USA useljenička viza recenzija.
-
Dado34
#1 USA useljenička viza recenzija.
Obzirom da sam morao sam jako puno tražiti i istraživati, gdje, šta i kako mi treba, postaviću ovo kao info za sve buduće USA imigrante, u nadi da ću im iole olakšati, skratiti proces i pribavljanje neophodne papirologije. Poslije nekih 8 mjeseci pribavljanja dokumenata sam pri kraju. Dakle idemo iz početka. Dobio sam email koji su papiri neophodni. Iz NVC(National Visa Center) će vam tražiti slijedeće:
- Pasoši: Za putovanje u Sjedinjene Američke Države, svaki pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci od datuma izdavanja vize.
- Slike: Dvije (2) fotografije na kojima se jasno vidi lice, bez šešira, kape ili marame, na svijetloj podlozi, sjajnom papiru,
neretuširane i nereljefne. U slucaju religioznih ubijeđenja, kosa može biti pokrivena.
- Rodni listovi: Jedan original ili ovjerena kopija rodnog lista je neophodna za svaku osobu navedenu u molbi za vizu. Dokumenti ne smiju biti stariji od jedne godine. U rodnom listu moraju biti navedeni datum i mjesto rođenja kao i imena oba roditelja. U njemu mora biti navedeno da je to tačan izvod iz matične knjige.
- Vjenčani listovi: Podnosioci zahtjeva koji su oženjeni/udati moraju priložiti original ili ovjerenu kopiju vjenčanog lista.
- Presude o razvodu braka: Podnosioci zahtjeva koji su bili oženjeni/udati moraju priložiti dokaz o razvodu svakog prethodnog braka. Dokaz mora biti original ili ovjerena kopija presude o razvodu braka dobivena od nadležne institucije. Smrtni listovi ili potvrda o poništenju braka su takođe prihvatljivi ako se odnose na vaš slučaj. Molimo vas da priložite i prevod ovog dokumenta na engleski jezik(Dakle ako ste nekih slučajem poput mojeg bili u braku i u inostranstvu, pribavite dokument o razvodu, treba vam).
- Ako ste živjeli u inostranstvu, pribavite prijavnice od šesnaeste godine pa do odlaska. Isto tako uvjerenje o nekažnjavanju iz te države je neophodno.
- Policijsko uvjerenje o nekažnjavanju: Svaka osoba starija od 16 godina mora priložiti policijsku potvrdu o nekažnjavanju iz zemlje čiji je državljanin, zemlje trenutnog prebivališta (ako osoba tu živi najmanje 6 mjeseci) kao i svih zemalja gdje je boravio/la duže od šest mjeseci (izuzev Sjedinjenih Američkih Država). Podnosioci zahtjeva koji su bilo kada bili uhapšeni moraju priložiti potvrdu od nadležne institucije koja je izvršila hapšenje (ovo uključuje i Sjedinjene Američke Države). Policijska uvjerenja moraju pokrivati period prebivanja u određenoj državi, službeni izvještaj o vama, uključujući sva hapšenja, razloge hapšenja i ishod svakog slučaja. Potvrde ne smiju biti starije od jedne godine na dan razgovora.
- Sudski i zatvorski dosjei: Podnosioci zahtjeva osuđivani za krivično djelo moraju priložiti ovjerenu kopiju svakog sudskog dosijea i potvrdu o odsluženju kazne, čak i ako je kazna amnestirana ili je osoba pomilovana. Dokumentacija mora sadržavati sve pojedinosti o počinjenom prekršaju za koji ste osuđeni, toku suđenja, uključujući presudu o zatvorskoj, novčanoj, uslovnoj ili nekoj drugoj vrsti kazne.
- Dokumenti o deportaciji: Podnosioci zahtjeva koji su deportovani iz Amerike o trošku američke vlade moraju priložiti dokumente o saslušanju pri deportaciji i potvrdu odluke o deportaciji. Formular “I-212, Permission to Reapply After Deportation”, mora biti podnesen u Službi za državljanstva i useljenje u Americi ili u Američkoj Ambasadi u Sarajevu. Formular možete naći na web stranici: http://uscis.gov.
- Dokumenti o služenju vojske: Osobe koje su služile vojsku bilo koje zemlje moraju priložiti originalne potvrde o služenju vojnog roka iz opštinskoj odjela za vojna pitanja. Ako ste oslobođeni služenja vojnog roka, morate priložiti original rješenja o oslobađanju od služnja vojne obaveze.
