Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Moderator: anex
-
parameter345
#1 Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Pozdrav ljudi,
evo ovo me interersuje mnogo u zadnje vrijeme. U nedoumici sam da li da krenem sa dizajnom karijeru ganjati ili da se bacim u neko drugo polje.
Spominjem dizajn jer sam vec par godina u to zagazio ali me interesuje vase misljenje bi li se to moglo na zvati perspektivnom i stabilnom karijerom?
Znam daj je odlazak vani najpametnija opcija ali to nije tema. Interesuje me vase misljenje moze li se od grafike,dizajna ovdje zivjeti. I sta mislite moze li se duboke starosti (65-a recimo) raditi grafika dizajn da si uspjesan u tome i da si kreativan i da zaradjujes da mozes pokriti sve troskove ?
Ja koliko sam primjetio od IT industrije programiranje je najisplatljivije, pitanje je do kad i oni mogu rokat kod ,ali u svakom slucaju ce zgrnut lovu do 45-e pa ce moci sebi firme otvoriti ali mene programiranje ne interesuje fkt.
Evo npr stariji ljudi ce reci da ovi zanati tipa vodoinstalater,keramicar,stolar,tesar,armirac,zidar,moler itd. ce uvijek biti trazeni i da nikad nece biti nestasice tih radnih mjesta. Vjerujem ali su fizicki teski i treba izdrzati po 8-9 sati 6x sedmicno. Osim toga, valja radi te poslove i u 60-oj godini kad si slabiji fizicki. A radis i na otvoreno i u zatvorenom, i u prasini, u svakakvim uslovima.
Evo npr. ja sam se raspitivao s keramicarima o tom poslu, oni kazu da ne radis samo uvijek keramiku, kad ne treba keramika da se radi, radis drugo nesto, gletuj, moleraj itd. A ja gledma npr poslove u Njemackoj, znaci raids 40 sati sedmicno samo plocice i nista vise. I cak sam slao mailove kompanijama pitavsi pa je li moguce ? kazu da je tako, radis samo keramiku. 40 sati sedmicno.
hmmmm..
evo ovo me interersuje mnogo u zadnje vrijeme. U nedoumici sam da li da krenem sa dizajnom karijeru ganjati ili da se bacim u neko drugo polje.
Spominjem dizajn jer sam vec par godina u to zagazio ali me interesuje vase misljenje bi li se to moglo na zvati perspektivnom i stabilnom karijerom?
Znam daj je odlazak vani najpametnija opcija ali to nije tema. Interesuje me vase misljenje moze li se od grafike,dizajna ovdje zivjeti. I sta mislite moze li se duboke starosti (65-a recimo) raditi grafika dizajn da si uspjesan u tome i da si kreativan i da zaradjujes da mozes pokriti sve troskove ?
Ja koliko sam primjetio od IT industrije programiranje je najisplatljivije, pitanje je do kad i oni mogu rokat kod ,ali u svakom slucaju ce zgrnut lovu do 45-e pa ce moci sebi firme otvoriti ali mene programiranje ne interesuje fkt.
Evo npr stariji ljudi ce reci da ovi zanati tipa vodoinstalater,keramicar,stolar,tesar,armirac,zidar,moler itd. ce uvijek biti trazeni i da nikad nece biti nestasice tih radnih mjesta. Vjerujem ali su fizicki teski i treba izdrzati po 8-9 sati 6x sedmicno. Osim toga, valja radi te poslove i u 60-oj godini kad si slabiji fizicki. A radis i na otvoreno i u zatvorenom, i u prasini, u svakakvim uslovima.
Evo npr. ja sam se raspitivao s keramicarima o tom poslu, oni kazu da ne radis samo uvijek keramiku, kad ne treba keramika da se radi, radis drugo nesto, gletuj, moleraj itd. A ja gledma npr poslove u Njemackoj, znaci raids 40 sati sedmicno samo plocice i nista vise. I cak sam slao mailove kompanijama pitavsi pa je li moguce ? kazu da je tako, radis samo keramiku. 40 sati sedmicno.
hmmmm..
-
freelancerBIH
#2 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Evo ti najiskreniji savjet od mene... Sve sto si planirao, planiraj negdje vani. Ovdje ako ti budes zaradjivao 1500 KM + oderat ce te sa porezima preko 70% , zauzvrat neces dobiti nista, osim sto ce ti svaki dan trovat mozak nacionalizmom, pravima nekakvih kvazi boraca, pravima sluzbenika porezne uprave, pravima budzetlija itd. itd.
