Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bazinga1234 wrote: ↑26/11/2019 11:44
Seizmologinja Snježana Cvijić Amulić: Moguće je da se dogodi i jači zemljotres od ovog
Moguće i da se ne dogodi. Pročitaj tekst još jednom. Šupllja priča, za svaki se može reći možda bude, možda ne bude.
Ma vala ne razumijem se bas previse
Ali nije ni vrijeme dobro
Susa vlada, temperature visoke u toku dana uvece led
Sve to ima neke veze i uvijek tako bude
Sve to ima veze sa klimom i zemljistem
Seizmologinja Snježana Cvijić Amulić: Moguće je da se dogodi i jači zemljotres od ovog
Moguće i da se ne dogodi. Pročitaj tekst još jednom. Šupllja priča, za svaki se može reći možda bude, možda ne bude.
Da na dubini od 10 km bas se osjeti susa. Nego malo geografije nebi bilo na odmet...
Dinaridi su između dvije tektonske ploče..
Jos se treća afrička podvlači pod evropsku tako da...sve normala.
Ja sam više zabrinut što ljudi pojma nemaju o geografiji.
p206 wrote: ↑26/11/2019 12:24
I ja mislim da vrijeme ima bar 1% uticaja, pa jel normalno da kraj novembra bude topal, sta je ovo jbt. Cijeli oktobar skoro 30 stepeni, zagrijala se zemlja valjda.
dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2019 12:26
I ja mislim da vrijeme ima bar 1% uticaja, pa jel normalno da kraj novembra bude topal, sta je ovo jbt. Cijeli oktobar skoro 30 stepeni, zagrijala se zemlja valjda.
šta je ba normala
Zemljotresi prijatelju , normalna stvar - posebno ako se uzme podrucije gdje se nalazimo... negdje se desavaju skoro svaki dan 4-5+ rihtera kod nas rjedje eto pa panici svijet odmah..
ovog J.A. bi sad tako jednom motkom govnjivom izmarisao
Ako opet zadrma pa neko u panici slomi vrat trceci niz stepenice ili skoci sa balkona prvo se obratiti ovim novinarima i ovoj sto lupa “moze bit bidne moze bit ne bidne”
šta je ba normala
Zemljotresi prijatelju , normalna stvar - posebno ako se uzme podrucije gdje se nalazimo... negdje se desavaju skoro svaki dan 4-5+ rihtera kod nas rjedje eto pa panici svijet odmah..
Ovo nije ni blizu normalnog valjda smo to utvrdili do sada eno u Albaniji najmanje 15 mrtvih nama podrhtavalo pa ona lupi kod nas preko 5 kad lupi preko 5 to znaci bukvalno u preko 50 posto situacija da ce ih biti još ko garantuje da nece biti isti kao u Albaniji baš zbog toga što nije bio dugo.
Panika je legitimna stvar i to do te mjere da odma bjezis na ulicu cijeli dan.
Eto od mene ozbiljan post bez zajebancije.
A ovaj da mi je blizu negdje da znam kako bi mi prošao kroz šake to je za priču
Last edited by 90minut on 26/11/2019 12:32, edited 1 time in total.
hrasno38 wrote: ↑26/11/2019 12:22
Ulcinjski i Skopski su bili po tadasnjim mjesrenjima 9 Merkalija a Banja luka jedan stepen manje
I danas se mjeri i po Richteru i po Merkaliju.
Magnituda potresa je po Richteru, a intenzitet u epicentru je po Merkaliju.
Ovaj današnji je bio 6.4 Rihter i 9 po Merkaliju
90minut wrote: ↑26/11/2019 12:32
Ovo nije ni blizu normalnog valjda smo to utvrdili do sada eno u Albaniji najmanje 15 mrtvih nama podrhtavalo pa ona lupi kod nas preko 5 kad lupi preko 5 to znaci bukvalno u preko 50 posto situacija da ce ih biti još ko garantuje da nece biti isti kao u Albaniji baš zbog toga što nije bio dugo.
