Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
- Rockefeller
#26 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Bicu i ja, nekad.
-
svi u napad
#27 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Pokojni Ajloz Mok iz Austrije i Dole i bajden iz USA su strasno puno uradili za nas.
- bersK
#28 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Kompletna Japanska država. Najveći donatori i pružaoci podrške narodu BiH u zadnjih 20 godina. Mada su iz sjene, jer oni nisu Turska jebiga.
Tu i je i Paddy Ashdown.
Tu i je i Paddy Ashdown.
- ExNihilo
- ExNihilo
#30 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Kurt Schork
Kurt Schork covered numerous conflicts and wars, including The Balkans, and in Iraq, Chechnya, Iraqi Kurdistan, Sri Lanka, and East Timor.
He filed the story Romeo and Juliet in Sarajevo, about a young couple, Boško Brkić and Admira Ismić, an Eastern Orthodox Bosnian Serb and Muslim Bosniak girl killed during the Siege of Sarajevo
After Schork died, as per his personal wishes, upon cremation half of his ashes was buried next to his mother in Washington, D.C., and half at "Groblje LAV" (The Lion Cemetery) in Sarajevo, next to the grave of Boško and Admira, the central figures in Schork's acclaimed story.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#31 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Rene Zviz zbog svog doprinosa u pokusaju zaustavljanja depopulacije BIH.
- Ommadawn
#32 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Carl Bildt????sinuhe wrote:BiH je uvijek imala prijatelje u svijetu ali oni, politicari, ih nemaju. Zlatko Lagumdzija je nedavno rekao da EU vode birokrate a ne drzavnici na nacin kao da je to sad nesto lose.
Dok se Tanja Fajon izdvaja u zadnje vrijeme tu je jos i Carl Bildt koji je nedavno sa suprugom bio i na sahrani Vojke Djikic te npr. finska politicarka Pilvi Torsti koja je u Mostaru osnovala United World College. To su ljudi koji su stvorili i neke privatne kontakte u BiH.
Boze sacuvaj i zakloni...
- ExNihilo
#33 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hartman ... /120406092Ommadawn wrote:Carl Bildt????sinuhe wrote:BiH je uvijek imala prijatelje u svijetu ali oni, politicari, ih nemaju. Zlatko Lagumdzija je nedavno rekao da EU vode birokrate a ne drzavnici na nacin kao da je to sad nesto lose.
Dok se Tanja Fajon izdvaja u zadnje vrijeme tu je jos i Carl Bildt koji je nedavno sa suprugom bio i na sahrani Vojke Djikic te npr. finska politicarka Pilvi Torsti koja je u Mostaru osnovala United World College. To su ljudi koji su stvorili i neke privatne kontakte u BiH.![]()
![]()
![]()
Boze sacuvaj i zakloni...
"Mi smo Evropljani i to nas boli. Nije trebao doći u Sarajevo na ovaj dan. Kolega i ja se samo pitamo zašto je on došao. Trebao je doći kad je mogao nešto uraditi, a kad je mogao nešto uraditi govorio je kako je Milošević dobar čovjek. To se nalazi na transkriptu. Žao mi je, ali ja moram reći kako on ne zaslužuje biti ovdje. To je moje mišljenje, ovo je slobodna zemlja i ja ga mogu izraziti", kazala je Hartmann optužujući Bildta da nije uradio ništa da opsada od skoro 1.500 dana ne traje toliko dugo.
- Ommadawn
#34 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Bildt je poslije rata napisao knjigu "Misija mir" kao eto on nesto doprinjeo da je doslo do mira u Bosni i Hercegovini.
Kurac, 10 godina poslije ga poceli prozivati "kakav je to mir koji si ti donio u BiH kad svaki momenat moze da izbije rat?".
To je trebalo kad je prva puska pukla jos u Sloveniji da se zaustavi, a ne cekati da se pobijemo i pokoljemo pa se odjednom sjetiti - evo sad cu ja doci da ih izmirim, mi smo pametni i pragmaticni Skandinavci...

Kurac, 10 godina poslije ga poceli prozivati "kakav je to mir koji si ti donio u BiH kad svaki momenat moze da izbije rat?".
To je trebalo kad je prva puska pukla jos u Sloveniji da se zaustavi, a ne cekati da se pobijemo i pokoljemo pa se odjednom sjetiti - evo sad cu ja doci da ih izmirim, mi smo pametni i pragmaticni Skandinavci...
