Imaš na prethodnoj stranici moj post pa pročitaj. Ne da mi se da opet pišem.MarshalDodik wrote: ↑20/11/2019 14:52Da li je bas popustio?madridista15 wrote: ↑20/11/2019 14:40 Evo upravo sad je izmijenjen Poslovnik o radu Predstavničkog doma PS BiH.
Očekivao sam da će SDA odustati od izmjena nakon što je SNSD juče popustio.
Ovim izmjenama se praktično izbija mogućnost za blokadu Predstavničkog doma. Da bi se isti blokirao ubuduće, sve partije iz RS bi u tome morale učestvovati.
Jucer sam bio oprezan, a danas jos oprezniji. Realno jos se nista ne zna...
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
madridista15
#45026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
detroit-mercy
#45027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A kako ce Rusi doci do nas i iskreno sto bi dolazili do nas, hos rec da smo jako interesantni RusimaKaligrafija wrote: ↑20/11/2019 12:09 Da se razumijemo, ni jedna strana u BiH ne zeli u NATO, ali stranci to traze od nas, a kao neka je sigurnost od Rusije, al u kurcu, da zele, pregaze nas ko plitak potok i niko kurcem ne bi mrdnuo, jedino nam je neka sigurnost od Srbije, da nas ne napadne... Ko zeli od nasih politicara da izdvaja 2% BDP, odmah si im oteo dio love i manje njima za kradju...! Boli njih kita, sto ce ti doci razne kompanije, kad zemlja bude imala status sigurne NATO zemlje, daj da oni uzmu pare sad, jebo napredak... U tome su slozna braca...
- mO k3
#45028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
moze li mi ko objasniti ovu izmjenu poslovnika o radu parlamenta , hvala unaprijed
- mO k3
#45029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
The 51st State wrote: ↑20/11/2019 11:51nerelevantni ste, gurate se bezze u raju.Kolinda wrote: ↑20/11/2019 11:49Tko je Ustaša? Komšić ili Džaferović?General War wrote: ↑20/11/2019 11:44
Bh blok sa sarovicem i ostalom opozocijom iz PC je htio da nesto jucer mjenja da ne bude blokada, i gle cuda...dogovorise se expresno AkPovci, staseU i cetalji![]()
lol
-
madridista15
#45030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Punih 12 mjeseci Predstavnički dom PS BiH nije zasjedao zato što su SNSD i HDZ preko Kolegija doma blokirali izbor članova 6 komisija, a bez tih komisija ne možeš ništa uraditi. Najveći problem je bio što Predstavnički dom nije bio u stanju da ratificira nijedan program pomoći iz inostranstva (autoput, most, izgradnja graničnih prelaza, pa do nekih lokalnih pomoći za vodovod i slične stvari).
Ukoliko se ubuduće desi da SNSD-HDZ (ili bilo ko drugi) preko Kolegija Predstavničkog doma blokira izbor komisija, onda se izbor komisija prebacuje na sam Predstavnički dom, koji prostom većinom bira članove istih. Jedini uvjet je da bar jedna trećina iz RS glasa za izbor članova. Blokada je i dalje moguća, ali samo ako 2/3 ili više delegata iz RS (ili FBiH, naravno, ali to se nikad nije desilo) učestvuju u blokadi.
"Ne dira se ni u ustav ni zakone entitetske nadležnosti. Omogućava se Domu da radi u svakom trenutku. Izmjene služe da se u budućnosti izbjegnu situacije da Zastupnički dom ne zasjeda 11 mjeseci", naveo je poslanik SDS-a Mirko Šarović.
- mO k3
#45031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ok razumijem hvala ti !! mmadridista15 wrote: ↑20/11/2019 15:11Punih 12 mjeseci Predstavnički dom PS BiH nije zasjedao zato što su SNSD i HDZ preko Kolegija doma blokirali izbor članova 6 komisija, a bez tih komisija ne možeš ništa uraditi. Najveći problem je bio što Predstavnički dom nije bio u stanju da ratificira nijedan program pomoći iz inostranstva (autoput, most, izgradnja graničnih prelaza, pa do nekih lokalnih pomoći za vodovod i slične stvari).
