Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Rugafet
#21251 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A neka ga, treba i takvih šaljivdžija na forumu
- Hank Paldum
#21252 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne radi se davno više o parama. Kada sam vidjeo ovdje neke stvari shvatio sam kako je otrovna naša sredina. Na zapadu smrde pojedinci dok na Balkanu cijeli sistem tako da ne bih ostao ni za 3000km. Niko mi nije kriv što se nisam školovao, sam sam to izabrao da se ne školujem dalje tako da se ne bunim niti to smatram nekim podjebavanjem (ili šta si god mislio izvesti sa tim komentarom). Važno je da nisam nikada ukrao, da djeca nisu bila gladna a sada hvala Bogu smo djeci i sebi obezbjedili sigurnost što se tiče budućnosti (ukoliko se ne desi nešto ekstremno kao novi svjetski rat ili tragedija u porodici ne daj Bože) pa sad je na djeci hoće li u Njemačkoj studirati ili postati ološ, hoće li se vratiti kada budu punoljetni ili dočekati penziju u Njemačkoj.
Pa ima i onih koji nisu ludi pa su mijenjali firme, 20 godina rada a 5 godina uplaćeno, "pitaj gazdu sve samo nemoj kada će plata", radno vrijeme do 3 a ostaje se do 7 neplaćeno, godinama u istoj firmi bez mogućnosti napredovanja ili dizanja plate, strah da se ne zatrudni jer slijedi otkaz i slične priče koji su mnogi doživjeli ali svako mjesto ima 5-10 firmi pa je na kraju ili napusti pa sjedi kod kuće ili se zadrži u zadnjoj firmi pa čekaj bolje. Trebala je se školovati pa da nekom Herr Zahoragiću donosi kahve.
Taj dio što si citirao (da rođenje garantuje posao) je upravo suprotno, pogrešno si me shvatio jer se tu slažemo obojica.
Dok se god u kući priča bosanski neće ga dijete zaboraviti kada postane punoljetno. Otići sa bebom koja će rasti u stanu ili kući gdje se priča i naš i njemački ili doći sa starijim djetetom koje je 12 godina raslo u BiH, isto dođe sa jezikom.
Ko sa 19 zaboravlja jezik koji je od rođenja pričao?
Ne možeš zaboraviti ni da želiš jer je puno našeg svijeta ovdje
Pun zapad mladih koji su porijeklom iz Rusije, Turske, Grčke, Poljske, Irana, Albanije, Italije, Eritreje koji znaju jezik gdje žive i jezik svojih roditelja. Milijardu primjera ima.
Kakve bolan ljenštine? Još jedan primjer kako izgleda nisi bio na zapadu 10-20 godina. Ti i dalje misliš Njemačka je za Bosance kao ona iz 90ih gdje se prima socijala. Danas u Njemačkoj ne možeš biti lijen ni kada bi htio jer da bi došao na socijalu treba ti državljanstvo a to je dug put. U Njemačkoj (gdje izgleda nisi bio od vladavine Šredera) se boravak samo dobija i produžuje radnim ugovorom. Znači ja ako dam otkaz i odbijam poslove koji mi se ponude ja se moram vratiti nakon isteka boravka.
Možeš misliti, lijenčine neće raditi za 450km, to sve treba išamarati.
- Radio Sarajevo
#21253 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hank Paldum wrote: ↑24/11/2019 20:24
Ne radi se davno više o parama. Kada sam vidjeo ovdje neke stvari shvatio sam kako je otrovna naša sredina. Na zapadu smrde pojedinci dok na Balkanu cijeli sistem tako da ne bih ostao ni za 3000km. Niko mi nije kriv što se nisam školovao, sam sam to izabrao da se ne školujem dalje tako da se ne bunim niti to smatram nekim podjebavanjem (ili šta si god mislio izvesti sa tim komentarom). Važno je da nisam nikada ukrao, da djeca nisu bila gladna a sada hvala Bogu smo djeci i sebi obezbjedili sigurnost što se tiče budućnosti (ukoliko se ne desi nešto ekstremno kao novi svjetski rat ili tragedija u porodici ne daj Bože) pa sad je na djeci hoće li u Njemačkoj studirati ili postati ološ, hoće li se vratiti kada budu punoljetni ili dočekati penziju u Njemačkoj.
