Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Better Man wrote: ↑16/11/2019 21:51
Upravo zato treba imati fleksibilan Zakon da možeš voziti na ljetnim gumama i nakon 14 novembra ako vremenski uslovi nisu za zimskih guma, kao da zimske gume možeš skinuti u martu kad temperature budu i do 20 stepeni. Pa moje ljetne gume su u boljem stanju, nego zimske gume 70% vozača u BiH. Samo u cirkus državi kao što je naša ćeš platiti kaznu ako nemaš zimske gume, dok oni koji ljeti voze na zimskim gumama neće, a to što mu zimi te gume više ne vrijede koga briga, bitno je da ima zimske gume, a da li su ispravne nebitno je.
Ko ti sad brani da vozis na ljetnin i iza 15.11? Isto tako, niko ti ne brani da vozis na ljetnim u martu. Samo stavis lance u gepek i ispunio si zakonsku obavezu.
Ja sam jos uvijek na ljetnim, i bit cu dok na prognozi ne bude drastican pad temperatura ili snijeg na pomolu. Imam dva seta, garazu i malo slobodnog vremena za fizicku aktivnost prebacivanja.
adisonE wrote: ↑17/11/2019 09:12
Ima li gdje neki vulkanizer da radi nedjeljom? sarajevo/i. sarajevo... trebao bih zimske nakaciti. Samo nemojte reci Delta i tako ti lopovluci i debili
Tranzit prije bosmala, kad ides od Anexa s lijeve strane autopraonica i vulkanizer
Throttle wrote: ↑17/11/2019 09:13
Pa i sad mozes vozit citavu zimu na ljetnim ako hoces, o cemu Betermen prica? Moras samo imat lance u gepeku i ljetne 4+mm
Znaci ne postoji gluplja klauzula od te "ljetne 4 i vise mm plus lanci u gepeku".
Halo ba, taj neko je opasnost na cesti nevidjena. Treba zakociti negdje u januaru na minus 7-8 na mokroj/poledjenoj cesti.
Nesto glupkje kod nas nema u zakonu nadaleko.
Osim toga i kazne ove za neposjedovanje zimske. Zapise ti kaznu i haj vozi. Za 100 metara moze grupu djece pokositi na izlasku iz skole. Iskljuci ga iz saobracaja i kraj.
Pa nije BiH samo na Bjelasnici nego i u Neumu i u Mostaru. Hoces reci da u predjelima gdje nema snijega i gdje su rijetko niske temperature lik mora imati zimske gume? Koje mu uopste ne trebaju
Qler wrote: ↑17/11/2019 09:01
A u kojoj je državi tako flexibilan zakon? Čisto o ako me zanima.... I ne računamo države gdje ne znaju šta je zimska oprema...
U Njemačkoj.
Zakon jednostavno kaže da gume moraju biti prilagođene uslovima na putu.
Mada je ovaj pristup često kritikovan u Njemačkoj.
Ja sam za nešto između. Npr da zimske budu obavezne u Decembru, Januaru i Februaru dok bi ljetne bile obavezne Juni, Juli i Avgust. Ostalo prilagoditi uslovima na putu. To bi dalo i dovoljnu fleksibilnost i garantovalo sigurnost.
Ako naš zakon predviđa zimske zašto ne propisuje i ljetne jer zimske na vrelom asfaltu su isto jako opasne. Potražite na internetu, vršeni su testovi.
zdruzdjo wrote: ↑16/11/2019 19:42
Pozdrav
Dvije zime vozio obicne sava S3 gume. Super su mi se pokazale. Vecina moje voznje je od posla do kuce I obrnuto. Nekih 10-ak km.
Sada vidim da imaju u savi dovoljne kolicine i ovih Sava-HP2. Valja li to icemu???
Mislim da je HP2 malo bolja verzija S3.
Samo ime kaze High Performance pa jos DVA, sto ce reci da je unaprijeđena verzija od neke prosle. koja je bila unaprijeđena verzija S3+, koja je bila unaprijeđena verzija S3.
Ovo koliko se ja razumijem u ove okrugle gumene stvari.
zdruzdjo wrote: ↑16/11/2019 19:42
Pozdrav
Dvije zime vozio obicne sava S3 gume. Super su mi se pokazale. Vecina moje voznje je od posla do kuce I obrnuto. Nekih 10-ak km.
Sada vidim da imaju u savi dovoljne kolicine i ovih Sava-HP2. Valja li to icemu???
Mislim da je HP2 malo bolja verzija S3.
Samo ime kaze High Performance pa jos DVA, sto ce reci da je unaprijeđena verzija od neke prosle. koja je bila unaprijeđena verzija S3+, koja je bila unaprijeđena verzija S3.
Ovo koliko se ja razumijem u ove okrugle gumene stvari.
da se mi odma razumijemo nema tu sta da se razunije...stavis autogumu na vagu i znaces kakva je ..tako to bar rade strucna lica kao sto sam ja...
sitni svercer wrote: ↑17/11/2019 17:07
da se mi odma razumijemo nema tu sta da se razunije...stavis autogumu na vagu i znaces kakva je ..tako to bar rade strucna lica kao sto sam ja...
sitni svercer wrote: ↑17/11/2019 17:07
Znači šara i sastav gume ne igraju ulogu?
sto je guma lakso to je bolja a sara se podrazunjeva...tako sam ja kupovo zimske gume…
evo npr. moja guma 225 45 R17 91H: dunlop sport5 9,5 kg, brigstone lm005 9,3 kg, GY ultra grip 9,4 kg, nokian wr d3 9,3 kg sve sami premium u 200 grama razlike...top marke su preko 10 kg, budget gume oko 11 kg... formula otkrije kvalitet materija...vaga, papir i olovka su rjesenje i spas...
