Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
- sadie_forever
#1 Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Sta cini da je kod nas zivotni vijek toliko kraci u poredjenju sa recimo Njemacke,Skandinavije? kod nas cim covjek napuni 55 polako pocinju odapinjati redom...sa 65 pola generacije otislo na nepovratni put,zene se bolje drze doduse.Na zapadu je sasvim normalno da zivis 85 godina,to cak i nije toliko "staro"..ako docekas 90 e onda si u dubokoj starosti
Zasto? jel to nasa ishrana ?
-
high_volume
#2 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Imaš li neke relevantne podatke o mortalitetu, ili je ovo samo tvoje nagađanje?sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 09:30 Sta cini da je kod nas zivotni vijek toliko kraci u poredjenju sa recimo Njemacke,Skandinavije? kod nas cim covjek napuni 55 polako pocinju odapinjati redom...sa 65 pola generacije otislo na nepovratni put,zene se bolje drze doduse.Na zapadu je sasvim normalno da zivis 85 godina,to cak i nije toliko "staro"..ako docekas 90 e onda si u dubokoj starosti
- salik79
#4 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
"Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?"
WTF
WTF
-
kakavdanakneiskustvu
- sadie_forever
- sadie_forever
#7 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
To je to otprilikejOFLA wrote: ↑24/11/2019 10:20U zadnjih dvadesetak godina s kojim god zapadnjakom sam popričao, a da su bili u BiH ili u prvom komšiluku, a sreo sam mnogo takvih, skoro svi su mi rekli da su bili šokirani koliko mnogo ljudi puši u našim krajevima. Sa izrazom nevjerice i šoka na licu prepričavaju šta su vidjeli i koliko je neko cigareta popušio dok su oni sjedili na tom i tom mjestu, a pored njega čovjek isto tako žmari ko grom i ne gasi, a iza njih neka žena jednu za drugom, a na ulici gomila svijeta s cigarom na usnama, tinejdžeri, za volanom, itd.sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 09:30 Sta cini da je kod nas zivotni vijek toliko kraci u poredjenju sa recimo Njemacke,Skandinavije? kod nas cim covjek napuni 55 polako pocinju odapinjati redom...sa 65 pola generacije otislo na nepovratni put,zene se bolje drze doduse.Na zapadu je sasvim normalno da zivis 85 godina,to cak i nije toliko "staro"..ako docekas 90 e onda si u dubokoj starosti
Pogotovo zimi ljudi puše u zatvorenim prostorijama, ne prozrače nego tako odu na spavanje i non-stop udišu duvanski dim. Svi su mi rekli da toliko mnogo svijeta puiši da im je postalo upadljivo.
Od ishrane, hmmm... Na primjer, baklava. Orasi su primarni izvor masnoće, mnogo putera, još više šećera, gomila škroba u jufkama. Mnogo škroba, šećera i mnogo masnoće nisu baš poznati da blagotvorno djeluju na srce, pritisak, pankreas i arterije. Hurmašice isto: mnogo putera, mnogo šećera. Tulumbe također, i još se prže u dubokom ulju.
Za večeru: palačinke sa džemom (šećer, šećer, šećer), ili eurokremom/nutelom (šećer, šećer, šećer), i kad se zamotane fino poslože na tanjir, odozgo ih pospemo šećerom da lijepo izgledaju![]()
Smijemo se bezukusnim zapadnjačkim kolačima. Norrmalno da su "bezukusni" kad u njih ne stavljaju ni blizu toliko šećera i putera kao kod nas.
Peče se rakija, u tim krajevima i djeca cugnu mali gutljaj s vremena na vrijeme (domaća je, neće mu ništa), a poznate su gradačačke šljive koje služe za dobijanje ljekovitih voda za dezinfekciju grla i želucaGdje god dođeš domaćin pita šta ćeš popit' i navaljuje da popiješ. Može li ijedan izlazak proći bez pive ?
Zagađenja oko čeličana, postrojenja za preradu uglja, termoelektrana... Ima toga dosta.
