https://www.klix.ba/vijesti/bih/cengic- ... /190207011
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- cadburry
-
Heller
- paleoconservative
#44028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bugarska, zemlje Baltika i Ceska, 0% porez na samozaposlenike. (EDIT typo, porezi na neto plati su izmedju 5 do 15% u ovim zemljama, sa licnim dobitcima i svim beneficijama)
Standard u Sofiji je nizi nego u BiH, freelanceri, inzinjeri, IT strucnjaci i ostali iz regiona, pretezno Srbije, redovno idu na 2-3 mjeseca u Sofiju, pa u maticnu zemlju, pa do Slovacke i Ceske i tako to.
A vi samo tjerajte omladinu nelegalnim, nelogicnim i nepravednim haracem. A mi cemo svoj svjezi kapital ostavljati kod Булгара
Last edited by paleoconservative on 23/11/2019 11:48, edited 1 time in total.
- paleoconservative
#44029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja necu da platim porez na zdravstveno ako nemam zdravstveno. Ne mogu se lijecit, ne pika mi se staz, nema penzije.
Hoce li me lokalne siledzije u plavom i dukat-kadije strpat iza resetaka ili da se pridruzim odlazecem konvoju omladine razocarane u ovaj pokvareni sistem?
- bunk
#44030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sta to tacno znaci na samozaposlenike? Ako se bavis IT poslom otvoris firmu i onda upadas u ista govna kao i ostali,zasto bi itko bio postedjen?
Puna je Bosna i Hercegovina samozaposlenih obrtnika koji se bore sa sistemom da opstanu i garantujem ti da ni jednom nikad paraziti nisu oprostili ni feninga poreza ili pdv,dapace.
Puna je Bosna i Hercegovina samozaposlenih obrtnika koji se bore sa sistemom da opstanu i garantujem ti da ni jednom nikad paraziti nisu oprostili ni feninga poreza ili pdv,dapace.
- paleoconservative
#44031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Typo je u pitanju, 10%*bunk wrote: ↑23/11/2019 11:32 Sta to tacno znaci na samozaposlenike? Ako se bavis IT poslom otvoris firmu i onda upadas u ista govna kao i ostali,zasto bi itko bio postedjen?
U Bugarskoj su promjenili fiskalnu politiku prema freelancerima i svrstavaju se kao zasebna kategorija samodjelatnika, placa se porez 10% na neto platu, s tim da imaju licni odbitak tako da porez obicno izadje 5-6% neto plate. S obzirom na visinu primanja, sa tim obrascima se mozes kvalifikovati za parcijalnu ili citavu penziju u slucaju preuzimanja dezavljanstva, imas pokriveno zdravstveno, biljezi ti se staz....
Ukratko, porez razumnog nivoa, sa svrhom da se od tih poreza subvencira tercijarni sektor zemlje i destimulise odlazak mladih. Dok je kod nas svrha bila zakrpiti budzetske rupe.
-
Heller
#44032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
paleoconservative wrote: ↑23/11/2019 11:27Ja necu da platim porez na zdravstveno ako nemam zdravstveno. Ne mogu se lijecit, ne pika mi se staz, nema penzije.
Hoce li me lokalne siledzije u plavom i dukat-kadije strpat iza resetaka ili da se pridruzim odlazecem konvoju omladine razocarane u ovaj pokvareni sistem?
Baš mi je žao ljudi koji zarađuju često 3x plate u odnosu na prosječnu i moraju platiti poreze ko i ostali.
Uostalom otvoriš obrt i imaš zdravstveno.
Da se razumijemo nisam za plaćanje poreza ovoj zemlji jer će Fadil i ekipa sve isisat i potrošiti na sebe i glasove za svoju kriminalnu organizaciju.
I kakvu to penziju u Bugarskoj možeš imati ako nisi uplaćivao u penzioni fond?
- seoBIH
#44033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eto koliko znate o ovoj temi, da savjetujete otvaranje obrta. Sam obrt ne može otvoriti freelancer jer on IZVOZI, a obrt ne može izvoziti.
Niko ne traži da ne plaća, već da se reguliše.
Niko ne traži da ne plaća, već da se reguliše.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#44034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hoces da imas penziju, ali neces da ti odbijaju od plate za penziono.paleoconservative wrote: ↑23/11/2019 11:27Ja necu da platim porez na zdravstveno ako nemam zdravstveno. Ne mogu se lijecit, ne pika mi se staz, nema penzije.
Hoces da ti se staz ide, ali neces da placas za staz.
