Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#2601 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

The BEN10 wrote: 23/11/2019 15:35
Prenapuhana cijena bloka 7 u TE Tuzla je 1.5 MILIJARDI KM. Te novce Elektroprivreda treba vratiti nakon određenog vremena, što znači da će svake godine morati poslovati sa dobiti od nekoliko desetina miliona KM. EP je zadnjih godina poslovala na nuli bukvalno. Pa vi sad računajte šta će Fadil da joj uradi na ovaj način. :)
Pri čemu postoji 10 milijardi kod građana uz nikakav prinos.
Sigurno ne bi bio težak posao napraviti obveznice ili Blok7 kao posebno preduzece d.d. i skupiti kapital na berzi.
Banke trce da daju pare cak i bez prinosa samo da ne placaju centralnoj banci za visak kapitala. Građani bi bili presretni sa 2-3% prinosa na obveznice , dionicari bi racunali na duge staze...
Ne znam pod kakvim je uslovima kredit i koliko je uopste u interesu nas kao nacije imati takve zagadjivace kao strateski projekat...
Alfons Kauders

#2602 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

izvrsni direktor wrote: 23/11/2019 15:16 Zamisli apsurda, federacija mora da daje bankovne garancije za projekte koje sprovodi elektroprivreda, jer elektroprivreda nema dovoljno para, zato sto su iz iste te firme izvukli pare za drugi projekat koje nema veze sa elektroprivredom. :-)
Da budemo precizniji, izvlače pare iz javnih preduzeća kako bi pogurali privatnika i osigurali mu reference za sljedeći ugovor.

A ta ista javna preduzeća u kurcu i trebale bi im stotine miliona da unaprijede svoje poslovanje, naročito EPBiH koja mora graditi zamjenske elektrane i rješavati stotine miliona dubioze u rudnicima.

Ovo je za strijeljanje i ćao.
Alfons Kauders

#2603 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote: 23/11/2019 20:52
Prenapuhana cijena bloka 7 u TE Tuzla je 1.5 MILIJARDI KM. Te novce Elektroprivreda treba vratiti nakon određenog vremena, što znači da će svake godine morati poslovati sa dobiti od nekoliko desetina miliona KM. EP je zadnjih godina poslovala na nuli bukvalno. Pa vi sad računajte šta će Fadil da joj uradi na ovaj način. :)
Sigurno ne bi bio težak posao napraviti obveznice ili Blok7 kao posebno preduzece d.d. i skupiti kapital na berzi.
Banke trce da daju pare cak i bez prinosa samo da ne placaju centralnoj banci za visak kapitala. Građani bi bili presretni sa 2-3% prinosa na obveznice , dionicari bi racunali na duge staze...
Ne znam pod kakvim je uslovima kredit i koliko je uopste u interesu nas kao nacije imati takve zagadjivace kao strateski projekat...
Ali koja je alternativa elektranama na ugalj? Plina nemamo, a i da ga dobijemo bio bi preskup i nepouzdan (opet bi ga gasio ko hoće). Nemamo ni dovoljno hidropotencijala da zamijeni elektrane na ugalj. Nemamo ni alternativu za centralno grijanje u mjestima koja koriste elektrane za njega.

Alternative nemamo, i bolje je napraviti moderne elektrane koje troše manje uglja i manje zagađuju, nego uvoziti struju i ložiti po kućama i stanovima...
Haris.ba

#2604 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Sta je starije? To sto je mali dnevni saobracaj izmedju Tuzle i Sarajeva zbog slabe ceste, ili je svakako mali?
drug_profi

#2605 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote: 24/11/2019 10:50
Ali koja je alternativa elektranama na ugalj? Plina nemamo, a i da ga dobijemo bio bi preskup i nepouzdan (opet bi ga gasio ko hoće). Nemamo ni dovoljno hidropotencijala da zamijeni elektrane na ugalj. Nemamo ni alternativu za centralno grijanje u mjestima koja koriste elektrane za njega.

