Realno, ko je zivio u gradu Sarajevu prije rata, tesko moze prihvatiti zivot u IS a kamoli u Foci. Velika vecina obrazovanih i gradsko orijentisanih ljudi nije tamo zavrsilo.
Istočno Sarajevo
- strucnjakdemagog
#3452 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 18:41Realno, ko je zivio u gradu Sarajevu prije rata, tesko moze prihvatiti zivot u IS a kamoli u Foci. Velika vecina obrazovanih i gradsko orijentisanih ljudi nije tamo zavrsilo.
A šta fali IS? Pa bolje je živjeti u IS nego recimo u Buća potoku, Briješću, Sokolju...
-
PM72
#3453 Re: Istočno Sarajevo
Vala,ima ti i ta mjesta.Bolje živjeti u Lukavici nego na Sokolju jal Zabrđu pod smetljištem...
-
_Scarlett_
#3454 Re: Istočno Sarajevo
Kako za koga.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 18:50 A šta fali IS? Pa bolje je živjeti u IS nego recimo u Buća potoku, Briješću, Sokolju...
Za neke intelektualnije i urbanije tipove je IS poprilicno zatvoreno i mrtvo mjesto. Mislim, prijeratni sarajevski Srbi su bili pokretacka snaga kulture i desavanja u gradu... u simbioizom sa ljudima druge nacionalnosti i s tamosnjim duhom Sarajeva.
Istocno Sarajevo je, prije prebacivanja institucija u BL, bilo zamisljeno kao "neko novo, jos bolje, Srpsko Sarajevo" koje ce eto nastaviti tu tradiciju. Sada su se cak rijesili muslimana koji su ih kocili
Kad ono... potop. Zavrsilo kao uspavano predgradje Sarajeva.
- strucnjakdemagog
#3455 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:04Kako za koga.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 18:50 A šta fali IS? Pa bolje je živjeti u IS nego recimo u Buća potoku, Briješću, Sokolju...
Za neke intelektualnije i urbanije tipove je IS poprilicno zatvoreno i mrtvo mjesto. Mislim, prijeratni sarajevski Srbi su bili pokretacka snaga kulture i desavanja u gradu... u simbioizom sa ljudima druge nacionalnosti i s tamosnjim duhom Sarajeva.
Istocno Sarajevo je, prije prebacivanja institucija u BL, bilo zamisljeno kao "neko novo, jos bolje, Srpsko Sarajevo" koje ce eto nastaviti tu tradiciju. Sada su se cak rijesili muslimana koji su ih kocili
Kad ono... potop. Zavrsilo kao uspavano predgradje Sarajeva.
Dobro eto mrtvo je. A gdje bi ti prije živjela, u Lukavici ili u Buća sitiju?
-
_Scarlett_
#3456 Re: Istočno Sarajevo
Druze, zivjela sam ja u IS. Pa sam se preselila u Sarajevo, gdje mi je bilo bolje. Naravno, to sto sam Bosnjakinja je uticalo na to, ali i desavanja, to sto mi je sve blizu, generalno kvalitet zivota mi je bio bolji u SA.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:08
Ps, i nije neki kompliment za IS ako ga moras uporediti sa najgorim sarajevskim naseljima da bi izgledao bolje za usporedbu.
Last edited by _Scarlett_ on 19/11/2019 19:15, edited 1 time in total.
-
_Scarlett_
#3457 Re: Istočno Sarajevo
Ubr, ovo vrijedi i za Bosnjake._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 17:30 Imas zanimljiv fenomen kod skroz mladih ljudi (18-25 god) u IS-u i RS-u uopste.
Ne "mrze" Bosnjake istim intenzivitetom kao njihovi roditelji, jednostavno jer nemaju toliko dodira s njima. Vise je neko usputno, folklorno nevoljenje muslimana koje je ostalo i u njima.
Ali se i osjecaju udaljenije od Bosnjaka nego sto to osjecaju njihovi roditelji. Njihovi roditelji su ipak imali komsije, prijatelje, nerijetko i djevojke i momke, Bosnjake i Bosnjakinje.
Ovi to nemaju. Bosna im je nekako strana jer nemaju dodira s njom. Roditelji ce im namjerno navijati protiv Bosne kad igra sportske utakmice. Oni ni ne znaju kad Bosna igra.
