Ok, znači moželiaar wrote:Ako se dobro sjećam, možeš.
Nisu te kamere toliko kvalitetne da se raspozna lice uredno, plus slika sa udaljenosti, pa onda uzmi u obzir odsjaj sunca i slično.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hercegoviina
#5276 Re: ZOBS
- Travnički Noćni Šetač
#5277 Re: ZOBS
Nisam ni ja imao na prošlom tu opciju a sada imam i par puta sam je upotrebio čisto da se izvučem iz nekakvih udubina, rupa, i slično...Throttle wrote:Kod mene se ne moze iskljucit ESP, nije mogao ni na korsi. Jedino izvadit osigurac. Ustvari, nije ESP nego traction control, TC. Zimi zeznuto pravo, nema sanse zavrtit tockove pa u drugu usaltat, odmah ga utusi. Cak sam kupio i prekidac i ubacio ga jer neki imaju dovedenu instalaciju al na ovoj godini i motoru nema...
-
azdralovic
#5278 Re: ZOBS
Ako si baksuz da se na slici bas vidi lice, onda ne moze, ali vecinom moze...Hercegoviina wrote:Ok, znači moželiaar wrote:Ako se dobro sjećam, možeš.
Nisu te kamere toliko kvalitetne da se raspozna lice uredno, plus slika sa udaljenosti, pa onda uzmi u obzir odsjaj sunca i slično.
mislim ako hoces da das zeninu a ona ima plavu dugu kosu to se vidi iz aviona
- Hercegoviina
#5279 Re: ZOBS
Pa mogu da pokušam da pošaljem njene podatke pa šta bude
-
Matrix89
#5280 Re: ZOBS
Jeli za p oznaku ide samo 40km ili i bodovi?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5281 Re: ZOBS
Samo 40/20Matrix89 wrote:Jeli za p oznaku ide samo 40km ili i bodovi?
- drug_profi
#5282 Re: ZOBS
Ja sam jednom tako ostao paf na snijegu sa ovim autom. Prva zima s njim. Ono kraj Građevine prema KCUS, uzbrdica, semafor, krpe padaju a iz minusa pa na sleđen asfalt.Travnički Noćni Šetač wrote:Najgora podloga po kojoj sam vozio je sledjeni snijeg ali onaj kad prodje grtalica pa ostane par centimetara nabijenog sledjenog snijega a onda po tome malo poskropi snijeg, taman da ga gume ne hvataju jer ga je malo a klize se samo tako...
...
Pazljiva voznja , bez naglih promjena gasa i dobre gume, a pomaze i iskljucen esp kad se slajdra i onda lanci samo u krajnjoj nuzdi trebaju....
Neće da krene, neće ni da se zavrti... tu ti ja skontam off TC i ode...
-
tempuser
#5283 Re: ZOBS
Mog starg je scolila kamera u mom autu u Binjezevu pravac prema MO, kad sam nosio njegove podatke za kaznu uvecavali su snimak da vide da nisam ja.
-
benki2
#5284 Re: ZOBS
Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Je li moram cekati to rjesenje ili mogu li sam otici i ostaviti vozacku? postoji li mogucnost da se dogovori, da ostavim npr u januaru. Ako je vec neko deverao sa ovim, hvala
Je li moram cekati to rjesenje ili mogu li sam otici i ostaviti vozacku? postoji li mogucnost da se dogovori, da ostavim npr u januaru. Ako je vec neko deverao sa ovim, hvala
-
azdralovic
#5285 Re: ZOBS
Pisat ce ti na rjesenju u kojem roku moras dostaviti, mislim da je 15 dana... kad predas ne mozes voziti uopste, tj mozes ali si u prekrsaju.benki2 wrote: ↑19/11/2019 19:24 Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Prije se moglo otici i ostaviti odmah da ti krene teci vrijeme, da ne cekas rjesenje, ne znam kako je sada... Ako ti npr pase januar cekaj rjesenje pa malo razvuci i ok si
-
Matrix89
#5286 Re: ZOBS
Znate svi za situaciju sa voznjom sa potvrdom, tj. prije izdavanja vozacke
Mene interesuje koja je zakonski kazna za to
Mene interesuje koja je zakonski kazna za to
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5287 Re: ZOBS
Ako se ne varam, kazna je za neposjedovanje vozačke, nisam siguran.
-
Matrix89
-
azdralovic
#5289 Re: ZOBS
Ono sto sam ja cuo je da ukoliko odluci da provjeri da li imas polozeno, neces biti u njihovoj bazi do momenta dok ne dobijes vozacku dozvolu, samim tim nemas izdatu vozacku i sljeduje te kazna.
