Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
zemo_online

#226 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by zemo_online »

Woody wrote:@CROkodil:

Otkud ti ideja da je Tuđman prihvatio Z-4? :-)

Plan Z-4 nikad nije bio prihvaćen ni od koga, jer je bio utopistički, pacifistički, nerealan. Galbraith ga je sastavio kao da je bilo u pitanju mirno razdruženje Češke i Slovačke, a ne rat koji je trajao od 1991. Tuđman je plan Z-4 samo deklarativno uzeo u "razmatranje", a ni na kraj pameti mu nije bilo da pokoloni RSK-u, pazi sad: zakonodavno tijelo, predsjednika, vladu, sudove, policiju, gospodarstvo, socijalnu politiku, kulturu, OPOREZIVANJE, turizam, ENERGETIKU, NOVČANU JEDINICU, održavanje međunarodnih veza, SKLAPANJA MEĐUNARODNIH UGOVORA, (...vidi ovo - isto kao RS). Pa nije bio baš toliko glup.

S druge strane, Martić ga nije ni uzeo u razmatranje, na Miloševićev nagovor, jer bi se u tom slučaju, inercijom, isto to moralo ponuditi i Kosovu.

Znači, Z-4 zzzzdrrrravo :-)

tacno 100%. dobro si informiran.
kv99

#227 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

CROkodil wrote:
kv99 wrote: Nisu se tu sukobili i nisu tu ratovali. Tu su prodavali oruzje na isti nacin kao sto su to radili npr u okolini Bihaca koje je koristeno bas protiv njih pa niko sa 5 grama mozga u glavi ne moze da tvrdi da su zbog toga cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smridje i genocidne stvorevine. Isto tako je i tzv hvo prodavo oruzje i municiju Armiji u Starom Vitezu a koje je onda Armija koristila protiv tzv hvo pa po tebi je onda i tzv hvo bio u skuobu sam sa sobom :lol: Hajde opet u klupu i probaj nesto novo da se naucis.
Pa opet ponavljam pitanje : kada toliko pazis na detalje , navedi gdje su se u te duge dvije godine sukobile snage pod komandom Zagreba i Beograda ? I ne samo da se nisu sukobili vec je bila i te kako organizovana saradnja na svom nivoima, a to sam vec ranije naveo pa kako se ovdje tvrdi da je ARBIH imala istu saradnju sa cetnicima neka to i navedu.
To ti nije nikakav dokaz, jer ni nakon sarajevskog mira nema nekakvih velikih bitaka u RH, Srbi su dali "Krajinu" na čuvanje UNPROFOR-u, i vlada nekakav status quo.
Je li ti isto dokaz dogovora?

Sad opet pitam, kako se u dogovor uklapa akcija Zima 94?
Ako je postojao dogovor, onda Tuđmanu ne bi bilo u interesu oslobađati Bihać, baš suprotno. Znao bi da Hrvatska nije u opasnosti, sukladno njihovom dogovoru, a oddgovaralo bi mu da u Bosni što više toga uzmu Srbi...
Poredis kruske i jabuke i to koristeci lazne infomacije tako da to stanje u Hrvatskoj nije vrijedno ni komentara.

U vezi Zima 1994 da nije bila mozda u zimu i mozda 1994 ...poslije onog perioda o kojem sam pitao ? Poslije onog perioda kada je francek pokusavao na silu da podijeli Bosnu i Hercegovinu agresijom na njom i poslije cega je shvatio da aktivna podjela Bosne i Hercegovine ne ide uz cilj za cjelovitu rvacku ?
Znaci osnove istorije i geografije pa tek se onda javi na temu.
kv99

#228 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:Dakle, imamo suradnju na najvisem nivou vojnih zapovjednika (Mladic - Delic), imamo liniju za vezu pa cak i zajednicko dijeljenje kreveta, imamo besplatno granatiranje a imamo i granatiranje koje traje 7 dana.