Mladim Bosnjacima, ma sta god pricali o tome da je "njima sve to Bosna", IS uopste ne zanima. Njima je to zabit, selendra. Srbi makar u SA idu zbog posla, ponekad ako su neka zanimljiva dogadjanja, u shopping, ili da se slikaju za insta na Vilsonovom ili slicno.
Bosnjaci nemaju dodira s IS uopste.
-
radostan dan
#3458 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:14Ubr, ovo vrijedi i za Bosnjake._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 17:30 Imas zanimljiv fenomen kod skroz mladih ljudi (18-25 god) u IS-u i RS-u uopste.
Ne "mrze" Bosnjake istim intenzivitetom kao njihovi roditelji, jednostavno jer nemaju toliko dodira s njima. Vise je neko usputno, folklorno nevoljenje muslimana koje je ostalo i u njima.
Ali se i osjecaju udaljenije od Bosnjaka nego sto to osjecaju njihovi roditelji. Njihovi roditelji su ipak imali komsije, prijatelje, nerijetko i djevojke i momke, Bosnjake i Bosnjakinje.
Ovi to nemaju. Bosna im je nekako strana jer nemaju dodira s njom. Roditelji ce im namjerno navijati protiv Bosne kad igra sportske utakmice. Oni ni ne znaju kad Bosna igra.
Mladim Bosnjacima, ma sta god pricali o tome da je "njima sve to Bosna", IS uopste ne zanima. Njima je to zabit, selendra. Srbi makar u SA idu zbog posla, ponekad ako su neka zanimljiva dogadjanja, u shopping, ili da se slikaju za insta na Vilsonovom ili slicno.
Scarlett_
Re: Istočno Sarajevo
Post 19/11/2019 18:35
Jednostavno ne dozivljavaju to kao svoje nasljedje.
I neka ne osjecaju
-
PM72
#3459 Re: Istočno Sarajevo
Srećom,Briješće i Sokolje je jako "otvoreno i živo mjesto"...za intelektualce sa diplomama iz Travnika i sa Kobiljače..._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:04Kako za koga.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 18:50 A šta fali IS? Pa bolje je živjeti u IS nego recimo u Buća potoku, Briješću, Sokolju...
Za neke intelektualnije i urbanije tipove je IS poprilicno zatvoreno i mrtvo mjesto.
- strucnjakdemagog
#3460 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:10Druze, zivjela sam ja u IS. Pa sam se preselila u Sarajevo, gdje mi je bilo bolje. Naravno, to sto sam Bosnjakinja je uticalo na to, ali i desavanja, to sto mi je sve blizu, generalno kvalitet zivota mi je bio bolji u SA.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:08
Ps, i nije neki kompliment za IS ako ga moras uporediti sa najgorim sarajevskim naseljima da bi izgledao bolje za usporedbu.
Vješto si izbjegla odgovor. Naravno da je bolje u IS, ali eto ti to ne prizna. I nije neki kompliment za SA ako ga moraš porediti sa IS. Valjda bi SA trebao porediti sa drugim prestonicama, BG, ZG ili eventualno NS.
IS nije nikakva prestonica, već obično predgrađe. Dakle, možeš ga porediti sa drugim predgrađima ili naseljima malo dalje od centra. Ti si očito živjela u IS jer si to tada morala.
- strucnjakdemagog
#3461 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:14Ubr, ovo vrijedi i za Bosnjake._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 17:30 Imas zanimljiv fenomen kod skroz mladih ljudi (18-25 god) u IS-u i RS-u uopste.
U kafićima u Lukavici svaki dan bar 30% Bošnjaka. Davno si ti živjela u IS izgleda.
-
_Scarlett_
#3462 Re: Istočno Sarajevo
Ovo bi trebalo biti kontradikcija?radostan dan wrote: ↑19/11/2019 19:21_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:14Ubr, ovo vrijedi i za Bosnjake._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 17:30 Imas zanimljiv fenomen kod skroz mladih ljudi (18-25 god) u IS-u i RS-u uopste.
Bosnjaci nemaju dodira s IS uopste.Scarlett_
Re: Istočno Sarajevo
Post 19/11/2019 18:35
Jednostavno ne dozivljavaju to kao svoje nasljedje.