- muha_sa
#8 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
zato što na zapadu ne žive u zajednici
tebi je svekrva dohakala
pa ti vidi štaŠ 
tebi je svekrva dohakala
- sadie_forever
- muha_sa
#10 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:40hajde suti tebe plasi sto se blizis ovim godinama,ili si vec tu pa samo otkucaji se cuju![]()
haman pa sa tvojom svekrvom pod ruku
-
kakavdanakneiskustvu
- sadie_forever
#12 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Primjetim kako je generacija 1950-1965 jedna od najgorih,to je valjda odrastlo pod komunizmom i nije spremno za smrt ni pod razno.Moja svekrva izmislja price kako ce ona pozivjeti jos dugo jer je presla 50u i nije se razbolila,,ja joj samo kazem good luck,tek od 55 si kriticnamuha_sa wrote: ↑24/11/2019 10:41sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:40hajde suti tebe plasi sto se blizis ovim godinama,ili si vec tu pa samo otkucaji se cuju![]()
![]()
![]()
haman pa sa tvojom svekrvom pod ruku![]()
- muha_sa
#13 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Moja nana živjela punih 100sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:44
Primjetim kako je generacija 1950-1965 jedna od najgorih,to je valjda odrastlo pod komunizmom i nije spremno za smrt ni pod razno.Moja svekrva izmislja price kako ce ona pozivjeti jos dugo jer je presla 50u i nije se razbolila,,ja joj samo kazem good luck,tek od 55 si kriticna![]()
od oca mama--nju sam zvao nena
tvojoj svekrvi od srca želim da ove moje pretekne
valaj ti deverat još 40 i kusur
-
high_volume
- muha_sa
#15 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
ništa cigare
mamina mama (majka) preživjela 3 okupacije Sarajeva
Otišla na onaj svijet 2003.
-
zrakomlat
#16 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Samo štres, ništa slatko, masno i cigare. Iz djetinjstva se sjecam, a to je bilo nešto prije rata, kad bih otišao na selo, svaki dedo kojeg bih vidio, bi po cijeli dan držao škiju (smotanu cigaru) u uglu usana i dimio a i većina nena. Al nije bilo svih ostalih stvari koje prosječnog balkanca, da izvines, yebu, rasterećenije se živjelo iako skromno, te su svi radili fizički dosta. Pričam o ljudima 70+, koji su i dalje radili na njivama, oko stoke i sl.sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:32To je to otprilikejOFLA wrote: ↑24/11/2019 10:20U zadnjih dvadesetak godina s kojim god zapadnjakom sam popričao, a da su bili u BiH ili u prvom komšiluku, a sreo sam mnogo takvih, skoro svi su mi rekli da su bili šokirani koliko mnogo ljudi puši u našim krajevima. Sa izrazom nevjerice i šoka na licu prepričavaju šta su vidjeli i koliko je neko cigareta popušio dok su oni sjedili na tom i tom mjestu, a pored njega čovjek isto tako žmari ko grom i ne gasi, a iza njih neka žena jednu za drugom, a na ulici gomila svijeta s cigarom na usnama, tinejdžeri, za volanom, itd.sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 09:30 Sta cini da je kod nas zivotni vijek toliko kraci u poredjenju sa recimo Njemacke,Skandinavije? kod nas cim covjek napuni 55 polako pocinju odapinjati redom...sa 65 pola generacije otislo na nepovratni put,zene se bolje drze doduse.Na zapadu je sasvim normalno da zivis 85 godina,to cak i nije toliko "staro"..ako docekas 90 e onda si u dubokoj starosti
Pogotovo zimi ljudi puše u zatvorenim prostorijama, ne prozrače nego tako odu na spavanje i non-stop udišu duvanski dim. Svi su mi rekli da toliko mnogo svijeta puiši da im je postalo upadljivo.
Od ishrane, hmmm... Na primjer, baklava. Orasi su primarni izvor masnoće, mnogo putera, još više šećera, gomila škroba u jufkama. Mnogo škroba, šećera i mnogo masnoće nisu baš poznati da blagotvorno djeluju na srce, pritisak, pankreas i arterije. Hurmašice isto: mnogo putera, mnogo šećera. Tulumbe također, i još se prže u dubokom ulju.
Za večeru: palačinke sa džemom (šećer, šećer, šećer), ili eurokremom/nutelom (šećer, šećer, šećer), i kad se zamotane fino poslože na tanjir, odozgo ih pospemo šećerom da lijepo izgledaju![]()
Smijemo se bezukusnim zapadnjačkim kolačima. Norrmalno da su "bezukusni" kad u njih ne stavljaju ni blizu toliko šećera i putera kao kod nas.