Alternative nemamo, i bolje je napraviti moderne elektrane koje troše manje uglja i manje zagađuju, nego uvoziti struju i ložiti po kućama i stanovima...
Duga je to prica. Interes je da imas zdraviju naciju, zdravije okruzenje, da ne unistavas planetu prije svega jer drugu nemamo. Znam, nas kao vrstu boli qqurac za globalno jer nismo dovoljno inteligentni da shvatimo, pa je obicno argument o globalnom uticaju ovih elektrana potpuno deplasiran jer niko ne razumije.
Rjesenje bi bilo stvarati nove vrijednosti i dizati standard da nam nije problem ni uvoziti struju, nakon sto iscrpimo sve obnovljive izvore, a tu nismo ni pola iskoristili. Pa kad ti obnovljivi izvori zakazu jer nema vjetra, nema sunca, nema vode, onda stavi TE blokove u pogon.
Mi imamo i fantasticne potencijale za vjetroenergiju, doduse ona nije pouzdana kao TE, ali... nema strateskog razmisljanja. Daj TE u kojoj cemo loziti los i skup ugalj... da bi se sacuvao socijalni mir. A o posljedicama ni rijeci.

Nije tema. Jbg, teski je OT.
Slazem se ja u stvari i sa tobom, ali necu da slijezem ramenima jer kao to je nuzda. Ma qurac. Nije.
Alfons Kauders

#2606 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: 24/11/2019 13:39 Sta je starije? To sto je mali dnevni saobracaj izmedju Tuzle i Sarajeva zbog slabe ceste, ili je svakako mali?
Jeste manji nego na Vc/M-18... Ali nije baš mali.

Koliki je?
Alfons Kauders

#2607 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote: 25/11/2019 00:39
Alfons Kauders wrote: 24/11/2019 10:50

Duga je to prica. Interes je da imas zdraviju naciju, zdravije okruzenje, da ne unistavas planetu prije svega jer drugu nemamo. Znam, nas kao vrstu boli qqurac za globalno jer nismo dovoljno inteligentni da shvatimo, pa je obicno argument o globalnom uticaju ovih elektrana potpuno deplasiran jer niko ne razumije.
Rjesenje bi bilo stvarati nove vrijednosti i dizati standard da nam nije problem ni uvoziti struju, nakon sto iscrpimo sve obnovljive izvore, a tu nismo ni pola iskoristili. Pa kad ti obnovljivi izvori zakazu jer nema vjetra, nema sunca, nema vode, onda stavi TE blokove u pogon.
Mi imamo i fantasticne potencijale za vjetroenergiju, doduse ona nije pouzdana kao TE, ali... nema strateskog razmisljanja. Daj TE u kojoj cemo loziti los i skup ugalj... da bi se sacuvao socijalni mir. A o posljedicama ni rijeci.

Nije tema. Jbg, teski je OT.
Slazem se ja u stvari i sa tobom, ali necu da slijezem ramenima jer kao to je nuzda. Ma qurac. Nije.

Jeste OT, ali je bitna tema. Da, imamo potencijala za VE, i za druge obnovljive izbore. Nažalost, ništa od toga ne može zamijeniti postojeće elektrane u narednim godinama.

A bolje je imati modernu elektranu na ugalj koja će u budućnosti raditi uporedo s obnovljivim izvorima, uz 30% manju potrošnju uglja i neuporedivo manje zagađenja. Nema smisla uložiti grdne pare u obnovljive izvore ako će na mreži ostati krš elektrane poput Ugljevika ili blokova 4 i 5 u Tuzli.

Zbog neefikasnosti, ti stari blokovi bi poništili pozitivni učinak obnovljivih izvora (jer bi nastavili trošiti 25-30% više uglja za istu količinu energije koju će isporučiti novi blokovi).
Haris.ba

#2608 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Image

Ovo je iz 2015.

Zadnji podaci javni su iz 2016.

Otprilike:
Sarajevo - Olovo 5500
Olovo - Kladanj 4000
Kladanj - Prema Živinicama 4000
prije Živinica pa prema Tuzli 12000

P.S.
Zanimljivo je da ga kod Viteza kuca 19000, kod Travnika 10000, Turbe 15000, Novog Travnika 10000.
Slično je i u oko grada Tuzla. Po tome ispade da pola problema riješimo ako napravimo rješenje za dnevni promet, tj. javni prevoz na posao i sa posla. Ili, tranzit odvojiš od lokalnih potreba (ko što je npr. u Sarajevu urađeno u Rajlovcu).
Alfons Kauders

#2609 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: 25/11/2019 09:55

Ovo je iz 2015.

