Logor za djecu - PAZARIC

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#151 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by mirsek »

Man of steel wrote: 20/11/2019 16:40
Tempo wrote: 20/11/2019 16:37
Man of steel wrote: 20/11/2019 16:36 Koliko vidim djeca su već svezana u tkz. luđačke košulje a trake kojima im vežu noge za krevete su na svakoj slici iste. Inače ovo je možda i najblaži oblik fiksacije mentalno oboljele osobe sa agresivnim simptomima. Koliko god nekome ovo bilo bolno za gledati vezivanje kaiševima za krevet čitavog tijela je mnogo teži i radikalniji vid fiksacije pacijenta. Ono o čemu se svakako treba raspravljati je opravdanost 27 zaposlenih ekonomista u jednoj ovakvoj ustanovi a ostalim stvarima bi trebalo da se bave stručni ljudi.

A pokušaj politizacije i dobijanje političkih poena na ovakvoj situaciji je čini mi se novo dno na našoj političkoj sceni i to upravo od strane onih koji bi da svima redom drže moralne pridike.
gnjido
Sabina Ćudić: "Direktore, obratite pažnju na ovo što govorim - govorim o odgovornosti prethodnog rukovodstva i pozivam na smjenu članova uprave iz prošlog mandata. Radim u interesu štićenika i pomoći zavodu. Pozivam Vas da ne vršite pritisak na uposlenike, ako imate nekih pitanja stojim na raspolaganju."
Svi su odgovorni, nadzorni koji nije kontrolisao sta radi uprava, uprava koja je radila sta je radila, i naravno ne mogu se ni zaposleni postediti provjere jer nije direktor vezao sticenike. Doduse mogao je narediti zaposlenima da to rade sto samo djelimicno umanjuje odgovornost zaposlenih, ali se i oni definitivno moraju provjeriti da se utvrde sve cinjenice oko ovih dogadjaja.
spreca

#152 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by spreca »

Man of steel wrote: 20/11/2019 16:45
JThomas wrote: 20/11/2019 16:40 a kako bi okarakterisao one koji su protiv i suzdržani u odnosu na neko, hajmo reći, vanredno preispitivanja očito problematične situacije? jesu li ti oni dno, vrh, sredina, nešto četvrto...?
A šta su trebali?

Da nasjednu na ovo jeftino politikanstvo.
Ti si ocito u tom kolu koje odobrava vezivanje djece...nisu to nikakvi zlikovci...ovako su radili po raznim Keratermima itd
Bancho

#153 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bancho »

spreca wrote: 20/11/2019 16:43
Man of steel wrote: 20/11/2019 16:36 Koliko vidim djeca su već svezana u tkz. luđačke košulje a trake kojima im vežu noge za krevete su na svakoj slici iste. Inače ovo je možda i najblaži oblik fiksacije mentalno oboljele osobe sa agresivnim simptomima. Koliko god nekome ovo bilo bolno za gledati vezivanje kaiševima za krevet čitavog tijela je mnogo teži i radikalniji vid fiksacije pacijenta. Ono o čemu se svakako treba raspravljati je opravdanost 27 zaposlenih ekonomista u jednoj ovakvoj ustanovi a ostalim stvarima bi trebalo da se bave stručni ljudi.

A pokušaj politizacije i dobijanje političkih poena na ovakvoj situaciji je čini mi se novo dno na našoj političkoj sceni i to upravo od strane onih koji bi da svima redom drže moralne pridike.
Mene bi billo sramota ovo napisati...ocito imas neke veze sa ovim slucajem
Mozda je jedan od ovih 27 ekonomista...
O'zone
Globalni moderator

#154 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

Za ove koji žele da vrijeđaju malo upoznavanje sa situacijom

Vezivanje i obuzdavanje pacijenata hemijskim sredstvima je "normalna i ustaljena" praksa u ustanovama ovog tipa.

Jel ispravna? Može se diskutovati
JThomas

#155 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by JThomas »

i da se zvanično osnuje komisija za tajming. koja će zvanično, sa obavezujućom snagom reći, jeste to je loše, diskutabilno, kriminalno, ali što vi to sada potežete.
mirsek

#156 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by mirsek »

O'zone wrote: 20/11/2019 16:51 Za ove koji žele da vrijeđaju malo upoznavanje sa situacijom

Vezivanje i obuzdavanje pacijenata hemijskim sredstvima je "normalna i ustaljena" praksa u ustanovama ovog tipa.

Ima struka i ustaljena praksa pa nek se utvrdi jel bolje dijete kljukati tabletama ili ga vezati, ja nisam expert pa ne znam, u svakom slucaju ne treba trcati pred rudu, pogotovo vodjen emocijama.
Man of steel

#157 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Man of steel »

JThomas wrote: 20/11/2019 16:47 ali kako izlijeću, ovo nije viđeno odavno. šta kaže ima veze upravni odbor. fali samo još da donesete zakon da ne moraju ni dolaziti na posao ni polagati račune za nešto. da ozvaničite stanje po kojem su te funkcije samo politička nagrada i ništa više.
Ne bi da se dovodim u situaciju da branim takve. Proguglao sam imena prije nego sam izvukao neke zaključke.