Pa ima i onih koji nisu ludi pa su mijenjali firme, 20 godina rada a 5 godina uplaćeno, "pitaj gazdu sve samo nemoj kada će plata", radno vrijeme do 3 a ostaje se do 7 neplaćeno, godinama u istoj firmi bez mogućnosti napredovanja ili dizanja plate, strah da se ne zatrudni jer slijedi otkaz i slične priče koji su mnogi doživjeli ali svako mjesto ima 5-10 firmi pa je na kraju ili napusti pa sjedi kod kuće ili se zadrži u zadnjoj firmi pa čekaj bolje. Trebala je se školovati pa da nekom Herr Zahoragiću donosi kahve.
Taj dio što si citirao (da rođenje garantuje posao) je upravo suprotno, pogrešno si me shvatio jer se tu slažemo obojica.
Dok se god u kući priča bosanski neće ga dijete zaboraviti kada postane punoljetno. Otići sa bebom koja će rasti u stanu ili kući gdje se priča i naš i njemački ili doći sa starijim djetetom koje je 12 godina raslo u BiH, isto dođe sa jezikom.
Ko sa 19 zaboravlja jezik koji je od rođenja pričao?![]()
Ne možeš zaboraviti ni da želiš jer je puno našeg svijeta ovdje![]()
Pun zapad mladih koji su porijeklom iz Rusije, Turske, Grčke, Poljske, Irana, Albanije, Italije, Eritreje koji znaju jezik gdje žive i jezik svojih roditelja. Milijardu primjera ima.
Kakve bolan ljenštine? Još jedan primjer kako izgleda nisi bio na zapadu 10-20 godina. Ti i dalje misliš Njemačka je za Bosance kao ona iz 90ih gdje se prima socijala. Danas u Njemačkoj ne možeš biti lijen ni kada bi htio jer da bi došao na socijalu treba ti državljanstvo a to je dug put. U Njemačkoj (gdje izgleda nisi bio od vladavine Šredera) se boravak samo dobija i produžuje radnim ugovorom. Znači ja ako dam otkaz i odbijam poslove koji mi se ponude ja se moram vratiti nakon isteka boravka.
Možeš misliti, lijenčine neće raditi za 450km, to sve treba išamarati.
Ja se izvinjavam što sam bio bezobrazan u prethodnom postu.
Ipak, ne volim misliti da ne postoje opcije u životu, i gdje god sam živio, vidio sam ih. Ako ne želiš Zahiragiću nositi kafe, onda budi Zahiragić, ali da bi to uspio, moraš biti pametniji od njega, a mislim da to nije teško.
I onda kažeš da nije sve do para, a spominješ da ne želiš da ti djeca rade za 450 KM. Dakle, ipak je do para. I to je legitimno, to je u redu. Ne može svako biti privatnik, i ne može svako biti programer, uspješan ekonomista, pravnik, marketing stručnjak, novinar... Neko mora raditi i za druge, a to je definitivno bolje u Njemačkoj, i tu se slažemo.
Međutim, biti negdje stranac je itekako teško, ali vidjećeš to i sam, kad ti za Bajram svinjetinu serviraju za ručak u novoj firmi. I to je možda nebitno iz ove perspektive, ali kad imaš takve slučajeve sve vrijeme, e onda postaje problem. Barem meni.
- Bluemore
#21254 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tacno mi zao covjeka
Kako se samo pati u to holandiji
Nema pravo da izabere ni sta ce jesti
Pa mu za bajram daju svinjetinu i on to trpi iz dana u dan
Prosto neshvatljivo sto jest jest
Kako se samo pati u to holandiji
Nema pravo da izabere ni sta ce jesti
Pa mu za bajram daju svinjetinu i on to trpi iz dana u dan
Prosto neshvatljivo sto jest jest
- mousstapha
#21255 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gdje se to ba danas servira hrana u firmi, joj patetisanja.
Last edited by mousstapha on 24/11/2019 22:02, edited 1 time in total.
- MorningStar
#21256 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Puskom kaze tjeraju da se jede a inkvizitori te izvuku iz kuce ako slaninu nisi okacio pored vrata da se susi
-
Seyfo
#21257 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tekst nije izmisljen,nego ja ukazujem na naseg junaka,tragikomicara, koji vrijedno prostire linkove,strogo negativne. Stozer ga hrani mrvicama a on vrijedno obavlja taj necasni posao. Valjda ce jednom shvatiti da je casnije otici u Njemacku i prati guzice, nego biti bot jedne agende. Nadam se da ce otici prije nego digne ruku na sebe,ipak ima i drugih nesrecnika koji ce to obavljati iz cistog zadovoljstva
- Hank Paldum
#21258 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma davno sam prestao stvari uzimati k srcu tako da i nema potrebe da se izvinjavaš. To za 450km, velika je razlika između živjeti i životariti. Da je potrošacka korpa i čitav život u BiH solidan sa 300km onda bih napisao da mi ne igra ulogu da li je plata 350, 450 ili 600 ako je čovjek skroman ali to su nehumane plate pa i ako si spreman gutati mobing i teror gdje nemaš prava kao radnik onda bi baš trebala biti neka odlična novčana motivacija.Radio Sarajevo wrote: ↑24/11/2019 20:46 Ja se izvinjavam što sam bio bezobrazan u prethodnom postu.
