Deblokada Sarajeva???
-
90minut
#6376 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisam vidio ranije ovaj klip od debeljace gdje su ih poredali, a pogledao sam ih mali milion tacno mi u grlu muka bilo.
Kakva panika mora zavladati među redovima da toliko ljudi izgine i kakva neorganizacija nikad mi nece biti jasno.
A evo Esad i kaze jasno da nije ni znao provesti akciju.
Kakva panika mora zavladati među redovima da toliko ljudi izgine i kakva neorganizacija nikad mi nece biti jasno.
-
invincible1921
#6377 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa vidi kao sto rekoh znali su srbi da se nesto sprema, pronazili su hranu, opuske itd, poajcali straze, ali bili su iznenadjeni kolko su im duboko nasi usli i kolko ih je bilo. Nisu bas to ocekivali, na nekim mjestima su nasi ovladali kotama i razbili uporista VRS. Medjutim imo si situacija kao gdje je poginuo jedan od najboljih stolackih diverzanata (zaboravih mu ime), ...citava njihova grupa je otkrivena od trojice ili cetvoritce vojnika nakon cega su oni raspalili po njima misleci da se bore sa puno vise ljudi. U medjuvrenu cetnici zovu pojacanje i opkoljavaju plus koriste tenkove i artiljeriju...i jbg kasno je onda.90minut wrote: ↑18/11/2019 01:44 Nisam vidio ranije ovaj klip od debeljace gdje su ih poredali, a pogledao sam ih mali milion tacno mi u grlu muka bilo.
Pored svega toga neke jedinice kao sto je Muderisova odbila je da napadne sa vanjske strane i pazi ti sad zamisli se da si u neprijateljskoj pozadini, nemas pojma sta se desava, vidis tvoji nisu napali sa vanjske strane....ne znas ni gdje ces ni kuda ces, ne znas jesu li tvoji na lijeovm i desnom krilu odradili svoje...sve u svemu velika panika koja je zavrsila tako sto su cetnici dobili na vremenu da u potpunosti opkole diverzante i danima nakon akcije ih hvataju sa kerovima....
EDIT: Evo sa drugog foruma
Što se tiče te akcije, dosta sam upoznat, jer je i naša Stolačka brigada učestvovala u napadu prema Nevesinju.
Ono što Srbi kriju jesu i njihovi mrtvi kojih je bilo mnogo više nego što oni tvrde.
Srbi su znali za akciju, al su bili iznenađeni kako duboko su naši diverzanti ušli iza njihovih linija.
Naši su uspjeli čak i uzeti neka sela gdje su naišli na zaprepašteno stanovništvo, dosta srpskih boraca je ubijeno...
Međutim, sve to džaba jer oni koji su trebali uzeti Velež nisu izvršili svoj dio zadatka tako da su ovi naši ostali iza linija i platili cijenu...morali su se izvlačiti čak i preko Stoca prema našim linijama...
Inače, ta akcija je primjer gluposti našeg vojnog rukovodstva na čelu sa hajvanom Drekovićem...
- shalla
#6379 Re: Deblokada Sarajeva???
-
tempuser
#6380 Re: Deblokada Sarajeva???
I onda kojih 15 god kasnije nasmijani zajedno sjede u kafani, poveznica Camelija osiguranje.Maraschino wrote: ↑18/11/2019 00:59
Kud ga pomenu na ovoj temi, on je bio namijenjen Bihacu pa ga je Dudak protjerao a prije toga stvorio je atvosferu neprijateljstava da su se poceli obracunavati njegove pristalice i Dudakove. U toj netrpeljivosti i jednom obracunu stradali su 4-5 neduznih gradjana Bihaca pored Une(Alagic, Avdagic...).
- atmel
#6381 Re: Deblokada Sarajeva???
Šta ovo meze? Sataraš
- Maraschino
#6382 Re: Deblokada Sarajeva???
ne razumijemtempuser wrote: ↑18/11/2019 09:11I onda kojih 15 god kasnije nasmijani zajedno sjede u kafani, poveznica Camelija osiguranje.Maraschino wrote: ↑18/11/2019 00:59
Kud ga pomenu na ovoj temi, on je bio namijenjen Bihacu pa ga je Dudak protjerao a prije toga stvorio je atvosferu neprijateljstava da su se poceli obracunavati njegove pristalice i Dudakove. U toj netrpeljivosti i jednom obracunu stradali su 4-5 neduznih gradjana Bihaca pored Une(Alagic, Avdagic...).