Ja bih to nazvao saveznistvom a samim tim i sukobom sa stranom koja je ostala van tog saveznistva, ti? :-)
Ako je to dokaz saradnje onda je i rvacka imala saradnju protiv srbije sa Rusijim, Bugarskom, Rumunijom, Njemackom, Argentinom pa su u pravu vasi saveznici da je "vasceli svet " bio protiv njih :thumbup:

Isto tako ako je dokaz o saradnji i sukoba prodaja oruzja onda su i cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smrdije i genocidne stvorevine a isto tako tzv hvo u Srednjoj Bosni u sukobu sam sa sobom :lol: Ili ti mislis da su pregovore i prodaju oruzja vrsili balavci sa ulice ili najvisi politicki i vojni vrh iz tih dijelova ;-) Nije ni kvislinzima iz tzv hvo lahko, kada su sami sebi protivnici :(
wgo

#229 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by wgo »

CROkodil wrote: Ako znamo da najveća odgovornost za odbijanje Z4 leži na krajinskom vodstvu, kako se to uklapa u "dogovor"? :?

Pa teoretičari Tudjman-Milosevic zavjere bi vjerojatno rekli kako je to organizirano da bi Milosevic prepustio Krajinu Hrvatskoj.

Ono sto mene muci u cijeloj toj prici oko "dogovora" je ako je Milosevic to sve prepustio Tudjmanu sto je to Milosevic dobio zauzvrat? Ostao je bez Krajine, istočne Slavonije, izlaza na more?

Mislim pa nije valjda da 2 i pol opcine Posavine (Brod, Derventa i Samac) mogu zamijeniti toliko koliko je zapravo izgubio?

Ja mislim da su medjunarodni posrednici Milosevica drzali u saci sa Kosovom i da su situaciji u Krajini stalno usporedjivali sa Kosovom sto je ovog vjerojatno navelo da razmislja da se ne umijesa.
wgo

#230 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by wgo »

kv99 wrote:
wgo wrote:Dakle, imamo suradnju na najvisem nivou vojnih zapovjednika (Mladic - Delic), imamo liniju za vezu pa cak i zajednicko dijeljenje kreveta, imamo besplatno granatiranje a imamo i granatiranje koje traje 7 dana.

Ja bih to nazvao saveznistvom a samim tim i sukobom sa stranom koja je ostala van tog saveznistva, ti? :-)
Ako je to dokaz saradnje onda je i rvacka imala saradnju protiv srbije sa Rusijim, Bugarskom, Rumunijom, Njemackom, Argentinom pa su u pravu vasi saveznici da je "vasceli svet " bio protiv njih :thumbup:
Isto tako ako je dokaz o saradnji i sukoba prodaja oruzja onda su i cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smrdije i genocidne stvorevine a isto tako tzv hvo u Srednjoj Bosni u sukobu sam sa sobom :lol: Ili ti mislis da su pregovore i prodaju oruzja vrsili balavci sa ulice ili najvisi politicki i vojni vrh iz tih dijelova ;-) Nije ni kvislinzima iz tzv hvo lahko, kada su sami sebi protivnici :(
Da, inace nedavno sam gledao i jedan western film i u jednoj od scena nekakvi bijelci prodaju oruzje Indijancima koje su ovi kasnije koristili u borbi protiv bijelaca.
Situacija se moze primijeniti i na ove nase stavove. Jedno je kokosarenje na prvim linijama i samovolja nekih zapovjednika a drugo je institucionalizirana suradnja.

Inace, ja ne znam sto da mislim i u biti uvazavam stavove koje idu i u prilog tezi i kontra nje. Samo sam ti prenio tekst i to iz izvora koji dolazi od strane kojoj to pisanje ne ide u prilog. Dakle, mozemo pretpostaviti da bi tekst mogao biti objektivan.

Sta je stvarna istina - to znaju samo oni koji su sudjelovali u tome.

