Te hipotetičke scenarije oko rata mislim da ne treba uzimati za ozbiljno jer ako bi došlo do rata zar mislite da bi se Turska libila pomoći Bošnjake isto kao i Hrvatska Hrvate ili Srbije Srbe. Treba biti naivan pa misliti ovo. Nadajmo se da do toga neće doći.
Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
- Drvosjeca iz Dejcica
#51 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Ne bih ja baš rekao da Turska ne ulaže jer da je tako ne bi danas imali dvije visokoškolske ustanove u Sarajevu finansirane od Turaka kao i jedan koledž. Drugo, ko ono gradi autoput u BiH >Turci naravno, kompanija Cengriz Insaat. Turska preko svoje agencije za razvoj TIKA ulaže dosta kao i privatni investitori. Gle recimo TIKA se odmah ponudila da izdvoji sredstva i pomogne obnovu spaljenog arhiva u zgradi Predsjedništva BiH. Mogu li više? Naravno uvijek može više i bolje ali daleko od toga da je Turska pomoć BiH samo deklarativna.
Te hipotetičke scenarije oko rata mislim da ne treba uzimati za ozbiljno jer ako bi došlo do rata zar mislite da bi se Turska libila pomoći Bošnjake isto kao i Hrvatska Hrvate ili Srbije Srbe. Treba biti naivan pa misliti ovo. Nadajmo se da do toga neće doći.
-
Martinez_
#52 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Šta misliš, koliko dana treba ovima dole da stignu do plaža u Antaliji?Gdje_je_Mile wrote:Dakle nista od evrope izgleda. Garant opstanka BiH je ipak opet Turska. To rece Ashdown, Dodik. Mislim da je jasno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#53 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Obojica pretjerujete. Pitanje Hrvata i Bošnjaka je rješeno vašingtonskim sporazumom, sada treba ići na spajanje kantona u F.BiH ili ići na ukidanje F.BiH, možda neka simbioza. RS je danas unitarna više nego što je to bila BiH 1990. godine. Sva vlast je skoncentrisana u jednu zgradu i na jednog čovjeka dok je F.BiH izrazito decentralizirana i tako treba ostati samo što se treba smanjiti administracija a za to ima više modela.jiji wrote:Znači imaš u planu samo protjerivanja Hrvata ? Koji si ti lik,nema te ni u vicevima. I Srbima i Hrvatima u BiH ivo odgovara jer će najlošije proći Bošnjaci,zato i čekaju i mirno gledaju.Bošnjacima ovo odgovara jedino jer ako se odcijepi RS ,imaju šansu počet pregovore s EU. Moras ovu situaciju gledati I razlicitih strana ,da bi shvatio šta se događa.Hrvatska neće dopustiti početak pregovora ili podjele u kojima bi BiH Hrvati bili zakinuti,budi siguran.Gdje_je_Mile wrote:
Sto bi Srbi i Bosnjaci ratovali? Srbima RS a nama FBiH. Pa to je vec slucaj. Samo to treba fino na papir.
- Drvosjeca iz Dejcica
#54 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Daj mile ne lupaj, imam utisak da si provokator. Ta država bi bila nova Palestina, ja bih se prvi kao Bošnjak borio protiv takve države.Gdje_je_Mile wrote:Sa Srbima se netreba ratovati jer je se razgranicenje vec dogovorilo. FBIH kao Bosnjacka drzava je cilj i to se vidi iz aviona. O tome se prica vec odavno i u Briselu, Washingtonu i Islamskim zemljama. Humano samovoljno preseljenje Hrvata je se vecim dijellom vec dogodilo. Oni sto su ostali zive za 50% na Bosnjackom teritoriju. Ostalih 50% se uz malu silu mogu disciplinovati i svi problemi bih su rjeseni.
Dvije drzave jedna Bosnjacka koja ce imati jake veze sa Turskom. Albanijom, Kosovom i Makedonijom a druga Srpska koja bi se trebala odluciti dali da bude samostalna ili da se prikljuci Srbiji.
-
Martinez_
#55 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Pitanje ti je jednako smisleno kao i ono o izostanku turske vojne pomoći Bošnjacima 90ih. Druga vremena, druge okolnosti.Gdje_je_Mile wrote:Sto nisu stigli tokom Turskog orgijanja nad Grcima? Turci netrebaju stizati u Rusiju jer Turski narodi cine 15% Rusije jos bez spominjanja Turskih zemalja poput Kazachstana, Uzbekistana, Turmenistana itd.Martinez_ wrote:Šta misliš, koliko dana treba ovima dole da stignu do plaža u Antaliji?Gdje_je_Mile wrote:Dakle nista od evrope izgleda. Garant opstanka BiH je ipak opet Turska. To rece Ashdown, Dodik. Mislim da je jasno.
