Heller wrote: ↑22/11/2019 16:49
Druže jel ti na mjesto pomoćnog drvosječe gledaš kao na poklon
druze da ti nesto objasnim. danas u sarajevu imas toliko ljudi sa zavrsenim trogodisnjim ili cetverogodisnjim tehnickim obrazovanjem, a koji nemaju posla. podji od svog komsiluka i prebroji. takodjer ima i ljudi koji su zavrsili samo osnovnu skolu, ali dosta manje. ti ljudi vrlo tesko mogu naci posao i ako ga nadju to je na princip od 500 KM, kod npr privatnih drvosjeca kod kojih je samo svaka druga nedjelja slobodna ili na gradjevini pod istim uslovima i niko ih ne pita kako im je, niti postuje zakonske obaveze glede istih. malo obici gradilista po sarajevu, ima ih hvala bogu. ili popricati sa radnicima drvosjece ili sumaratvo-ljuta.
u drzavnoj firmi ima: redovnu placu, topli obrok i kartu, doprinose na cijeli iznos place, 40 radnih sati sedmicno i svaki dodatni sat placen, po opcem kolektivnom ugovoru, slodan vikend, slobodne praznike.
i sada ti meni objasni kako za pomenutu kategoriju ljudi to nije premija posao? malo pametniji, skontali da mogu pomoci pojedincu u stranci, zauzvrat dobiti posao i u buducnosti se oduzivati glasovima. prvi ja ih poznajem nekoliko koji bi prihvatili ovaj posao i citav zivot glasovali i lobirali za sdp.
ili si mlad, ili si naivan, ili jednostavno pokusavas braniti sdp ovim smijesnim pitanjima.
ps nisi mi odgovorio na pitanje.