ExNihilo wrote: ↑03/06/2020 13:05
First Circle (Limbo) - Baba kraj koje svi prolaze
Second Circle (Lust) - Sci-fi lizanje
Third Circle (Gluttony) - prežderavanje onog man-glodara
Fourth Circle (Greed) - ubistvo bankara
Fifth Circle (Wrath) - bijes s kćerkom
Sixth Circle (Heresy) - majmunska porodica
Seventh Circle (Violence) - ubistvo blizanca
Eighth Circle (Fraud) - deathbed? bilo je priče o nekim parama.
Ninth Circle (Treachery) - ljubav
Većina ovoga fkt ima smisla, skoro i po redoslijedu. Limbo je malo nategnut, ali može.

Majmuni mi samo nisu jasni, u kojem smislu heresy?

Celine je definitivno arhetip vodiča.
I btw, pominje se indirektno reinkarnacija u ovoj replici:
Celine, we have to laugh before midnight. Who knows if we'll laugh in the next life?
A i ona ektoplazma se može tumačiti dvojako i vezati za duhovni svijet, ali neću ići predaleko u tumačenju.
Cijelim tokom te uvodne sekvence u pozadini se čuju zvuci mora, kao da su kino i kuća kojoj pripada na nekom brodu. Prvo mi je palo na pamet - Nojeva arka! Ali šta dalje? Scene kojima Oscar prisustvuje su sve različiti žanrovi, možda je to Nojeva arka kinematografije? Ili se Carax tek pita - kud plovi ovaj brod (kinematografije)?
Ne znam jesu li uloge još i reference na određene filmove/priče/mitove ili se samo drže ovog Danteovog okvira..Ubistvo blizanca može biti i priča o Abelu i Kainu?
Kako tumačite naslov btw, zašto 'holy'? Što se same limuzine tiče, ima mi nečeg ironičnog u tome što je sva shiny i luksuzna, a zapravo neka vrsta Oscarove tamnice.
Uglavnom, zaključak ove čitave diskusije s moje strane: što više razmišljam o ovom filmu, to se više dodatnih pitanja otvara. I sekunde mi nije žao zbog toga, tako i zamišljam dobar film.

I voljela bih i ja pročitati i Džonijev komentar na ovo sve, ipak je on predložio film.

Sve u svemu, dobar prijedlog.