Međutim to nije razlog da ne ukažem na ovo podmuklo i jadno politikanstvo.
mirsek

#158 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by mirsek »

JThomas wrote: 20/11/2019 16:55 i da se zvanično osnuje komisija za tajming. koja će zvanično, sa obavezujućom snagom reći, jeste to je loše, diskutabilno, kriminalno, ali što vi to sada potežete.
Sto da ne i to.
Pa trebalo bi se provjeriti od kada Cudicka raspolaze sa ovim informacijama, dobar adut da joj se sroza kredibilitet i otkrije pravi motiv.
Banksy

#159 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Banksy »

O'zone wrote: 20/11/2019 16:51 Za ove koji žele da vrijeđaju malo upoznavanje sa situacijom

Nije ni normalna ni ustaljena. Strašno je to što pišeš.
Ovo je zavod za mentalno invalidnu djecu, ne psihijatrijska ambulanta za akutne slučajeve.
Cholina_Lokica

#160 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Cholina_Lokica »

Naravno da ima situacija kad je potrebno vezanje, ali ne moze mi niko reci da je normalno i ispravno vezati dijete u ludjackoj kosulji kanaFom za radijator da cami na golom podom
Freamon Lester

#161 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Freamon Lester »

Za radijator? :roll: I jel ustaljena praksa prljava posteljina kod pacijenta ili je to pod parolom zasto da je mjenjamo kad ce je opet isprljati?
Man of steel

#162 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Man of steel »

mirsek wrote: 20/11/2019 16:49
Svi su odgovorni, nadzorni koji nije kontrolisao sta radi uprava, uprava koja je radila sta je radila, i naravno ne mogu se ni zaposleni postediti provjere jer nije direktor vezao sticenike. Doduse mogao je narediti zaposlenima da to rade sto samo djelimicno umanjuje odgovornost zaposlenih, ali se i oni definitivno moraju provjeriti da se utvrde sve cinjenice oko ovih dogadjaja.
U lancu odlučivanja svi su odgovorni naravno, ali mi ovdje imamo stranu koju interesuje samo odgovornost nadzornog i upravnog odbora što samo po sebi govori da nečije namjere i nisu baš do kraja iskrene.

Radnici koji brinu o štićenicima i koji su vjerovatno zavezali tu djecu za radijatore i krevete ne treba pritiskati ali hajmo da smjenjujemo nekakve uhljupske odbore.
JThomas

#163 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by JThomas »

ne bih da ih branim, samo bi kažem da ne vežu oni djecu. oni su samo upravni odbor, samo upravljaju ustanovom. nisu oni nizašta krivi.

i nije problem problem - problem je što se priča o njemu. a poželjna i nepolitikantska opozicija bi bila ona koje nema.
Freamon Lester

#164 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Freamon Lester »

JThomas wrote: 20/11/2019 17:07 ne bih da ih branim, samo bi kažem da ne vežu oni djecu. oni su samo upravni odbor, samo upravljaju ustanovom. nisu oni nizašta krivi.

i nije problem problem - problem je što se priča o njemu. a poželjna i nepolitikantska opozicija bi bila ona koje nema.

:D
Kikibombona

#165 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Vezivanje za radijator?

Koga jebete?

Gdje je to normalno?

Ludjaci iz ovog logora su vodili djecu na prinudni rad. Ovdje postoje dokazi da se radi o mjestu strave i uzasa.

...

Da sam administrator banovao bih te da ne razvodnjvas ovaj otrov iz Pazarica.
Sanjarko

#166 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Sanjarko »

Nije uobicajena praksa ni za krevet vezati a kamo li za radijator. Ja sam mislio reko da nije do kreveta jer nisam vidio na njemu rucke. Mislio sam da je upitanju bilo jednom a ne vise puta. Nekad kazem mora se vezati ali to je krajnji slucaj samo kad se misli da je opasno po okolinu, sebe itd.

Mislio sam stvarno da je upitanju bilo do kreveta da je i jednom samo da je bilo.

Poslije sam saznao ostalo.

Kako sam odmah napisao. Strasno. Zalosno i tuzno.
Hajvan

#167 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hajvan »

o vezivanju se moze raspravljat
o 27 ekonomista i kradji para NE

otkaz redom

eno im njemacka, nek ekonomisu tamo.
mirsek

#168 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by mirsek »

Man of steel wrote: 20/11/2019 17:07
mirsek wrote: 20/11/2019 16:49
U lancu odlučivanja svi su odgovorni naravno, ali mi ovdje imamo stranu koju interesuje samo odgovornost nadzornog i upravnog odbora što samo po sebi govori da nečije namjere i nisu baš do kraja iskrene.

