Sabina Cudic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
tovarish

#51 Re: Sabina Cudic

Post by tovarish »

Da je htjela ovo iskoristiti kao politički poen, što nije čekala izbore i tad objavila.

Tako da vjerujem da je ona ovo skoro dobila, ali ipak neću tvrditi 100 %.
Tempo
ZeModerator

#52 Re: Sabina Cudic

Post by Tempo »

Škobo Habu wrote: 22/11/2019 10:01
Tempo wrote: 22/11/2019 10:00
sta je frg?
Fina Gradska Raja.

zvuci kao nesto sto su izmisli iskompleksirani seljaci da to umjesto govana bacaju na one sto imaju sve zube, a za potrebe politicke agitacije.
Novak20

#53 Re: Sabina Cudic

Post by Novak20 »

Tempo wrote: 22/11/2019 10:27
sta je frg?
Fina Gradska Raja.

zvuci kao nesto sto su izmisli iskompleksirani seljaci da to umjesto govana bacaju na one sto imaju sve zube, a za potrebe politicke agitacije.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Škobo Habu

#54 Re: Sabina Cudic

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 22/11/2019 10:19
Da bi ovo uopšte bilo uzeto u obzir, a kamoli implementirano, moraš imati "podlogu". A podloga je narod. Narod koji je spreman da bude proaktivan, da vodi, da odlučuje, da se zauzme za sebe, da razmišlja i promišlja. Narod koji zna šta su građanske slobode. Narod koji je svjestan sebe i želi da radi za sebe i za državu ne koristeći dostupne mehanizme za princip "u se, na se, poda se".

Narodi u BiH (ovdje bih najradije rekla narod, ali bih se diskusija proširila, te eventualno preporučujem da se iščita Haverić i njegov osvrt na to kako su nas zajebali sa uvođenjem narodA) NISU SPREMNI za ovo.
Narodi u BiH imaju podanički mentalitet, žele biti vođeni, žele da neko odlučuje za njih, da ne talasaju, da nema bolnih promjena, da nema striktnih pravila po kojima moraju da žive za opće dobro...Oduvijek smo bili dobri u služenju?
Ako ne možemo da pratimo obična pravila od zabrane parkiranja na trotoar i bacanja smeća posvuda (a ne vršimo pritisak na izabrane predstavnike d se ovom stane u kraj i npr. omogući veći broj kanti), uzaludno je za očekivati ovo gore iz kvota.
Mentalni sklop (čast izuzecima) nam ne dozvoljava.
Narod? Narod? Narod?

Meni ovo zvuuči kao one klasne parole iz doba komunizma kada su se svi pozivali na narod i snagu naroda. Radnog, naravno.
Danas više nemamo narod u tom smislu, već nacije.

Mora ti biti jasno da je doba kada su velike revolucije bili jedino sredstvo promjene društvenih uređenja stvar prošlosti. Njima se više ništa ne riješava.
Primjer Južne Amerike - svakih par godina neka revolucija, a tamošnje zemlje stagniraju ili su ogrezle u nepotizmu, korupciji ili političkoj samovolji.

Ja mislim da svaka politička stranka, koja posjeduje znanje i jasan politički koncept, može malim, ali sigurnim koracima, napraviti određen uspjeh ka boljem uređenju. Takvo nešto će famozni narod znati prepoznati. Ako NS patentira socijalni model koji će funkcionisati na nivou samog Kantona, kasnije ga je lakše prekopirati na neki drugi. Ako NS postavi jasne moralne standarde u politici, i bude konzistentna u tome, onda im direktni politički protivnici neće imati prostora za manevrisanje.

Problem naših stranaka jeste u tome što se one nesrazmjerno šire, kako postaju uticajnije tako i prihvataju sve i svašta pod svoje skute, kako bi obezbjedili što više političke moći. Ako je neko klasičan populista, kojega je profilirao Bakir ili Željko, on će to ostati cio svoj život, jer je ideološki kreiran za takvo što.