Moj ti je najiskreniji savjet jer si mlad, odskoluj se vani ako mozes i radi vani. BiH je, ali bukvalno, crna rupa svijeta gdje se svaki uspjeh doceka sa podsmjehivanjem ili zeljom da ti neko oduzme to tvoje pravo koje si ti svojim trudom stekao.
Najbolji primjer je nas freelancera, ako si vec pratio. Nas su prozivali svakakvim imenima, jebavali nam mater, rugali nam se, a mi nista drugo nismo uradili nego sto smo sjeli, ucili, razmisljali svojom glavom i dosli do nekih cifara koje su nas ostavile u zivotu da mozemo ovdje normalno zivjeti.
I kada smo dosli do tog nivoa da se kaze da mozes normalno zivjeti npr. sa zenom i dvoje djece ( 2000 + 2000 zena npr.) nas su ovdje poceli oporezivati i otimati nam i ono malo sto smo zaradili da bismo mogli normalno zivjeti.
Znaci najiskrenije ti preporucujem idi vani negdje gdje ce se tvoj trud i rad vise cijeniti i gdje ces biti priznatiji (a pogotovo ako namjeravas studirati IT).
Ovdje ces samo naici na:
- Podsmjehivanje
- Prozivke nepismene marve koja visi po budzetu i nista drugo u zivotu ne radi
Izvini sto mozda zvucim previse negativno, ali nam je stanje i mnogo gore nego sto ga ja opisujem ,a postat ces svjestan kad sebi prvi put zaradis za hljeba.. Znat ces na sta mislim
Moj ti je najiskreniji savjet jer si mlad, odskoluj se vani ako mozes i radi vani. BiH je, ali bukvalno, crna rupa svijeta gdje se svaki uspjeh doceka sa podsmjehivanjem ili zeljom da ti neko oduzme to tvoje pravo koje si ti svojim trudom stekao.
Najbolji primjer je nas freelancera, ako si vec pratio. Nas su prozivali svakakvim imenima, jebavali nam mater, rugali nam se, a mi nista drugo nismo uradili nego sto smo sjeli, ucili, razmisljali svojom glavom i dosli do nekih cifara koje su nas ostavile u zivotu da mozemo ovdje normalno zivjeti.
I kada smo dosli do tog nivoa da se kaze da mozes normalno zivjeti npr. sa zenom i dvoje djece ( 2000 + 2000 zena npr.) nas su ovdje poceli oporezivati i otimati nam i ono malo sto smo zaradili da bismo mogli normalno zivjeti.
Znaci najiskrenije ti preporucujem idi vani negdje gdje ce se tvoj trud i rad vise cijeniti i gdje ces biti priznatiji (a pogotovo ako namjeravas studirati IT).
Ovdje ces samo naici na:
- Podsmjehivanje
Izvini sto mozda zvucim previse negativno, ali nam je stanje i mnogo gore nego sto ga ja opisujem ,a postat ces svjestan kad sebi prvi put zaradis za hljeba.. Znat ces na sta mislim
- Dope_Man
#3 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Tesko ti je za bilo sta gledati sta ce biti za 30-40 godina. Samo pogledaj sta je bilo 80tih, a sta danas. A tehnologija napreduje svaki dan sve brze i brze i svijet se konstantno mijenja. Stoga mislim da je besmisleno bas razmisljati ''sta cu raditi od danas do 65te'' vec raditi ono sto zelis da radis danas, a biti spreman i na sirenje i promjene karijere po potrebi.
A sto se tice uvjeta rada u tom polju..ne znam bas mnogo ljudi. Imam poznanika koji je studirao dizajn i radi u jednoj kompaniji u struci, ali ne znam sad konkretno kakva je plata i te stvari u njegovom slucaju.
A sto se tice uvjeta rada u tom polju..ne znam bas mnogo ljudi. Imam poznanika koji je studirao dizajn i radi u jednoj kompaniji u struci, ali ne znam sad konkretno kakva je plata i te stvari u njegovom slucaju.
-
Piko18
#4 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Ima hajra samo je kao i svugdje težak put. Ja sam se odlučio za varijantu da ostanem i iskreno hvala Bogu položile su mi se neke stvari. Radim kao Ui/Ux dizajner u jednoj manjoj it firmi koja je registrovana u Americi. Plata sasvim solidna za naše uslove. Bitnije od plate atmosfera odlična direktor plaća svake godine jedno do dva putovanja. Remote radim kao grafički dizajner za jednu našu banku na ugovor o djelu. Tu kapne isto fina para.
Posto pokrivam širok spektar dizajna uvijek mogu ganjati još neke pošlice. Situacije u BiH nije bajna ali daleko od toga da se ne može fino ziviti od dizajan.