Druga varijanta ako je policajac nagodan je da ti pise nenosenje dokumenata, to je naravno bolja opcija ali valjda zavisi od njihovog tumacenja...
U svakom slucaju ne znam cemu nestrpljenje, zar je toliki problem sacekati 15 dana i dobiti dozvolu.
Druga varijanta ako je policajac nagodan je da ti pise nenosenje dokumenata, to je naravno bolja opcija ali valjda zavisi od njihovog tumacenja...
U svakom slucaju ne znam cemu nestrpljenje, zar je toliki problem sacekati 15 dana i dobiti dozvolu.
-
kuli1961
#5290 Re: ZOBS
Ako nisi dobio preksajni nalog za mjerom zabrane upravljanja - tada zbog rada voznje u inostranstvu odmah u AMS tj BIH AMK izvadi medjunarodnu vozacku dozvolu (ako se ne varam- inace u inostranstvu ne mozes voziti sa nacionalnom ne-EU dozvolom, mada policija tolerise), rok vazenja te medj.dozvole je najmanje 1 godina. Potom vidi kada ti najvise odgovara "lezanje" dozvole, pa kad prekrsajni nalog (ili prekrsajno rjesenje) postane pravosnazan, pokusaj sa konkretnom policijskom stanicom da dogovoris momenat predaje dozvole.benki2 wrote: ↑19/11/2019 19:24 Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Ja sam uspio dogovoriti, bili su korektni i prihvatili su dogovoror, a ja sam to ispostovao.
E sad, ako zivis i radis u ino- vjerovatno ti je auto na ino- tablama, ako te zaustavi neka rutinska kontrola, ne znam ima li kakvih posljedica. npr. Austrija, auto na AUT tablama, BH medj.dozvola....
Ima jos jedan model pokusaja da se provuces, ne znaci da ces uspjeti-ako ti nasa policija u casu pocinjenja prekstaja nije idmah izdala prekrsajni nalog, vec ti ga je uputila posotm na BH adresu, kada ga primis, s desne strane tog obrasca imas odjeljak- ne prihvatam odgovornost- tu potpisi i u roku od 3 dana 1 primjerak prekrsajnog naloga posalji preporucenom postom nadleznom opcinskom/osnovnom sudu (zavisi gdje su te štrumfovi klepili- RS ili F BiH). Ako sud nije preopterecen, posotji sansa da se uvuces u makar relativnu zastaru i od kazne i zabrane nema nista.
- xamp
#5291 Re: ZOBS
kuli1961 wrote: ↑22/11/2019 10:34Ako nisi dobio preksajni nalog za mjerom zabrane upravljanja - tada zbog rada voznje u inostranstvu odmah u AMS tj BIH AMK izvadi medjunarodnu vozacku dozvolu (ako se ne varam- inace u inostranstvu ne mozes voziti sa nacionalnom ne-EU dozvolom, mada policija tolerise), rok vazenja te medj.dozvole je najmanje 1 godina. Potom vidi kada ti najvise odgovara "lezanje" dozvole, pa kad prekrsajni nalog (ili prekrsajno rjesenje) postane pravosnazan, pokusaj sa konkretnom policijskom stanicom da dogovoris momenat predaje dozvole.benki2 wrote: ↑19/11/2019 19:24 Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Ja sam uspio dogovoriti, bili su korektni i prihvatili su dogovoror, a ja sam to ispostovao.
E sad, ako zivis i radis u ino- vjerovatno ti je auto na ino- tablama, ako te zaustavi neka rutinska kontrola, ne znam ima li kakvih posljedica. npr. Austrija, auto na AUT tablama, BH medj.dozvola....
Ima jos jedan model pokusaja da se provuces, ne znaci da ces uspjeti-ako ti nasa policija u casu pocinjenja prekstaja nije idmah izdala prekrsajni nalog, vec ti ga je uputila posotm na BH adresu, kada ga primis, s desne strane tog obrasca imas odjeljak- ne prihvatam odgovornost- tu potpisi i u roku od 3 dana 1 primjerak prekrsajnog naloga posalji preporucenom postom nadleznom opcinskom/osnovnom sudu (zavisi gdje su te štrumfovi klepili- RS ili F BiH). Ako sud nije preopterecen, posotji sansa da se uvuces u makar relativnu zastaru i od kazne i zabrane nema nista.