-
tempuser
#6383 Re: Deblokada Sarajeva???
Sudeci po Deda Mrazu na prozoru i Berberu na zidu neka je Nova godina ili tako neko vrijeme, kako je Talijan umro u martu 1998 ovo je moglo biti negdje u Sarajevu 1996/97 ili 1997/98. Meni ovaj skroz desni lici na Ferida Buljubasica, ali mislim da nije on.
-
tempuser
#6384 Re: Deblokada Sarajeva???
Sta ne razumijes, da su sva ta protjervanja i netrpeljivost politika i predstava za narod?Maraschino wrote: ↑18/11/2019 09:15ne razumijemtempuser wrote: ↑18/11/2019 09:11I onda kojih 15 god kasnije nasmijani zajedno sjede u kafani, poveznica Camelija osiguranje.Maraschino wrote: ↑18/11/2019 00:59
Kud ga pomenu na ovoj temi, on je bio namijenjen Bihacu pa ga je Dudak protjerao a prije toga stvorio je atvosferu neprijateljstava da su se poceli obracunavati njegove pristalice i Dudakove. U toj netrpeljivosti i jednom obracunu stradali su 4-5 neduznih gradjana Bihaca pored Une(Alagic, Avdagic...).![]()
![]()
Isto kao ovi danas, nepomirljivi za narod, a mimo naroda se lijepo slazu i rastaljuju dok flekaju kravate na drzavni racun!
Last edited by tempuser on 18/11/2019 09:48, edited 1 time in total.
- Maraschino
#6385 Re: Deblokada Sarajeva???
Ti ocekivao revolveraski obracun?
Dosao ili je poslat u Krajinu(vjerujem sa ne dobrim namjerama), okupio oko sebe pristalice, pojavio se Dudak(poslat tamo) za koga se vec proculo. Drekovicu tesko palo da podvije rep i onda je htio po svaku cijenu ostati tamo i biti nadredjen Dudaku...ostalo se zna.
-
tempuser
#6386 Re: Deblokada Sarajeva???
Pogledaj boldirano, sve si napisao. Nikom nista nije tesko palo, samo je narod naivan.Maraschino wrote: ↑18/11/2019 09:43
Ti ocekivao revolveraski obracun?
Dosao ili je poslat u Krajinu (vjerujem sa ne dobrim namjerama), okupio oko sebe pristalice, pojavio se Dudak(poslat tamo) za koga se vec proculo. Drekovicu tesko palo da podvije rep i onda je htio po svaku cijenu ostati tamo i biti nadredjen Dudaku...ostalo se zna.
-
splinter
#6387 Re: Deblokada Sarajeva???
Ova čitava operacija (Jesen 94) je bila otprilike u isto vrijeme kad i jedna druga veoma uspiješna akcija : Operacija Cincar, odnosno oslobađanje Kupresa i ogromnog prostora na cijelom tom lokalitetu, ovladavanjem vrha Demirovac kao dominantne kote, te je vjerovatno na krilima tih nevjerovatnih uspijeha krenula i ova akcija.90minut wrote: ↑18/11/2019 01:44 Nisam vidio ranije ovaj klip od debeljace gdje su ih poredali, a pogledao sam ih mali milion tacno mi u grlu muka bilo.
Da se ne udaljavamo previše od teme u naslovu, ipak sve su ove operacije imale za cilj razvlačenje agresorskih snaga i popuštanje tog vanjskog prstena na saraejvskom ratištu.
Jedan od razloga zbog kojih je akcija Jesen 94 bila neuspiješna je da i pored iskazane ogromne hrabrosti, učesnici akcije nisu imali baš odgovarajući nivo discipline, pa su tako duboko u neprijateljskoj teritoriji ostavljali tu i tamo pokoje tragove, međutima jedan od katastrofalnih poteza bio je presijecanje kablova veze, što je agrosorskoj vojsci bio siguran znak da su diverzanti upali na njihovu teritoriju, te su ih pratili, locirali i onda je započela hajka.