Hoces da imas besplatno lijecenje i ti i tvoja porodica, ali neces da placas zdravstveno.
Krivi su ti oni koji hoce da te natjersju da placas.
90% onih koji zaradjuju preko interneta kao "freelanceri" su u bosni prijvljeni kao nezaposleni na biro rada, i koriste sve besplatno od drzave. A usput pljujete na drzavu koja je sva neuredjen.
- paleoconservative
#44035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa po sadasnjem uredjenju treba se placati porez za sve navedeno al nema ni penzije ni staza ni zdravstvenogizvrsni direktor wrote: ↑23/11/2019 14:13Hoces da imas penziju, ali neces da ti odbijaju od plate za penziono.paleoconservative wrote: ↑23/11/2019 11:27Ja necu da platim porez na zdravstveno ako nemam zdravstveno. Ne mogu se lijecit, ne pika mi se staz, nema penzije.
Hoces da imas besplatno lijecenje i ti i tvoja porodica, ali neces da placas zdravstveno.
90% onih koji zaradjuju preko interneta kao "freelanceri" su u bosni prijvljeni kao nezaposleni na biro rada, i koriste sve besplatno od drzave. A usput pljujete na drzavu koja je sva neuredjen.
Ne sekiraj se legendo, nisam na birou, radim 2 posla, a saradnik u kriminalnom haracenju bez povoda necu biti.
Dok se ne regulise kao u gore navedenim zemljama.
Za ovog gore sto tvrdi da zaradjujem 3x prosjecne plate, vidi se da nemas dodira sa tematikom. Radim 40 sati sedmicno, ja na svojih 600 KM mjesecno trebam platit 60 KM + troskove administracije drzavi, 5% iznosa paypalu, 3.5% iznosa odrzavanje platnog prometa, + provizije na kurs sto platim banci, + troskovi koristenja bankomata van maticne drzave kartice. Ne ostane mi ni za kirije.
Priviligovana klasa kazes
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#44036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prema ovom nabrojanom, nigdje ne vidim da placas zdravstveno osiguranje, psiguranje od nezaposlenosti, osiguranje za penzioni i invalidski staz..paleoconservative wrote: ↑23/11/2019 15:31Pa po sadasnjem uredjenju treba se placati porez za sve navedeno al nema ni penzije ni staza ni zdravstvenogizvrsni direktor wrote: ↑23/11/2019 14:13Hoces da imas penziju, ali neces da ti odbijaju od plate za penziono.paleoconservative wrote: ↑23/11/2019 11:27
Ja necu da platim porez na zdravstveno ako nemam zdravstveno. Ne mogu se lijecit, ne pika mi se staz, nema penzije.
90% onih koji zaradjuju preko interneta kao "freelanceri" su u bosni prijvljeni kao nezaposleni na biro rada, i koriste sve besplatno od drzave. A usput pljujete na drzavu koja je sva neuredjen.![]()
Ne sekiraj se legendo, nisam na birou, radim 2 posla, a saradnik u kriminalnom haracenju bez povoda necu biti.
Dok se ne regulise kao u gore navedenim zemljama.
Za ovog gore sto tvrdi da zaradjujem 3x prosjecne plate, vidi se da nemas dodira sa tematikom. Radim 40 sati sedmicno, ja na svojih 600 KM mjesecno trebam platit 60 KM + troskove administracije drzavi, 5% iznosa paypalu, 3.5% iznosa odrzavanje platnog prometa, + provizije na kurs sto platim banci, + troskovi koristenja bankomata van maticne drzave kartice. Ne ostane mi ni za kirije.
Priviligovana klasa kazesplati porez inace ides iza resetaka, a ako trazis zdravstveno i penziono javno cemo te lincovati. Nas lijepi podanicki mentalitet.
Wow, ugrozena masa mora da placa proviziju banci, koristenje bankomata, paypalu moraju placati, pa cak moraju da placaju i troskove vodjenja racuna u banci. To u bosni niko ne placa osim ugrozenih frilensera.
Dajte da skupljamo potpise da ih oslobode troskova vodjenja racuna bar. Ili da ne placaju proviziju kad mijenjaju eure i dolare. Grehota je ljudi ovoliko ih ugrozavati
-
neon-x
#44037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Manite se suplje o frilenserima na ovoj temi. Problem jedini je sto to nije posebno uredjeno kako bi se olaksalo poslovanje preko neta sa inostranstvom i regulisao status jer prema postojecim zakonima je na granici i izvodljivosti i legalnosti. Zato su se i pojavile nejasnoce i neka ad hoc rjesenja. Realnost je da sve do 20% haraca je sasvim razumno taman kada nista od toga ne bismo imali za uzvrat. Druga je stvar sto mnogi koriste i otimaju od drzave, i u drzavnom ali i u privatnom sektoru dok realno frilenseri unose gotov novac. Medjutim harac je harac.