Koliko znam, a tako je bilo prije, sa tom 'medjunarodnom' vozackom si na uvid morao pokazivat i orginalnu vozacku, jer je to sluzilo/sluzi samo kao prevod na strani jezik.
-
Matrix89
#5292 Re: ZOBS
Nije problem čekati 15 dana, nego polazem i za c1 pa dok polozim i to tek onda mogu predat za vozacku, zato pitamazdralovic wrote: ↑22/11/2019 09:58 Ono sto sam ja cuo je da ukoliko odluci da provjeri da li imas polozeno, neces biti u njihovoj bazi do momenta dok ne dobijes vozacku dozvolu, samim tim nemas izdatu vozacku i sljeduje te kazna.
Hvala na info
-
kuli1961
#5293 Re: ZOBS
Ne, mislim da nisi u pravu i nije bilo obavezno pokazivanje nacionalne dozvole, jer je to besmisleno. Pravno posmatrano, MVD, tj. medj. vozacka dozvola se temelji na Beckoj konvenciji cije su clanice-potpisnice zemlje iz gotovo cijele Evrope (sa americki kontinent ne znam) osim, cini mi se, Irske i jos svega nekoliko zemalja. MVD ti daje pravo da upravljas vozilom odredjene kategorije- one koju si polozio ispit u svojoj zemlji, a na teritoriji zemlje u kojoj se nalazis. MVD je napisana na nacionalnom jeziku i francuskom jeziku. Ali ako se u odredjenoj zemlji ne zahtijeva MVD za upravljanje svojim vozilom na toj teritoriji, a zelis rentati auto ili voziti auto sa njihovim tablicama, moras imati MVD, npr. Grcka - imas objasnjenje na npr. stranici BIH AMK.xamp wrote: ↑22/11/2019 11:35kuli1961 wrote: ↑22/11/2019 10:34Ako nisi dobio preksajni nalog za mjerom zabrane upravljanja - tada zbog rada voznje u inostranstvu odmah u AMS tj BIH AMK izvadi medjunarodnu vozacku dozvolu (ako se ne varam- inace u inostranstvu ne mozes voziti sa nacionalnom ne-EU dozvolom, mada policija tolerise), rok vazenja te medj.dozvole je najmanje 1 godina. Potom vidi kada ti najvise odgovara "lezanje" dozvole, pa kad prekrsajni nalog (ili prekrsajno rjesenje) postane pravosnazan, pokusaj sa konkretnom policijskom stanicom da dogovoris momenat predaje dozvole.benki2 wrote: ↑19/11/2019 19:24 Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Koliko znam, a tako je bilo prije, sa tom 'medjunarodnom' vozackom si na uvid morao pokazivat i orginalnu vozacku, jer je to sluzilo/sluzi samo kao prevod na strani jezik.
- seoBIH
#5294 Re: ZOBS
Obrnuto je. Ta bihamk mvd je običan papir koji mozes iskoristiti za brisanje guzice kada prigusti. Samo dokument izdat od strane drzave, u ovom slučaju vozačka dozvola je validan dokument.
- vjeshalica
-
benki2
#5296 Re: ZOBS
Naloga jos nema, a kazna mi je urucena na licu mjesta, samo sto sam ja levat tek koji dan kasnije skontao da ide zabrana, jbg prvi put a i drot hinja mi nista nije rekao. Sto bi rekli helemnejse, krivam sam nema sta.kuli1961 wrote: ↑22/11/2019 10:34Ako nisi dobio preksajni nalog za mjerom zabrane upravljanja - tada zbog rada voznje u inostranstvu odmah u AMS tj BIH AMK izvadi medjunarodnu vozacku dozvolu (ako se ne varam- inace u inostranstvu ne mozes voziti sa nacionalnom ne-EU dozvolom, mada policija tolerise), rok vazenja te medj.dozvole je najmanje 1 godina. Potom vidi kada ti najvise odgovara "lezanje" dozvole, pa kad prekrsajni nalog (ili prekrsajno rjesenje) postane pravosnazan, pokusaj sa konkretnom policijskom stanicom da dogovoris momenat predaje dozvole.benki2 wrote: ↑19/11/2019 19:24 Pozdrav, neko ko ima iskustva, prosao sam navodno kroz crveno, murija me zaustavila u sarajevu , kazna i zabrana mjesec dana. E kako radim u inostranstvu ( vozacka je BH), 1-2 puta mjesecno sam u BiH za vikend, od kada tece zabrana i jel li se moze uopste voziti?