Vidljivo je danas i u Siriji, zemlji na južnim turskim granicama, ko je jači i čija se opet u svetu poštuje.
Videli smo gde je bio i Al Sisi pre par dana.
Niko više ni o čemu ne može odlučivati bez konsultacija sa Vladimirom Velikim.
- Drvosjeca iz Dejcica
#56 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
A Brčko? Šta sa njim? I kako misliš izaći na Neum...silom i kojom to?Gdje_je_Mile wrote:Nikakva nova Palestina. Sa izlaskom na more kod Neuma i povrsinski veca od Slovenije. Suler drzava. Da se nezajebavamo vise.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Daj mile ne lupaj, imam utisak da si provokator. Ta država bi bila nova Palestina, ja bih se prvi kao Bošnjak borio protiv takve države.Gdje_je_Mile wrote:Sa Srbima se netreba ratovati jer je se razgranicenje vec dogovorilo. FBIH kao Bosnjacka drzava je cilj i to se vidi iz aviona. O tome se prica vec odavno i u Briselu, Washingtonu i Islamskim zemljama. Humano samovoljno preseljenje Hrvata je se vecim dijellom vec dogodilo. Oni sto su ostali zive za 50% na Bosnjackom teritoriju. Ostalih 50% se uz malu silu mogu disciplinovati i svi problemi bih su rjeseni.
Dvije drzave jedna Bosnjacka koja ce imati jake veze sa Turskom. Albanijom, Kosovom i Makedonijom a druga Srpska koja bi se trebala odluciti dali da bude samostalna ili da se prikljuci Srbiji.
-
Hafis
#57 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Netko je već izbacivao podatke na forumu (više puta) i Turska je pop ulaganjima daleko na začelju.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne bih ja baš rekao da Turska ne ulaže jer da je tako ne bi danas imali dvije visokoškolske ustanove u Sarajevu finansirane od Turaka kao i jedan koledž.
Što se tiče ''dvije visokoškolske institucije'' i jedan koledž, to je sitnica u usporedbi recimo s pomoći R Hrvatske koja je recimo za primjer isfinancirala gradnju K.B. mostar, koja je tako rreuzela zdravstvenu skrb za 275 000 ljudi (čak i više u nekim konotacijama). Samo za podatak, SKB Mostar je pored Tuzle recimo jedini referentni kardiokirurški centar u BiH i recimo danas brojne Sarajlije i drugi dolaze ovamo na operacije srca (imaju isto pravo kao recimo ja, na temelju vertikalnog ugovora). To su mnogo veća i potrebnija ulaganja od koledža.
Uostalom Hrvatska je isfinancirala gradnju 4 visokoškolske institucije u Mostaru i sveučilišni kampus.
Vama ovdje nije poznato, ali recimo Medicinski fakultet u Mostaru je 4 godine osvajao zvanje najbolje fakultetske ustanove u BiH, zahvaljujući i najmodernijoj nastavnoj opremi i najboljim uvjetima održavanja nastave.
Nije baš vrag tako crn kako ljudi misle.
-
Hafis
#58 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
E sad ćeš vidjeti strategiju.Drvosjeca iz Dejcica wrote: A Brčko? Šta sa njim? I kako misliš izaći na Neum...silom i kojom to?
Mile, počni!!
-
Hafis
#59 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
E šta je ono smislilo za dugih usamljenih noći u tuđini.Gdje_je_Mile
]Sa Srbima se netreba ratovati jer je se razgranicenje vec dogovorilo. FBIH kao Bosnjacka drzava je cilj i to se vidi iz aviona. O tome se prica vec odavno i u Briselu, Washingtonu i Islamskim zemljama. Humano samovoljno preseljenje Hrvata je se vecim dijellom vec dogodilo. Oni sto su ostali zive za 50% na Bosnjackom teritoriju. Ostalih 50% se uz malu silu mogu disciplinovati i svi problemi bih su rjeseni.
Mile, što bih ja volio da tebe zapadne ovamo dole pa da uz malu silu discipliniraš
Last edited by Hafis on 15/02/2014 16:43, edited 1 time in total.
-
jiji
#60 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Ti nisi sav svoj ako misliš da možeš nekog silom micat,još manje da će Hrvati u BiH pristat na manje nego šta imaju sad šta se tiče prava,a još manje ako misliš da će vam u nasilnom micanju i vjerojatno novom ratu pomagat Turci,a skroz si prolupao ako misliš da će to Ameri i Njemačka samo gledat. Skinu se s toga na čemu si,jer to nije dobro za tebe ili ostani i počni pisat SF ratne romane,možda i zaradis nešto .Gdje_je_Mile wrote:Sa Srbima se netreba ratovati jer je se razgranicenje vec dogovorilo. FBIH kao Bosnjacka drzava je cilj i to se vidi iz aviona. O tome se prica vec odavno i u Briselu, Washingtonu i Islamskim zemljama. Humano samovoljno preseljenje Hrvata je se vecim dijellom vec dogodilo. Oni sto su ostali zive za 50% na Bosnjackom teritoriju. Ostalih 50% se uz malu silu mogu disciplinovati i svi problemi bih su rjeseni.
