Hlađenje i grijanje su veoma različite stvari.nepass1 wrote: ↑31/08/2026 14:03Meni midea 12ka radi nekad 24h , nekad ugasim kad izlazim na posao, na mozda 62-64m² jedna soba koju ne koristimo je zatvorena. Dnevni kuhinja i spavaca su ujednacene temperature, mozda 1-2 stepena da je toplije hodnik, wc i djecja soba. Te tri prostorije su iza klime, kuhinja je isto iza klime ali je blizu.
Nocu u julu i augustu na 26⁰ trosi 0,5 do 0,9kw. Od 00:00 do 6:30 kad ugasim. Palim je oko 15h da po jeftinoj stigne ohladiti![]()
Dnevno potrosi 3-5kw, ako radi 24h 6-8kw
Rijetko, bas rijetko, upalim u djecjoj sobi klimu jer nmg da slusam, pareza, ubi me, napuha me, prala kosu i ostala sranja
Preporučiti za grijanje uređaj jer LJETI dobro hladi, nije relevantno.
Čak i da je na knap sa snagom i da se muči i napreže danju, uređaj ljeti naveče imaš period kad klima u potpunosti odmara, temperatura vani ode na 20 stepeni i objekat se prirodno ishlađuje i potpuno rastereti klimu ujutru.
Svaka 12ka je deklarisana da daje 3.5 kW energije na +30. Razlike na dizajnu hlađenja pri -7 su drastične, jer mnoge padnu i ispod 2 kW.
Dakle, nešto što ti daje 3.5 kW ljeti, zimi često daje gotovo duplo manje, a opslužuje istu kvadraturu.
Šta bude zimi s uređajem koji je na knap ili preslab? Danju dok komšiluk grije i sunce daje svoje energiju, i to nekako radi, a naveče stegne još veći minus, dosta komšija smanji ili potpuno obustavi grijanje i ondao bjekat ima još veće gubitke a uređaj još veći zadatak i opterećenje.To se može donekle kompenzovati smanjenjem noćne temperature, ali će ujutru trebati mnogo energije i vremena da se sustigne tih par stepeni jer je sve na knap, a kad udari dobar minus, pitanje može li uopšte sustići zadanu temperaturu jer termalna masa objekta se konstantno ishladjuje, a pogotovo preko noći, kada nema ispomoć kao tokom ljeta.