Ovoj zemlji trebaju zreli i sabrani političari u kojim narod treba tražiti uzora, a ne političari koji se dodvoravaju narodu i njegovoj psihi.
Mentalitet mase su uvijek mjenjali pojedinci.
lerdi

#55 Re: Sabina Cudic

Post by lerdi »

Najjadnija politička figura trenutno u BiH, iako je konkurencija žestoka, dobila svoju temu. Što je najtužnije mnogi joj plješću na ovom potezu. Stvarno smo dotakli dno.
agnostic_front

#56 Re: Sabina Cudic

Post by agnostic_front »

Vezi konja gdje ti aga kaze, stara bosnjacka, neprevazidjena.
Bloo
Globalna šefica

#57 Re: Sabina Cudic

Post by Bloo »

Škobo Habu wrote: 22/11/2019 10:46
Bloo wrote: 22/11/2019 10:19
Da bi ovo uopšte bilo uzeto u obzir, a kamoli implementirano, moraš imati "podlogu". A podloga je narod. Narod koji je spreman da bude proaktivan, da vodi, da odlučuje, da se zauzme za sebe, da razmišlja i promišlja. Narod koji zna šta su građanske slobode. Narod koji je svjestan sebe i želi da radi za sebe i za državu ne koristeći dostupne mehanizme za princip "u se, na se, poda se".

Narodi u BiH (ovdje bih najradije rekla narod, ali bih se diskusija proširila, te eventualno preporučujem da se iščita Haverić i njegov osvrt na to kako su nas zajebali sa uvođenjem narodA) NISU SPREMNI za ovo.
Narodi u BiH imaju podanički mentalitet, žele biti vođeni, žele da neko odlučuje za njih, da ne talasaju, da nema bolnih promjena, da nema striktnih pravila po kojima moraju da žive za opće dobro...Oduvijek smo bili dobri u služenju?
Ako ne možemo da pratimo obična pravila od zabrane parkiranja na trotoar i bacanja smeća posvuda (a ne vršimo pritisak na izabrane predstavnike d se ovom stane u kraj i npr. omogući veći broj kanti), uzaludno je za očekivati ovo gore iz kvota.
Mentalni sklop (čast izuzecima) nam ne dozvoljava.
Narod? Narod? Narod?

Meni ovo zvuuči kao one klasne parole iz doba komunizma kada su se svi pozivali na narod i snagu naroda. Radnog, naravno.
Danas više nemamo narod u tom smislu, već nacije.

Mora ti biti jasno da je doba kada su velike revolucije bili jedino sredstvo promjene društvenih uređenja stvar prošlosti. Njima se više ništa ne riješava.
Primjer Južne Amerike - svakih par godina neka revolucija, a tamošnje zemlje stagniraju ili su ogrezle u nepotizmu, korupciji ili političkoj samovolji.

Ja mislim da svaka politička stranka, koja posjeduje znanje i jasan politički koncept, može malim, ali sigurnim koracima, napraviti određen uspjeh ka boljem uređenju. Takvo nešto će famozni narod znati prepoznati. Ako NS patentira socijalni model koji će funkcionisati na nivou samog Kantona, kasnije ga je lakše prekopirati na neki drugi. Ako NS postavi jasne moralne standarde u politici, i bude konzistentna u tome, onda im direktni politički protivnici neće imati prostora za manevrisanje.

Problem naših stranaka jeste u tome što se one nesrazmjerno šire, kako postaju uticajnije tako i prihvataju sve i svašta pod svoje skute, kako bi obezbjedili što više političke moći. Ako je neko klasičan populista, kojega je profilirao Bakir ili Željko, on će to ostati cio svoj život, jer je ideološki kreiran za takvo što.

