Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#14726 Re: Dolazi zima - zimske gume
http://unitrade.ba/savjet-kako-pravilno ... titi-gume/
Pa jevem im tetku je li treba pritisak na 2.8 ili na 1.8 sta je ispravno u pm
-
Throttle
#14727 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam nikad ispuhivao gume koje skinem, kad nabacim prekontrolišem pritiske i gas. Uvijek su bile na preporučenom pritisku kao i u vožnji
-
530i
#14728 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uvijek povećam pritisak malo u gumama pred skidanje, maksimalno do 0,5 više. Ako bi i malo ispuhivale opet bi otprilike došle na preporučene vrijednosti i bile spremne za montiranje.noviclan wrote: ↑24/11/2019 10:42 http://unitrade.ba/savjet-kako-pravilno ... titi-gume/
Ako je fabrička preporuka npr. 2,0 bara, a ti ih ispušeš nakon skidanja na 1,5, a onda tokom sezone dodatno ispušu na 1,1 ili 1,2 takve gume se moraju napuhati prije upotrebe na autu...u suprotnom slučaju montiraš i odmah gas do provjere i korekcije pritiska po potrebi.
- Travnički Noćni Šetač
-
Me_again
#14730 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nema, slazem se.Travnički Noćni Šetač wrote: ↑24/11/2019 10:20 @Me_again:
....
Nema tu kvalitetne diskusije .... idemo dalje...
Kao prvo, forum i ozbiljna diskusija u jednu recenicu tesko staju.
Kao drugo, moras vise "open your mind" da bi ozbiljno diskutovao a pozeljno je da to bude van foruma.
Ende
- mobsterc
#14731 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo zbog takvih pametnjakovica, ravnozemljasa i open your mind na youtube se nigdje ne moze ozbiljno diskutovati, pogotovo na forumu gdje se lako sakriti iza pseudonima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14732 Re: Dolazi zima - zimske gume
Travnićki je jedan od najkorektnijih forumasa, koji kad pise uvijek ima argumente za napisano, isto kao i Me_again, samo je ovaj drugi malo ters... 
-
tempuser
#14733 Re: Dolazi zima - zimske gume
Argumenti se najbolje vide kad krene sa odgovorima tipa, nema tu dalje diskusije, nemam ja sta s tobom raspravljati itd isl.
Meni je jos svjeze sjecanje tvrdnji i to neko virtuelno samopouzdanje kako nema dugih ksenon svjetala i kako nije moguce blicati ksenonom. Dzaba slika fara, dzaba primjeri, dzaba sve, umjesto da preispita tvrdnje lik napise cijel elaborat. Vjerovatno bi se i to zavrsilo sa "nema tu dalje diskusije" i "nemam ja sta s tobom raspravljati" da mu nisam postavio klip na kojem se vidi da moj auto ima ono sto on tvrdi da ne postoji.
Meni je jos svjeze sjecanje tvrdnji i to neko virtuelno samopouzdanje kako nema dugih ksenon svjetala i kako nije moguce blicati ksenonom. Dzaba slika fara, dzaba primjeri, dzaba sve, umjesto da preispita tvrdnje lik napise cijel elaborat. Vjerovatno bi se i to zavrsilo sa "nema tu dalje diskusije" i "nemam ja sta s tobom raspravljati" da mu nisam postavio klip na kojem se vidi da moj auto ima ono sto on tvrdi da ne postoji.
Last edited by tempuser on 24/11/2019 15:43, edited 1 time in total.
- basicm
#14734 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma moze se raspravljati, samo mi navikli da nema popustanja u stavovima.
Po pitanju xl guma me_again itekako logicno razmislja, kako guma istog sastava i samo ojacana da trpi teret odozgo moze trajati isto kao druga “obicna” i da ne uzmemo u obzir povecanje trenja?
Po pitanju xl guma me_again itekako logicno razmislja, kako guma istog sastava i samo ojacana da trpi teret odozgo moze trajati isto kao druga “obicna” i da ne uzmemo u obzir povecanje trenja?
-
Throttle
#14735 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima Petrol katalog guma gdje za iste dimenzije ima obicna i XL guma
Ima razlika, negdje u potrosnji goriva, negdje u kolicini buke a negdje u kocenju na mokrom
Izgleda da ima nekih razlika i u gaznoj povrsini dok ima odstupanja u gore navedenom, najlakse je tamo uporedit
Ima razlika, negdje u potrosnji goriva, negdje u kolicini buke a negdje u kocenju na mokrom
Izgleda da ima nekih razlika i u gaznoj povrsini dok ima odstupanja u gore navedenom, najlakse je tamo uporedit
- Travnički Noćni Šetač
#14736 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ko nije pročitao citirao sam svoje riječi ponovo.... Naravno da znam popustiti kada mi se argumentima dokaže da griješim... Za temu xenone sam nakon dokaza priznao da ne poznajem taj elemenat nove tehnologije , iako sam pričao o svom vozilu iz 2011.g., no nebitno priznao sam da ne znam i i ne vidim čemu drama oko toga jer to više nakon priznanja i ne može biti nikakav argument... ali zaista nebitno je apsolutno, ko hoće prihvatiće ko neće uvijek može nastavljati priču... naravno kada se u priči koriste izrazi neprimjereni normalnoj diskusiji uvijek ću prekinuti dalju raspravu...Travnički Noćni Šetač wrote: ↑24/11/2019 10:20
Ja iskljucivo komuniciram na forumu u namjeri da pomognem nekome ako nesto znam sto njemu nije jasno ili da ja naucim nesto... i priznam da ne znam ako vidim da ne znam ili sam pogrijesio...