Jedino sto ti mogu savjetovat da kao i ja sto sam radio. Probaj da se izprofilises da pored grafickog radiš i UI.
Posto pokrivam širok spektar dizajna uvijek mogu ganjati još neke pošlice. Situacije u BiH nije bajna ali daleko od toga da se ne može fino ziviti od dizajan.
Jedino sto ti mogu savjetovat da kao i ja sto sam radio. Probaj da se izprofilises da pored grafickog radiš i UI.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Sta Ui a sta Ux ??
-
emirolini
#6 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Kao i u svemu kasnimo pa jos uvijek direktori smatraju da dizajn npr proizvoda kosta max 100 KM i da za te pare moze pet godina da te zove da mjenjas stosta a ti moras biti odgovoran i za texto e i za pravnu ispravnost deklaracije...
Medjutim stvari se mjenjaju. Sad mozes uzeti i po 400 KM za dizajn od nekih, i plus ograniciti izmjene, pocinju da razumiju... Samo sporo ide. Najbolje je da radis za nekoga vani.
Medjutim stvari se mjenjaju. Sad mozes uzeti i po 400 KM za dizajn od nekih, i plus ograniciti izmjene, pocinju da razumiju... Samo sporo ide. Najbolje je da radis za nekoga vani.
-
parameter345
#7 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Piko18 wrote:Ima hajra samo je kao i svugdje težak put. Ja sam se odlučio za varijantu da ostanem i iskreno hvala Bogu položile su mi se neke stvari. Radim kao Ui/Ux dizajner u jednoj manjoj it firmi koja je registrovana u Americi. Plata sasvim solidna za naše uslove. Bitnije od plate atmosfera odlična direktor plaća svake godine jedno do dva putovanja. Remote radim kao grafički dizajner za jednu našu banku na ugovor o djelu. Tu kapne isto fina para.
Da,koliko vidim trazen je ui/ux dosta danas i raste potraznja. Interesuje me zahtjeva li ta pozicija da code pises?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Sve mozes raditi samo ce se u velikoj vecini slucajeva tvoj posao srozati cijenom tako nisko da ces se cesto pitati sto meni ovo treba...
Ali opet na kraju radis za sebe i znas za sta se trudis
-
parameter345
#9 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Pitam se nekad npr. za ove gradjevinske radnike u Sarajevu i okolici sto rade. Je li oni to rade zato sto bas ne znaju nista drugo, su nepismeni ? ili zato sto moraju bukvalno ili nece imati sta da jedu?
-
parameter345
#10 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
ma to ti je druze u svemu ovdje. Da si keramicar, moler pitat ce te moze li sta jeftinije buraz majke timk ultra wrote:Sve mozes raditi samo ce se u velikoj vecini slucajeva tvoj posao srozati cijenom tako nisko da ces se cesto pitati sto meni ovo treba...![]()
-
parameter345
#11 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
pitao sam jednom prilikom neku djevojku koja je web designer sta ona misli moze li raditi taj posao do duboke starosti, kaze ona da sada koliko vidi uglavnom klijenti vjeruju vise mladjim dizajnerima jer imaju fresh ideje pa se pitam ,kako ces onda kao stariji covjek sa 55 godina recimo uspjeti odgovoriti svim kreativnim izazovima. Ta nije valjda da ce svako firmu svoju imati do tih godina.
-
parameter345
#12 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Znate sta mene muci kod dizajna/grafike...dizajn je pun debate, kad je nesto gotovo ustvari nije, uvijek imas neke korekcije itd. da radis.
Znao sam se pitati koje polje dizajna/grafike je ono tipa uradi i naplati,sa minimalno te neke kreativnosti i konceptovanja. Print design u stamparijama mozda, 3d modelovanje, dobijes koncept ili trlocrt i od njega izradjuj 3d model.
Lakse bi bilo da imas dosta ljudi starijih kao primjer koji se bave dizajnom i od toga zive kao full time job medjutim posto je novija struka, sad to preostaje na ovim novim generacijama da daju odgovor.
Strah me da se ne zajebem u 50-oj kazem,joj kud nisam ucio zanat lupam za keramicara, evo ima ih starih rade, toga ce uvijek trebati.
Ne znam vise ni sam, zbunjen totalno
A ovdje konstantno pocevsi od medija do naroda svi bruje o odlasku da je otici najbolje.
Pa evo i ovi sto odlaze vecinom odlaze da govna ciste po njemackoj ili da fizikanere, pa ne znam vala ni sta je poenta takvog zivota ako ces cijeli zivot rintat ko konj.
