Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#2476 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by amar1994 »

Ma vozaju skoro svi za sve,ne samo za plin :run:

Takav smo narod jbga :D :bih:

Vala ako nema majstora za vw motor onda smo fakat rupa bez dna. :roll:
clio_dci120

#2477 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by clio_dci120 »

Meni se to desavalo na Octaviji 1.6 benzin i to kada je tek upalim, hladan motor, tada je na benzin radila...Tako krenu padati obrtaji pa se dizati. Meni su u ovlastenom Uno servisu radili nesto sa dijagnostikom oko nekakve klapne, od tada sve za pet. Nisu mi nikada ni rekli licno sta su radili, nego vidio na racunu, to naplatili ako se na varam 30 maraka. Od tada sve za 5.
Kasnije sam cuo da se to poremeti ako se kleme skidaju sa akumulatora, a ja sam bas tada nekada mijenjao akumulator. Hajd znaj... :-)
Naslovnica

#2478 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

clio_dci120 wrote:Meni se to desavalo na Octaviji 1.6 benzin i to kada je tek upalim, hladan motor, tada je na benzin radila...Tako krenu padati obrtaji pa se dizati. Meni su u ovlastenom Uno servisu radili nesto sa dijagnostikom oko nekakve klapne, od tada sve za pet. Nisu mi nikada ni rekli licno sta su radili, nego vidio na racunu, to naplatili ako se na varam 30 maraka. Od tada sve za 5.
:thumbup:
Ja sam primijetio da to radi kada je ugrijan.
Doduše, nisam imao priliku da ga upalim i držim hladnog na leru, baš ću sutra ujutro provjeriti.
amar1994

#2479 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by amar1994 »

clio_dci120 wrote:Meni se to desavalo na Octaviji 1.6 benzin i to kada je tek upalim, hladan motor, tada je na benzin radila...Tako krenu padati obrtaji pa se dizati. Meni su u ovlastenom Uno servisu radili nesto sa dijagnostikom oko nekakve klapne, od tada sve za pet. Nisu mi nikada ni rekli licno sta su radili, nego vidio na racunu, to naplatili ako se na varam 30 maraka. Od tada sve za 5.
Kasnije sam cuo da se to poremeti ako se kleme skidaju sa akumulatora, a ja sam bas tada nekada mijenjao akumulator. Hajd znaj... :-)
Nekad ovlasteni ispadne najjeftiniji :thumbup:
Industrialyzer

#2480 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Industrialyzer »

Ja kad god sam mjenjao filtere plina pitali su me dize li obrtaje :? Bice da je to vrlo cest slucaj sa plinom, a ja onako ponosno stanem pored Alfe i kazem: Sve je uredu :mrgreen:
beco

#2481 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

Industrialyzer wrote:Tako je, uvijek jedni druge krive i vozaju te :roll: Ne znam kakvi su majstori u AC Quattro i koliko im je vjerovati, ali eto, oni su bili 100% ubjedjeni da plin "isusuje" motor i zato trosi vise ulja :roll:

Plin u autu je generalno vrlo osjetljiv sistem, ako malo losiji sipas osjeti se itekako. Ja sam imao na plin, i ne bih vise
Izgleda najlakse svaliti na plin. Prije ce biti jer je pregažen motor da trosi ulje nego to.

Nisam baš čuo da karike od plina odu, ventili pa i hajde, glava ok, ali karike ne znam mozda griješim.

Drugo taj 1.6 VW je ponajbolji njihov motor za plina, osim ovih varijanti što su fabrički dolazile.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2482 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

Industrialyzer wrote:Ja kad god sam mjenjao filtere plina pitali su me dize li obrtaje :? Bice da je to vrlo cest slucaj sa plinom, a ja onako ponosno stanem pored Alfe i kazem: Sve je uredu :mrgreen:
to je slucaj sa raspalim grobovima i nekim starim plinskim sistemima...
od plina mogu otici samo sjedista izduvnih ventila .
NediM17

#2483 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Suzuki M16A okrenuo 100.000km na plin, jedno stelovanje ventila i to je sve. Plin ugradjen na nov auto, pravilno podesen i stavljena elektronska mazalica ventila.

Auto se ne stedi nesto i stalno je na autoputu.

Motor kapi ulja nikada nije potrosio izmedju servisa na 15kkm.
tabija

#2484 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by tabija »

NediM17 wrote:Suzuki M16A okrenuo 100.000km na plin, jedno stelovanje ventila i to je sve. Plin ugradjen na nov auto, pravilno podesen i stavljena elektronska mazalica ventila.

Auto se ne stedi nesto i stalno je na autoputu.

