STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Point.

#351 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

U SFRJ nije imao samo onaj koji nije htjeo. Starci su mi imali obične poslove, nisu bili direktori kurci palci, pa smo skroz normalno živjeli bez da sam bio željan ičega. More, planina, auto, na selo na vikendicu, odjeća, obuća, školstvo. Ne znam šta hoćete, da vam Coca Cola teče iz česme. Pamtim Jugu do tamo iza Mundijala '90 kao dobro i bezbrižno djetinjstvo i do tog doba mogu reći ustati i spomenuti SFRJ.
kamberovica polje

#352 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kamberovica polje »

bunk wrote: 25/11/2019 15:26 Sve prije 1992 je vodilo ka 1992.
Cega da se sjecam?
Treba pitati one koji su najdraze izgubili ili su ranjeni u agresiji izdajnika i fasista.
Kamo srece da su nas Ameri poklopili 1945,nit bi bilo izdajnicke jna ni laznog bratstva i jedinstva ni agresije.
Naucili bi nas poslu i da zivimo svoj zivot ne obaziruci se na komsije...kapitalizam,trzisna ekonomija..sve drugo je ubleha..
Ne postoji varijanta u kojoj bi nas Ameri poklopili, nego "braća Rusi". Jedino je sigurno da u obe te varijante BiH, kao država, ne bi postojala.
Maraschino

#353 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Toliko je bilo dobro da su nas njemacki teski baustelci presisali za tri zivota. :D
muha_sa

#354 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

U poredjenju sa Rumunijom, Bugarskom, Albanijom i ostalim kokuznim zemljama mi smo bili Amerika :D

Al :-) što bi se poredio sa kokuzima :-)

Ne žalim se-samo kažem :D Meni je bilo više nego dobro :thumbup:
LBVIEW

#355 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

Dr. Kuca wrote: 26/11/2019 10:24 Mislimo da balije trebaju da prestanu preuvelicavat taj neuspjeli projekat.
Ne znam, mozda kad djenerali "JNA" sljedeci put narede: "tuci Velesice, tamo nema puno srpskg zivlja" i progledaju. :oops:
AleksoMKD

#356 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by AleksoMKD »

Dobra ideja, osrednji plan a izvodjaci radova neodgovorni je najbolji opis SFRJ.

Bilo je dobrih stvari ali realno niko nije imao viziju niti plan za buducnost.
Maraschino

#357 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

muha_sa wrote: 26/11/2019 11:06 U poredjenju sa Rumunijom, Bugarskom, Albanijom i ostalim kokuznim zemljama mi smo bili Amerika :D

Zato sto si skroman muha moj.

Bilo je tu svasta.
LBVIEW

#358 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

Maraschino wrote: 26/11/2019 11:00 Toliko je bilo dobro da su nas njemacki teski baustelci presisali za tri zivota. :D
Samo cekam da se jave oni ciji su "roditelji djuskali uz Indexe" :D da ustvrde kako se s poslom islo na ljetovanje u Spaniju i Italiju. :D
A par - nepar, redukciju struje, redove za kafu, ulje, secer, putar, deterdzent... :D smo naravno zaboravili.
Da ne spominjem da, kad su drugovi Srbi skontali kako je vrijeme za prestanak igrokaza zvanog Jugoslavija, te pocetak onog V Srbije, pade zajednica "ravnopravnih naroda i narodnosti" kao "kula od karata" , a samo oni, onako slucajno, jel'te, osvanuse naoruzani, dok drugi rat docekase s puskama od vodovodnih cijevi. :oops: Toliko o tome sta je i cija je ta zajebnica bila.
muha_sa

#359 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Maraschino wrote: 26/11/2019 11:17
muha_sa wrote: 26/11/2019 11:06 U poredjenju sa Rumunijom, Bugarskom, Albanijom i ostalim kokuznim zemljama mi smo bili Amerika :D

Zato sto si skroman muha moj.

Bilo je tu svasta.
I zato što sam radio kako znam za sebe, nisam ceko da mi starci dadnu koji dinar vec ga sam zaradjivo

ja zaradio ja trošio a nije mi bilo žao potrošit :lol:
madner

#360 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Cuj poredjenje sa kokuzima.
1939 smo mi bili najveci kokuzi Evrope.
kamberovica polje

#361 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kamberovica polje »