Znao sam se pitati koje polje dizajna/grafike je ono tipa uradi i naplati,sa minimalno te neke kreativnosti i konceptovanja. Print design u stamparijama mozda, 3d modelovanje, dobijes koncept ili trlocrt i od njega izradjuj 3d model.
Lakse bi bilo da imas dosta ljudi starijih kao primjer koji se bave dizajnom i od toga zive kao full time job medjutim posto je novija struka, sad to preostaje na ovim novim generacijama da daju odgovor.
Strah me da se ne zajebem u 50-oj kazem,joj kud nisam ucio zanat lupam za keramicara, evo ima ih starih rade, toga ce uvijek trebati.
A ovdje konstantno pocevsi od medija do naroda svi bruje o odlasku da je otici najbolje.
Pa evo i ovi sto odlaze vecinom odlaze da govna ciste po njemackoj ili da fizikanere, pa ne znam vala ni sta je poenta takvog zivota ako ces cijeli zivot rintat ko konj.
-
parameter345
-
Piko18
#14 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Uglavnom ne. Dobro je poznavati malo neke stvari vezane za css ali uglavnom ne traži. Većina ui/Ux softvera sada ima tzv inspect mood ili plugine koji pomažu front end developerima. Mi konkretno radimo za sketch+avocode i InVisonparameter345 wrote:Piko18 wrote:Ima hajra samo je kao i svugdje težak put. Ja sam se odlučio za varijantu da ostanem i iskreno hvala Bogu položile su mi se neke stvari. Radim kao Ui/Ux dizajner u jednoj manjoj it firmi koja je registrovana u Americi. Plata sasvim solidna za naše uslove. Bitnije od plate atmosfera odlična direktor plaća svake godine jedno do dva putovanja. Remote radim kao grafički dizajner za jednu našu banku na ugovor o djelu. Tu kapne isto fina para.
Da,koliko vidim trazen je ui/ux dosta danas i raste potraznja. Interesuje me zahtjeva li ta pozicija da code pises?
-
Piko18
#15 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Uglavnom ne. Dobro je poznavati malo neke stvari vezane za css ali uglavnom ne traži. Većina Ui/Ux softvera sada ima tzv inspect mood ili plugine koji pomažu front end developerima. Mi konkretno radimo za sketch+avocode i InVison.parameter345 wrote:Piko18 wrote:Ima hajra samo je kao i svugdje težak put. Ja sam se odlučio za varijantu da ostanem i iskreno hvala Bogu položile su mi se neke stvari. Radim kao Ui/Ux dizajner u jednoj manjoj it firmi koja je registrovana u Americi. Plata sasvim solidna za naše uslove. Bitnije od plate atmosfera odlična direktor plaća svake godine jedno do dva putovanja. Remote radim kao grafički dizajner za jednu našu banku na ugovor o djelu. Tu kapne isto fina para.
-
Piko18
#16 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Druže ti moraš shvatiti da tehnologija napreduje svijet ne stagnira. Neka radna mjesta će nestati nova će se otvoriti, tako je kako je. Danas mehaničar popravljajaju auta sutra će dronove. Isto je sa dizajnom. Većina grafičkih dizajnera je počela raditi Ui. Živimo u takvom vremenu gdje svi uređaji u kući posjeduju ekrane, auta o mobitelima već znaš.parameter345 wrote:Znate sta mene muci kod dizajna/grafike...dizajn je pun debate, kad je nesto gotovo ustvari nije, uvijek imas neke korekcije itd. da radis.
Mislim poenta je da trebas biti spreman da se u odredjenom periodu prebaciš na nesto novo. Sto je meni super ne želim kao moji roditelji da čitav zivot radim u jednoj firmi jedan posao.
- int21
#17 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
freelancerBIH wrote:Evo ti najiskreniji savjet od mene... Sve sto si planirao, planiraj negdje vani. Ovdje ako ti budes zaradjivao 1500 KM + oderat ce te sa porezima preko 70% , zauzvrat neces dobiti nista, osim sto ce ti svaki dan trovat mozak nacionalizmom, pravima nekakvih kvazi boraca, pravima sluzbenika porezne uprave, pravima budzetlija itd. itd.
Ovdje ces samo naici na:
- Podsmjehivanje
-
Piko18
#18 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Ui-User Interface designer - osoba koja dizajnira ono što ti vidiš na ekranu svog mobitela ili na računaru. Znaci dizajn dugmica, razmaka izmedju nijih znaci bukvalno sve sto vidiš na svom ekranu.izvrsni direktor wrote:Sta Ui a sta Ux ??
