Prosuta voda u autu - smrad

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
swarley_s

#1 Prosuta voda u autu - smrad

Post by swarley_s »

Prije par dana mi se skoro litar vode prosuo u autu. Po nesreći, sve je prošlo i na dio ispod podmetača za noge. (Na zadnjem sjedištu, iza suvozača).

E, ja to nisam do sad nikako sušio, ni čistio - em što nisam imao vremena, em što sam mislio ništa strašno, osušiće se - ona klasična taktika noja, glavu u zemlju.

Jučer osjetim baš neki smrad u autu, pipnem taj dio, vidim još mokro, k'o da se voda tek prosula...

E sad je vrijeme da noj vadi glavu iz zemlje: kako da to osušim? I hoće li smrad nestati sa sušenjem? Ako ne - šta je najpametnije da uradim?

Je li neko deverao sa ovim?

Sva iskustva i mišljenja su dobrodošla.
lorente

#2 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by lorente »

swarley_s wrote:Prije par dana mi se skoro litar vode prosuo u autu. Po nesreći, sve je prošlo i na dio ispod podmetača za noge. (Na zadnjem sjedištu, iza suvozača).

E, ja to nisam do sad nikako sušio, ni čistio - em što nisam imao vremena, em što sam mislio ništa strašno, osušiće se - ona klasična taktika noja, glavu u zemlju.

Jučer osjetim baš neki smrad u autu, pipnem taj dio, vidim još mokro, k'o da se voda tek prosula...

E sad je vrijeme da noj vadi glavu iz zemlje: kako da to osušim? I hoće li smrad nestati sa sušenjem? Ako ne - šta je najpametnije da uradim?

nije to nista strasno :-D kad se osusi ko ljubicica 8-)
lavic

#3 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by lavic »

Nista strasno ako je samo voda. Uzmi novine stavi ispod i iznad fabrickog podnog prostiraca.

Da bi mogao stavit ispod moras skinuti "keder' koji ide oko vrata ali samo u donje dijelu, zadigni prostirku i gurni novinu.

Tako radi par dana i osusit ce se.

Nije lose kad si sam u autu upalit grijanje na maksimum da grije u pod ako ima grijanje za zadnja sjedista i malo otvoris prozor.
tempuser

#4 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by tempuser »

Ako mislis cekati da se samo od sebe osusi prije toplog vremena i ventiliranja nista.
Jedino da odes kod onih sto dubinski peru i da ti sa tog dijela usisaju vlagu. Imas u Aleji Bosne Srebrene u samousluznoj praoni aparat za dubinsko pranje sa tim usisivacem. Probaj mozda upali
dgL_

#5 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by dgL_ »

swarley_s wrote:Prije par dana mi se skoro litar vode prosuo u autu. Po nesreći, sve je prošlo i na dio ispod podmetača za noge. (Na zadnjem sjedištu, iza suvozača).

Ne trebaa biti inzinjer gradjevine ili arhitekture da znas kako nesto posusiti... Uzmi novina uzmi suhih krpa i lagano pokusaj to pokupiti sto vise... Ako bude ljepseg vremena otvori malo nek prozraci i grijanje upaliti na pod... Trebace vremena ali jbg druge nema
holowey

#6 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by holowey »

gljivice i bakterije pocele raditi svoj posao... kuhinjskih ubrusa da pokupe sto mogu vode... pa onda pola kile mljevene kafe (ozbiljno, odlicno upija vlagu)... kilu sode bikarbone da pobije sto se da pobiti... nakon toga usisivac...
SSemir

#7 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by SSemir »

samousluzne autopraone, i usisivacem onim izvuci sto vise vode. ja sam u bingu kupovao posudicu onu sa pijeskom nekakvim sto skuplja vlagu. i postavim je tacno pored mokrog mjesta. bgm preko noci se ispod tog pojeska nakupi vode pofino, da ujutro moras prosuti vodu iz posude. i tako dosipas taj prah, sve dok u njemu vise ne bude vlage. to znaci da si uspjesno osusio pod :P
AL osnovno je da za pocetak izvuces ti sto vise vode rucno, usisivacem onim.
ovaj fazon:
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by konektovan »

Samo rizu posuti na mokro mjesto, i nema frke. :D
Nema veze koje je zrno, dugo, okruglo, srednje, svako radi posao. :D
swarley_s

#9 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by swarley_s »

Hvala svima na savjetima. Valjalo mi je sto sam otvorio temu. Prije toga guglao malo, nalazio slicne teme ali tipa, auto mi poplavilo komplet i slicno, svi se habaju oko elektronike i slicnih stvari. Meni je ovo vise higijensko-estetski problem.