- Dokaz o izdržavanju: Osoba koja je podnijela zahtjev za vaše useljenje u Ameriku mora popuniti formular “I-864, Affidavit of Support” (i, ako je potrebno, formular “I-864A, Contract Between Sponsor and Household Member”) za vas, kako bi dokazali da vi i članovi vaše porodice koji planiraju useliti u Sjedinjene Američke Države, nećete finansijski pasti na teret Sjedinjenih Američkih Država. Pogledajte instrukcije uz formular “I-864”,kako biste ga mogli ispravno popuniti, te pogledajte koje vrste dokaza možete priložiti.
Formular I-864 možete naći na http://www.uscis.gov/files/form/I-864.pdf . Formular I-864A možete naći na http://www.uscis.gov/files/form/I-864A.pdf
- Pribavite potvrdu da ste vakcinisani, trebaće vam na ljekarskom, kao i 4 slike 4x3.5cm. U slučaju da nemate, primićete
koktel vakcinu 36KM. Cijena ljekarskog pregleda je 325KM za odraslu osobu, 175 KM za djecu.
Dokumenti pribavljeni, proslijeđeni u NVC, ljekarski pregled uspješno završen (slikanje pluća isključivo radi TBC, u lab. vađenje krvi i mokraće).
Očekujem poziv za Interview.
Edit - Dodatak: Razgovor uspješno obavljen. 2 slike 5x5 neophodno. U životu nisam vidio ljude da su susretljiviji i nasmijaniji. Prvo na šalter kod kolegice da provjeri papire, traži samo orginale bez prevoda, sjednete i sačekate da vas konzul prozove (dok provjeri papire) U suštini patila su me pitanja, šta će me pitati, dakle onaj osjećaj kao da ideš na sudjenje a nisi kriv. Sasvim suprotno. Par pitanja iz formulara samo da bude autentično i da potvrdim tačnost napisanog dokumenta (to je onaj što se online popunjava, mislim I-260). Šta planirate raditi, sa čim se planirate baviti tamo. Gdje će te živjeti, s kim...Uobičajena pitanja. Nakon toga, viza vam je odobrena. Dobićete info putem E-mail-a kada da dođete po pasoše.
Ako neko ima pitanja, rado ću odgovoriti ili pomoći gdje mogu i kako mogu.
- Pasoši: Za putovanje u Sjedinjene Američke Države, svaki pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci od datuma izdavanja vize.
- Slike: Dvije (2) fotografije na kojima se jasno vidi lice, bez šešira, kape ili marame, na svijetloj podlozi, sjajnom papiru,
neretuširane i nereljefne. U slucaju religioznih ubijeđenja, kosa može biti pokrivena.
- Rodni listovi: Jedan original ili ovjerena kopija rodnog lista je neophodna za svaku osobu navedenu u molbi za vizu. Dokumenti ne smiju biti stariji od jedne godine. U rodnom listu moraju biti navedeni datum i mjesto rođenja kao i imena oba roditelja. U njemu mora biti navedeno da je to tačan izvod iz matične knjige.
- Vjenčani listovi: Podnosioci zahtjeva koji su oženjeni/udati moraju priložiti original ili ovjerenu kopiju vjenčanog lista.
- Presude o razvodu braka: Podnosioci zahtjeva koji su bili oženjeni/udati moraju priložiti dokaz o razvodu svakog prethodnog braka. Dokaz mora biti original ili ovjerena kopija presude o razvodu braka dobivena od nadležne institucije. Smrtni listovi ili potvrda o poništenju braka su takođe prihvatljivi ako se odnose na vaš slučaj. Molimo vas da priložite i prevod ovog dokumenta na engleski jezik(Dakle ako ste nekih slučajem poput mojeg bili u braku i u inostranstvu, pribavite dokument o razvodu, treba vam).
- Ako ste živjeli u inostranstvu, pribavite prijavnice od šesnaeste godine pa do odlaska. Isto tako uvjerenje o nekažnjavanju iz te države je neophodno.
- Policijsko uvjerenje o nekažnjavanju: Svaka osoba starija od 16 godina mora priložiti policijsku potvrdu o nekažnjavanju iz zemlje čiji je državljanin, zemlje trenutnog prebivališta (ako osoba tu živi najmanje 6 mjeseci) kao i svih zemalja gdje je boravio/la duže od šest mjeseci (izuzev Sjedinjenih Američkih Država). Podnosioci zahtjeva koji su bilo kada bili uhapšeni moraju priložiti potvrdu od nadležne institucije koja je izvršila hapšenje (ovo uključuje i Sjedinjene Američke Države). Policijska uvjerenja moraju pokrivati period prebivanja u određenoj državi, službeni izvještaj o vama, uključujući sva hapšenja, razloge hapšenja i ishod svakog slučaja. Potvrde ne smiju biti starije od jedne godine na dan razgovora.