Neke stvari treba staviti u kontekst.
Od Čeha i Slovaka smo bili bolji, ali samo zato što je njih poklopila svojetska šapa. Češka je prije 2. S.R. bila jedna od industrijski najrazvijenih zemalja u Europi i nije nikakvo čudo da su danas tu gdje jesu. Sovjetski period je bio samo jedna kočnica.
Od Rumunja i Bugara smo bili bolji jer su bagra kao i mi, možda još i gora. Oslobođenje od sovjetske vlasti ih nije toliko diglo, koliko oni pokloni od EU i
NATO članstva.
Zapadna Europa je posebna priča. To su sve bivši veliki kolonizatori, carstva i kraljevstva s dugom historijom prosperiteta i još kad dodaš u to sve ogromne pare koje su svi dobili od Amera kako bi se komunizam držao pod kontrolom sve bude jasno. Naravno da se s njima nismo mogli porediti. Ali, razlika između Juge i njih nije toliko frapantna i komična ko današnja.
Činjenica je da je Jugoslavija bila neka sredina Europe što se tiče života i standarda.
I još nešto, kad se priča o SADu i "naprednom" zapadu, treba spomenuti da su crnci u Jugoslaviji bili ravnopravni građani i da su studirali zajedno s našim ljudima, dok su se u Americi borili za pravo da se voze u istom busu kao bijelci.
piupiu

#362 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

LBVIEW wrote: 26/11/2019 11:18
Samo cekam da se jave oni ciji su "roditelji djuskali uz Indexe" :D
Tu sam. Šta treba?
daddy-kool

#363 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

Bivša YU, dok je bila YU, je imala više pluseva nego minusa i generalno bi bilo bolje za sve da je ona u nekom obliku preživila i da nije bilo nikakvih sukoba.
Maraschino

#364 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

piupiu wrote: 26/11/2019 11:59
LBVIEW wrote: 26/11/2019 11:18
Samo cekam da se jave oni ciji su "roditelji djuskali uz Indexe" :D
Tu sam. Šta treba?
Gdje su ti Jugoplastika papuce? Istruhle a? :D
hAZNADAR

#365 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Point. wrote: 26/11/2019 10:49 U SFRJ nije imao samo onaj koji nije htjeo. Starci su mi imali obične poslove, nisu bili direktori kurci palci, pa smo skroz normalno živjeli bez da sam bio željan ičega. More, planina, auto, na selo na vikendicu, odjeća, obuća, školstvo. Ne znam šta hoćete, da vam Coca Cola teče iz česme. Pamtim Jugu do tamo iza Mundijala '90 kao dobro i bezbrižno djetinjstvo i do tog doba mogu reći ustati i spomenuti SFRJ.
U principu nema velike razlike od ovog danas. Pamtim itekako i korupciju, nepotizam, nezaposlenost i sa fakultetom, kupovinu radnog mjesta, sumornost i depresiju, iseljavanje i baustelanje, ... neke stvari u bile istina bolje, neke losije,... al u principu isto sranje jer smo mi ostali isti, istog postenja, istog grebatorskog mentaliteta, istom zeljom za uhljebljavanjem, istim osjecajem zajednickog,... i vjecito zeljni neceg boljeg. Jedno je sigurno - bolje funkcionisemo pod stranom vlascu i stranom palicom - sami nemamo kadra za to. Tako da je jugonostalgija odraz i podanickog mentaliteta. Kao mladi ljudi koji se ne snadju u svijetu odraslih pa ceznu da se vrate roditeljima.
daddy-kool wrote: 26/11/2019 12:10 Bivša YU, dok je bila YU, je imala više pluseva nego minusa i generalno bi bilo bolje za sve da je ona u nekom obliku preživila i da nije bilo nikakvih sukoba.
Nisam bas siguran u to. Tesko da bi domaca roba prezivila konkurenciju stranoj uvezenoj,.. sto se pokazalo za Markovica.
piupiu

#366 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Maraschino wrote: 26/11/2019 12:31
Gdje su ti Jugoplastika papuce? Istruhle a? :D
Sjooo, to su nosili fudbaleri i nane, a sad ih Gucci prodaje ko da su od zlata :D
escobar__

#367 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by escobar__ »

Kako sam rođen nekih šest, sedam godina pred raspad lepe Juge nemam nekih ličnih iskustava s njom koje bih mogao iskoristit da kažem šta mislim ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da ne bih volio doživjeti nikakve njene reinkarnacije. Ovo ne govorim s ekonomskog aspekta već isključivo kroz prizmu etničkih problema u regionu, a koje ni jedna Jugoslavija ne može obuzdat.
Maraschino

#368 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Ex Jugoslavija ti je kao casa do pola puna/prazna.

Sta hocete da vam pricam?
hAZNADAR

#369 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Maraschino wrote: 26/11/2019 13:31 Ex Jugoslavija ti je kao casa do pola puna/prazna.

Samo nemoj lagati kao neki. Vise putam sam uhvatio neke kako pricaju bajke mladjima.
Maraschino

#370 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 13:35
Maraschino wrote: 26/11/2019 13:31 Ex Jugoslavija ti je kao casa do pola puna/prazna.

Samo nemoj lagati kao neki. Vise putam sam uhvatio neke kako pricaju bajke mladjima.
Nikakve koristi od laganja/hvalenja. Prozivio dobar dio zivota i tamo i ovamo.