Radnici koji brinu o štićenicima i koji su vjerovatno zavezali tu djecu za radijatore i krevete ne treba pritiskati ali hajmo da smjenjujemo nekakve uhljupske odbore.
Mozebit i to da je Cudicka tim SMS-om direktoru ko fol pokusala zastiti radnike od presije njega prema njima da ne smiju nista pricati, a indirektno i optuziti direktora da ona ima saznanja da ih on pritisce i maltretira oko toga. Opet kazem, politika je kurva, malo morala i brige prema narodu ako se nema licni interes.
Treba se citav Pazaric a i Cudicka ispitati od kada zna za ove informacije. Sumnjam da ovdje ima puno cistih namjera, vise politicke borbe.Mada bi mi bilo drago da na kraju ne ispadne tako nego da su bile casne namjere i iskrena briga o sticenicima.
JThomas

#169 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by JThomas »

i sve konce prošlog, sadašnjeg i eventualno budućeg imenovanja drže sda i sbb, od 2015. do sljedećih opštih izbora. hdz se ne miješa u okviru dogovora do ivana-od ivana. tako da se priča razvodnjava u smjeru kao da će ns i sabina imenovati nekog novog svog, a znamo svi da neće bar u ovom ciklusu.
Logovan

#170 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Logovan »

Cholina_Lokica wrote: 20/11/2019 17:02 Naravno da ima situacija kad je potrebno vezanje, ali ne moze mi niko reci da je normalno i ispravno vezati dijete u ludjackoj kosulji kanaFom za radijator da cami na golom podom
I onda neko kaže možda je opravdano. Jeste, jeste. :run:

Ni životinjima se ovo ne radi, a kamoli ljudima.
O'zone
Globalni moderator

#171 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

Banksy wrote: 20/11/2019 17:01

Ovo je zavod za mentalno invalidnu djecu, ne psihijatrijska ambulanta za akutne slučajeve.
Da strašno je to što pišem zar ne? Imadoh prilike da posjetim i psihijatriju na Koševu i da vidim košuljama obuzdane "zombije" nakljukane hemijom...ništa više nije isto poslije toga vjeruj mi.

A da Sabina nije izašla danas sa ovim u javnost svi bi i dalje živjeli spokojnim životom dok bi djeca i dalje bila vezana i sedatirana jer se tako lakše brinuti o njima.

Nije ovo samo slučaj u BIH, bilo ih je i u susjedstvu a i u komšiluku. Nama to ide nekako od ruke.

Nismo mi ni svjesni u kakvom mi društvu živimo? Koliko je vrijedan ljudski život ovdje i prema gdje idemo...
Banksy

#172 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Banksy »

O'zone wrote: 20/11/2019 17:17
Banksy wrote: 20/11/2019 17:01

Da strašno je to što pišem zar ne? Imadoh prilike da posjetim i psihijatriju na Koševu i da vidim košuljama obuzdane "zombije" nakljukane hemijom...ništa više nije isto poslije toga vjeruj mi.

A da Sabina nije izašla danas sa ovim u javnost svi bi i dalje živjeli spokojnim životom dok bi djeca i dalje bila vezana i sedatirana jer se tako lakše brinuti o njima.

Nije ovo samo slučaj u BIH, bilo ih je i u susjedstvu a i u komšiluku. Nama to ide nekako od ruke.

Nismo mi ni svjesni u kakvom mi društvu živimo? Koliko je vrijedan ljudski život ovdje i prema gdje idemo...
Zavod za mentalno invalidnu djecu, ne psihijatrijska ambulanta za akutne slučajeve.

Da, bolje da nije ni izlazila javnost, svi bi bili mirniji...
mirsek

#173 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by mirsek »

JThomas wrote: 20/11/2019 17:15 i sve konce prošlog, sadašnjeg i eventualno budućeg imenovanja drže sda i sbb, od 2015. do sljedećih opštih izbora. hdz se ne miješa u okviru dogovora do ivana-od ivana. tako da se priča razvodnjava u smjeru kao da će ns i sabina imenovati nekog novog svog, a znamo svi da neće bar u ovom ciklusu.
Super, jedan adut manje protiv nje. Sad jos utvrditi od kada zna za ove informacije i da li je odmah reagovala, i ako i to bude ok, ona je, bar sto se mene tice, sasvim cista i pozitivna u citavoj ovoj prici.
Banksy

#174 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Banksy »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ric/358020

Sramotno / Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv

„Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka“,

Sanjarko

#175 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 17:10

Vezivanje za radijator?

Koga jebete?

Gdje je to normalno?

Ludjaci iz ovog logora su vodili djecu na prinudni rad. Ovdje postoje dokazi da se radi o mjestu strave i uzasa.

...

Da sam administrator banovao bih te da ne razvodnjvas ovaj otrov iz Pazarica.
Nije *Kiki* normalno napisao sam ali vjeruj da nekad i za krevet bolje vezat pa cak uhapsiti nego belaj neki da napravi osoba u nervnom rastrojstvu. Vjeruj da su mogli mene moji zavezati i zadrzati ne bi tako rastrojen drugi put belaj veliki napravio a i jednog momka bi njegova braca i porodica zavezali da su mogli da ne uradi ono sto je uradio, pa cak i za radijator.

Ali u ustanovi se ovo ne bi smjelo dogadzati. Ja sam stvarno mislio da je upitanju krevet posto nema rucki kako sam vidio. U ustanovama imaju metode od vezanja za krevet do sedativa. Ali za radijator, ne.
Post Reply