Probat cu pokupiti vodu novinama ili maramicama a da odvojim taj patos od poda auta... pa taj fazon sa kafom i sodom bikarbonom, pa onda usisivacem...
A toga sam se i bojao, da nisu te neke gljivice i to, sta ja znam, da ne naskodi zdravlju, a smrad je iritantan.

@konektovan - to da pospem rizu, da navucem kineze pa da mi oni osuse pod dok to pojedu? :D
supercali

#10 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by supercali »

Vec je gore receno prvo krpama usisivacem sta se moze pokupiti onda rizu i ovu posudu ceresit ili kako se vec zove da pokupi i ostalo
E sad te gljivice i to jel pametno prskati onim sprejevima tipa domestos i sl pa ispirati
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by konektovan »

swarley_s wrote:Hvala svima na savjetima. Valjalo mi je sto sam otvorio temu. Prije toga guglao malo, nalazio slicne teme ali tipa, auto mi poplavilo komplet i slicno, svi se habaju oko elektronike i slicnih stvari. Meni je ovo vise higijensko-estetski problem.

Probat cu pokupiti vodu novinama ili maramicama a da odvojim taj patos od poda auta... pa taj fazon sa kafom i sodom bikarbonom, pa onda usisivacem...
A toga sam se i bojao, da nisu te neke gljivice i to, sta ja znam, da ne naskodi zdravlju, a smrad je iritantan.

@konektovan - to da pospem rizu, da navucem kineze pa da mi oni osuse pod dok to pojedu? :D
Samo ti izvuci vodu, usisivacem maximalno, poslije toga mozes pokusati sa nekim od nabrojanih prijedloga. :D ja sam i mao slican problem. Pod je bio mokar, na vozackom dijelu. Dobro usisao, malo rize, malo novina, jedna noc u grijanoj garazi sa otvorenim prozorima, zatim iskoristil jedan lijepi suncan dan gdje sam sve ostavio otvoreno, na kraju onaj osvjezivac lilly poprskao po tepihu, i sad misce mirise. :D :thumbup:
kabal1337

#12 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by kabal1337 »

tempuser wrote:Ako mislis cekati da se samo od sebe osusi prije toplog vremena i ventiliranja nista.
Jedino da odes kod onih sto dubinski peru i da ti sa tog dijela usisaju vlagu. Imas u Aleji Bosne Srebrene u samousluznoj praoni aparat za dubinsko pranje sa tim usisivacem. Probaj mozda upali
Ako mislimo na istu pronicu, taj usisvac nije u funkciji od proslog ljeta...

Ako ne mozes usisati, kupi onaj pjesak za macke ( moze i onaj u kristalima) oni upijaju vlagu, ostavi malo prozor otvoren ako mozes da isparava.
Probaj dezinfikovati necim, imas u DM kupiti za dezinfekciju oko 2-3 KM ili dax naprsci i uribaj pa krpom pokupi visak vode.
basicm

#13 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by basicm »

konektovan wrote:Samo rizu posuti na mokro mjesto, i nema frke. :D
Jos koji batak nabaciti i ljepota!
tempuser

#14 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:
tempuser wrote:Ako mislis cekati da se samo od sebe osusi prije toplog vremena i ventiliranja nista.
Ako mislimo na istu pronicu, taj usisvac nije u funkciji od proslog ljeta...

Ako ne mozes usisati, kupi onaj pjesak za macke ( moze i onaj u kristalima) oni upijaju vlagu, ostavi malo prozor otvoren ako mozes da isparava.
Probaj dezinfikovati necim, imas u DM kupiti za dezinfekciju oko 2-3 KM ili dax naprsci i uribaj pa krpom pokupi visak vode.
Ja sam jesenas izvlacio neku fleku sa sjedala i rekli su da su ga popravili poslije dugo vremena.
trambusek88

#15 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by trambusek88 »

Juče mi ostao prozor malo odškrinut, nešto sam žurio kući pa jutros skontah da nisam ni zatvorio prozor ni zaključao auto. :oops:

Jutros mokro suvozačko sjedište, sunce i lijepo vrijeme alahimanet a grijanje njet rabotat.
Stavio sam u oglas da se riješim krntije, ima zainteresovanih pa mi je belaj još veći.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#16 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by RagibUzoriti »

Pa sta cemo sad?
Juka Jebach

#17 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by Juka Jebach »

konektovan wrote: 06/03/2017 21:14 Samo rizu posuti na mokro mjesto, i nema frke. :D
Nek ubaci auto u sleper rize da se isusi kako treba
kabal1337

#18 Re: Prosuta voda u autu - smrad

Post by kabal1337 »

Otidji na dubinsko
Post Reply