- Sudski i zatvorski dosjei: Podnosioci zahtjeva osuđivani za krivično djelo moraju priložiti ovjerenu kopiju svakog sudskog dosijea i potvrdu o odsluženju kazne, čak i ako je kazna amnestirana ili je osoba pomilovana. Dokumentacija mora sadržavati sve pojedinosti o počinjenom prekršaju za koji ste osuđeni, toku suđenja, uključujući presudu o zatvorskoj, novčanoj, uslovnoj ili nekoj drugoj vrsti kazne.
- Dokumenti o deportaciji: Podnosioci zahtjeva koji su deportovani iz Amerike o trošku američke vlade moraju priložiti dokumente o saslušanju pri deportaciji i potvrdu odluke o deportaciji. Formular “I-212, Permission to Reapply After Deportation”, mora biti podnesen u Službi za državljanstva i useljenje u Americi ili u Američkoj Ambasadi u Sarajevu. Formular možete naći na web stranici: http://uscis.gov.
- Dokumenti o služenju vojske: Osobe koje su služile vojsku bilo koje zemlje moraju priložiti originalne potvrde o služenju vojnog roka iz opštinskoj odjela za vojna pitanja. Ako ste oslobođeni služenja vojnog roka, morate priložiti original rješenja o oslobađanju od služnja vojne obaveze.
- Dokaz o izdržavanju: Osoba koja je podnijela zahtjev za vaše useljenje u Ameriku mora popuniti formular “I-864, Affidavit of Support” (i, ako je potrebno, formular “I-864A, Contract Between Sponsor and Household Member”) za vas, kako bi dokazali da vi i članovi vaše porodice koji planiraju useliti u Sjedinjene Američke Države, nećete finansijski pasti na teret Sjedinjenih Američkih Država. Pogledajte instrukcije uz formular “I-864”,kako biste ga mogli ispravno popuniti, te pogledajte koje vrste dokaza možete priložiti.
Formular I-864 možete naći na http://www.uscis.gov/files/form/I-864.pdf . Formular I-864A možete naći na http://www.uscis.gov/files/form/I-864A.pdf
- Pribavite potvrdu da ste vakcinisani, trebaće vam na ljekarskom, kao i 4 slike 4x3.5cm. U slučaju da nemate, primićete
koktel vakcinu 36KM. Cijena ljekarskog pregleda je 325KM za odraslu osobu, 175 KM za djecu.
Dokumenti pribavljeni, proslijeđeni u NVC, ljekarski pregled uspješno završen (slikanje pluća isključivo radi TBC, u lab. vađenje krvi i mokraće).
Očekujem poziv za Interview.
Edit - Dodatak: Razgovor uspješno obavljen. 2 slike 5x5 neophodno. U životu nisam vidio ljude da su susretljiviji i nasmijaniji. Prvo na šalter kod kolegice da provjeri papire, traži samo orginale bez prevoda, sjednete i sačekate da vas konzul prozove (dok provjeri papire) U suštini patila su me pitanja, šta će me pitati, dakle onaj osjećaj kao da ideš na sudjenje a nisi kriv. Sasvim suprotno. Par pitanja iz formulara samo da bude autentično i da potvrdim tačnost napisanog dokumenta (to je onaj što se online popunjava, mislim I-260). Šta planirate raditi, sa čim se planirate baviti tamo. Gdje će te živjeti, s kim...Uobičajena pitanja. Nakon toga, viza vam je odobrena. Dobićete info putem E-mail-a kada da dođete po pasoše.
Ako neko ima pitanja, rado ću odgovoriti ili pomoći gdje mogu i kako mogu.
Last edited by Dado34 on 05/02/2018 15:13, edited 1 time in total.
-
moonca
#2 Re: USA useljenička viza recenzija.
Vodi racuna o- skakljivim pitanjima --kazne pogotovo- nista ne lagati, izostavljati---
sve znaju.
- vjesticanametli
#3 Re: USA useljenička viza recenzija.
Da vas ispratimo vise
sretno 
-
Dado34
#4 Re: USA useljenička viza recenzija.
@ Moonca Sve na papiru, nema ništa niti postoji između redova.
@ Vjesticanametli, drug moj dobri, do neba zahvalan. Znaš ti to dobro
@ Vjesticanametli, drug moj dobri, do neba zahvalan. Znaš ti to dobro
-
moonca
#5 Re: USA useljenička viza recenzija.