Ovoj zemlji trebaju zreli i sabrani političari u kojim narod treba tražiti uzora, a ne političari koji se dodvoravaju narodu i njegovoj psihi.
Mentalitet mase su uvijek mjenjali pojedinci.
Kako da jedna stranka promijeni mentalitet nacijE?
Moguće je da pojedinci u zrelim i sabranim političarima traže uzor, ali šta je sa većinom? Većina je ovdje problem. Mentalitet podanički, mentalitet koji uvijek teži da izigra pravila za svoju guzicu, nepostojanje svijesti o radu za opće dobro makar promjene bile bolne. Narod koji ne baca smeće u inostranstvu jer ga tamo prijave i napalte kaznu, ali čim se vrati na rodnu grudu baca smeće u Jalu/Miljacku/Bosnu...i da se uvedu kazne, nastalo bi kmečanje. Naravno svjesna sam činjenice da se i danas kazne određuju slabijima naspram onim koji su na poziciji moći. Ja ću dobiti kaznu jer sam pogrešno parkirala, dok će neki glavonja dobiti klimanje glavom od drota. Sistem je toliko korumpiran i loš, a ne može se promijeniti jer smo mi takvi.

Ovdje govorimo o promjeni mentaliteta miliona ljudi (nacija/narod BiH, Srbije, Hrvatske...).

Ovo za šta se ti zalažeš je lijepo i skoro pa utopijski. Kako usaditi u masu iskrenu želju za bolje sutra za sve nas, a ne torove? Kako da se pomire sa činjenicom da će promjene biti bolne, ali da vrijedi žrtvovati nešto za bolje sutra?
Nikako. Jer balkanski mozak to odbija. On želi sada i ovdje sve za sebe, na bilo koji način.
mrgreen

#58 Re: Sabina Cudic

Post by mrgreen »

Mozda razlika djeluje neznatna, ali jedan od glavnih problema je sto i dalje govorimo o narodima, a ne gradjanima.
Bloo
Globalna šefica

#59 Re: Sabina Cudic

Post by Bloo »

mrgreen wrote: 22/11/2019 11:05 Mozda razlika djeluje neznatna, ali jedan od glavnih problema je sto i dalje govorimo o narodima, a ne gradjanima.
Ja govorim o narodU. Cjelina. Mada tu i ja padam u zamku Mahmutćehajića, znam.

Ako smo još 1944 mogli imati Deklaraciju ZAVNOBiH-a o pravima građana BiH, zašto isto nismo nastavili i krajem 80-tih?
ah da, SDA/HDZ... kada je počeo rat, eliminacija građanskog principa bila je popraćena etnizacijom otpora agresiji. MI protiv NJIH.

S obzirom da je ljudima toliko ispran mozak, nemoguć je reverzibilan proces. Narod= nacija. Hvala ti Alija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#60 Re: Sabina Cudic

Post by izvrsni direktor »

Tema za pljuvace. Kakvog ce ovdje hrakanja od termita samo da bude. :-)
pemanapemani

#61 Re: Sabina Cudic

Post by pemanapemani »

mrgreen wrote: 22/11/2019 11:05 Mozda razlika djeluje neznatna, ali jedan od glavnih problema je sto i dalje govorimo o narodima, a ne gradjanima.
:thumbup: :bih:

I to oni koji se deklarativno zalažu za građansku državu.

Samostalnost dobili na osnovu građanskog sistema.
Škobo Habu

#62 Re: Sabina Cudic

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 22/11/2019 10:57
Kako da jedna stranka promijeni mentalitet nacijE?
Kao i svi ostali politički pokreti kroz historiju.

Progresivnim ciljevima i odgovornom politikom.
Pogledaj, recimo, gdje su Irci bili prije trideset godina, a gdje su sada. Imali su više stanovnika u dijaspori, nego li u matici.
Sada su jedna od ekonomski najjačih zemalja u Eu.
Moguće je da pojedinci u zrelim i sabranim političarima traže uzor, ali šta je sa većinom? Većina je ovdje problem. Mentalitet podanički, mentalitet koji uvijek teži da izigra pravila za svoju guzicu, nepostojanje svijesti o radu za opće dobro makar promjene bile bolne. Narod koji ne baca smeće u inostranstvu jer ga tamo prijave i napalte kaznu, ali čim se vrati na rodnu grudu baca smeće u Jalu/Miljacku/Bosnu...i da se uvedu kazne, nastalo bi kmečanje. Naravno svjesna sam činjenice da se i danas kazne određuju slabijima naspram onim koji su na poziciji moći. Ja ću dobiti kaznu jer sam pogrešno parkirala, dok će neki glavonja dobiti klimanje glavom od drota. Sistem je toliko korumpiran i loš, a ne može se promijeniti jer smo mi takvi.
To o čemu ti govoriš nije problem ovdašnjeg mentaliteta. Ovdašnji mentalitet se sasvim normalno uklopi i u švedsko i u njemačko društvo. U tim državama važe za zejednice koje se najbrže prilagode običajima i standardima društva. Ako naš mentalitet djeluje tako u stranim zemljama, onda nije problem u tome da se on prilagodi takvim standardima i ovdje. Ti dosta karikiraš - pa nisu ništa Grci bolji po mentalitetu od nas. Nisu to ni Bugari, ni Rumuni, odokativno gledano. Ti dosta stvari gledaš nekako podcjenjivački.