...
Oko ove teme sa gumama sasvim je jasno da XL gume u stvarnosti postoje, i vjerovatno ima razlog za to... dao sam svoje mišljenje o tome kakve su i šta znače potkrijepivši primjerima, ljudima koji su pitali ... volio bih da vidim da neko drugi to pojasni ako misli da zna bolje da i ja naučim, ali da argument bude normalan tehnički, a ne "meni nije logično" , "open your minde" , "ne vjeruj internetu" , "pametovanje" i tome slično... Ovakvo grupno skakanje po tuđim mišljenjima a bez ikakvih argumenata vezanih za temu o kojoj se razgovara je bezveze piskaranje po forumu i ne doprinosi odgovorima na pitanja...
...
Moje mišljenje ne mora biti nikome važno... razlog što sam se uključio u raspravu nije bio da se ikome virtualno dokazujem, već su pojedini forumaši postavili pitanje, a ja sam dao svoj skromni doprinos kroz odgovor koji opisuje konstrukciju gume, izračun nosivosti i slično... hajde da se zadržimo na tim tehničkim stvarima u ovoj diskusiji, a jebo mene ja sam tu mnogo nebitan...
...
Da razjasnimo... problem je nastao oko toga da li se XL i obične gume istog proizvođača i istog modela razlikuju po smjesi guma ili ne... Moje mišljenje je da XL guma ima ojačanu karkasu i bočnice gume, a da je vanjski habajuci sloj, odnosno smjesa kojom dodiruje asfalt identična na istom modelu gume bez obzira da li je XL ili ne verzija, što sam i pokazao Mishelinovom shemom konstrukcije gume... to se vidi i iz testova guma gdje se gume definišu nazivom modela i nikada se u testovima ne razdvaja XL verzija o obične verzije istog modela gume...
...
To je samo moje mišljenje, ne naturam ga nikome, ja ne radim u proizvodnji guma i ne poznajem preduboko tu problematiku da bih znao odgovoriti na hiljaduijedno hipotetičko ili stvarno pitanje...
...
Pošto očigledno moje mišljenje većini ne valja, volio bih da naučim tačno ovo oko XL guma pa molim da mi neko ko misli da to zna da odgovor na slijedeće:
Da li se na istom modelu gume, istog proizvođača vanjski habajući sloj - smješa razlikuje u običnoj i XL verziji ?
Ako neko ima preciznije i tačnije argumentovano pojašnjenje da se na istom modelu gume habajući sloj - smjesa razlikuje u obicnoj i XL verziji i zašto rado ću to poslušati...
Dok se to ne desi smatram da npr. Continental TS 860 i Continental TS 860 XL jesu gume sa identičnom smješom habajućeg sloja ali sa različito ojačanom unutrašnjom strukturom...
-
Me_again
#14737 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jesam, priznajemkonektovan wrote: ↑24/11/2019 14:30 Travnićki je jedan od najkorektnijih forumasa, koji kad pise uvijek ima argumente za napisano, isto kao i Me_again, samo je ovaj drugi malo ters...![]()
Nekada i ne bas malo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#14738 Re: Dolazi zima - zimske gume
Joj jest auto udobno na 15kama
danas nabacio svoje Sportive, treca im sezona i idu na pik kad se skinu na proljece.
- Travnički Noćni Šetač
#14739 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakva su ti generalna iskustva sa Sportivama... Ja evo idem sa svojima u četvrtu zimu ( u mene su 215/55 x 16 doduše) , preciznim pregledom smo izmjerili 5,5 do 6 mm ( mjerenja pored graničnika), radio sam u prosjeku sa njima oko 10 hiljada km po sezoni pa ću probati izgurati i ovu cijelu sezonu ... u ovo par dana po mokrom nisam stekao osjećaj da su išta izgubile od držanja ali sačekaću snijeg za pravu ocjenu mogu li sigurno proći i četvrtu sezonu..._BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:06 Joj jest auto udobno na 15kamadanas nabacio svoje Sportive, treca im sezona i idu na pik kad se skinu na proljece.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#14740 Re: Dolazi zima - zimske gume
Travnički Noćni Šetač wrote: ↑24/11/2019 17:12Kakva su ti generalna iskustva sa Sportivama... Ja evo idem sa svojima u četvrtu zimu ( u mene su 215/55 x 16 doduše) , preciznim pregledom smo izmjerili 5,5 do 6 mm ( mjerenja pored graničnika), radio sam u prosjeku sa njima oko 10 hiljada km po sezoni pa ću probati izgurati i ovu cijelu sezonu ... u ovo par dana po mokrom nisam stekao osjećaj da su išta izgubile od držanja ali sačekaću snijeg za pravu ocjenu mogu li sigurno proći i četvrtu sezonu..._BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:06 Joj jest auto udobno na 15kamadanas nabacio svoje Sportive, treca im sezona i idu na pik kad se skinu na proljece.