I neka ne osjecaju
-
_Scarlett_
#3463 Re: Istočno Sarajevo
Da se bolje zivi u IS nego Buka Potok? Pa to sam i priznala, zato sam i rekla da nije kompliment sto moras IS kao cjelinu uporediti sa najgorim naseljima u Sarajevu.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:23
Vješto si izbjegla odgovor. Naravno da je bolje u IS, ali eto ti to ne prizna. I nije neki kompliment za SA ako ga moraš porediti sa IS. Valjda bi SA trebao porediti sa drugim prestonicama, BG, ZG ili eventualno NS.
IS nije nikakva prestonica, već obično predgrađe. Dakle, možeš ga porediti sa drugim predgrađima ili naseljima malo dalje od centra. Ti si očito živjela u IS jer si to tada morala.![]()
Ne uporedim ja IS sa Sarajevom, gluho i daleko bilo.
Sarajevo je, po broju stanovnika, najsmislenije uporediti sa Banja Lukom, koja je prakticki prijestolnica. (Sarajevu gravitiraju 1.5 mil. Bosnjaka, Banja Luci milion Srba)
-
_Scarlett_
#3464 Re: Istočno Sarajevo
Ma da, hrle Bosnjaci u IS u provod, kako da nestrucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:25
U kafićima u Lukavici svaki dan bar 30% Bošnjaka. Davno si ti živjela u IS izgleda.![]()
U moje vrijeme su jedino u onaj klub Bacchus isli, i to onaj krkanski svijet kojem se dopalo sto su tamo cesto dolazile srbijanske pjevaljke.
Nije bas za pohvaliti se da vam je to najveca atrakcija u gradu.
- vjeshalica
#3465 Re: Istočno Sarajevo
Sto je neko napisao u Bucha City vise ni policija ne zalazi a kamoli drustveni odron u Zabrdju,Brijescu,Sokolju i ostalim tim dijelovima koje su prije rata bili skoro nenaseljeni,a samo su vecinom Srbi tamo bilo i bilo je njihovo,Reljevo,Rajlovac,Paljevo,Rjecica itdPM72 wrote: ↑19/11/2019 19:21Srećom,Briješće i Sokolje je jako "otvoreno i živo mjesto"...za intelektualce sa diplomama iz Travnika i sa Kobiljače..._Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:04Kako za koga.strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 18:50 A šta fali IS? Pa bolje je živjeti u IS nego recimo u Buća potoku, Briješću, Sokolju...
Za neke intelektualnije i urbanije tipove je IS poprilicno zatvoreno i mrtvo mjesto.
Danas su to doseljenici iz unutrasnjosti ruralne koji zive po svojim ruralnim pravilima
- strucnjakdemagog
#3466 Re: Istočno Sarajevo
_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:31Ma da, hrle Bosnjaci u IS u provod, kako da nestrucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:25
U kafićima u Lukavici svaki dan bar 30% Bošnjaka. Davno si ti živjela u IS izgleda.![]()
U moje vrijeme su jedino u onaj klub Bacchus isli, i to onaj krkanski svijet kojem se dopalo sto su tamo cesto dolazile srbijanske pjevaljke.
Kao što rekoh, davno si ti odselila.
Mislim da Bachus ne radi već 2 godine. Sada su aktuelna neka druga mjesta, ali ja slabo tu zalazim pa ti ne mogu reći koji je procenat.
Što bi oni recimo izlazili u grad, kad im je u IS bliže, jeftinije, lakše za parkirat, a treba ima ko drva.
- Manual
#3467 Re: Istočno Sarajevo
Majstor za pivo i nije bas da je jeftin, ima jos onaj Soho tamo mi redovno sa Dobrinje dolazimo hahahahstrucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 21:21_Scarlett_ wrote: ↑19/11/2019 19:31Ma da, hrle Bosnjaci u IS u provod, kako da nestrucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 19:25
Kao što rekoh, davno si ti odselila.