-
mrgreen
#44038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
This.
Promasena diskusija.
Moje pitanje je zasto se NS koristi freelancerima u predizbornoj kampanji, da bi kasnije potpuno izgubila interes?
Drugo pitanje, sta Pedja radi, ne vidim nikakve inicijative, pomake u otvaranju odbora sirom BiH. Kritika nedavno upucena iz stranke djeluje opravdana.
-
zippoo87
#44039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
NS se bas uspavala
ok je sto sada imaju vise posla jer su vlast negdje ali nije ok da se svi resursi stranke usmjere samo na KS i tu vlast
Pedja i ostali iz GO bi i dalje trebali putovati po BiH i razgovarati sa ljudima,slusati probleme i siriti stranku
ne sjecam se kada je otvoren neki novi odbor NSa negdje
prije ce biti da ce se neki odbori ugasiti,jer nema vise skoro pa nikakve aktivnosti
ok je sto sada imaju vise posla jer su vlast negdje ali nije ok da se svi resursi stranke usmjere samo na KS i tu vlast
Pedja i ostali iz GO bi i dalje trebali putovati po BiH i razgovarati sa ljudima,slusati probleme i siriti stranku
prije ce biti da ce se neki odbori ugasiti,jer nema vise skoro pa nikakve aktivnosti
- agnostic_front
- seoBIH
#44041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naravno da nije. Uveden je obrazac za plaćanje poreza, jer ranij nije bio legalan. I dalje samo doo može izvoziti.
- agnostic_front
#44042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eto prilike NSu da djeluje i da ispravi to. Ja sam bio ubijedjen da sam citao da je to omoguceno.
- _Reds_
#44043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mani se i ti suplje, imas koliko hoces firmi koji uvoze novac, obzirom da ime je proizvodnja izvoz, i placaju sve poreze.neon-x wrote: ↑23/11/2019 16:56 Manite se suplje o frilenserima na ovoj temi. Problem jedini je sto to nije posebno uredjeno kako bi se olaksalo poslovanje preko neta sa inostranstvom i regulisao status jer prema postojecim zakonima je na granici i izvodljivosti i legalnosti. Zato su se i pojavile nejasnoce i neka ad hoc rjesenja. Realnost je da sve do 20% haraca je sasvim razumno taman kada nista od toga ne bismo imali za uzvrat. Druga je stvar sto mnogi koriste i otimaju od drzave, i u drzavnom ali i u privatnom sektoru dok realno frilenseri unose gotov novac. Medjutim harac je harac.
Neka i gospoda plati.
- Dozer
#44044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Otvofite sebi racun vani, Kajmani, Sejseli, Djevicanska ostrava, Kipar, Svica...gdje god, i tamo ide plata.
Ili uzmete Visu ili Master neke online banke, Payoneer recimo, i vozdra.
Ovoj stoci ovdje ne treba nista davati. Nezajazljivi su, a povrat 0.
--
Nego, pitanje za Nasu stranku - zasto ne povedete narod u proteste, pa i demonstracije? Mislite da ce "borba" po skupsrinama i parlamentima dati neki rezultat? Hau jes nou...
Ili uzmete Visu ili Master neke online banke, Payoneer recimo, i vozdra.
Ovoj stoci ovdje ne treba nista davati. Nezajazljivi su, a povrat 0.
--
Nego, pitanje za Nasu stranku - zasto ne povedete narod u proteste, pa i demonstracije? Mislite da ce "borba" po skupsrinama i parlamentima dati neki rezultat? Hau jes nou...
-
neon-x
#44045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prvo gotovo da je nemoguce pronaci firmu koja iskljucivo izvozi nematerijalne proizvode a ne uvozi nista u zemlju osim novca. Postoje naravno izuzeci. Uglavnom izvozimo balvane, legure, metalne i drvne preradjevine i radimo lohn poslove. Cak i u kreativnoj i it industriji uglavnom su u pitanju podruznice i pod-pod-podugovorni poslovi dok pravi novac ostaje izvan drzave.
