Gdje_je_Mile wrote:
Mislim da to nije istina. Turska podrska unitarnoj BiH je bila vidljiva na kriznoj sjednici UN-a kada je se najzesca suprostavila stvaranju treceg entiteta. Turski interes za BiH, Albanijom, Kosovom i Makedonijom je se posle rata mogao vidijeti bezbroj puta u mnogo konkretnijim primjerima nego sto radi to RH.
1) Nakon proglasenja nezavisne Makedonije i nakon Grckog pokusaja aneksije odredjenih djelova Makedonije; Turska salje 500 tenkova na granicno podrucije sa Grckom.
2) Turska preko Gulenovog pokreta dovodi Arape na balkan i preuzimaju Srpsku nacionalnu aviokompaniju, citav lanac hotela, marina i luka u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dovode Al Jaziru na balkan.
3)Izjava Erdogana o stvaranju Osmanskog casrtva u Sarajevu, izjave na Kosovu o Turskoj zemlji. rehabilitacija vojne industrije BiH za koju su direknto Turci zasluzni (trenutno najveca industrija u BiH). Davaje kredita od 100 miliona eura.
4)Slanje svako malo minstra vanjskih poslova u BiH, slanje ratnih brodova u Neum, slanje generala kopnene vojske u Sandzak.
5) Lobiranje na svjetskoj geopolitickoj sceni za unitarnu Bosansku drzavu.
1. Dokazivanje sile Grcima
2. Interes i materijalna korist
3. Deklarativno. Što se tiće kredita, MMF nas moli da nam daju kredit. Kredit se vraća.
4. Deklarativno i demonstracija sile. Malo to veze ima s ljubavi prema Bosni.
5. Deklarativno.
Pazi, volio bih i ja da je Turcima više stalo do nas. Ali dosad urađeno jednostavno to ne pokazuje. Bosna ima stanovnika ko jedan kvart u Istanbulu. Da je bilo više volje, dosad su nam mogli puno više pomoći.
Nadam se da će se to promijeniti, jer oni bi mogli biti naš kvalitetan saveznik, jer ih mi nemamo.
BTW Izjave o Osmanskom carstvu