Mislim da Bachus ne radi već 2 godine. Sada su aktuelna neka druga mjesta, ali ja slabo tu zalazim pa ti ne mogu reći koji je procenat.Ali ono što ih ja viđam po dnevnim kafama, što mi raja priča, a i što mi oni sami pričaju, ima ih baš baš dosta. Uostalom, svrati malo do Al Parca, Studija, Apartmana, Majstora za pivo, pa ćeš vidjeti faca sa Dobrinje, Alipašina,.. koliko hoćeš. I iskreno, meni je drago da ih vidim. Ali to samo dokazuje da tvoja teza ne stoji. To su mladi momci koji nisu opterećeni kao stare prdonje, a tebi je priča baš takva.
NHF
Što bi oni recimo izlazili u grad, kad im je u IS bliže, jeftinije, lakše za parkirat, a treba ima ko drva.![]()
![]()
- strucnjakdemagog
#3468 Re: Istočno Sarajevo
Ma samo kažem gdje ljudi iz grada najviše dolaze. Meni je taj Majstro za pivo sranje, ne bih imao ništa protiv da ga zapale. 
A Soho je prno. Navrati malo do Apartmana, da vidiš pičetine.
A Soho je prno. Navrati malo do Apartmana, da vidiš pičetine.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3469 Re: Istočno Sarajevo
Piješ pivo a preko puta tebe lik sa majicom đenerala pampers, koji se rodio poslije dejtona, neprocjenjivo...
Al' ima i fine raje, ne treba dusu grijesiti,....
- strucnjakdemagog
#3470 Re: Istočno Sarajevo
Ja ne znam gdje ti te srećeš, ali ajde nek ti bude.konektovan wrote: ↑19/11/2019 21:30 Piješ pivo a preko puta tebe lik sa majicom đenerala pampers, koji se rodio poslije dejtona, neprocjenjivo...![]()
- konektovan
#3471 Re: Istočno Sarajevo
U istocnom, cuj gdje,....necu na Alipasinu..strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 21:46Ja ne znam gdje ti te srećeš, ali ajde nek ti bude.konektovan wrote: ↑19/11/2019 21:30 Piješ pivo a preko puta tebe lik sa majicom đenerala pampers, koji se rodio poslije dejtona, neprocjenjivo...![]()
Al' ima i fine raje, ne treba dusu grijesiti,....![]()
- strucnjakdemagog
#3472 Re: Istočno Sarajevo
konektovan wrote: ↑19/11/2019 21:47U istocnom, cuj gdje,....necu na Alipasinu..strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 21:46Ja ne znam gdje ti te srećeš, ali ajde nek ti bude.konektovan wrote: ↑19/11/2019 21:30 Piješ pivo a preko puta tebe lik sa majicom đenerala pampers, koji se rodio poslije dejtona, neprocjenjivo...![]()
Al' ima i fine raje, ne treba dusu grijesiti,....![]()
Koji kafic?
- konektovan
#3473 Re: Istočno Sarajevo
Neka rupa, preko puta simpo zgrade...ne znam tacno kako se zove..
Mislim,meni je nemoguce da zivis u istocnom, a da ne vidjas takav folklor?! Kad su praznici, pa i kad su bile presude zlocincima, na svakom cosku si mogao vidjeti nekoga sa takvom majicom.
Mislim,meni je nemoguce da zivis u istocnom, a da ne vidjas takav folklor?! Kad su praznici, pa i kad su bile presude zlocincima, na svakom cosku si mogao vidjeti nekoga sa takvom majicom.
- strucnjakdemagog
#3474 Re: Istočno Sarajevo
To ćevabdžinica kod Pajića. Tu doduše ima svega. 
A da ti pravo kažem, ne viđam. Možda tebe takvi prate kad dođeš u IS.
A da ti pravo kažem, ne viđam. Možda tebe takvi prate kad dođeš u IS.
- konektovan
#3475 Re: Istočno Sarajevo
Ja sam pocesto u istocnom, tacnije lukavici, popije se i kafa, calabrkne nesto...strucnjakdemagog wrote: ↑19/11/2019 22:07 To ćevabdžinica kod Pajića. Tu doduše ima svega.
A da ti pravo kažem, ne viđam. Možda tebe takvi prate kad dođeš u IS.![]()
Kao sto vec rekoh, nije sve tako crno. Ima raje iz grada, koja dolazi redovno u pojedine kafice i restorane, i to nije od jucer...