Motor kapi ulja nikada nije potrosio izmedju servisa na 15kkm.
Ja ga nemam toliko dugo ali je auto pregulilo 145k prije mene, kod mene za 4 i po mjeseca pregulio 5k i nije kapi izgubio a provjeravam u 15 dana :D

Update sto se tice plina.
Znaci prvi rezervoar od 37l plina je otiso za 310 km uz stvarno minimalnu potrosnju benzina.Razlika naspram fabije je trostruka kad je u pitanju prebacivanje sa benz na plin.
To je oko 12l

Poslje tog napunim citav i poslje tacno 199km predjenih dospem do vrha plina i stane tacno 19.7 litara.
To je oko 10l.Potrosnja benzina ista kao prvo sipanje, minimalna.
Nacin voznje identican.

Eh sta se tu desilo pa je potrosio manje ne znam...:D

Ovaj rezervoar cemo ispraznit citav pa cemo vidjet kolko ce potrosit iz treceg pokusaja.
drug_profi

#2485 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

I meni je astra g 1,6 16V trosila između 10 i 13 litara plina po gradu. Cesto je zavislio od toga u kakvu spicu upadnem i koliko potrosaca je upaljeno.
Mislim da je to sasvim ocekivana potrosnja.
NediM17

#2486 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Industrialyzer wrote:Tako je, uvijek jedni druge krive i vozaju te :roll: Ne znam kakvi su majstori u AC Quattro i koliko im je vjerovati, ali eto, oni su bili 100% ubjedjeni da plin "isusuje" motor i zato trosi vise ulja :roll:

Plin u autu je generalno vrlo osjetljiv sistem, ako malo losiji sipas osjeti se itekako. Ja sam imao na plin, i ne bih vise
Ma tvoj problem nije bio u plinu nego u alfi. :mrgreen:
Tako ces sutra i za fordinu govoriti, im'o sam forda i ne bih vise. :lol:
drug_profi

#2487 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Najjednostavnije je zakljuciti jel plin problem. Jednostavno iskljucis plin i vozis na benzin. AKo je sve ok, plinski je sistem kriv. Ako nije onda je benzinski.
Zajednicka je jedino struja (svjecice) i zrak. A to bi se onda manifestovalo na oba pogona.
Industrialyzer

#2488 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Industrialyzer »

NediM17 wrote:

Ma tvoj problem nije bio u plinu nego u alfi. :mrgreen:
Tako ces sutra i za fordinu govoriti, im'o sam forda i ne bih vise. :lol:
Salu na stranu, sa plinskim sistemom nisam imao problema iako taj TS motor vazi za jedan od onih na koje plin nije bas najsretnije rjesenje, a jarana plin u crno zavio u motoru za koji svi kazu da podnosi plin bez problema...
Naslovnica

#2489 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Evo da se prijavim - Seat Altea 1.6 8v 75kW, potrošen prvi rezervoar plina nakon ugradnje plina kod DARKOM-a.
48l zapremina, toči se cca 42l.
Prešao oko 420KM.
Znači, prosjek 10l ne računajući beMzin.
Neugodno sam iznenađen relativno višom potrošnjom u odnosu na Elantru 1.6 79kW, i općenito visokom potrošnjom. :roll:
Jeste da je Altea teža oko 70kg, slabiji motor, malo sam ga više "čepio", ali mnogo je zdraviji, bolje reaguje, ubrzava, nekako elastičniji.
Trebam nakon 1000 km na prvi servis, vidjeću da li mogu oni šta da uštimaju da makar malo smanje potrošnju na konto snage ili šta već mogu uraditi.
Sa Elantrom sam mogao 3 puta u Zenicu i natrag (oko 450km), četvrti dan natočim plin ujutro i jope u Zenicu.
Sa Seatom ne mogu treći dan doći do Sarajeva. :roll:
NediM17

#2490 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Privrnider ti to na jedno 40 kW, dosta. :mrgreen:
Naslovnica

#2491 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:Privrnider ti to na jedno 40 kW, dosta. :mrgreen:
Vala, ako će trošiti dvije kile manje na 100 km, rado!
:lol:
beco

#2492 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

Naslovnica wrote:Evo da se prijavim - Seat Altea 1.6 8v 75kW, potrošen prvi rezervoar plina nakon ugradnje plina kod DARKOM-a.
48l zapremina, toči se cca 42l.
Prešao oko 420KM.
Znači, prosjek 10l ne računajući beMzin.
Neugodno sam iznenađen relativno višom potrošnjom u odnosu na Elantru 1.6 79kW, i općenito visokom potrošnjom. :roll:
Jeste da je Altea teža oko 70kg, slabiji motor, malo sam ga više "čepio", ali mnogo je zdraviji, bolje reaguje, ubrzava, nekako elastičniji.
Trebam nakon 1000 km na prvi servis, vidjeću da li mogu oni šta da uštimaju da makar malo smanje potrošnju na konto snage ili šta već mogu uraditi.
Sa Elantrom sam mogao 3 puta u Zenicu i natrag (oko 450km), četvrti dan natočim plin ujutro i jope u Zenicu.
Sa Seatom ne mogu treći dan doći do Sarajeva. :roll:
OK ti je to, isto kod Darkoma isti tank zavoli samo Auris 1.6. Znaci mrtvi grad na taj tank samo guzva i nista drugo 400 km, jednom 390 bilo, otvoreno oko 450 km, jednom otvoreno kad preko 90 km/h nisam isao 550 km.