Ukoliko se ubuduće desi da SNSD-HDZ (ili bilo ko drugi) preko Kolegija Predstavničkog doma blokira izbor komisija, onda se izbor komisija prebacuje na sam Predstavnički dom, koji prostom većinom bira članove istih. Jedini uvjet je da bar jedna trećina iz RS glasa za izbor članova. Blokada je i dalje moguća, ali samo ako 2/3 ili više delegata iz RS (ili FBiH, naravno, ali to se nikad nije desilo) učestvuju u blokadi.
"Ne dira se ni u ustav ni zakone entitetske nadležnosti. Omogućava se Domu da radi u svakom trenutku. Izmjene služe da se u budućnosti izbjegnu situacije da Zastupnički dom ne zasjeda 11 mjeseci", naveo je poslanik SDS-a Mirko Šarović.
- sagosen
#45032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa kako ti je promakla ova mapa Srbije uključujući i Kosovo?Thorgerson wrote: ↑20/11/2019 11:42 Krug se zatvara....
Da li će i sama Srbija ostati čmar evrope i normalnog svijeta, kao što i slika gore prikazuje, to je na njima.
Mi nećemo.
![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#45033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ono kad protiv blokade rada drzavnog parlamenta uradi sds vise od ijedne stranke federacijemadridista15 wrote: ↑20/11/2019 15:11Punih 12 mjeseci Predstavnički dom PS BiH nije zasjedao zato što su SNSD i HDZ preko Kolegija doma blokirali izbor članova 6 komisija, a bez tih komisija ne možeš ništa uraditi. Najveći problem je bio što Predstavnički dom nije bio u stanju da ratificira nijedan program pomoći iz inostranstva (autoput, most, izgradnja graničnih prelaza, pa do nekih lokalnih pomoći za vodovod i slične stvari).
-
madridista15
#45034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, da ne povjeruje čovjek. Ljudi su i prije govorili da treba ići sa deblokadom, ali SDA je po običaju oklijevala.izvrsni direktor wrote: ↑20/11/2019 15:46Ono kad protiv blokade rada drzavnog parlamenta uradi sds vise od ijedne stranke federacijemadridista15 wrote: ↑20/11/2019 15:11Punih 12 mjeseci Predstavnički dom PS BiH nije zasjedao zato što su SNSD i HDZ preko Kolegija doma blokirali izbor članova 6 komisija, a bez tih komisija ne možeš ništa uraditi. Najveći problem je bio što Predstavnički dom nije bio u stanju da ratificira nijedan program pomoći iz inostranstva (autoput, most, izgradnja graničnih prelaza, pa do nekih lokalnih pomoći za vodovod i slične stvari).
"Ne dira se ni u ustav ni zakone entitetske nadležnosti. Omogućava se Domu da radi u svakom trenutku. Izmjene služe da se u budućnosti izbjegnu situacije da Zastupnički dom ne zasjeda 11 mjeseci", naveo je poslanik SDS-a Mirko Šarović.![]()
Uglavnom, juče i danas je SNSD pretrpio dva šamara. Blokada Predstavničkog doma i blokada MAP-a su pali u vodu u roku od 24 sata.
- MarshalDodik
#45035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemoj ponovo pisati jer ono sto si napisao jos uvijek nije zvanicno uradjeno/zavrseno. I sam si poceo sa "dokument koji ce biti poslan" ....madridista15 wrote: ↑20/11/2019 14:56Imaš na prethodnoj stranici moj post pa pročitaj. Ne da mi se da opet pišem.MarshalDodik wrote: ↑20/11/2019 14:52Da li je bas popustio?madridista15 wrote: ↑20/11/2019 14:40 Evo upravo sad je izmijenjen Poslovnik o radu Predstavničkog doma PS BiH.
Očekivao sam da će SDA odustati od izmjena nakon što je SNSD juče popustio.
Ovim izmjenama se praktično izbija mogućnost za blokadu Predstavničkog doma. Da bi se isti blokirao ubuduće, sve partije iz RS bi u tome morale učestvovati.