Ipak, ne volim misliti da ne postoje opcije u životu, i gdje god sam živio, vidio sam ih. Ako ne želiš Zahiragiću nositi kafe, onda budi Zahiragić, ali da bi to uspio, moraš biti pametniji od njega, a mislim da to nije teško.
I onda kažeš da nije sve do para, a spominješ da ne želiš da ti djeca rade za 450 KM. Dakle, ipak je do para. I to je legitimno, to je u redu. Ne može svako biti privatnik, i ne može svako biti programer, uspješan ekonomista, pravnik, marketing stručnjak, novinar... Neko mora raditi i za druge, a to je definitivno bolje u Njemačkoj, i tu se slažemo.
Međutim, biti negdje stranac je itekako teško, ali vidjećeš to i sam, kad ti za Bajram svinjetinu serviraju za ručak u novoj firmi. I to je možda nebitno iz ove perspektive, ali kad imaš takve slučajeve sve vrijeme, e onda postaje problem. Barem meni.
Stvar je u tome da postajemo svjesniji svaki dan da postajemo stranci u sopstvenoj državi. Ako nemaš određenu naciju ili religiju u određenoj sredini onda si stranac, ako si u centru grada kod FGR arijevaca ili u okolini na selu ne pripadaš jer "nisi njihov", čim napustiš dvorište ti si stranac jer sve od solidnog posla preko doma zdravlja pa sve do opštine si donji i građanin drugog reda ako sa druge strane imaš posla sa nekim stranačkim čovjekom ili poznatim prezimenom.
Da mislim na proteste ili na neki bunt mi ne pada na pamet jer davno su prošla ona " vesela" vremena da neko protestuje a jedino šta ga može snaći je da mu se omladina smije iz kafića dok ga gledaju. Danas ti otvoreno kaže da ti neće dijete operisati jer ima problem sa tobom i da te napadne a stranka ga brani da nije napao tebe nego kameru.
Nema više tipova poput Enesa Hadžiedhemćumurovića "Stranka te prati, presjednik je moj veliki prijatelj" takve bezopasne duhovite stranačke miševe su zamjenili opasni agresivni tipovi poput Dragana Lukača i Huse Ćesira. Nema više onih blesavih predizbornih gdje se govori o asfaltiranju puteva, danas predsjednik jedne velike stranke otvoreno kaže da će oca ubijenog djeteta koji traži odgovore pomesti sa trga a cijela sala mu aplaudira. Danas ne da je uzaludno protestovati nego je opasno. Danas ne samo da kraj nepravde nećeš dobiti pravdu nego ćeš dobiti doživotne neprijatelje jedne čitave dinastije. Iskreno rečeno strah me je toga.
A za svinjetinu, ti svakim komentarom dokazuješ da ne znaš kako je u Njemačkoj, kao da te je neko dobro isprepadao pričama da nikada ne ideš tamo
Evo u ove 2 godine jedem na poslu, odem ponekad ženi na posao a razgovaram i sa ostalima kako im je na poslu. Ako želiš jesti na poslu poneseš od kuće, kupiš nešto u trgovini, imaš restoran ili fast food u blizini, kuhinja u firmi koja nudi više jela ili restoran na spratu ako radiš negdje u sklopu tržnog centra, znači nikada nećeš doći u situaciju da ti serviraju jedino jelo svinjetinu pa moraš jesti ili ostati gladan. Evo ja sam prvi musliman i nikada nisam došao u takvu situaciju u ove 2 godine.
Biti novi Zahiragić nije moguće jer se tu ne radi o pameti nego o konekcijama i funkciji. Znam kako biti novi Zahiragić ali ne žele mnogi ne da budu dio tog kruga, pogotovo što su mnogi u tom krugu došli do cilja prečicom i cijene više podobne nego sposobne.
- drag_gost
#21259 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo otvori usta i ne sekiraj se.