-
julisiz es grant
#35 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Paddy Ashdown, učestvovao u obznanjivanju srpskih logora u Bosanskoj krajini u ljeto 1992, što je doprinijelo osnivanju haškog suda i spasilo mnoge logoraše koji bi bez sumnje bili pobijeni da njihove slike nisu obišle svijet (iako i pored toga mnogi i jesu ubijeni u procesu "zatvaranja" logora).
Jean-Rene Ruez, glavni istražitelj haškog tribunala za Srebrenicu, pod čijim je vodstvom pronađena i otkopana većina masovnih grobnica, zaplijenjena ogromna dokumenatcija VRS-a i uzete izjave mnogih preživjelih, ali i počinilaca i saučesnika. Taj rad je omogućio izlazak istine o Srebrenici u cijeli svijet, kažnjavanje brojnih naredbodavaca i počinilaca i identifikaciju i sahranu žrtava. Zahvaljujući njegovom radu srebrenički je genocid najdokumentovaniji ratni masakr u istoriji, koji ne ostavlja prostora razumnoj sumnji da se desio onako kako se desio, da je bilo toliko žrtava, i ko su žrtve a ko počinioci. To će ostati upisano za vjeke vjekova.
Jean-Rene Ruez, glavni istražitelj haškog tribunala za Srebrenicu, pod čijim je vodstvom pronađena i otkopana većina masovnih grobnica, zaplijenjena ogromna dokumenatcija VRS-a i uzete izjave mnogih preživjelih, ali i počinilaca i saučesnika. Taj rad je omogućio izlazak istine o Srebrenici u cijeli svijet, kažnjavanje brojnih naredbodavaca i počinilaca i identifikaciju i sahranu žrtava. Zahvaljujući njegovom radu srebrenički je genocid najdokumentovaniji ratni masakr u istoriji, koji ne ostavlja prostora razumnoj sumnji da se desio onako kako se desio, da je bilo toliko žrtava, i ko su žrtve a ko počinioci. To će ostati upisano za vjeke vjekova.
- bingov buraz
#36 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Ed Vulliamy,mnogi logoraši mu duguju život,aktivan i dan danas.
Gari Kasparov koji je pojeo govno veliko sto je Bošnji pomogao https://sportsport.ba/ostali-sportovi/s ... ova/136875
Zanimljivo da su nas Jevreji bas pomagali,pa i dan danas Dodik bi guzice dao da ga Izrael podrži a sve sto je uspio je da onog njegovog privatnog jevrejskog master Jodu kompromitira do tačke da je persona non grata.
Gari Kasparov koji je pojeo govno veliko sto je Bošnji pomogao https://sportsport.ba/ostali-sportovi/s ... ova/136875
Zanimljivo da su nas Jevreji bas pomagali,pa i dan danas Dodik bi guzice dao da ga Izrael podrži a sve sto je uspio je da onog njegovog privatnog jevrejskog master Jodu kompromitira do tačke da je persona non grata.
Last edited by bingov buraz on 23/04/2018 15:01, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
incognito071
#38 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Stephen Hawking
- bingov buraz
#39 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Luciano Pavarotti.
Angelina Jolie.
Angelina Jolie.
- bingov buraz
#40 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
The Cranberries,pokojna Dolores
http://youtube/asywK5J7LiU
Imali smo vise prijatelja nego sto realno zaslužujemo
http://youtube/asywK5J7LiU
- bh.tornjak
#41 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Otto von Habsburg (sin poslednjeg austrijskog cara)

- Banksy
#42 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Baš tako. Fukara...bingov buraz wrote:
- So What!
#43 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Ja bih krenuo od muzičara, dakle britanska ekipa u kojoj su bili Paul McCartney i Liam Gallagher su organizovali muzički charity za BiH te snimili zajednički album čime su sakupljali sredstva za žrtve rata u BiH.
Great Funk Railroad je uradio istu stvar, a svoj live album su nazvali Bosnia, te su novac donirali u humanitarne svrhe.
Nirvana je održala koncert za žrtve silovanja u BiH:
Joan Baez je više puta dokazala ljubav prema Sarajevu, a nedavno je održala koncert na svoj oproštajnoj turneji u BKC, treći po redu u Sarajevu:
Great Funk Railroad je uradio istu stvar, a svoj live album su nazvali Bosnia, te su novac donirali u humanitarne svrhe.