Ma meni njie problem u inostranstvu, vise mi je po Bosni. Kada dobijem rjesenje idem se dogovoriti sa njima, racunam da ce biti razuman svijet. Hvala svakako
-
zLatk0
#5297 Re: ZOBS
Kad dođe rješenje, tad već ide rok od 15 dana za predaju, nema se šta tad dogovarati jer je pravosnažna kazna i predajes vozacku u CIPS po mjestu prebivališta, za MUP je tad već kasno.
-
taba34212
#5298 Re: ZOBS
pozdrav, 2017te sam prosao kroz crveno (radar), nakon godinu dana mi je stigla obavijest o tome, nakon mjesec je stigao i nalog za uplatu kazne, kaznu sam uplatio odmah i onda cekao da mi dodje poziv da predam vozacku. Medjutim poziva nije bilo (bar ga ja nisam dobio), onda mi neki dan stize koverta sa zakljuckom o prinudnom oduzimanju vozacke dozvole. Otisao sam u mup i na salteru mi gospodja objasnila da su do sada poslana 2 poziva, jedan prosle godine i jedan pocetkom ove godine i da su oba vracena jer me nije bilo u kuci. Medjutim ja niti sam dobio obavijest o tome da podignem kovertu u posti, niti bilo sta. Objasnjavo sam to u mupu, medjutim nista. Trenutno ispada kao da sam ja izbjegavao da predam vozacku dozvolu, ali nisam. Cak sam prilikom prijema obavijesti odmah nazvao mup da pitam kada trebam predati vozacku, gdje su rekli dobit ces poziv, poslie opet nekoliko puta zvao u toku godine da pitam kada cu dobiti poziv, jer mi je u cilju bilo sto prije da predam vozacku kako bi mi istekla zabrana.
Sada mi slijedi navodono kazna od 100-300KM zbog toga sto se nisam odazvao pozivu. Ja sam vozacku predao, cekam sada mjesec da istekne, ali kako mi rekose, opet ce me zvati neko iz stanice kao na razgovor.
Je li imao neko slicna iskustva? I da li je ovo onda mozda greska postara, ili mozda cak oni to nisu ni poslali. Jer ja niti sam dobio kovertu niti obavijest da preuzmem u posti...
hvala
Sada mi slijedi navodono kazna od 100-300KM zbog toga sto se nisam odazvao pozivu. Ja sam vozacku predao, cekam sada mjesec da istekne, ali kako mi rekose, opet ce me zvati neko iz stanice kao na razgovor.
Je li imao neko slicna iskustva? I da li je ovo onda mozda greska postara, ili mozda cak oni to nisu ni poslali. Jer ja niti sam dobio kovertu niti obavijest da preuzmem u posti...
hvala
-
noviclan
#5299 Re: ZOBS
Zajevao si se stosi im isao na noge bolje da su oni tebi dosli
- problemnatravunu
#5300 Re: ZOBS
Hmm, ovo definitivno ide pod temu o lopovluku i nesavjesnom radu BH pošte, nekad je ovako sta bilo nezamislivo , pošta je otišla u vražju mater svojim neodgovornim ponašanjem, i pljačkom građana za usluge koje im zapravo ne nudetaba34212 wrote: ↑24/11/2019 02:24 pozdrav, 2017te sam prosao kroz crveno (radar), nakon godinu dana mi je stigla obavijest o tome, nakon mjesec je stigao i nalog za uplatu kazne, kaznu sam uplatio odmah i onda cekao da mi dodje poziv da predam vozacku. Medjutim poziva nije bilo (bar ga ja nisam dobio), onda mi neki dan stize koverta sa zakljuckom o prinudnom oduzimanju vozacke dozvole. Otisao sam u mup i na salteru mi gospodja objasnila da su do sada poslana 2 poziva, jedan prosle godine i jedan pocetkom ove godine i da su oba vracena jer me nije bilo u kuci. Medjutim ja niti sam dobio obavijest o tome da podignem kovertu u posti, niti bilo sta. Objasnjavo sam to u mupu, medjutim nista. Trenutno ispada kao da sam ja izbjegavao da predam vozacku dozvolu, ali nisam. Cak sam prilikom prijema obavijesti odmah nazvao mup da pitam kada trebam predati vozacku, gdje su rekli dobit ces poziv, poslie opet nekoliko puta zvao u toku godine da pitam kada cu dobiti poziv, jer mi je u cilju bilo sto prije da predam vozacku kako bi mi istekla zabrana.
hvala![]()