Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
90minut wrote: ↑26/11/2019 12:56
Ma kad skontam kad mi se nije do sada srušila ova AU zgrada, a imala je prilike u prošlosti i to vece od ove 3 puta onda sve ok samo paranoja
Sta te briga one nisu visocije od 3-4 sprata , ako cujes da puca konstrukcija kroz prozor al ne na glavu
Eno napisali su na klixu knaj arhitekt da je Sarajevo sigurno do 6.5 - 6.7 rihtera i to da epicentar bude u okolini ...
Jesam se nasmijao zamišljam sebe kako paničim iskacem kroz prozor jer jutros kad je bio da se još malo treslo ja vec krenuo da potrcim tanije prvo je podrhtavalo kontam bice isto kao sinoc kad poce i da se trese
Stani sta ti znaci to Sarajevo sigurno?
Last edited by 90minut on 26/11/2019 13:04, edited 1 time in total.
megaman4 wrote: ↑26/11/2019 12:53
Najjači potres u bivsoj drzavi je bio onaj na Primorju 1979 kada je sa zemljom sravnio pola sela u Nevesinju i ostatku Ist. Hercegovine, a isto je bilo i na Crnogorskom primorju.
Skopski 1963 i Banjalucki 1969 su bili iste jačine, i imali su ogromne ljudske gubitke, kao i na Primorju.
Nazalost, mnogi ne znaju da smo na vrlo trusnom području gdje su aktivne 3 tektonske ploce.
Plus, nedostatak padavina, suse, zagadjenje prirode itd...polako uzima danak.
I jos nesto. Ovakvo topao oktobar je bas los znak da se nesto desava sa klimom.
Nije ni novembar nista bolji .
Možemo se šprdati, ali desava se upravo ono sto nismo ni mogli zamisliti a to je potpuni poremećaj svega kao i problem sa zdravljem ljudi.
Sve se izgleda polako skupilo i negdje je moralo popustiti.
Samo se nadam da ne bude katastrofa kao u Albaniji
hajd probaj objasniti, molim te, kakve veze zagađenja prirode i nedostatak padavina imaju sa zemljotresima???
Jesi cuo za zemljani masu u unutrašnjosti koja je pokretač svega?
Znas li elemente potresa?
Druze bavim se ovim jer sam prirodnjak i vjeruj mi dosta toga ljudi ne znaju.
Treba ove sve sto zovu ljude da ne ulaze u kuce i da se ocekuje serija zemljotresa, skupiti na jednu livadu i zemljotresirati ih kolektivno bejzbl palicama
Najjači potres u bivsoj drzavi je bio onaj na Primorju 1979 kada je sa zemljom sravnio pola sela u Nevesinju i ostatku Ist. Hercegovine, a isto je bilo i na Crnogorskom primorju.
Skopski 1963 i Banjalucki 1969 su bili iste jačine, i imali su ogromne ljudske gubitke, kao i na Primorju.
Nazalost, mnogi ne znaju da smo na vrlo trusnom području gdje su aktivne 3 tektonske ploce.
Možemo se šprdati, ali desava se upravo ono sto nismo ni mogli zamisliti a to je potpuni poremećaj svega kao i problem sa zdravljem ljudi.
hajd probaj objasniti, molim te, kakve veze zagađenja prirode i nedostatak padavina imaju sa zemljotresima???
mozda ima veze sto na dubinama od 500 1000 1500 metara teku rijeke velicine miljacke izmedju tih supljina u zemlji pa kada su god velike ogromne suse po 2-3 mjeseca bez kise dodje do zemljotresa..mozda se osusi zemlja pa slijeze haj znaj..znam od rudara jednog iz raspotocja kada mi je pricao kako im je potopilo opremu kaze isto da digne neko branu na Neretvi, to su dole tolike sile vode da je nevjerovatno sad je li dobro bez kise 3 mjeseca i ima li veze pojma nemam.
dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2019 13:04
Treba ove sve sto zovu ljude da ne ulaze u kuce i da se ocekuje serija zemljotresa, skupiti na jednu livadu i zemljotresirati ih kolektivno bejzbl palicama
ahhaahahahah joj zamišljam te u paranoji i da ti neko bejzbolku da i kaze udaraš po koljenima pojedini bi završili u kolicima svega mi osjetim paranoju koja izlazi iz tvog posta
Ma kad skontam kad mi se nije do sada srušila ova AU zgrada, a imala je prilike u prošlosti i to vece od ove 3 puta onda sve ok samo paranoja
Sta te briga one nisu visocije od 3-4 sprata , ako cujes da puca konstrukcija kroz prozor al ne na glavu
Eno napisali su na klixu knaj arhitekt da je Sarajevo sigurno do 6.5 - 6.7 rihtera i to da epicentar bude u okolini ...
Dva faktora koja su kako kazu pametniji ljudi od nas jako bitni kod jacih zemljotresa su da li je zemljotres vertikalni ili horizontalni i na kojoj se dubini dogodio. Dakle 6.5 Rihtera nije isto na 10km dubine i na 100km.
Najveća razaranja posljedica su horizontalne komponente kretanja, koju izazivaju talasi. Njihova najviša horizontalna akceleracija može biti čak dvostruko veća od vertikalne! Ono sto su mene ucili u bivsoj drzavi dok sam isao us kolu je da su vertikalni puno opasniji jer bukvalno izbijaju iz zemlje sve.
Kako god to je prirodna sila na koju covjek nema aposlutno nikakav utjecaj niti cisto sumnjam da ce ga ikada imati.
Jesi cuo za zemljani masu u unutrašnjosti koja je pokretač svega?
Znas li elemente potresa?
Druze bavim se ovim jer sam prirodnjak i vjeruj mi dosta toga ljudi ne znaju.
Nije ovo bezazleno.
Pa dobro, objasni onda.
Meni je jasno da tektonski poremećaji utječu na klimu. Oslobađaju se plinovi, vulkani ispuštaju ogromnu količinu čestica u atmosferu. Na kraju krajeva lančane erupcije vulkana su spasile zemlju da ne postane zaleđena kugla, ali nije mi jasno kako klimatske promjene utječu na tektonske procese?
Je li ti komsija onaj Radio Sarajevo
I da nije sigurno mi ne treba pjeske više od 15 minuta do njega
Jesam se nasmijao zamišljam sebe kako paničim iskacem kroz prozor jer jutros kad je bio da se još malo treslo ja vec krenuo da potrcim tanije prvo je podrhtavalo kontam bice isto kao sinoc kad poce i da se trese
neko_sa_strane wrote: ↑26/11/2019 11:02
U Draču su se urušile zgrade novogradnje. Pitam se kakvog li je kvaliteta novogradnja u Sarajevu. Noćas u 3:54 je dobro zatreslo. Onda ponovo u 10:20. Oba su dugo trajala.
Sigurnija je starogradnja nasa od novogradnje smjela bi se kladiti
Mozda ne one bas birvaktilne zgrade ali ove pred rat pravljenje i 80tih bolje nego 500 tibri i govanluka
Mene uvjeravaju da su ove austrougarske najjače ima joj 100 + godina šta ti misliš o tome znaš li materiju?
neko_sa_strane wrote: ↑26/11/2019 11:02
U Draču su se urušile zgrade novogradnje. Pitam se kakvog li je kvaliteta novogradnja u Sarajevu. Noćas u 3:54 je dobro zatreslo. Onda ponovo u 10:20. Oba su dugo trajala.
Sigurnija je starogradnja nasa od novogradnje smjela bi se kladiti
Mozda ne one bas birvaktilne zgrade ali ove pred rat pravljenje i 80tih bolje nego 500 tibri i govanluka
Mene uvjeravaju da su ove austrougarske najjače ima joj 100 + godina šta ti misliš o tome znaš li materiju?