Problem je u moralnim standardima koji su postavili ovdašnji političari koji haraju već trideset godina. Svako onaj koji želi da djeluje izvan takvog zadanog narativa ispadne naivac ili glupan.
Svaka stranka koja pokuša osporiti "tradicionalne vrijednosti" dominantnih politika, od većinskih centara moći bude proglašena za nosioce globalnih zavjera, bluda, HIV agende...

Kako se kod desni mediji osporavaju djelovanje NS-a? Pa hoće da nam djecu odgajaju pederi i lezbejke, to što pojedinci pokušavaju da sasjeku odrđene negativne pojave, kao što je nepotizam i razgranato stranačko zapošljavanje, e to je ono u što ne treba dirati.
Ovdje govorimo o promjeni mentaliteta miliona ljudi (nacija/narod BiH, Srbije, Hrvatske...).

Ovo za šta se ti zalažeš je lijepo i skoro pa utopijski. Kako usaditi u masu iskrenu želju za bolje sutra za sve nas, a ne torove? Kako da se pomire sa činjenicom da će promjene biti bolne, ali da vrijedi žrtvovati nešto za bolje sutra?
Nikako. Jer balkanski mozak to odbija. On želi sada i ovdje sve za sebe, na bilo koji način.
Zašto ti živiš u ovoj zemlji? Odakle crpiš volju za život kada ti je sve oko tebe mračni nihilzam ?
Lakat Jebić

#63 Re: Sabina Cudic

Post by Lakat Jebić »

Bloo wrote: 22/11/2019 11:11
Ja govorim o narodU. Cjelina. Mada tu i ja padam u zamku Mahmutćehajića, znam.

Ako smo još 1944 mogli imati Deklaraciju ZAVNOBiH-a o pravima građana BiH, zašto isto nismo nastavili i krajem 80-tih?
ah da, SDA/HDZ... kada je počeo rat, eliminacija građanskog principa bila je popraćena etnizacijom otpora agresiji. MI protiv NJIH.

S obzirom da je ljudima toliko ispran mozak, nemoguć je reverzibilan proces. Narod= nacija. Hvala ti Alija.
Mislim totalni je off topic.... ali ZAVNOBIH je,ako ne i uveo, onda zacementirao narode. Izvuć deklaraciju iz 1944. koja je nebitna u poređenju sa deklaracijom iz 1943 koja govori o tri naroda (nebitna u smislu sta je bilo u fokusu narednih 40 godina) nekako je besmisleno.
Last edited by Lakat Jebić on 22/11/2019 11:54, edited 1 time in total.
mrgreen

#64 Re: Sabina Cudic

Post by mrgreen »

Bloo wrote: 22/11/2019 11:11 Ja govorim o narodU. Cjelina. Mada tu i ja padam u zamku Mahmutćehajića, znam.

Stvarno mislim na nesto drugo. Nebitno jednina ili mnozina, i diskusija nacija vs. narod.

Gradjanstvo bi podrazumijevalo jednaka prava za sve i svugdje unutar države, uz jedan za nas apstraktan nivo samosvijesti i organizovanosti u borbi za svoje interese, ne putem ucesca u politickim strankama, nego pritiskom na svoje političke predstavnike.

Clanstvo u narodu/narodima/naciji se stice rodjenjem i stvara jednu pasivnu zatucanu masu kakva smo mi, koja svoju političku moć predaje svojim "legitimnim predstavnicima".