Peče se rakija, u tim krajevima i djeca cugnu mali gutljaj s vremena na vrijeme (domaća je, neće mu ništa), a poznate su gradačačke šljive koje služe za dobijanje ljekovitih voda za dezinfekciju grla i želucaGdje god dođeš domaćin pita šta ćeš popit' i navaljuje da popiješ. Može li ijedan izlazak proći bez pive ?
Zagađenja oko čeličana, postrojenja za preradu uglja, termoelektrana... Ima toga dosta.
Doduše, stoji to da nam je sad zagađenija životna sredina, hrana sumnjivog porijekla i sastava i sl.
Last edited by zrakomlat on 24/11/2019 11:21, edited 1 time in total.
- mO k3
#17 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Do ishrane nije , na zapadu je i zivot brzi pun stresa . Moje misljenje je da nas narod ne ide na preglede kod doktora iz nekih razloga , kao hajde sta doktor zna ili nema para znaci preventiva ....
- muha_sa
#18 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
garant motali svoj duhan--duhan koji su oni uzgajali a ne ovo smece što fabrike proizvodezrakomlat wrote: ↑24/11/2019 11:17
Samo štres, ništa slatko, masno i cigare. Iz djetinjstva kad bih otišao na selo, svaki dedo bi po cijeli dan držao škiju (smotanu cigaru) u uglu usana i dimio a i većina nena. Al nije bilo svih ostalih stvari koje prosječnog balkanca, da izvines, yebu, rasterećenije se živjelo iako skromno.
Doduše, stoji to da nam je sad zagađenija životna sredina, hrana sumnjivog porijekla i sastava i sl.
al hajd--ko da je to bitno
-
zrakomlat
#19 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Da, svoj uglavnom ili nečiji domaći kao i dosta hrane, standardno za selo, mlijeko, voće, povrće itd.muha_sa wrote: ↑24/11/2019 11:21garant motali svoj duhan--duhan koji su oni uzgajali a ne ovo smece što fabrike proizvodezrakomlat wrote: ↑24/11/2019 11:17
Samo štres, ništa slatko, masno i cigare. Iz djetinjstva kad bih otišao na selo, svaki dedo bi po cijeli dan držao škiju (smotanu cigaru) u uglu usana i dimio a i većina nena. Al nije bilo svih ostalih stvari koje prosječnog balkanca, da izvines, yebu, rasterećenije se živjelo iako skromno.
al hajd--ko da je to bitnosamo da nešto kažem
![]()
- 512MB
#20 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Problem leži, kao i mnogim drugim stvarima, u obrazovanju, tojest neobrazovanju. Uz to dolazi i samodestruktivni mentalitet uparen sa manjkom discipline.
-
zrakomlat
#21 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Sad očekujem one pajde s teme pokreta za odlazak da objasne kako to nije istina i da se u Sarajevu živi duže i zdravije nego u Japanu.
- walter kurtz
#22 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Potiskivanje seksualnosti 
- 512MB
#23 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Pogrešni prioriteti i greške u odgoju.
- sadie_forever
#24 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Koristis njih kao utjehu? prvo one su zene,a drugo one su zivjele prije u starinska ekoloska vremena, i trece sumnjam da su pile i pusile jer to prije nisu radile zenemuha_sa wrote: ↑24/11/2019 10:48Moja nana živjela punih 100sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:44
Primjetim kako je generacija 1950-1965 jedna od najgorih,to je valjda odrastlo pod komunizmom i nije spremno za smrt ni pod razno.Moja svekrva izmislja price kako ce ona pozivjeti jos dugo jer je presla 50u i nije se razbolila,,ja joj samo kazem good luck,tek od 55 si kriticna![]()
![]()
od oca mama--nju sam zvao nena98
![]()
tvojoj svekrvi od srca želim da ove moje pretekne![]()
valaj ti deverat još 40 i kusur![]()
amin neka pozivi toliko,ja joj ne zelim zlo
-
Heller
#25 Re: Zasto balkan imas kraci zivotni vijek od zapada?
Od moje majke (mamine mame), amidza pogino u 93oj godini života auto ga udarilomuha_sa wrote: ↑24/11/2019 10:48Moja nana živjela punih 100sadie_forever wrote: ↑24/11/2019 10:44
![]()
od oca mama--nju sam zvao nena98
![]()
tvojoj svekrvi od srca želim da ove moje pretekne![]()
valaj ti deverat još 40 i kusur![]()