Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#101 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Ali pitanje je da li u tom slučaju bog postaje besmislen, to jeste njegovo postojanje.

Da se odmaknemo od pitanja postoji li ili ne, nego ako i postoji, da li je to uopšte bitno.
allem_77

#102 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:Ali pitanje je da li u tom slučaju bog postaje besmislen, to jeste njegovo postojanje.

Da se odmaknemo od pitanja postoji li ili ne, nego ako i postoji, da li je to uopšte bitno.
Pa sam si napisao,

Princip je sljedeći, od osobe kojoj bi se trebao ugraditi novi organ se uzmu matične ćelije, pomoću njih se izvuku ćelije koje se printaju u izgled organa, a d.....

Po mom shvatanju, da bi kopirao nešto, moraš imati original.
Hakiz

#103 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Kao primjer, ako uzmeš pjesmu u formatu MP3 i iskopiraš je 1.000.000 puta, i original i 1. i 1.000.000. kopija će biti biti identične, pa ako ti zatreba nova kopija nećeš morati kopirati original, nego bilo koju njenu kopiju, recimo 236.875.

I tada original postaje beznačajan.
allem_77

#104 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Da bi dobio samo drugu kopiju, treba ti original. Zamisli da snimiš fotografiju, i daš nekome da ti iskopira. Bez obzira što je taj neko napravio kopiju tvorac originala si ti.
Edouard

#105 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

allem_77 wrote:Mene više interesuje odakle ateisti crpe znanje, odnosno ne znanje o ne postojanju Boga? Ako smo saglasni da nauka nije negirala postojanje Boga? Ima li neki izvor?
Ma mene više zanima odakle ateisti crpe, ma ne znanje jer to zaista ono i nije, već na čemu temelje svoje vjerovanje da u početku i u temelju svega što postoji, stoji isključivo materija i njezini pojavni oblici.
Zanima me kako mogu vjerovati da iz nerazumne i fizikalnim zakonima (dakle, nužno važećim) podložne materije, mogu nastati misao, svijest, sloboda, i sve ono ostalo eminentno ljudsko.
To niti potvrđuje nauka, niti susrećemo u iskustvu, pa čak se ni intuicijom ne dade tako nešto naslutiti.
Takvo vjerovanje je zaista jedna prava mitologija, ništa manje neracionalna od one starogrčke, poimanje stvarnosti za koje smo mislili da je nestalo zauvijek, da ga je kritička, racionalna misao odavno prevazišla.
allem_77

#106 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dope_Man wrote: - i onda se utvrdjuje postojanje stvari kako ih susrecemo
Kako se utvrđuje postojanje stvari?
Da li je to možda vid? Kako ćeš slijepcu od rođenja objasniti kako nešto izgleda? Po tebi ljudi vjeruju samo u ono što vide?
Eto, ja nekada nešto vidim, ali ne vjerujem sam svojim očima. :D
Dope_Man

#107 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Mnogima spomenuh da ne hranim trolove po ovim temama pa tako necu ni tebe i ovo ce biti zadnji direktni odogvor.

Ako mislis da se postojanje stvari utvrdjuje iskljucivo vidom, sto ja nikad nisam rekao, onda se trebas dobro zabrinuti za svoje intelektualne kapacitete jer i dijete od pet godina bi vjerovatno moglo nabrojati bar nekoliko nacina da utvrdimo da nesta postoji, osim vida a i dalje koristeci samo nasa cula. A nauka dozvoljava da uz pomoc raznih alata, ali takodjer i samih teorija sto je jako prisutno u matematici, astrofizici i slicno, dokazemo ili predvidimo postojanje mnogih stvari koje covjek ne bi mogao nikada pojmiti svojim bioloskim tijelom koje nije opremljeno za otkrivanje ni citavog spekta svjetla, a kamoli cega vise.
allem_77

#108 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

S druge strane neko voli vjerovati da vanzemaljci postoje (na Zemlji danas) i nista vas nece razuvjeriti u tome... samo vi svoj pos'o. Na vasu zalost umrijecete a sresti nijednog necete. To je vec prilicno sigurna stvar, a odgovor zasto vam pise u par postova na ovoj stranici. Snagu vjere u istinitost vidimo opet ovdje kada covjek par postova ranije napisa: ''Daj mi 3 snimika , hvala unaprijed''... i sugovornik nestade. A samo se trazilo nesto za sta sugovornik prethodno rece da postoji hiljade komada istog.