I sta je tu nenormalno ? Jaci zemljotres objekti lose izgradjeni se sruse , u turskoj je poginulo koliko ljudi kad je bio onaj veliki zemljotres ? Dosta zavisi od gradnje i pripreme , 7 rihtera u Japanu ili na Tajvanu steta skoro nikakva bez mrtvih - u Turskoj haos..
Po tvojoj logici sa obzirom da moze zemljotres se desiti bilo kada, najbolje u sator i napolju ziviti.
90minut wrote: ↑26/11/2019 12:32
I sta je tu nenormalno ? Jaci zemljotres objekti lose izgradjeni se sruse , u turskoj je poginulo koliko ljudi kad je bio onaj veliki zemljotres ? Dosta zavisi od gradnje i pripreme , 7 rihtera u Japanu ili na Tajvanu steta skoro nikakva bez mrtvih - u Turskoj haos..
Po tvojoj logici sa obzirom da moze zemljotres se desiti bilo kada, najbolje u sator i napolju ziviti.
Koji da ti je blizu ?
Ne pricam o tome ti kazes da je normalno ja kazem da su vec bila 3 podrhtavanja jedno od toga poprilicno jebeno.
Dakle nigdje normale tu nema zadnji put kad sam osjetio je prije godinu vako nešto slicno i nije bilo drugog puta pogotovo treceg.
dr_arsla wrote: ↑26/11/2019 12:25
I danas se mjeri i po Richteru i po Merkaliju.
Magnituda potresa je po Richteru, a intenzitet u epicentru je po Merkaliju.
Ovaj današnji je bio 6.4 Rihter i 9 po Merkaliju
Mislis ovaj u Albaniji nocas???
Da.
Jeste on spada u kategoriju 9 Merkalija s tim da je u Crnoj Gori bilo 7 Richtera sto je povelika razlika u odnosu na 6.4. Losa strana ovog zemljotresa je sto se desio poprilicno plitko...na samo 10km kao i ovaj danasnji u BIH tako da su efekti puno jaci.
Pa to je nase licna mislim regionalna naviknutost na zemljotrese , desavaju se - desavali su se i prije a i desavat ce se... srecom kod nas su rijetki i nisu velike jacine. Pogledaj cile kad ih zdrma 9.3 ili kaliforniju kad se otvori zemlja bukvalno.
Sta mozemo jeste paziti da se postuju pravila gradnje, znati kako postupati u slucaju veceg zemljotresa,organizovati vjezbe u skolama i slicno.
Zemljotresi su nepredvidjivi ali kada se desi veci uvijek imas “aftershocks” jer takav porecaj tektonski razdrma sve sto je “labavo” pa se desi jos zemljotresa...
U Ulcinju 1979 je bio 7.1, preko 100 mrtvih, tako da nista novo nismo culi
Sta je sa skopljanskim gdje je poginulo 1000??? 1963 ako se ne varam
Ti samo pricas o Ulcinjskom
Dje je Banjaluka?
Ja pamtim dosta zemljotresda u BL. Poslije razornog 69-te se drugacije gradilo u BL. A jos bolje poslije onog 81-ve kojeg se dobro sjecam. Tad je vecina kuca napuklo i na svakoj je dugo vremena stajao natpis sa stepenom ostecenja 4/5, 5/6,... i ko prije nije dobro armirao beton - od tada je poceo.
U Banjaluci u principu vise i nema starih zgrada, sve je relativno novije, dobro armirano i sumnjam da bi i razorniji donio veca ostecenja i zrtve.
Sarajevo napr. je vec drugi slucaj gdje imas posebno u centru mnogo zgrada jos od AU,... sto je sada atrakcija, kultura,... ali u slucaju zemljotresa bolje da nisi u takvoj zgradi.