- Dozer
#6388 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja sam kontao da si ti bio u "Bosni"...
Prvi s lijeva, gore - nemam pojma ko je.
Celavi desno do njega - Bule, "Bosna".
Do njega desno - dr. Sara, MUP -"Bosna".
Dole lijevo - Talijan.
Do njega desno, redom - Dude, pa Vikic i Ivica Sutalo ("Bosna").
@Chmoljke
Hvala debeli.
-
tempuser
#6389 Re: Deblokada Sarajeva???
Corav ko kokos, a curio na mobitelu pa da ne nagadjam i sad na kompjuteru fakat vidim Bule (vidi ga slank ko Yul Brinner) i Sutalo! Neku noc vidim Buleta u Drugoj kuci, dobro je ostario.
-
TheGodfather001
#6390 Re: Deblokada Sarajeva???
Bule prop'o što zbog (čini mi se) dijabetesa, što zbog Žarine smrti.
Ova fotka je nastala u drugoj polovini 1997.g. jer je zajednički prijatelj Vikiću donio ovaj Casio na ruci u junu 1997.g.,iz Dojčlanda. Bio sat za bremede barometar, termometar, altimetar i slična s.anja...
A ovaj prvi sa lijeve strane isti
Enver Šadinlija
Ova fotka je nastala u drugoj polovini 1997.g. jer je zajednički prijatelj Vikiću donio ovaj Casio na ruci u junu 1997.g.,iz Dojčlanda. Bio sat za bremede barometar, termometar, altimetar i slična s.anja...
A ovaj prvi sa lijeve strane isti
-
tempuser
#6391 Re: Deblokada Sarajeva???
On sjedio s nekim mladjim momcima, ja ulazim, on onako pogledom pozdravlja, meni trebalo 1-2 sek da skontam ko je!TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2019 11:43 Bule prop'o što zbog (čini mi se) dijabetesa, što zbog Žarine smrti.
Zar je neko mogo imat bolji sat od Gafe?
- Dozer
- TDK-90
#6393 Re: Deblokada Sarajeva???
I meni je "neobicni sat" Casio upao u oci ,TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2019 11:43 Casio na ruci u junu 1997.g.,iz Dojčlanda. Bio sat za bremede barometar, termometar, altimetar i slična s.anja...
Dobro si informisan
- undefined007
#6394 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovaj skroz desno isti Elvedin Begić - predsjednik NFSBIH. 
-
TheGodfather001
#6395 Re: Deblokada Sarajeva???
Jedino što je ostalo od njega intaktno je duhovitosttempuser wrote: ↑18/11/2019 15:52On sjedio s nekim mladjim momcima, ja ulazim, on onako pogledom pozdravlja, meni trebalo 1-2 sek da skontam ko je!TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2019 11:43 Bule prop'o što zbog (čini mi se) dijabetesa, što zbog Žarine smrti.
Zar je neko mogo imat bolji sat od Gafe?
U periodu 1996 do kraja 1998 dosta vremena sam provodio u zgradi MUPa, pa nas je on (djecu mupovaca) vodao po zgradi i tako sam znao za sat kad ga je dobio... pravo malo bogatstvo je koštao. Ali da ne idemo u oftopikTDK-90 wrote: ↑18/11/2019 17:03I meni je "neobicni sat" Casio upao u oci ,TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2019 11:43 Casio na ruci u junu 1997.g.,iz Dojčlanda. Bio sat za bremede barometar, termometar, altimetar i slična s.anja...