Dakle niti je poslan, niti znamo sta pise , niti znamo kada ce zvanicno biti prihvacen i tretiran kao aktivacija MAP-a.
Ne vidim zasto je problem ako pozovem na oprez i ako kazem sacekajmo da nam gospoda iz NATO-a i zvanicno kaze ovim ste dokumentom aktivirali MAP tj posljednji korak pred uclanjenje u NATO savez
-
madridista15
#45036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dodikov potpis, kao i potpisi druga dva Predsjedništva, je stavljen na dokument i šalje ga Stalna misija u Brisel. Mogućnosti za blokadu više nema.MarshalDodik wrote: ↑20/11/2019 16:01Nemoj ponovo pisati jer ono sto si napisao jos uvijek nije zvanicno uradjeno/zavrseno. I sam si poceo sa "dokument koji ce biti poslan" ....madridista15 wrote: ↑20/11/2019 14:56Imaš na prethodnoj stranici moj post pa pročitaj. Ne da mi se da opet pišem.MarshalDodik wrote: ↑20/11/2019 14:52
Da li je bas popustio?
Dakle niti je poslan, niti znamo sta pise , niti znamo kada ce zvanicno biti prihvacen i tretiran kao aktivacija MAP-a.
Ne vidim zasto je problem ako pozovem na oprez i ako kazem sacekajmo da nam gospoda iz NATO-a i zvanicno kaze ovim ste dokumentom aktivirali MAP tj posljednji korak pred uclanjenje u NATO savez![]()
Razumijem tvoju bojazan, ali ovog puta se možeš opustiti.
- MarshalDodik
#45037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad mi je lakse. Nadam se da opet nece biti potrebni nekada i neciji drugi potpisi iz vijeca ministara..
Ali poptuno cu se opustiti kad nam gopsoda iz NATO-a kazu da smo urednim slanjem ovog dokumenta i zvanicno aktivirali MAP.
Samo ce mi ta vijest priciniti zadovoljstvo. Sta cu kad su me naucili me da i u jogurt pusem.
Da li ce se u i buducnosti ovako svake godine natezati oko slanja godisnjeg paketa reformi, i gubiti dragocijeno vrijeme ili su nasli nekakav model da ovo ide kao po loju?
Ali poptuno cu se opustiti kad nam gopsoda iz NATO-a kazu da smo urednim slanjem ovog dokumenta i zvanicno aktivirali MAP.
Samo ce mi ta vijest priciniti zadovoljstvo. Sta cu kad su me naucili me da i u jogurt pusem.
Da li ce se u i buducnosti ovako svake godine natezati oko slanja godisnjeg paketa reformi, i gubiti dragocijeno vrijeme ili su nasli nekakav model da ovo ide kao po loju?
-
madridista15
#45038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Usvaja ga Vijeće ministara ubuduće. Na prijedlog predsjedavajućeg Tegeltije.MarshalDodik wrote: ↑20/11/2019 16:15 Sad mi je lakse. Nadam se da opet nece biti potrebni nekada i neciji drugi potpisi iz vijeca ministara..
Ako on zakoči, onda dokument potpisuje predsjedavajući Predsjedništva i to je to. Napravljen je poseban zaključak u vezi s tim.
Može se desiti da Dodik u datom momentu bude predsjedavajući, ali predsjedanje traje 6 mjeseci, tako da ni to neće predstavljati problem. Mada ni Dodik neće praviti problem tu, jer zna da ne može zaustaviti + dao je već saglasnost za isti dokument ranije.
Puhanje u jogurt razumijem. Ali najgore smo ipak prošli
- bunk
#45039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A Bgm se i poslovnik izmijeni .