Throttle wrote: ↑17/11/2019 09:13
Pa i sad mozes vozit citavu zimu na ljetnim ako hoces, o cemu Betermen prica? Moras samo imat lance u gepeku i ljetne 4+mm
Znaci ne postoji gluplja klauzula od te "ljetne 4 i vise mm plus lanci u gepeku".
Halo ba, taj neko je opasnost na cesti nevidjena. Treba zakociti negdje u januaru na minus 7-8 na mokroj/poledjenoj cesti.
Nesto glupkje kod nas nema u zakonu nadaleko.
Osim toga i kazne ove za neposjedovanje zimske. Zapise ti kaznu i haj vozi. Za 100 metara moze grupu djece pokositi na izlasku iz skole. Iskljuci ga iz saobracaja i kraj.
Ne znam bas da neko na poledici lupa lancima osim nekih rijetkih
Lance sam samo vidjala na vozilicama koje idu gdje vec ima snijega ala bob staza i nekim prevojima gdje nema skoro teorije da izadjes ni sa super dobrim gumama jednostavno teren i prisustvo snijega cini svoje
evo npr. moja guma 225 45 R17 91H: dunlop sport5 9,5 kg, brigstone lm005 9,3 kg, GY ultra grip 9,4 kg, nokian wr d3 9,3 kg sve sami premium u 200 grama razlike...top marke su preko 10 kg, budget gume oko 11 kg... formula otkrije kvalitet materija...vaga, papir i olovka su rjesenje i spas...
Vece gluposti nisam procitao. Zar nisi svjestan da gume sa tvrdjim zidom imaju vise materijala. Da XL gume imaju vise ojacanja u sebi sto nosi vecu masu. To sto je guma teza nista ne znaci kako ce se ponasati. Obicno teze gume imaju vise ojacanja u sebi, tvrdji zid gume sto jedino daje bolji osjecaj na volanu i direktnost.
Samim time, guma koja je manja po masi, manje ojacanja = bolji komfort. Glupost
vjeshalica wrote: ↑17/11/2019 18:13
Lance sam samo vidjala na vozilicama koje idu gdje vec ima snijega ala bob staza i nekim prevojima gdje nema skoro teorije da izadjes ni sa super dobrim gumama jednostavno teren i prisustvo snijega cini svoje
Ma ne mislim da montira lance.
Mislim da neko vozi na full ljetnom i kao on je ok ako ima lance. U gepeku. Wtf. Kakva korist i sigurnost. Na minus 8 sva vlaga/voda na cesti je zaledjena. Moze imati 25 setova lanaca u gepeku, i sta ima od toga? I satare nekoga i u policijskom izvjestaju pise izmedju ostalog ".....imao urednu zimsku opremu".
Vece gluposti nisam procitao. Zar nisi svjestan da gume sa tvrdjim zidom imaju vise materijala. Da XL gume imaju vise ojacanja u sebi sto nosi vecu masu. To sto je guma teza nista ne znaci kako ce se ponasati. Obicno teze gume imaju vise ojacanja u sebi, tvrdji zid gume sto jedino daje bolji osjecaj na volanu i direktnost.
Samim time, guma koja je manja po masi, manje ojacanja = bolji komfort. Glupost
OK. BOY mislio sam da igramo na loptu a ti pravo pa po igracu...nijr problem…
DUNLOP WINTER SPORT 5 225 45 R17 94H XL MFS - 9,46 kg
DUNLOP WINTER SPORT 5 225 45 R17 91H MFS - 9,65 kg
evo primjer dunlop 225 45 r17 sa xl je na vagi za 200 grama laksi od dunlopa bex xl...KAKO????
to sto je zimska guma znaci da ce auto svojom tezinom vrsiti veci pritisak na gumu i da ce lezanje auta biti bolje...
Shvatas da postoje drugaciji materijali kao sto su sinteticka vlakna a ne samo zeljezo?
Zar ne shvatas da se kompanije takmice ko ce proizvesti sto bolju gumu? Da rotaciona masa igra ogromnu ulogu i da se trazi "zlatna sredina"
Sta Goodyearu znaci ako je 7 kg po gumi, ako zbog manjka ojacanja gubi na stablinosti i upravljivosti. Da li si mozda o tome razmisljao.
Smjesa nema nikakve veze sa masom gume, a smjesa je ta koja govori kako ce guma prijanjati na podlogu
vjeshalica wrote: ↑17/11/2019 18:13
Ma ne mislim da montira lance.
Mislim da neko vozi na full ljetnom i kao on je ok ako ima lance. U gepeku. Wtf. Kakva korist i sigurnost. Na minus 8 sva vlaga/voda na cesti je zaledjena. Moze imati 25 setova lanaca u gepeku, i sta ima od toga? I satare nekoga i u policijskom izvjestaju pise izmedju ostalog ".....imao urednu zimsku opremu".
Ma ne znam bgm pravilnik je rekao 4mm ima policija sablone one sto ubaci u gumu u mjeri a po pravilu mogu te poslati na vantedni tehnicki pregled tj.po zakonu dakle 100 maruna kazna i jos troskovi pregleda
Nece niko da se pegla sa tim
Kod nas vozali na zimskim ili ljetnim gumama isto debili haus prave po cesti
Kada smo spomenuli lance, ima li ko iskustva sa onim plastičnim zamjenama za lance što se prodaju po puNpama, mogu li koristiti makar za jednokratnu upotrebu?!