Ovo iznad su tvoje riječi, a ne moje.
Vi, da bi u nešto vjerovali tražite da to vidite najmanje tri puta. Malo li je dva ili jedan? :D

A iskreno i ne očekujem neki odgovor.
HAVANA

#109 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by HAVANA »

Sve mi je logicnije,pa i taj vanzemaljac, od toga da postoji taj nakav allah koji devera oko toga jedem li ja teleci but il svinjsku kremenadlu,pijem li pivu il cedevitu... :oops:
realna do boli

#110 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by realna do boli »

Tacno tako..po meni je vjera stanje duha, ako pricamo o religijama.
A danas se to pretvorilo u biznis sa cudnim pravilima a sve u svrhu zapisavanja teritorije, ali to je druga tema.
MarlboroGold

#111 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Religiju u suštini treba shvatiti ne kao pokoravanje svemogućem biću, već što je tu za dobrobit samog čovjeka... dakle, za one kojima je potrebna (meni naravno nije) i da vjeru i sve što je sa istom povezano upražnjavaju u svakodnevnom životu. Da je više ovoga manje bi jedni druge ubjeđivali u ispravnost vjerovanja, tj. same religije, bilo bi više tolerancije itd. Religije Bogu ne trebaju upravo iz razloga što je svemoguć i ne ovisi od ljudi i o tome da li vjeruju ili ne. Dakle, čovjek je centralna figura, kao i njegov odnos i ponašanje prema društvu i okolini za što je potreban mehanizam koji bi to obuzdao i kontrolisao i pored državnih zakona. Bog nikad nije bio centralna figura.

Nažalost, danas se sve ovo svodi na priče o Allahu kao lošem, Isusu koji ne može biti ujedno Bog i vječne rasprave o tome čiji je Bog veći i bolji.
beni-bu-man

#112 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Religiju u suštini treba shvatiti ne kao pokoravanje svemogućem biću, već što je tu za dobrobit samog čovjeka... dakle, za one kojima je potrebna (meni naravno nije) i da vjeru i sve što je sa istom povezano upražnjavaju u svakodnevnom životu. Da je više ovoga manje bi jedni druge ubjeđivali u ispravnost vjerovanja, tj. same religije, bilo bi više tolerancije itd. Religije Bogu ne trebaju upravo iz razloga što je svemoguć i ne ovisi od ljudi i o tome da li vjeruju ili ne. Dakle, čovjek je centralna figura, kao i njegov odnos i ponašanje prema društvu i okolini za što je potreban mehanizam koji bi to obuzdao i kontrolisao i pored državnih zakona. Bog nikad nije bio centralna figura.

Nažalost, danas se sve ovo svodi na priče o Allahu kao lošem, Isusu koji ne može biti ujedno Bog i vječne rasprave o tome čiji je Bog veći i bolji.
The one and only 8-)

Image
MarlboroGold

#113 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

:lol:
exampLe.

#114 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

You don’t believe in 2,999 gods. And I don’t believe in just one more. :D
exampLe.

#115 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:Mene više interesuje odakle ateisti crpe znanje, odnosno ne znanje o ne postojanju Boga? Ako smo saglasni da nauka nije negirala postojanje Boga? Ima li neki izvor?
Što više čitam Kur'an više mi je upitnika iznad glave, iskreno. :)
King Theoden

#116 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Što više čitam Kur'an više mi je upitnika iznad glave, iskreno
To je to. Doduše, u kur'anu je odgovor zašto je to tako.
Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.
Dakle, nema dalje.
exampLe.