- Bluemore
#21260 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
On stojicki podnosi iz godine u godinu tu serviranu svinjetinu koju mora jesti i za Bajram
Sreca pa nije neki nedo bog
Vegetarijanac
Nepravda velika koju trpi covjek u holandiji
Sreca uvijek se moze tako napacen vratiti Ili
Kad mu je najteze izjadati ovdje
Samo sabur zemljace
Sreca pa nije neki nedo bog
Vegetarijanac
Nepravda velika koju trpi covjek u holandiji
Sreca uvijek se moze tako napacen vratiti Ili
Kad mu je najteze izjadati ovdje
Samo sabur zemljace
- Hank Paldum
#21261 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Čekaj, on živi isto vani?
Znao sam, il je gazda u BiH il je stariji dijasporac. Samo te 2 tipe reaguju agresivno na nešto što je njima ni iz džepa ni u džep
Znao sam, il je gazda u BiH il je stariji dijasporac. Samo te 2 tipe reaguju agresivno na nešto što je njima ni iz džepa ni u džep
- 512MB
#21262 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nije, čovjeku upala kašika u med ko Insomnii, udo se u Holandiju, žena mu našla poso kod sebe u firmi i sad čeka papire, čim dobija vraća se majci u Bosnu kao i alter ego mu Melburn. A inače je i strastveni navijač ZrinjskogHank Paldum wrote: ↑25/11/2019 06:31 Čekaj, on živi isto vani?![]()
- vjesticanametli
#21263 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U dosta velikih firmi
- 512MB
#21264 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ne znam niti jednu firmu gdje se servira, a prošo sam ih kijamet
- stakasa
- mousstapha
#21266 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bio sam u kantinama u dosta velikih firmi i nigdje nije priincip da ti neko sluzi hranu bez mogucnosti izbora. Uglavnom imas vise menija i biras sta ti odgovara.
-
Nazif_Gljiva
#21267 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U mojoj firmi se muslimani utorkom šikaniraju...mousstapha wrote: ↑25/11/2019 09:01Bio sam u kantinama u dosta velikih firmi i nigdje nije priincip da ti neko sluzi hranu bez mogucnosti izbora. Uglavnom imas vise menija i biras sta ti odgovara.
- vjesticanametli
#21268 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mi imamo uvijek 3 Jelamousstapha wrote: ↑25/11/2019 09:01Bio sam u kantinama u dosta velikih firmi i nigdje nije priincip da ti neko sluzi hranu bez mogucnosti izbora. Uglavnom imas vise menija i biras sta ti odgovara.
- vjesticanametli
#21269 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
zar ti nisi remote Berater il tako nesto….necemo ti kantinu kuci nosit512MB wrote: ↑25/11/2019 08:04Ja ne znam niti jednu firmu gdje se servira, a prošo sam ih kijamet![]()
- Radio Sarajevo
- muha_sa
#21271 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zašto li se skoro svaka tema pretvori u licne uvrede i nekakva prepucavanja
Nedostatak života van foruma
Nejebica
Lijecenje kompleksa
Dokazivanje necega nekome
ne kontam Tite mi rahmetli
opustite se ljudi i uživajte u svakoj minuti ovog kratkog a lijepog života
Jesam li ovo dobro rekooooooooooooooooooooooo

Nedostatak života van foruma
Nejebica
Lijecenje kompleksa
Dokazivanje necega nekome
ne kontam Tite mi rahmetli
Jesam li ovo dobro rekooooooooooooooooooooooo
- Radio Sarajevo
#21272 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne radi se tu samo o svinjetini, to je bio samo primjer koji se u mojoj firmi desio za Bajram. Inače i mi imamo izbor, ali je osoba koja to inače uređuje jednostavno zaboravila, i u takvim situacijama shvatiš da si stranac, a takvih je situacija previše. Bila je nedjelja, Arapi i Turci su napravili frku i pale su i kazne zbog toga. Ja sam samo bio razočaran jer to nikad nije bio slučaj dotad. Fol je u tome da sam to naveo samo kao primjer, ne treba se kačiti za svaku moju riječ kao da je to uvijek i svugdje tako.Hank Paldum wrote: ↑24/11/2019 22:39
Ma davno sam prestao stvari uzimati k srcu tako da i nema potrebe da se izvinjavaš. To za 450km, velika je razlika između živjeti i životariti. Da je potrošacka korpa i čitav život u BiH solidan sa 300km onda bih napisao da mi ne igra ulogu da li je plata 350, 450 ili 600 ako je čovjek skroman ali to su nehumane plate pa i ako si spreman gutati mobing i teror gdje nemaš prava kao radnik onda bi baš trebala biti neka odlična novčana motivacija.