[quote="Dado34"]@ Moonca Sve na papiru, nema ništa niti postoji između redova. ]
Sretno.
Gdje ti je destinacija ??
Sretno.
- SpecialOffer
#6 Re: USA useljenička viza recenzija.
Ja bas mislim da predam za turisticku a jedini problem mi je sto nemam "regularan" posao niti nesto sto bi me vezalo za BIH.
Freelancer sam ali nemam nikakv ugovor o radu, jedino imam uplate na racun na mjesevnom nivou koje su dosta vece od USA prosjeka pa valjda ne bude problema.
Freelancer sam ali nemam nikakv ugovor o radu, jedino imam uplate na racun na mjesevnom nivou koje su dosta vece od USA prosjeka pa valjda ne bude problema.
-
moonca
#7 Re: USA useljenička viza recenzija.
Imas poziv od nekoga ili dolazis preko turisticke agencije?
-
Dado34
#8 Re: USA useljenička viza recenzija.
Nashville TN, za pocetak, pa cemo vidjeti dalje. Naravno u slucaju da prodjem interviewmoonca wrote:Dado34 wrote:@ Moonca Sve na papiru, nema ništa niti postoji između redova. ]
![]()
Sretno.![]()
- SpecialOffer
#9 Re: USA useljenička viza recenzija.
Ako na mene mislis, nemam poziv ali bih volio da posjetim USA.moonca wrote:Imas poziv od nekoga ili dolazis preko turisticke agencije?
-
moonca
#10 Re: USA useljenička viza recenzija.
Hm , sto bi rekli nasi - drmaju narodnjaci tu.Dado34 wrote:Nashville TN, za pocetak, pa cemo vidjeti dalje. Naravno u slucaju da prodjem interviewmoonca wrote:Dado34 wrote:@ Moonca Sve na papiru, nema ništa niti postoji između redova. ]
![]()
Sretno.![]()
Proci ces , ne brini.
-
moonca
#11 Re: USA useljenička viza recenzija.
hm , e onda nisam sigurna.SpecialOffer wrote:Ako na mene mislis, nemam poziv ali bih volio da posjetim USA.moonca wrote:Imas poziv od nekoga ili dolazis preko turisticke agencije?
Mada, jucer sam upoznala Njemicu , dolazi turisticki i mislim da nema nikoga ovdje, automatski dobije vizu na 3 mjeseca.
-
Dado34
#12 Re: USA useljenička viza recenzija.
@ moonca Hvala na podrsci, ma country me najmanje sikira, bio sam vec tamo znam sta me ceka....
-
Naslovnica
#13 Re: USA useljenička viza recenzija.
Mi u porodici već 5-6 godina šaljemo za Diversity vizu, nikako da nas izvuku. A znam ih nekoliko iz bliže okoline, otišli ljudi...
- SpecialOffer
#14 Re: USA useljenička viza recenzija.
Znam ove ovdje neje koji su svi dobili vizu na 10 godina (ulazak u zemlju) i mogu ja mislim max ostati 6 mjeseci ali svi imaju neku rodbinu u USA.moonca wrote:hm , e onda nisam sigurna.SpecialOffer wrote:Ako na mene mislis, nemam poziv ali bih volio da posjetim USA.moonca wrote:Imas poziv od nekoga ili dolazis preko turisticke agencije?
Mada, jucer sam upoznala Njemicu , dolazi turisticki i mislim da nema nikoga ovdje, automatski dobije vizu na 3 mjeseca.
- Rugafet
#15 Re: USA useljenička viza recenzija.
Zna li ko kako otprilike izgleda inervju?
@Dado ajde pisat cu ti nesto u pp kasnije, imam neka pitanja.
-
Paco
#16 Re: USA useljenička viza recenzija.
Ja sam prosle godine dobio-obnovio vizu na 10 godina. Bez ikakvih problema. Na prvom intervjuu koji sam imao prije 10 godina (u staroj ambasadi u Sa) sam prilozio dokumentaciju o zaposlenju, posjedovanju nekretnina, tad sam jos bio u braku a isao sam bez ostatka porodice (sto je olaksavajuca okolnost), imam familiju u USA i isao sam njima u posjetu. Vizu sam dobio bez problema (naveo da cu boraviti tamo samo 3 sedmice).SpecialOffer wrote:
Ako na mene mislis, nemam poziv ali bih volio da posjetim USA.
Znam ove ovdje neje koji su svi dobili vizu na 10 godina (ulazak u zemlju) i mogu ja mislim max ostati 6 mjeseci ali svi imaju neku rodbinu u USA.