Ja osobno mislim da su Srbi vrlo mudro odradili taj sukob HVO-ABiH i da su, ovisno o prostoru, stranu koja je bila pred nockout-om i u konopcima drzali i vracali "u ring" da se sto duze bori. U sr. Bosni to je bio HVO u Mostaru to je bila ABiH.

Upravo zato prica o "dogovoru" barem na primjeru Hercegovine (inace nije Mostar jedini primjer nasao sam tekst i da je ABiH bila opsrkbljivana i u Jablanici od strane VRS) ne pije vodu.

Jedina mogucnost je koja pricu o dogovoru drzi u igri je da nisu imali cvrst dogovor nego su se nacelno dogovorili a tamo gdje se nisu mogli dogovoriti ostavili za kasnije ili su cekali da vide kako ce se stvari odvijati.

Ali to je vec jako komplicira dogovor...
kv99

#231 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:
CROkodil wrote: Ako znamo da najveća odgovornost za odbijanje Z4 leži na krajinskom vodstvu, kako se to uklapa u "dogovor"? :?

Pa teoretičari Tudjman-Milosevic zavjere bi vjerojatno rekli kako je to organizirano da bi Milosevic prepustio Krajinu Hrvatskoj.

Ono sto mene muci u cijeloj toj prici oko "dogovora" je ako je Milosevic to sve prepustio Tudjmanu sto je to Milosevic dobio zauzvrat? Ostao je bez Krajine, istočne Slavonije, izlaza na more?

Mislim pa nije valjda da 2 i pol opcine Posavine (Brod, Derventa i Samac) mogu zamijeniti toliko koliko je zapravo izgubio?

Ja mislim da su medjunarodni posrednici Milosevica drzali u saci sa Kosovom i da su situaciji u Krajini stalno usporedjivali sa Kosovom sto je ovog vjerojatno navelo da razmislja da se ne umijesa.
Zavjera je bila u Bosni i Hercegovini ali ti citavo vrijeme mijesas desavanje u Hrvatskoj sto je potpuno pogresno. Naveo sam ti primjer slicnih takvih ratnih zlocinaca Staljina i Hitlera koji su isto tako dijelili Poljsku a prije toga bili u sukobu u Spaniji. I ono sto ti radis u vezi Bosne i Hercegovine je isto kao da pokusavas da dokazes da Staljin-Hitler nisu dijelili Poljsku jer su bili u sukobu u Spaniji. Nema veze jedno sa drugim ali ti opet to pokusavas da uradis, citavo vrijeme mijesas kruske i jabuke.
kv99

#232 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:
Da, inace nedavno sam gledao i jedan western film i u jednoj od scena nekakvi bijelci prodaju oruzje Indijancima koje su ovi kasnije koristili u borbi protiv bijelaca.
Situacija se moze primijeniti i na ove nase stavove. Jedno je kokosarenje na prvim linijama i samovolja nekih zapovjednika a drugo je institucionalizirana suradnja.

Inace, ja ne znam sto da mislim i u biti uvazavam stavove koje idu i u prilog tezi i kontra nje. Samo sam ti prenio tekst i to iz izvora koji dolazi od strane kojoj to pisanje ne ide u prilog. Dakle, mozemo pretpostaviti da bi tekst mogao biti objektivan.

Ja osobno mislim da su Srbi vrlo mudro odradili taj sukob HVO-ABiH i da su, ovisno o prostoru, stranu koja je bila pred nockout-om i u konopcima drzali i vracali "u ring" da se sto duze bori. U sr. Bosni to je bio HVO u Mostaru to je bila ABiH.

Upravo zato prica o "dogovoru" barem na primjeru Hercegovine (inace nije Mostar jedini primjer nasao sam tekst i da je ABiH bila opsrkbljivana i u Jablanici od strane VRS) ne pije vodu.

Jedina mogucnost je koja pricu o dogovoru drzi u igri je da nisu imali cvrst dogovor nego su se nacelno dogovorili a tamo gdje se nisu mogli dogovoriti ostavili za kasnije ili su cekali da vide kako ce se stvari odvijati.