Zadnji podaci javni su iz 2016.

Otprilike:
Sarajevo - Olovo 5500
Olovo - Kladanj 4000
Kladanj - Prema Živinicama 4000
prije Živinica pa prema Tuzli 12000

P.S.
Zanimljivo je da ga kod Viteza kuca 19000, kod Travnika 10000, Turbe 15000, Novog Travnika 10000.
Slično je i u oko grada Tuzla. Po tome ispade da pola problema riješimo ako napravimo rješenje za dnevni promet, tj. javni prevoz na posao i sa posla. Ili, tranzit odvojiš od lokalnih potreba (ko što je npr. u Sarajevu urađeno u Rajlovcu).
Da, ali ne radi se čisto o dnevnom prometu, već povezivanju dva grada. Dnevni promet oko svih većih gradova je petocifren i to se ne može porediti s dionicom poput TZ-SA ili sličnim putevima koji povezuju dva grada. Pogledaj promet prema Goraždu, Neumu, od Mostara ka Širokom, od Lašve ka Krajini.

Čak i kad pogledamo Mostar - Sarajevo, na nekim slabije naseljenim dionicama pada ispod 7000, pa ovih 5500 ka Olovu i 4000 ka Kladnju ne izgleda tako malo. Mislim, Mostar i Sarajevo smo planirali povezati autocestom, tj tunelom Prenj, Mostar Sjever, Ivan - Ovčari itd. To će koštati više od milijardu maraka. Na Karaulu koja ima 60-70% tog prometa smo utrošili 39 miliona u pet godina. Toliko će koštati kilometar i kusur autoputa ka Mostaru.

To je problem, jer ispada da se u pravac prema Tuzli koji ima npr 60% prometa kao Sarajevo-Mostar utrošilo 3% novca koliko će za Sarajevo-Mostar. Nesrazmjer, malo je reći.
Nivelacija

#2610 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Nivelacija »

Nekom cesta a nekom termoelektrana od 1,5 milijardi..
Uostalom veci je promet izmedju Zenice i Zepca nego izmedju Tuzle i Sarajeva..ovih 4-5 hiljada vozila dnevno je minorna cifra..
Alfons Kauders

#2611 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Nivelacija wrote: 25/11/2019 12:25 Nekom cesta a nekom termoelektrana od 1,5 milijardi..
Uostalom veci je promet izmedju Zenice i Zepca nego izmedju Tuzle i Sarajeva..ovih 4-5 hiljada vozila dnevno je minorna cifra..
Pa ne radi se o istom i ne može se porediti. Jedno je magistrala, a drugo autoput. Kilometar magistrale je jeftiniji od kilometra autoceste u punom profilu.

Prema Žepču tj. Doboju promet je skoro duplo veći, pa će se zato tamo i graditi autoput. Ovdje je riječ o magistrali, zapravo ovo je tema a magistralama...
Haris.ba

#2612 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Ne izgleda malo 4000 oko Olova, ali pitanje je koliko je lokalni saobraćaj, a koliko je tranzitni Sarajevo - Tuzla. Jer isti saobraćaj pređe preko senzora.

On što je meni zaninimljivo za Tuzla - Sarajevo je da me sada pitaš šta bi radio, ja bih radio dionicu između Karaule i Kladnja, ali po ciframa možda bi najbolje bilo rješavati lokalni saobraćaj Živinice - Tuzla.
Alfons Kauders

#2613 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: 25/11/2019 13:21 Ne izgleda malo 4000 oko Olova, ali pitanje je koliko je lokalni saobraćaj, a koliko je tranzitni Sarajevo - Tuzla. Jer isti saobraćaj pređe preko senzora.

On što je meni zaninimljivo za Tuzla - Sarajevo je da me sada pitaš šta bi radio, ja bih radio dionicu između Karaule i Kladnja, ali po ciframa možda bi najbolje bilo rješavati lokalni saobraćaj Živinice - Tuzla.
Da. Živinice - Tuzla, tj. Šićki - Đurđevik su nedavno najavljeni, a ovdje sam ostavljao i slike trase (iz prostornog plana TK). S obzirom da bi taj pravac vezao Banoviće, Živinice i Tuzlu, svakako bi bio najprometniji i ekonomski ima najviše smisla. Uštede u kilometraži ne bi bilo, barem ne puno, ali ako bi se napravila zaobilaznica Živinica s ograničenjem od 80, to bi značilo uštedu od desetak minuta.