Eh sad, kad sam ovaj zadnji put bio u ambasadi, ispred mene je bilo par ljudi koji tako kazu "volio/la bih posjetiti Ameriku, volim da putujem, imam nesto para samo za te namjene, itd..." (sve ovo cujes jer svi pricaju na salteru u holu s onima iz ambasade) i koliko sam vidio svima su vraceni dokumenti, tj. odbijena im je viza. Za odlazak tamo trebas imati neke jace garancije tipa rezervacija smjestaja, dovoljno novca na racunu, neki siguran razlog povratka (nekretnine, posao, porodica...).
I na kraju, registruj se na stranici USA ambasade u Sarajevu pa kao apliciraj za vizu. Tu ces imati sva pitanja i uslove za dobijanje vize i znat ces na cemu si.
Sretno
-
Dado34
#17 Re: USA useljenička viza recenzija.
Ako su javna pitanja, pitaj ovde, da ostane svima za info.Rugafet wrote:Zna li ko kako otprilike izgleda inervju?
- SpecialOffer
#19 Re: USA useljenička viza recenzija.
Hvala ti na informacija, valjda me izvuku primanja.Paco wrote:Ja sam prosle godine dobio-obnovio vizu na 10 godina. Bez ikakvih problema. Na prvom intervjuu koji sam imao prije 10 godina (u staroj ambasadi u Sa) sam prilozio dokumentaciju o zaposlenju, posjedovanju nekretnina, tad sam jos bio u braku a isao sam bez ostatka porodice (sto je olaksavajuca okolnost), imam familiju u USA i isao sam njima u posjetu. Vizu sam dobio bez problema (naveo da cu boraviti tamo samo 3 sedmice).SpecialOffer wrote:
Ako na mene mislis, nemam poziv ali bih volio da posjetim USA.
Znam ove ovdje neje koji su svi dobili vizu na 10 godina (ulazak u zemlju) i mogu ja mislim max ostati 6 mjeseci ali svi imaju neku rodbinu u USA.
Eh sad, kad sam ovaj zadnji put bio u ambasadi, ispred mene je bilo par ljudi koji tako kazu "volio/la bih posjetiti Ameriku, volim da putujem, imam nesto para samo za te namjene, itd..." (sve ovo cujes jer svi pricaju na salteru u holu s onima iz ambasade) i koliko sam vidio svima su vraceni dokumenti, tj. odbijena im je viza. Za odlazak tamo trebas imati neke jace garancije tipa rezervacija smjestaja, dovoljno novca na racunu, neki siguran razlog povratka (nekretnine, posao, porodica...).
I na kraju, registruj se na stranici USA ambasade u Sarajevu pa kao apliciraj za vizu. Tu ces imati sva pitanja i uslove za dobijanje vize i znat ces na cemu si.
Sretno
-
Fudo387
#20 Re: USA useljenička viza recenzija.
Fina priroda, i nevidjeni krkani.Dado34 wrote:Nashville TN, za pocetak, pa cemo vidjeti dalje. Naravno u slucaju da prodjem interviewmoonca wrote:Dado34 wrote:@ Moonca Sve na papiru, nema ništa niti postoji između redova. ]
![]()
Sretno.![]()
Sretno.
-
moonca
#21 Re: USA useljenička viza recenzija.
Preveslali te redneckoviFudo387 wrote:Fina priroda, i nevidjeni krkani.Dado34 wrote:
Nashville TN, za pocetak, pa cemo vidjeti dalje. Naravno u slucaju da prodjem interview
Sretno.
-
moonca
#22 Re: USA useljenička viza recenzija.
Kako bi mi dobro dosao jedan tapetar-
-
Dado34
#23 Re: USA useljenička viza recenzija.
@ fudo387, ma buraz svakako se ne planiram druziti sa nasim papcima, zato i bjezim odavde.
-
Fudo387
#24 Re: USA useljenička viza recenzija.
Govorim ti za lokalno stanovnistvo.Dado34 wrote:@ fudo387, ma buraz svakako se ne planiram druziti sa nasim papcima, zato i bjezim odavde.
It’s fuc..ng bible belt.
-
Dado34
#25 Re: USA useljenička viza recenzija.
Proslo je malo vise od 2 godine od zadnjeg posta ovde. Mogu reci, za razliku od ostalih drzava, ovaj bajblbelt je precious! Malo je naseg zivlja preko 23g. a da nije ufatilo furseta! Ili na gudri klasicnoj, vena - nos ili na tabletama! Ovde u bajblbeltu iole normalna raja, nasa naravno. Vozdrica!