Ux- User Experience designer - osoba koja razvija logiku i koja je zadužena za interakciju izmedju korisnika i uredjaja/aplikacije. Znaci ux dizajner mora da razmišlja kao korisnik, osmisli kako ces aplikacija koristiti, kako će najbolje služiti svrsi. Jednostavno osoba koja će napraviti da je aplikacija funkcionalna sa stanovišta dizajna.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#19 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
A kako uci u svijet toga?Piko18 wrote:Ui-User Interface designer - osoba koja dizajnira ono što ti vidiš na ekranu svog mobitela ili na računaru. Znaci dizajn dugmica, razmaka izmedju nijih znaci bukvalno sve sto vidiš na svom ekranu.izvrsni direktor wrote:Sta Ui a sta Ux ??
Ux- User Experience designer - osoba koja razvija logiku i koja je zadužena za interakciju izmedju korisnika i uredjaja/aplikacije. Znaci ux dizajner mora da razmišlja kao korisnik, osmisli kako ces aplikacija koristiti, kako će najbolje služiti svrsi. Jednostavno osoba koja će napraviti da je aplikacija funkcionalna sa stanovišta dizajna.
Odakle poceti? Gdje kako sta.
Usput ponekad zaradim pare dizajnirajuci plakate narodu, ili sda-ovci uzimam pare pred izbore, al nisam nikas vidio u tome motiv da se posvetim pa probam ozbiljnije zaradjivati. Nemam nikakvog pojma o tome kako covjek online do takvih poslova moze doci
-
parameter345
#20 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
izvrsni direktor wrote:A kako uci u svijet toga?Piko18 wrote:Ui-User Interface designer - osoba koja dizajnira ono što ti vidiš na ekranu svog mobitela ili na računaru. Znaci dizajn dugmica, razmaka izmedju nijih znaci bukvalno sve sto vidiš na svom ekranu.izvrsni direktor wrote:Sta Ui a sta Ux ??
Odakle poceti? Gdje kako sta.
Usput ponekad zaradim pare dizajnirajuci plakate narodu, ili sda-ovci uzimam pare pred izbore, al nisam nikas vidio u tome motiv da se posvetim pa probam ozbiljnije zaradjivati. Nemam nikakvog pojma o tome kako covjek online do takvih poslova moze doci
To je po mom misljenju najperspektivnija grana dizajna. Jos ako hoces da savladas html,css,javascript.
Buducnost zagarantovana.
IMas ispecen zanat i uvijek ces moci posla naci. Ovdje u Sa firmama, freelance, u svijetu in-house
-
parameter345
#21 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Piko18
a kako vasa firma dodje do klijenata? jel' se oni javljaju vama ili vi njih trazite ?
kako izgleda tvoj jedan radni dan kao ui/ux dizajner ?
za sta radite uglavnom interface ? za mobitele? web ?
a kako vasa firma dodje do klijenata? jel' se oni javljaju vama ili vi njih trazite ?
-
Piko18
#22 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Evo mene nakon duze pauze. U medjuvremenu promijenio firmu ( razlog je vise bio zbog napredovanja nego finansije).parameter345 wrote: ↑10/03/2019 20:19 Piko18
Ta firma je imala svoj produkt a i par klijenata za koje je bilo redovno posla. Ostali poslovi su dolazili na preporuku klijenata sa kojima smo radili uglavnom.
Radili uglavnom dizajn i development mobilinih i desktop aplikacija.
Sada radim u vecoj firmi. Sjediste isto vani. Full remote ali imamo i iznajmljen coworking space pa potrebi dolazimo ko zeli i kad zeli.
A radni dan cu ti iz nove firme opisati. Radno virijeme zvanicno od 9 do 5 mada mozes sebi stimati kako ti odgovara samo moras biti tu u odredjeno vrijeme.
Kad dodjem prijavim se na app za tracking vremena rada dalje provjeravanje mail=a i slack kanala. Taskovi svi definisani u jiri pri sprint planingu. Tako da imas full organizaciju sta ces raditi. Svaki dan jedan dnevni sastanak sa timom sa projekta. Ostatak dana radis sto imas od zadataka u jiri ili ako nesto dodje po hitnom prioritetu da se radi ali to su obicno neki manji porojekti.
Ako te jos uvijek nesto zanima pitaj.
-
vanjki
#23 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
U Bosni i Hercegovini itekako ima ako si povezan npr.sa medjunarodnim organizacijama.Znam nekoliko graficki dizajnera koji odlicno zaradjuju i imaju super dnevnice
-
Guadalajara
#24 Re: Imal' hajra od grafike i dizajna u Sarajevu?
Ima i u Sarajevo i u inostranstvu za vise para...