Odlicna. Htio sam i roditeljima uzet Sportive ali na kraju bi nova El Tigre Winter, kao sto sam nedavno pisao.
Vozio sam ljetnu Super Z+ i odlicna mi je bila, a Snow Win 2 mi se isto tako pravo dobro pokazala. Ovo ce biti treca sezona i ima jos zivota u njima poprilicno.... Sportiva je definitivno za preporuku u nizem cjenovnom rangu
- Travnički Noćni Šetač
#14741 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da... isto smo zaključili ...
... s tim da je u mene ljetna Sportiva Perfomance... ali za zimske me zanimalo...
- amar1994
#14742 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znaci dobre posto su na sluzbenom te_BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:26
Snow Win 2 mi se isto tako pravo dobro pokazala. Ovo ce biti treca sezona i ima jos zivota u njima poprilicno.... Sportiva je definitivno za preporuku u nizem cjenovnom rangu![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#14743 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sportiva ili El Tigre?amar1994 wrote: ↑24/11/2019 17:38Znaci dobre posto su na sluzbenom te_BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:26
Snow Win 2 mi se isto tako pravo dobro pokazala. Ovo ce biti treca sezona i ima jos zivota u njima poprilicno.... Sportiva je definitivno za preporuku u nizem cjenovnom rangu![]()
,necu proletit negdje iz cista mira?
![]()
EDIT: Sad vidim, Sportiva...ma odlicne gume za te pare, neces proletit samo ne furajcaj.
- iceman ze
#14744 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zavukao me ekupi 3 sedmice na kraju nisu mogli isporuciti Sava hp2 225/50r17.... Mada su ih imali po super cijeni od 115 KM
- amar1994
#14745 Re: Dolazi zima - zimske gume
_BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:41Sportiva ili El Tigre?amar1994 wrote: ↑24/11/2019 17:38Znaci dobre posto su na sluzbenom te_BataZiv_0809 wrote: ↑24/11/2019 17:26
,necu proletit negdje iz cista mira?
![]()
EDIT: Sad vidim, Sportiva...ma odlicne gume za te pare, neces proletit samo ne furajcaj.
- drndalo
- iceman ze
#14747 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uzimao i ranije gume, klimu, autosjedalicu, mobitelx2. Sve besprijekorno.... 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14748 Re: Dolazi zima - zimske gume
malo se danas vozilo na felgama na senta domeniKi

-
Me_again
#14749 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pisao sam i ranije o tome, imao sam na radnom autu (Kangoo) zimske Sportive, jedan par njih sam rabio na prednjoj i zadnjoj osovini "ha ljeti ha zimi" i lezerno presao sa njima malo vise od 40.000 km. Bilo je tu i tereta i svacega iako nisu bile XLTravnički Noćni Šetač wrote: ↑24/11/2019 17:30 Da... isto smo zaključili ...... s tim da je u mene ljetna Sportiva Perfomance... ali za zimske me zanimalo...
Sad, ne mogu ovu tvrdnju podkrijepiti dokazima sa interneta i posljedicno sa youtube-a, ali ko mi vjeruje vjeruje mi.
Nemam razloga da lazem
S druge strane, cuo sam da se Sportiva nece vise proizvoditi. Kazem, cuo sam, ne znaci da je to istina. Cuo sam doduse i da je zemlja ravna ali kako ta premisa svojom (ne)logikom daleko odstupa od zdravog razuma i vec vise puta dokazanih cinjenica onda konkluzija moze biti samo jedna - odbacimo tu teoriju.
Drugim rijecima travnicki moj prijatelju, sve sam ti vec rekao, open your mind, pocni malo sire razmisljati a ne slijepo vjerovati sta je ko na internetu ili pored njega napisao.
Naravno, nemoj slijepo vjerovati ni meni
- Travnički Noćni Šetač
#14750 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja zimske Sportive koristim vec cetvrtu godinu... a ljetne sam uzeo u velicini 17 jednu sezonu pa kad sam prodao onda sam kupio u velicini 18....
...
Dobre su gume ali ako ih i prestanu proizvoditi ima u toj cjenovnoj klasi jos dobrih guma...
...
O sirini razmisljanja zaista ne bih dalje...
...
Dobre su gume ali ako ih i prestanu proizvoditi ima u toj cjenovnoj klasi jos dobrih guma...
...
O sirini razmisljanja zaista ne bih dalje...