- 512MB
#45040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne treba ih dirat dok ućeravaju jedni drugima 
-
hAZNADAR
#45042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Rusija je daleko i tesko da bi ista bitno mogla poslati na BiH - avionima naravno jer smo okruzeni NATO-om.Kaligrafija wrote: ↑20/11/2019 12:09 Da se razumijemo, ni jedna strana u BiH ne zeli u NATO, ali stranci to traze od nas, a kao neka je sigurnost od Rusije, al u kurcu, da zele, pregaze nas ko plitak potok i niko kurcem ne bi mrdnuo, jedino nam je neka sigurnost od Srbije, da nas ne napadne... Ko zeli od nasih politicara da izdvaja 2% BDP, odmah si im oteo dio love i manje njima za kradju...! Boli njih kita, sto ce ti doci razne kompanije, kad zemlja bude imala status sigurne NATO zemlje, daj da oni uzmu pare sad, jebo napredak... U tome su slozna braca...
Srbija takodjer nije vise vojna opasnost, nekada bila, danas i ubuduce ne,... Srbiji nije ni u interesu osvajanje novih teritorija ratom - samo da zadrze RS a to mogu i bez vojske. Rata svakako biti nece, a i da bude - kao sto rekoh - Srbija nije vise toliko opasna i da nas treba neko stititi.
Jedini interes je priblizavanje ono fol zelimo i tu smo, kooperativni,.... bla, bla,..
A u pravu si - pravo clanstvo u NATO niko ne zeli u BiH,.. hem kosta, hem teze krasti,..
Necemo mi nikada u NATO - uvijek cemo biti eto priblizeni i fol za.
- spreca
#45043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako objasnjavas S400 na zajednickoj vjezbi u Srbiji?hAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:13Rusija je daleko i tesko da bi ista bitno mogla poslati na BiH - avionima naravno jer smo okruzeni NATO-om.Kaligrafija wrote: ↑20/11/2019 12:09 Da se razumijemo, ni jedna strana u BiH ne zeli u NATO, ali stranci to traze od nas, a kao neka je sigurnost od Rusije, al u kurcu, da zele, pregaze nas ko plitak potok i niko kurcem ne bi mrdnuo, jedino nam je neka sigurnost od Srbije, da nas ne napadne... Ko zeli od nasih politicara da izdvaja 2% BDP, odmah si im oteo dio love i manje njima za kradju...! Boli njih kita, sto ce ti doci razne kompanije, kad zemlja bude imala status sigurne NATO zemlje, daj da oni uzmu pare sad, jebo napredak... U tome su slozna braca...
Srbija takodjer nije vise vojna opasnost, nekada bila, danas i ubuduce ne,... Srbiji nije ni u interesu osvajanje novih teritorija ratom - samo da zadrze RS a to mogu i bez vojske. Rata svakako biti nece, a i da bude - kao sto rekoh - Srbija nije vise toliko opasna i da nas treba neko stititi.
Jedini interes je priblizavanje ono fol zelimo i tu smo, kooperativni,.... bla, bla,..
A u pravu si - pravo clanstvo u NATO niko ne zeli u BiH,.. hem kosta, hem teze krasti,..
- bunk
#45044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Grcka kao punopravni clan NATO savez raspolaze i sa S300 i sa S400 sistemom u stvari S400 je samo sofrverski unaprijedjen S300.
Nikakva mudrolija i carolija.
Rusija ovdje nema sta da trazi,moze rovariti ali ovdje na ovim koordinatama su ga spusili i sreca da su dovoljno daleko, smradovi.
Nikakva mudrolija i carolija.
Rusija ovdje nema sta da trazi,moze rovariti ali ovdje na ovim koordinatama su ga spusili i sreca da su dovoljno daleko, smradovi.
- seoBIH
#45045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Misliš maketu S400?