To je moje iskustvo
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2493 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by mk ultra »

Naslovnica wrote:
Industrialyzer wrote:Drug je imao Leona 1.6 lpg 2007. godina, pa posto je to vjerovatno isti motor mogu ti reci koji je on problem imao. Kod njega je motor trosio ulje (presao je dosta vise) i lokalni majstori su rekli da mogu biti karike ili gumice ventila, i onda je on otisao u AC Quattro i tamo su mu rekli da je do plina. Potrosnja ulja se smanjila kad sam mu preporucio da koristi Castrol edge, ali nikad nije skroz stala. Bacao je dim iz auspuha, i on ga je prodao, nije uopste bio zadovoljan iako je kod kupovine ovlasteni servis sat vremena provjeravao auto i rekli da je sve u odlicnom stanju.

Eto, to je jedno lose iskustvo cisto onako da obratis paznju
Hvala na javljanju!
Elem, najgore je kada se majstori za plin i ovi drugi iz servisa počnu igrati ping-ponga sa čovjekom, a niko nije siguran šta bi moglo biti u pitanju.
Ovaj motor bi trebao da podnosi plin bez problema, a motor sam od sebe VW 75kW 8v, koliko sam ja uspio da pročitam, je stari i provjereni VW motor koji nema nekih grešaka zbog kojih bi ga trebalo izbjegavati.
Zamjenu karika ili gumica ventila mogu podnijeti, nadam se da će na tome i ostati.
Prvi problem koji sam primijetio je da mi se brava gepeka ne otvara baš uvijek.
I još jedan veći problem je da auto dok je u leru (tada je najlakše primijetiti), naglo počne da gubi obrtaje pa se (po)vrati.
Znači, stoji, radi najnormalnije i najednom počne svakih otprilike 10-tak sekundi, padnu mu obrtaji, čuje se kao neko šuštanje/šištanje, povrate se obrtaji, malo radi kako treba, pa opet.
To se dešava ponekad, ne uvijek.
Jutros sam ga vozio na plin, nema tih simptoma, samo na beMzinu.
I to ne uvijek, nego ponekad.
:? :? :? :shock: :shock: :shock: :roll: :roll: :roll:
očisti klapnu gasa i to je to...
Naslovnica

#2494 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

:thumbup:
Hvala!
NediM17

#2495 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote:
Vidi s tim majstorom iz Horn Bird cityja moRel ga kako namakarati na dva cilindra, dva klipa da rade, dva da se hlade. Mogo bi proci s 5 litara plina na 100 km. :D
Naslovnica

#2496 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:
Naslovnica wrote:
Vidi s tim majstorom iz Horn Bird cityja moRel ga kako namakarati na dva cilindra, dva klipa da rade, dva da se hlade. Mogo bi proci s 5 litara plina na 100 km. :D
Konto sam uzeti motokultivator pa ga na plin
kloniran

#2497 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by kloniran »

Raja kakav je 2.0 85kW iz golfa 4 za ugradnju plina.
koliko ce u gradu srknuti plina a koliko benzina na 100km
drug_profi

#2498 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

kloniran wrote: 18/11/2019 15:15 Raja kakav je 2.0 85kW iz golfa 4 za ugradnju plina.
Računaj 10-15% više plina nego benzina.
A benzina će trošiti onoliko koliko puta će se morati motor zagrijavati do 40 stepeni. Znači zimi malo više nego ljeti.
E sad ako su ti kratke dnevne relacije, upitna je isplativost. Zimi ces preci i 2 kilometra dok ne prebaci.
kloniran

#2499 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by kloniran »

drug_profi wrote: 18/11/2019 15:33
kloniran wrote: 18/11/2019 15:15 Raja kakav je 2.0 85kW iz golfa 4 za ugradnju plina.
Računaj 10-15% više plina nego benzina.
A benzina će trošiti onoliko koliko puta će se morati motor zagrijavati do 40 stepeni. Znači zimi malo više nego ljeti.
E sad ako su ti kratke dnevne relacije, upitna je isplativost. Zimi ces preci i 2 kilometra dok ne prebaci.
pa do posla mi je oko 13km
mjesecno pređem 1000-2000km zavisno od raspolozenja za lutanje.
kontao ovog otici pazariti
https://www.olx.ba/artikal/35658815/volkswagen-golf/
dok mi ne naleti sta bolje, a njega ostaviti u porodici da se uce voziti

na benzin vozio davno dok sam se ucio voziti i dvaput nakon toga, od tad samo dizele vozao

zar nema kod nas kupiti onaj AC stag isparivac sa elektro grijacem koji smanjuje vrijeme rada na benzinu?
drug_profi

#2500 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Ovo ti trosi oko 13 po gradu, Plina ce 15 glatko.
A za taj grijac ne znam.
Post Reply