Gradjani se okupljaju oko zajedničkih interesa, medjusobno cesto suprotstavljenih i koji se mogu mijenjati, cime se mobilizuje društvo.
Last edited by mrgreen on 22/11/2019 11:26, edited 1 time in total.
putokaz1

#65 Re: Sabina Cudic

Post by putokaz1 »

Izvukli su fotografije sad da sklone temu s nepotizna i Laburista i uspjeli su ....kritika javnosti sad he na DF SD SBB...
Bloo
Globalna šefica

#66 Re: Sabina Cudic

Post by Bloo »

Da, slažem se za Grke, Rumune (bila u Rumuniji par mjeseci), Bugare....

Da, prilagodi se lupanjem po džepu. Opet čast izuzecima.
Zašto to ponašanje ne zadrži po povratku u BiH?

Meni nije NS problem. Ovdje me interesuje kako bi ti implementirao i započeo promjenu mentaliteta ogromnog broja ljude a kroz djelovanje šake ljudi? Ja nisam nihilista (provjeri malo definiciju nihilizma), ja sam samo realna. Više me interesuje tvoj odgovor kako bi promijenio mentalni sklop miliona ljudi, a ne jeftina psihoanaliza.

Ti smatraš da je ovo stanje rezultat zadnjih 30tak godina...a kako li su te politike našle plodno tlo prije 30tak godina?
Škobo Habu

#67 Re: Sabina Cudic

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 22/11/2019 11:25
Da, prilagodi se lupanjem po džepu. Opet čast izuzecima.
Zašto to ponašanje ne zadrži po povratku u BiH?
Ne možeš reći da se svi tako ponašaju. To je čista generalizacija.
Meni nije NS problem. Ovdje me interesuje kako bi ti implementirao i započeo promjenu mentaliteta ogromnog broja ljude a kroz djelovanje šake ljudi?
Ne bih slao sigurno u kampove za politički predodgoj.

Promjene u društvu su proces. Ne dolaze preko noći. Mi smo još uvijek u predsoblju demokratije, zarobljeni u vlastitim nacionalnim identitetima koji su postali centar našeg svijeta. Ako se ovdašnji mentalitet ne bude mjenjao ovdje na licu mjesta, svakako će se mjenjati po EU, jer malo ko će ovdje ostati. Ljudi će se osvjestiti na ovaj ili onaj način. Svejedno.
Ja nisam nihilista (provjeri malo definiciju nihilizma), ja sam samo realna. Više me interesuje tvoj odgovor kako bi promijenio mentalni sklop miliona ljudi, a ne jeftina psihoanaliza.

Ti smatraš da je ovo stanje rezultat zadnjih 30tak godina...a kako li su te politike našle plodno tlo prije 30tak godina?
Realan čovjek je svjestan dešavanja oko sebe i traži izlaz iz određene situacije. Ti više odgovaraš nihilisti. Resistance is futile.

Našle su plodno to jer južnoslovenska nacionalna ideja nije bila dovoljna da bi se premostile sve one historijske razlike među narodima.
Neki su zakinuti, neki nagrađeni, neki su nosili stigmu što su bili sluge okupatora, a neki su u tu zajednicu upali silom prilika i nikada u njoj nisu prihvaćeni.
Bloo
Globalna šefica

#68 Re: Sabina Cudic

Post by Bloo »

Ako se ovdašnji mentalitet ne bude mjenjao ovdje na licu mjesta, svakako će se mjenjati po EU, jer malo ko će ovdje ostati. Ljudi će se osvjestiti na ovaj ili onaj način.
I promjena će se desiti na tlu druge zemlje. U koju su došli da žive do smrti ili zarade penziju i vrate se u BiH.
I kakav utjecaj to ima na mase u BiH? Njihov mentalitet će mjenjati dijaspora? Dijasporski penzići?
Ili pak iskra promjene u BiH leži u osviještenoj dijaspori koja je također glasačko tijelo?
BiH ima dijasporu već preko 20 godina. Zašto dijaspora nije značajnije utjecala na političke rezultate u BiH ako vjeruješ u ovo kvotano?
Škobo Habu