-
hAZNADAR
#45046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Srbija ima pravo da kupi sta zeli,... regularno se plati pa dodje avionskom posljkom, sa upustsvom, instruktorima koji isto kostaju,... pa ko voli nek izvoli. S400 imaju mnogi drugi,.. koji nisu bas ruska baza.spreca wrote: ↑20/11/2019 18:17Kako objasnjavas S400 na zajednickoj vjezbi u Srbiji?hAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:13Rusija je daleko i tesko da bi ista bitno mogla poslati na BiH - avionima naravno jer smo okruzeni NATO-om.Kaligrafija wrote: ↑20/11/2019 12:09 Da se razumijemo, ni jedna strana u BiH ne zeli u NATO, ali stranci to traze od nas, a kao neka je sigurnost od Rusije, al u kurcu, da zele, pregaze nas ko plitak potok i niko kurcem ne bi mrdnuo, jedino nam je neka sigurnost od Srbije, da nas ne napadne... Ko zeli od nasih politicara da izdvaja 2% BDP, odmah si im oteo dio love i manje njima za kradju...! Boli njih kita, sto ce ti doci razne kompanije, kad zemlja bude imala status sigurne NATO zemlje, daj da oni uzmu pare sad, jebo napredak... U tome su slozna braca...
A S400 ima vise odbrambenu funkciju u samoj Srbiji i ugroziti interese nekoga ko bi rado u sukobu gospodario nebom Srbije. A sumnjam da je to nama u planu. Srbiji za neke buduce operacije u BiH treba mnogo drugoga od S400 a to niti ima sada niti moze dobiti tek tako lako od Rusije.
Uistinu - ne vidim neku veliku vojnu opasnost za BiH i od Srbije i Rusije,... kao ni toliko upiranje da nas neko drugi zastiti. Zastita kosta.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#45047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako pobjednici odugovlače da uđu u vlast, poraženi mogu sami sebe izglasat'
Mislim šta reći... Dodole
- bunk
#45048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kladim se u 10kg cokoladnih bananiva da ne zivis u Bosni i Hercegovini.hAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:38Srbija ima pravo da kupi sta zeli,... regularno se plati pa dodje avionskom posljkom, sa upustsvom, instruktorima koji isto kostaju,... pa ko voli nek izvoli. S400 imaju mnogi drugi,.. koji nisu bas ruska baza.spreca wrote: ↑20/11/2019 18:17Kako objasnjavas S400 na zajednickoj vjezbi u Srbiji?hAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:13
Rusija je daleko i tesko da bi ista bitno mogla poslati na BiH - avionima naravno jer smo okruzeni NATO-om.
A S400 ima vise odbrambenu funkciju u samoj Srbiji i ugroziti interese nekoga ko bi rado u sukobu gospodario nebom Srbije. A sumnjam da je to nama u planu. Srbiji za neke buduce operacije u BiH treba mnogo drugoga od S400 a to niti ima sada niti moze dobiti tek tako lako od Rusije.
Uistinu - ne vidim neku veliku vojnu opasnost za BiH i od Srbije i Rusije,... kao ni toliko upiranje da nas neko drugi zastiti. Zastita kosta.
- spreca
#45049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako je S400 moglo doci do srbije preko NATO teritorije onda ne vidim ni problema da mnogo cega dodje U Bosansku Sumadiju,na to sam mislio....Bosna je uvijek bila na meti i bice uvijek dok se nebude mogla braniti kako treba...nikad ne potcjenjuj SANU jer nikad nisu bili predvidljivi i racionalnihAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:38Srbija ima pravo da kupi sta zeli,... regularno se plati pa dodje avionskom posljkom, sa upustsvom, instruktorima koji isto kostaju,... pa ko voli nek izvoli. S400 imaju mnogi drugi,.. koji nisu bas ruska baza.spreca wrote: ↑20/11/2019 18:17Kako objasnjavas S400 na zajednickoj vjezbi u Srbiji?hAZNADAR wrote: ↑20/11/2019 18:13
Rusija je daleko i tesko da bi ista bitno mogla poslati na BiH - avionima naravno jer smo okruzeni NATO-om.
- General War
#45050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije problem koliko je srbija (ili hrvatska) jaka vec je problem koliko smo mi slabi (i politicki i vojno).spreca wrote: ↑20/11/2019 18:56
Ako je S400 moglo doci do srbije preko NATO teritorije onda ne vidim ni problema da mnogo cega dodje U Bosansku Sumadiju,na to sam mislio....Bosna je uvijek bila na meti i bice uvijek dok se nebude mogla braniti kako treba...nikad ne potcjenjuj SANU jer nikad nisu bili predvidljivi i racionalni