Između Karaule i Kladnja, tj. zaobilaznica oko Kladnja, ne znam šta je s tog. Bilo je nekih planova, studija o uticaju na okoliš itd, ali ne znam je li ikad urađen projekt. Izvodivo ali i skupo, uz malu uštedu u vremenu, ista kilometraža.

S druge strane, sjeverno od Kladnja bi se mogao uraditi tunel koji su ljetos pomenuli Novalić i Tulumović, koji bi skratio put za više od 3km. Po meni je to potrebnije od ove zaobilaznice oko Kladnja - to je najveća ušteda koju možemo dobiti na putu TZ-SA... Kad bi uradili taj tunel i ovo što su najavili od Šićkog do Đurđevika, put Tuzla - Sarajevo bi se skratio za 15tak minuta.
Haris.ba

#2614 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Ma sta god da rade, nek rade. Gdje god pogledas po TK imas problem. Iako sam ja zagovornik da se jucer kopa prema Orasju od Tuzle, nek rade bilo sta.

A nedavno me uhvatio kamion odmah poslije Kladnja prema Karauli. One okuke, uska cesta kroz onaj kanjon... tek na Karauli kolona pocela prestizati.
Alfons Kauders

#2615 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: 25/11/2019 15:14 Ma sta god da rade, nek rade. Gdje god pogledas po TK imas problem. Iako sam ja zagovornik da se jucer kopa prema Orasju od Tuzle, nek rade bilo sta.

A nedavno me uhvatio kamion odmah poslije Kladnja prema Karauli. One okuke, uska cesta kroz onaj kanjon... tek na Karauli kolona pocela prestizati.
Na samom izlazu iz Kladnja, na onom usponu ima mjesto za preticanje - i murija je u zadnje vrijeme redovno gore, zaustaviše čovjeka ispred mene neki dan...

Taj dio je užasan, ali teško će se riješiti. Sreća je što je relativno kratak. Da je prioritet, baš i nije, a i ne treba biti ako su u igri Šićki - Đurđevik i tunel sjeverno od Kladnja.
escobar__

#2616 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Smio bih ruku u vatru stavit da će olovska policija uskoro radar postavit na novoj trasi, samo dok se još stiša sve to oko otvorenja.
drug_profi

#2617 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Sa druge teme gdje je off topic.
drug_profi wrote: 26/11/2019 00:58
Q_Line wrote: 25/11/2019 22:02 Evo malo i u medjima već zaboravljena tema:

Početak izgradnje novih kilometara na dionici Stolac - Neum
Po ovoj vijesti tunel Oštrovac je kao tek počeo da se gradi, a on je već u prometu od ljetos.
I jedna vijest kaže da je zadnjih mjesec dana zatvoren za saobraćaj jer je došlo do puknuća. Bravo majstori. Ni 6 mjeseci nije izdrzao.

https://www.hercegovina.info/vijesti/he ... vac-174330
So What!

#2618 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

drug_profi wrote: 26/11/2019 00:59 Sa druge teme gdje je off topic.
Q_Line wrote: 25/11/2019 22:02 Evo malo i u medjima već zaboravljena tema:

Početak izgradnje novih kilometara na dionici Stolac - Neum
Po ovoj vijesti tunel Oštrovac je kao tek počeo da se gradi, a on je već u prometu od ljetos.
I jedna vijest kaže da je zadnjih mjesec dana zatvoren za saobraćaj jer je došlo do puknuća. Bravo majstori. Ni 6 mjeseci nije izdrzao.

Hvala za info. :thumbup:
So What!

#2619 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Napreduju radovi na cesti Stolac - Neum sa stolačke strane
Image

Radovi na izgradnji brze ceste Stolac-Neum u stolačkoj općini napreduju očekivano. Završetak ceste očekuje se u 2022. godini, a kako izgleda buduća dionica kraj mjesta Ober u našoj općini donosimo Vam u fotogaleriji.
Image

Image

Image

Image
So What!