#69 Re: Sabina Cudic

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 22/11/2019 12:06
I promjena će se desiti na tlu druge zemlje. U koju su došli da žive do smrti ili zarade penziju i vrate se u BiH.
I kakav utjecaj to ima na mase u BiH? Njihov mentalitet će mjenjati dijaspora? Dijasporski penzići?
Ili pak iskra promjene u BiH leži u osviještenoj dijaspori koja je također glasačko tijelo?
BiH ima dijasporu već preko 20 godina. Zašto dijaspora nije značajnije utjecala na političke rezultate u BiH ako vjeruješ u ovo kvotano?
Ali to je neosporan proces. Naši mladi ljudi, obrazovani i stručni, ne vide budućnost ovdje.

Taj proces je sve suprotno od onoga što trubi feud od stranke Izetbegovića, ta "temeljna" SDA, o očuvanju identiteta, nacionalne svijesti, tradicije itd. jer današnji Bošnjaci grlom jezde prema dominantnim centrima pro-zapadnjačkog života i vrijednosti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#70 Re: Sabina Cudic

Post by KatarinaKosaca »

sta je frg?
Fina Gradska Raja.

copy right ima predratni sarajevski novinar Pavle Pavlović, poslije su upotrebljavali ovi prigradski koji hoće da budu sa asfalta po svaku cijenu i simpatizeri elitističke stranke koja ih neće pa neće...
Tempo
ZeModerator

#71 Re: Sabina Cudic

Post by Tempo »

Škobo Habu wrote: 22/11/2019 12:27
Bloo wrote: 22/11/2019 12:06
Ali to je neosporan proces. Naši mladi ljudi, obrazovani i stručni, ne vide budućnost ovdje.

Taj proces je sve suprotno od onoga što trubi feud od stranke Izetbegovića, ta "temeljna" SDA, o očuvanju identiteta, nacionalne svijesti, tradicije itd. jer današnji Bošnjaci grlom jezde prema dominantnim centrima pro-zapadnjačkog života i vrijednosti.

sta to znaci, tite ti mrtvog?
Tempo
ZeModerator

#72 Re: Sabina Cudic

Post by Tempo »

KatarinaKosaca wrote: 22/11/2019 12:30

Fina Gradska Raja.

copy right ima predratni sarajevski novinar Pavle Pavlović, poslije su upotrebljavali ovi prigradski koji hoće da budu sa asfalta po svaku cijenu i simpatizeri elitističke stranke koja ih neće pa neće...

pavle pavlovic. sjecam se tog kurvinog sina. on je u svenarodni parlement uveo aliju izetbegovica i gradjane podjelio na one koji su za aliju i one koji su protiv alije.

nego, jesu li i stranacki botovi fri lenseri?
Škobo Habu

#73 Re: Sabina Cudic

Post by Škobo Habu »

Tempo wrote: 22/11/2019 12:31 sta to znaci, tite ti mrtvog?
Referisao sam se na razne fatmire i slične čuvare bošnjačkog ćuđoređa.

Ne moraš pjeniti. :facepalm:
KatarinaKosaca

#74 Re: Sabina Cudic

Post by KatarinaKosaca »

Tempo wrote: 22/11/2019 12:33
nego, jesu li i stranacki botovi fri lenseri?
Prije mislim da su državni službenici i namještenici. Na poslu, ionako ne rade. SDP je bio pionir bitova, čak u regiji i ovaj forum i je bio glavni poligon. Bili su studenti i dobivali džeparac iplaćan Internet. Koji je prije nekih 15 godina išao i do 200KM.. Od tad se kreirala mentalna bolest priviđanja botova.
KatarinaKosaca

#75 Re: Sabina Cudic

Post by KatarinaKosaca »

Uspjela je u politikanstvu. Krenulo je u eter... Hvala Sabini i smijeni direktora kojem je iza leđa radila, a koji je ukazao na problem. Čestitke Sabina, odlično se snalaziš u nečasnim zanimanju političara! https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... bih/358234
Locked