- Drvosjeca iz Dejcica
#61 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Pa ja i ne tvrdim da je pomoć RH mala, ali isto tako pomoć Turske nije samo deklarativna kako se tvrdi. Kao što sam rekao uvijek može bolje ali ide bolje pogotovo sa gradnjom auto puta.Hafis wrote:Netko je već izbacivao podatke na forumu (više puta) i Turska je pop ulaganjima daleko na začelju.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne bih ja baš rekao da Turska ne ulaže jer da je tako ne bi danas imali dvije visokoškolske ustanove u Sarajevu finansirane od Turaka kao i jedan koledž.
Što se tiče ''dvije visokoškolske institucije'' i jedan koledž, to je sitnica u usporedbi recimo s pomoći R Hrvatske koja je recimo za primjer isfinancirala gradnju K.B. mostar, koja je tako rreuzela zdravstvenu skrb za 275 000 ljudi (čak i više u nekim konotacijama). Samo za podatak, SKB Mostar je pored Tuzle recimo jedini referentni kardiokirurški centar u BiH i recimo danas brojne Sarajlije i drugi dolaze ovamo na operacije srca (imaju isto pravo kao recimo ja, na temelju vertikalnog ugovora). To su mnogo veća i potrebnija ulaganja od koledža.
Uostalom Hrvatska je isfinancirala gradnju 4 visokoškolske institucije u Mostaru i sveučilišni kampus.
Vama ovdje nije poznato, ali recimo Medicinski fakultet u Mostaru je 4 godine osvajao zvanje najbolje fakultetske ustanove u BiH, zahvaljujući i najmodernijoj nastavnoj opremi i najboljim uvjetima održavanja nastave.
Nije baš vrag tako crn kako ljudi misle.
-
Hafis
#62 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Nema ti Mile u vrh glave 18-19 godina...tko zna bi li i rupe znao naći a ne još da bistri globalnu politiku.
Odoh ja ljudi.
Odoh ja ljudi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#63 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Predajem se.Gdje_je_Mile wrote:Brcko srbima a srpska predgradja sarajeva Bosnjacima. Neum ima 4000 stanovnika. Tu dodju specijalci i gotova prica. Veci dio FBiH je pustos osim Mostara. Srbi i Bosnjaci kad se dogovore to je zavrseno. RH je se mogla mjesati prije Turskog uticaja sada nemoze. Zbog toga je Bosnjacko Srpski dogovor jedino logicno rjesenje da se stvari rjese kad vec ne funkcionise.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[]
A Brčko? Šta sa njim? I kako misliš izaći na Neum...silom i kojom to?
U FBiH ce sve biti super kada bude vrijedilo jedan covjek jedan glas. Zbog prepucavanja sa RSom ni Srbima a ni Bosnjacima nije dobro dok se manjina Hrvata smije sa strane.
-
jiji
#64 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
I ja,ovo je previše.Mile za tvoje dobro posjeti doktora,nemoras ništa drugo samo mu ovo ispricaj.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Predajem se.Gdje_je_Mile wrote:Brcko srbima a srpska predgradja sarajeva Bosnjacima. Neum ima 4000 stanovnika. Tu dodju specijalci i gotova prica. Veci dio FBiH je pustos osim Mostara. Srbi i Bosnjaci kad se dogovore to je zavrseno. RH je se mogla mjesati prije Turskog uticaja sada nemoze. Zbog toga je Bosnjacko Srpski dogovor jedino logicno rjesenje da se stvari rjese kad vec ne funkcionise.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[]
A Brčko? Šta sa njim? I kako misliš izaći na Neum...silom i kojom to?
U FBiH ce sve biti super kada bude vrijedilo jedan covjek jedan glas. Zbog prepucavanja sa RSom ni Srbima a ni Bosnjacima nije dobro dok se manjina Hrvata smije sa strane.
-
oakville
#65 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
Rješ mile sve internetske probleme razgraničenja za pola sata. Mile nemoj zaboraviti da podijeliš i IP adrese kad kreneš, pa neće valjda nametati arapske brojeve na IP adresama. 
- Michio Kaku
#66 Re: Vidljivi geopoliticki odnosi nakon protesta
naravno, samo džaba pričat. ljudi to ne vide ili čak i vide ali ne misle ništa o tome jer žive u ideolgiji.Challenger__ wrote:I Milanović i Vučić i Davatoglu, podjednako kao političke "elite" u BiH, pripadaju jednoj te istoj geopolitičkoj osi, jednoj te istoj paradigmi.