Dobro si informisanovaj Casio je i dan danas top model
![]()
- Porodice Foht
#6396 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72, provala ti je s ovim i to povelika, al haj nema veze. Cuj 50 km juznije da su Saveznici otisli eto oni bi dobili Francusku ko na pladnju!PM72 wrote:
Da znam njemački,tačno bih se ulogovao na neki njihov ratni forum pa im očitao lekciju šta i kako su trebali da urade da se saveznici ne iskrcaju u Normandiji.Za sve je kriva Romelova žena jer joj je taj dan bio rođendan pa Ervin odletio do Berlina da joj pokloni kitu cvijeća i francuske parfeme.Da je datum rođenja te ćurke bar sedam dana prije ili poslije 06.06.1944-sve bi se drugačije odvijalo.Ervin bi bio u štabu u Francuskoj,oklopne SS divizije bile bi spremne da saveznike ćuhnu nazad u more a ovako su čekale da se Ervin vrati...još ako su ga probudili a nije se plakn'o...e to je to.General bio džunup pa je sve naopako krenulo.Jedan moj poznanik slikao je plaže i pričao sa preživjelim američkim vojnicima i sklopio je bolji plan iskrcavanja nego Ajzenhauer i Montgomeri.Oni bolan veze nisu imali.Da su se iskrcali samo 50 km južnije,lakše bi se dokopali unutrašnjosti,ovako su ih desetkovali sa visokih litica.I niko nije odgovarao radi tolikih gubitaka...
- Dozer
#6397 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne bi je dobili k'o na pladnju, ali bi sigurno imali daleko manje gubitaka. To je cinjenica koju i oni sami priznaju, da je na Dan D doslo do gomile gresaka i pogresnih lokacija iskrcavanja.
- CPT
#6398 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije da iskrcavanje nema neke veze sa DEBLOKADOM SARAJEVA kad se vec (opet) petlja sta bi bilo kad bi bilo i zasto nije bilo...
The Allies considered four sites for the landings: Brittany, the Cotentin Peninsula, Normandy, and the Pas-de-Calais. As Brittany and Cotentin are peninsulas, it would have been possible for the Germans to cut off the Allied advance at a relatively narrow isthmus, so these sites were rejected.[18] With the Pas-de-Calais being the closest point in continental Europe to Britain, the Germans considered it to be the most likely initial landing zone, so it was the most heavily fortified region.[19] But it offered few opportunities for expansion, as the area is bounded by numerous rivers and canals,[20] whereas landings on a broad front in Normandy would permit simultaneous threats against the port of Cherbourg, coastal ports further west in Brittany, and an overland attack towards Paris and eventually into Germany. Normandy was hence chosen as the landing site.[
Jer je Google ocigledno misterija, najvise gubitaka je bilo na Juno i Omaha beach....

sto znaci da gubitaka ne bi bilo manje vec bi samo drugi naletjeli na isto tj. gore.
Utah 200 mrtvih
Omaha 2000 mrtvih
Gold 1000
Juno 960
Sword 1000
-
tempuser
#6399 Re: Deblokada Sarajeva???
E ja sam opet citao drugu verziju, da je odvlacenje Njemackih snaga od plaza u Nrmandji zapravo djelo najpoznatijeg dvostrukog spijuna u II sv. ratu Duska Popova koji je Abveru poturao lazne saveznicke informacije.Porodice Foht wrote: ↑19/11/2019 11:07PM72, provala ti je s ovim i to povelika, al haj nema veze. Cuj 50 km juznije da su Saveznici otisli eto oni bi dobili Francusku ko na pladnju!PM72 wrote:
Da znam njemački,tačno bih se ulogovao na neki njihov ratni forum pa im očitao lekciju šta i kako su trebali da urade da se saveznici ne iskrcaju u Normandiji.Za sve je kriva Romelova žena jer joj je taj dan bio rođendan pa Ervin odletio do Berlina da joj pokloni kitu cvijeća i francuske parfeme.Da je datum rođenja te ćurke bar sedam dana prije ili poslije 06.06.1944-sve bi se drugačije odvijalo.Ervin bi bio u štabu u Francuskoj,oklopne SS divizije bile bi spremne da saveznike ćuhnu nazad u more a ovako su čekale da se Ervin vrati...još ako su ga probudili a nije se plakn'o...e to je to.General bio džunup pa je sve naopako krenulo.Jedan moj poznanik slikao je plaže i pričao sa preživjelim američkim vojnicima i sklopio je bolji plan iskrcavanja nego Ajzenhauer i Montgomeri.Oni bolan veze nisu imali.Da su se iskrcali samo 50 km južnije,lakše bi se dokopali unutrašnjosti,ovako su ih desetkovali sa visokih litica.I niko nije odgovarao radi tolikih gubitaka...![]()
- zateznistub
#6400 Re: Deblokada Sarajeva???
Jeste li ovo zdravlja vam otišli na Normandiju i 2. SR?