Stvar je u tome da postajemo svjesniji svaki dan da postajemo stranci u sopstvenoj državi. Ako nemaš određenu naciju ili religiju u određenoj sredini onda si stranac, ako si u centru grada kod FGR arijevaca ili u okolini na selu ne pripadaš jer "nisi njihov", čim napustiš dvorište ti si stranac jer sve od solidnog posla preko doma zdravlja pa sve do opštine si donji i građanin drugog reda ako sa druge strane imaš posla sa nekim stranačkim čovjekom ili poznatim prezimenom.
Da mislim na proteste ili na neki bunt mi ne pada na pamet jer davno su prošla ona " vesela" vremena da neko protestuje a jedino šta ga može snaći je da mu se omladina smije iz kafića dok ga gledaju. Danas ti otvoreno kaže da ti neće dijete operisati jer ima problem sa tobom i da te napadne a stranka ga brani da nije napao tebe nego kameru.
Nema više tipova poput Enesa Hadžiedhemćumurovića "Stranka te prati, presjednik je moj veliki prijatelj" takve bezopasne duhovite stranačke miševe su zamjenili opasni agresivni tipovi poput Dragana Lukača i Huse Ćesira. Nema više onih blesavih predizbornih gdje se govori o asfaltiranju puteva, danas predsjednik jedne velike stranke otvoreno kaže da će oca ubijenog djeteta koji traži odgovore pomesti sa trga a cijela sala mu aplaudira. Danas ne da je uzaludno protestovati nego je opasno. Danas ne samo da kraj nepravde nećeš dobiti pravdu nego ćeš dobiti doživotne neprijatelje jedne čitave dinastije. Iskreno rečeno strah me je toga.
A za svinjetinu, ti svakim komentarom dokazuješ da ne znaš kako je u Njemačkoj, kao da te je neko dobro isprepadao pričama da nikada ne ideš tamo![]()
Evo u ove 2 godine jedem na poslu, odem ponekad ženi na posao a razgovaram i sa ostalima kako im je na poslu. Ako želiš jesti na poslu poneseš od kuće, kupiš nešto u trgovini, imaš restoran ili fast food u blizini, kuhinja u firmi koja nudi više jela ili restoran na spratu ako radiš negdje u sklopu tržnog centra, znači nikada nećeš doći u situaciju da ti serviraju jedino jelo svinjetinu pa moraš jesti ili ostati gladan. Evo ja sam prvi musliman i nikada nisam došao u takvu situaciju u ove 2 godine.
Biti novi Zahiragić nije moguće jer se tu ne radi o pameti nego o konekcijama i funkciji. Znam kako biti novi Zahiragić ali ne žele mnogi ne da budu dio tog kruga, pogotovo što su mnogi u tom krugu došli do cilja prečicom i cijene više podobne nego sposobne.
Što se tiče Zahiragića, ako ne možeš biti pametniji od onog parmaka, onda stvarno ne znam šta da ti kažem. Ja ne vidim da on išta radi ilegalno, osim što je idiot, ali nažalost, idiota imaš na svakom koraku. U Švabiji ih ne vidiš jer nisu tvoji, ne zanimaju te, ne znaš jezik, štagod, ali ne primijetiš ih. U Holandiji mi imamo Wildersa koji je mnogo gori od Dodika, ali mene ne interesuje, pa i ne pričam o njemu.
- Radio Sarajevo
#21273 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/por ... /191125032
Porodica Badnjar kod Foče nekada je jedva preživljavala, a danas su uspješni poljoprivrednici
Dakle, nema posla, uhvatiš se lopate i odmah ima posla. Ali jok, svako bi u kancelariju, a polupismen... Ne može.
Porodica Badnjar kod Foče nekada je jedva preživljavala, a danas su uspješni poljoprivrednici
Dakle, nema posla, uhvatiš se lopate i odmah ima posla. Ali jok, svako bi u kancelariju, a polupismen... Ne može.
- Bloo
- Globalna šefica
#21274 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vjerujem da i u Kataru petkom sluze ribu krscanima u menzi.
Mozda da nosas majicu I am a Muslim da poslodavci i radne kolege nikad ne zaborave tvoje ideolosko opredijeljenje.
Imate li Hindusa? Kako oni podnose kravlje momente na meniju?
Mozda da nosas majicu I am a Muslim da poslodavci i radne kolege nikad ne zaborave tvoje ideolosko opredijeljenje.
Imate li Hindusa? Kako oni podnose kravlje momente na meniju?
- Radio Sarajevo
#21275 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Рекох горе, то је био само примјер. Али џаба причати кад људи не читају.
И слаб сам ја муслиман, искрено...