Druga stvar je sto frilenseri nisu firme nego honorarci koji preko neta prodaju svoj intelektualni rad i tako ih treba i tretirati. Naravno da trebaju platiti nekakav porez na dohodak ali su malo zlonamjerna poredjenja sa firmama i sa zaposelnicima u radnom odnosu.
Kazem, supljira se o ovome na pogresnoj temi ali ako ce se vec pricati o tome i nesto zamjerati NS, kazem da je glavna zamjerka zakonska neuredjenost a o visini haraca, opravdanosti itd se moze na predvidjenoj temi.
-
putokaz1
#44046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imamo balvane u parlamentu
-
dzipalo
- _Reds_
#44048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kad kazem da uvoze novac, naravno da ne mislim smao na pamet, nego da ljudi stvaraju materijalna dobra, svojom pamecu, kao sto programeri stvaraju nematerijalna, i tu svoju pamet kao gotov materijalni proizvod izvoze, i placaju sve dadzbine.neon-x wrote: ↑23/11/2019 22:54
Prvo gotovo da je nemoguce pronaci firmu koja iskljucivo izvozi nematerijalne proizvode a ne uvozi nista u zemlju osim novca. Postoje naravno izuzeci. Uglavnom izvozimo balvane, legure, metalne i drvne preradjevine i radimo lohn poslove. Cak i u kreativnoj i it industriji uglavnom su u pitanju podruznice i pod-pod-podugovorni poslovi dok pravi novac ostaje izvan drzave.
Druga stvar je sto frilenseri nisu firme nego honorarci koji preko neta prodaju svoj intelektualni rad i tako ih treba i tretirati. Naravno da trebaju platiti nekakav porez na dohodak ali su malo zlonamjerna poredjenja sa firmama i sa zaposelnicima u radnom odnosu.
Kazem, supljira se o ovome na pogresnoj temi ali ako ce se vec pricati o tome i nesto zamjerati NS, kazem da je glavna zamjerka zakonska neuredjenost a o visini haraca, opravdanosti itd se moze na predvidjenoj temi.
NS se zalaze za drustvo jednakih mogucnosti, a zlaganje za FL, i na nacin na koji to oni rade, nije drustvo jednako mogucnosti i jednakih obaveza.
Ok, i taksisti su pojednici, tako i njih treba posmatrati kao neko udruzenje ili sta vec, i kroz koje ce ostvarivati svoja prava, ali placati i obaveze.
Neka se udruze.
Ili eto neka idu u Njemacku, pa pokusaju tamo izvrsiti utaju poreza.
Oni i ovdje mogu naci posao, i to dobro placen u firmama, ali ne zele.
- Bosanski_kralj
#44049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nedavno su osnovali odbor u Velikoj Kladuši.zippoo87 wrote: ↑23/11/2019 17:26 NS se bas uspavala
Istovremeno u Bosanskoj Krupi jedini njihov vijećnik je istupio iz NS.
- kmirsad
#44050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
zippoo87 wrote: ↑23/11/2019 17:26 NS se bas uspavala
Mirza Šadić
22. Novembar
https://scontent.ftzl2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E888732·
OBAVJEŠTENJE
Na današnjem radnom sastanaku održanom u prostorijama Naše stranke u Sarajevu, na kojem su prisustvovali Generalni sekretar stranke Nihad Uk , potpredsjednice Irma Baralija i Nasiha Pozder, potpredsjednik Mirsad Čamdžić, predsjednica Glavnog odbora Sabina Ćudić, aktivista i koordinator Naše stranke iz Brčko distrikta BiH Mirza Šadić, doneseni su sledeći zaključci:
1.Formirati OO Naše stranke organizacije za Brčko distrikt BiH.
2.Spisak izabranih članova i rukovodstva OO Naše stranke dostaviti predsjedništvu Naše sranke na usvajanje.
3.Obezbjediti odgovarajuće prostorije u kojima će se nalaziti sjedište Naše stranke organizacije za Brčko distrikt BiH.
4.Rok za izvršenje zaključaka, kraj tekuće gidine.
5.Zadužuju se odgovorna lica za izvršenje zaključaka: Ermin Džindić i Mirza Šadić.
S ciljem otpočinjanja rada OO Naše stranke za Brčko distrikta bih.
Pozivamo sve zainteresovane građane Brčko distrikta BiH sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH da nam se jave radi evidentiranja u članstvo i uzmu učešće u realizaciji ciljeva i programskih načela Naše stranke.
KONTAKT TELEFONI:
061/391-414, 061/663-037.