Pa kad ti obnovljivi izvori zakazu jer nema vjetra, nema sunca, nema vode, onda stavi TE blokove u pogon.
Mi imamo i fantasticne potencijale za vjetroenergiju, doduse ona nije pouzdana kao TE, ali... nema strateskog razmisljanja. Daj TE u kojoj cemo loziti los i skup ugalj... da bi se sacuvao socijalni mir. A o posljedicama ni rijeci.
Nije tema. Jbg, teski je OT.
Slazem se ja u stvari i sa tobom, ali necu da slijezem ramenima jer kao to je nuzda. Ma qurac. Nije.