#2620 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image
So What!

#2621 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

So What!

#2622 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

So What! wrote: 26/11/2019 09:30
drug_profi wrote: 26/11/2019 00:58 Po ovoj vijesti tunel Oštrovac je kao tek počeo da se gradi, a on je već u prometu od ljetos.
Ali stigao je i demant, čisto da se zna ...

Izvođač radova je bio laktaški Integral Inžinjering, a s obzirom, da su lokalci odmah išarali ćirilične natpise na svježe postavljenim znakovima, ne bi me čudilo da su optužbe i nacionalistički motivisane ...

Kraj turističke sezone ubrzao radove prema moru
Izgradnjom ceste koja će spojiti Stolac i Neum oživjet će privreda u malim hercegovačkim općinama, a uskoro slijede radovi i sa druge strane tunela Oštrovac.

Image

Na magistralnoj cesti M-17.3, dionici Babin do - Broćanac, odnosno na tunelu Oštrovac, nema nikakvih defekata niti puknuća, poručili su nedavno iz JP Ceste Federacije BiH, tako demantujući navode mještana da je ova dionica zatvorena zbog oštećenja. Spomenuta dionica jeste bila zatvorena za saobraćaj, a razlog su ustvari bili radovi koji nisu do kraja završeni prije turističke sezone. Izvođač Integral inžinjering iz Banje Luke i nadzorni inženjer na gradilištu dogovorili su da se preostali radovi završe po završetku sezone, ali da se saobraćaj pusti na samoj dionici. Preostali radovi uglavnom se odnose na tunel Oštrovac, gdje je neophodno obraditi betonsku površinu prije nanošenja farbe na projektiranoj visini. Izvođač je pristupio završetku radova. Sve bi trebalo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

Image

Istovremeno, uveliko se radi i u dijelu koji pripada općini Stolac. Saobraćaj u ovoj općini odvija se bez problema, pošto se radi o potpuno novoj trasi koja nema dodira sa dosadašnjim cestama i putevima.

- Uskoro ćemo na neumskoj strani početi radove u blizini Oštrovca. Čekamo na građevinske dozvole u predjelu Borćanca i Prapratnice. Već smo izabrali izvođača iako ugovor još nije parafiran. Ubrzo će i eksproprijacija zemljišta u naselju Cerovica, rekao nam je direktor za pravna pitanja u JP Ceste FBiH Bekir Isaković.

Federalni ministar saobraćaja Denis Lasić nedavno je izjavio kako će se izgradnjom ceste Stolac - Neum riješiti problem komunikacije obale Jadranskog mora i Neuma s kopnom, što će gotovo sigurno utjecati i na razvoj privrede tog kraja. Osim turizma, omogućila bi se i veća konkurentnost ostalih privrednih grana. Izgradnjom ceste izbjegla bi se i potpuna saobraćajna izoliranost Neuma, posebno nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.
Oslobođenje
Alfons Kauders

#2623 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote: 25/11/2019 22:14 Smio bih ruku u vatru stavit da će olovska policija uskoro radar postavit na novoj trasi, samo dok se još stiša sve to oko otvorenja.
Nažalost i meni se čini. Na kraju će se novom trasom voziti 60 kao i starom...
drug_profi

#2624 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Eno @tec je prenio vijest iz oslobođenja da je riječ u stvari o završetku radova na tunelu koji nisu završeni prije turističke sezone da bi tunel bio u prometu u vrijeme gužvi.
Dakle vjerovatno nije došlo do popuštanja betona.
tec

#2625 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

drug_profi wrote: 26/11/2019 13:20

Eno @tec je prenio vijest iz oslobođenja da je riječ u stvari o završetku radova na tunelu koji nisu završeni prije turističke sezone da bi tunel bio u prometu u vrijeme gužvi.
Dakle vjerovatno nije došlo do popuštanja betona.
Jednostavno dionica je bila otvorena na silu od lokalnog stanovništva bez tehničkog prijema, tako da nema nikakvog iznenađenja. A da fali sljedeća dionica do tunela Žaba je dodatni razlog za ne okončanja radova.
Post Reply