...jednom rijecju, prezivljavalo se. Velike iskorake tesko je bilo napraviti. To sto je skolarina i zdravstveno ''bilo besplatno'' i sto se islo na more, ne znaci nista.
Za par godina vani uspio sam sto nisam za 15 god. rada u onom sistemu. Imao sam dobar posao a i supruga zdravstveni radnik ali se samo zivotarilo.
Toliko je sve bilo prenapuhano i bez pokrica da se cekao trenutak kada ce to sve da se raspe ko riza po podu.
Otvarale se tvornice ne zato sto su potrebne nego u zadnje vrijeme da se narod kako tako zaposli. Da se razumijemo, bilo je ite kako dobrih tvornica i firmi ali nema firme da nije bila prenapuhana.
Banksy

#371 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Banksy »

Nadam se da će na netu uskoro biti dostupan film Šibe Krvavca "Golim rukama".
Da skratimo šuplju.
Point.

#372 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 12:49

U principu nema velike razlike od ovog danas. Pamtim itekako i korupciju, nepotizam, nezaposlenost i sa fakultetom, kupovinu radnog mjesta, sumornost i depresiju, iseljavanje i baustelanje, ... neke stvari u bile istina bolje, neke losije,... al u principu isto sranje jer smo mi ostali isti, istog postenja, istog grebatorskog mentaliteta, istom zeljom za uhljebljavanjem, istim osjecajem zajednickog,... i vjecito zeljni neceg boljeg. Jedno je sigurno - bolje funkcionisemo pod stranom vlascu i stranom palicom - sami nemamo kadra za to. Tako da je jugonostalgija odraz i podanickog mentaliteta. Kao mladi ljudi koji se ne snadju u svijetu odraslih pa ceznu da se vrate roditeljima.
Ma ima razlike nemoj zezati. Nepotizam, kupovinu radnog mjesta, depresiju možeš dan danas naći u Švedskoj, Njemačkoj, kamoli tad u Jugi. Korupciju ne možeš porediti tad i sad. Ogromna razlika. Sad ljudi rade bez plate kad se požale gazda im kaže ko vas jebe ima ko hoće raditi vaše poslove. U Jugi si bar imao plate od kojih si mogao i živjeti a ne preživljavati kao sada.

I ne bih se složio da bolje funkcionišmo pod stranom palicom, pa Jugoslavija je dokaz da možemo. Al ne možemo funkcionisati bez čvrste ruke, prije bih to rekao.
piupiu

#373 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

muha_sa wrote: 26/11/2019 11:06
Pa zato što smo 400 i kusur godina bili granična kolonija, a u zadnjih 150 pet država i državnih uredjenja promijenili. Takav jedino kokuz i može bit. Ne mere i jare i pare. :D
spreca

#374 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Sta to danas imate osim redova pred Ambasadama zapadnih zemalja a niste imali u Yugi.....BiH Nikada vise nece imati nista slicno Unisu,Tasu,Energoinvestu,Zraku,TTU,Livnice,Vranice ,Alije Hodzica,Soda So i masu drugih koje jos uvijek rade ali su na izdisaju jer ovi novi nikako nemogu da uniste sve sta je nekad napravljeno a kamoli da nesto novo naprave a da ne govorimo o drugim Fabrikama po drugim Republikama bivse YU...izgleda da vam je pamcenje bas kratko
spreca

#375 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Point. wrote: 26/11/2019 14:52
hAZNADAR wrote: 26/11/2019 12:49

Ma ima razlike nemoj zezati. Nepotizam, kupovinu radnog mjesta, depresiju možeš dan danas naći u Švedskoj, Njemačkoj, kamoli tad u Jugi. Korupciju ne možeš porediti tad i sad. Ogromna razlika. Sad ljudi rade bez plate kad se požale gazda im kaže ko vas jebe ima ko hoće raditi vaše poslove. U Jugi si bar imao plate od kojih si mogao i živjeti a ne preživljavati kao sada.

I ne bih se složio da bolje funkcionišmo pod stranom palicom, pa Jugoslavija je dokaz da možemo. Al ne možemo funkcionisati bez čvrste ruke, prije bih to rekao.
:thumbup: Tako je ....Ygoslavija je posle 45 i za 40godina pokrenula i industrijalizirala zamlju za ona vremena i od svih socijalistickih zemalja smo bili daleko ispred a ova banda sada na vlasti za 25 godina posle rata nemoze da unisti iako se maximalno trude sta im je sve ostalo u miraz od one drzave a kamoli da su sta napravili ...bilo je i u onoj drzavi sitnijih kradja ,ali koji je to visoki funkcioner imao takvo bogatstvo kakvo ima Dodik,Covic,Bakir, i prblizeni tim ratnim profiterima.......jebo vas ova drzava koju vode ratni profiteri i ratni zlocinci...gdje vam je obraz
Locked