Nirvana je održala koncert za žrtve silovanja u BiH:
Joan Baez je više puta dokazala ljubav prema Sarajevu, a nedavno je održala koncert na svoj oproštajnoj turneji u BKC, treći po redu u Sarajevu:
- bh.tornjak
#44 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Jasna Arzberger
- So What!
#45 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Cat Stevens / Yusuf Islam često voli istiaći da je karijeru obnovio inspirisan bosanskom tragedijom, prvi njegov nastup nakon 20 godina pauze je bio u Sarajevu, prvi album i prva pjesma također, a tokom devedesetih, ali i danas je radio kao humanitarni aktivista pomažući žrtve rata u BiH.
Bono Vox i U2 su poznati po aktivizmu za razna područja zahvaćena ratom ili siromaštvom diljem svijeta, ali su nadaleko poznati po aktivizmu kada je rat u BiH u pitanju, te njihov koncert u Sarajevu 1997. je u neku ruku bio i proslava završetka rata u BiH. Bono Vox je posjedovao i pasoš BiH, a koji mu je naknadnim revizijama oduzet. Dolazio je Bono i kasnije, nastupao je na otvaranju Pavarotti Music Centrea 1998. godine, a pojavljivao se i na Sarajevo FIlm Festivalu.
Legendarni Michael Jackson je djeci Sarajeva poslao preko 2 miliona vrijednosti i skoro 50 tona težine hrane i lijekova, a lično se pojavio na press konferenciji kako bi ispratio slanje sa aerodroma JFK i obratio se javnosti uz poruku suosjećanja na narodom Bosne. Iako sumnjam da je govor sasvim sam napisao, ipak u njemu je baš detaljno opisao tragediju kroz koju je prolazila BiH.
Iako je ova tema izuzetno aktuelna zadnjih par godina, red je spomenuti ulogu nevjerovatnog frontmena Iron Maidena, Sir Brucea Dickinsona i njegovu nezapamćenu ulogu u našem ratu i legendarnom koncertu održanom u BKC-u 1994. godine što je i ovjekovječeno u filmu Scream For Me Sarajevo.
Nedavno preminula Dolores O'Riordan se više puta prije izvođenja pjesme Zombie prisjećala žrtava Bosne i Ruande, a sam bend The Cranberries je bosanskoj tragediji posvetio pjesmu Bosnia.
Bono Vox i U2 su poznati po aktivizmu za razna područja zahvaćena ratom ili siromaštvom diljem svijeta, ali su nadaleko poznati po aktivizmu kada je rat u BiH u pitanju, te njihov koncert u Sarajevu 1997. je u neku ruku bio i proslava završetka rata u BiH. Bono Vox je posjedovao i pasoš BiH, a koji mu je naknadnim revizijama oduzet. Dolazio je Bono i kasnije, nastupao je na otvaranju Pavarotti Music Centrea 1998. godine, a pojavljivao se i na Sarajevo FIlm Festivalu.
Legendarni Michael Jackson je djeci Sarajeva poslao preko 2 miliona vrijednosti i skoro 50 tona težine hrane i lijekova, a lično se pojavio na press konferenciji kako bi ispratio slanje sa aerodroma JFK i obratio se javnosti uz poruku suosjećanja na narodom Bosne. Iako sumnjam da je govor sasvim sam napisao, ipak u njemu je baš detaljno opisao tragediju kroz koju je prolazila BiH.
Iako je ova tema izuzetno aktuelna zadnjih par godina, red je spomenuti ulogu nevjerovatnog frontmena Iron Maidena, Sir Brucea Dickinsona i njegovu nezapamćenu ulogu u našem ratu i legendarnom koncertu održanom u BKC-u 1994. godine što je i ovjekovječeno u filmu Scream For Me Sarajevo.
Nedavno preminula Dolores O'Riordan se više puta prije izvođenja pjesme Zombie prisjećala žrtava Bosne i Ruande, a sam bend The Cranberries je bosanskoj tragediji posvetio pjesmu Bosnia.
- insomnia78
- ExNihilo
#47 Re: Prijatelji BiH: Javne i političke ličnosti iz svijeta
Nisam znao da se Vanessa Redgrave zauzimala za Sarajevo.
-
Škobo Habu