#117 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Što više čitam Kur'an više mi je upitnika iznad glave, iskreno
To je to. Doduše, u kur'anu je odgovor zašto je to tako.
Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.
Dakle, nema dalje.
Da, zato što mi je Allah zapečatio srce. On na pravi put uputi samo onoga koga On hoće, a ostalima namjerno zapečati srce kako bi gorili vječno u paklu.

To je tako fer i pošteno, zar ne? :D
Sara03

#118 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

Odakle vjernici crpe elementarnu nepismenost, ako se već potencira na svakom ćošku da je prva kuranska naredba bila "Ikre"?
geralt

#119 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by geralt »

allem_77 wrote:Nova je studija pokazala da je ateizam osuđen na propast jer religiozne osobe imaju puno višu stopu reprodukcije. Zbog negativnog stava prema kontracepciji vjernici imaju više djece nego ateisti, što u konačnici može dovesti do nestanka ateizma, stoji u studiji.

Otkriće se zapravo kosi s popularnim raspravama i predviđanjima znanstvenika, a to je da je sve manje i manje ljudi religiozno. Istraživanje potvrđuje da religije nisu u opasnosti od nestajanja za razliku od ateizma.

Studiju su proveli američki i malezijski znanstvenici na više od 4.000 studenata, a ispitivali su ih o njihovoj vjeri i obiteljskoj situaciji. Pokazalo se da malezijski ateisti imaju u prosjeku 1,5 braće ili sestara manje.

‘Ironično je da su učinkovite kontrole rađanja razvili prvenstveno sekularisti, a sad te iste metode polako smanjuju zastupljenost sekularista u budućim generacijama’, napisali su znanstvenici.

Netko će reći da religiozni roditelji i religiozna obitelj ne znači automatski da će djeca preuzeti njihove stavove, no neke druge studije pokazale su da religioznost doista je nasljedna, piše Independent.
Kako onda ovo objasnjavas: https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_ ... 80%932015)

Doselilo im se dvoje ateista u 1870-im i razmnozavali se "ko zecevi" dok nisu postali vecina?
King Theoden

#120 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:zato što mi je Allah zapečatio srce.
Lijepo sročeno. :thumbup:
Koga Allah pravedno u zabludi ostavi, nema toga ko će ga na pravi put uputiti.
exampLe.

#121 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
Pa onda je i on kriv što sam ja u Džehennemu zar ne?
Dope_Man

#122 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Eh sad, necemo se gadjati cinjenicama, podacima i slicno... :lol:
allem_77

#123 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Sara03 wrote:Odakle vjernici crpe elementarnu nepismenost, ako se već potencira na svakom ćošku da je prva kuranska naredba bila "Ikre"?
To im je nametnuto. Zaglupljivanje na razne načine, mediji ( farme, parovi...)
A što se tiče država koje su zaostale, a bogate prirodnim resursima. Mislim da to već svi znaju. Okupira ih parazitska država i crpi njihovo bogatstvo. Iz naše države uvoze kvalitetnu radnu snagu. Tako da će nam vremenom ostati oni sa kupljenim diplomama, da podučavaju buduće naraštaje.
Last edited by allem_77 on 08/07/2019 13:41, edited 1 time in total.
allem_77

#124 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dino34 wrote:
Preispitaj sam sebe. Možda radiš svjesno ili nesvjesno neki veliki grijeh?
King Theoden

#125 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Pa onda je i on kriv što sam ja u Džehennemu zar ne?
Kriv zato što si ti izabrao tu zabludu i uživaš u istoj? Aha, ok :?
Kao što rekoh, koga PRAVEDNO u zabludi OSTAVI.
Post Reply