Kada tzv hvo proda oruzje onda je to kokosarenje ali kada to rade cetnici onda je to institucionalizirana saradnja :-) I zvao ti to kokosarenje ili ne po tvojoj logici tzv hvo bio u sukobu sa samim sobom u Srednjoj Bosni.

Pa ako je prodaja oruzja institucionalizirana saradnja sta je onda prebacivanje jedinica u konvojima sa oruzjem ? Skladistenje i cuvanje oruzja ? Sta je dogovaranje i izvodenje zajednickih operacija, gdje cetnik iz Vukovara se bori rame uz rame sa tzv hvo ? Ako je prodaja saradnja onda je ovo drugo saveznistvo. Znaci cetnici i tzv hvo su bili saveznici u Bosni i Hercegovini i vi tvrdite da nije nije bilo pokusaja da se podijeli :-)
wgo

#233 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by wgo »

kv99 wrote:
wgo wrote:

Zavjera je bila u Bosni i Hercegovini ali ti citavo vrijeme mijesas desavanje u Hrvatskoj sto je potpuno pogresno. Naveo sam ti primjer slicnih takvih ratnih zlocinaca Staljina i Hitlera koji su isto tako dijelili Poljsku a prije toga bili u sukobu u Spaniji. I ono sto ti radis u vezi Bosne i Hercegovine je isto kao da pokusavas da dokazes da Staljin-Hitler nisu dijelili Poljsku jer su bili u sukobu u Spaniji. Nema veze jedno sa drugim ali ti opet to pokusavas da uradis, citavo vrijeme mijesas kruske i jabuke.
OK, mislim da shvacas sto ti pokusavas reci - da je pitanje BiH za Tudjmana i Milosevica cijelo vrijeme rata bilo posebno pitanje i da se nikako ne moze mijesati sa situacijom u Hrvatskoj. Jel to?

Hm... ne znam bas, Hrvatska i BiH se teritorijalno nadopunjuju, dovoljnoj e pogledati kartu i shvatiti da se ne moze prikazati Hrvatska a da se ne obuhvati cijela BiH, za politicare i vojnike stratege to je sve jedan strateski teren, to je u biti bio jedan rat, na kraju je i Hrvatska oslobodjena sa teritorija BiH a rat zavrsen operacijama u BiH.

Ali OK, idemo gledati samo i iskljucivo BiH - sto su Srbi eventualno mogli dobiti a sto izgubiti dogovorom:

DOBILI:
2 i POL OPCINE POSAVINE

IZGUBILI:
DOLINU NERETVE
IZLAZ NA MORE
NAJPLODNIJI DIO POPOVA POLJA
i na kraju rata izgubili Drvar Grahovo Glamoč

Ne znam baš... ako je i bio dogovor Franjo je tu, čini mi se, dobro zajebo Milosevica...
Last edited by wgo on 26/04/2012 14:07, edited 1 time in total.
wgo

#234 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by wgo »

kv99 wrote:
wgo wrote:

Kada tzv hvo proda oruzje onda je to kokosarenje ali kada to rade cetnici onda je to institucionalizirana saradnja :-) I zvao ti to kokosarenje ili ne po tvojoj logici tzv hvo bio u sukobu sa samim sobom u Srednjoj Bosni.

Pa ako je prodaja oruzja institucionalizirana saradnja sta je onda prebacivanje jedinica u konvojima sa oruzjem ? Skladistenje i cuvanje oruzja ? Sta je dogovaranje i izvodenje zajednickih operacija, gdje cetnik iz Vukovara se bori rame uz rame sa tzv hvo ? Ako je prodaja saradnja onda je ovo drugo saveznistvo. Znaci cetnici i tzv hvo su bili saveznici u Bosni i Hercegovini i vi tvrdite da nije nije bilo pokusaja da se podijeli :-)
Pa OK, pretpostavimo da je HVO slijedeci dogovor Tudjman-Milosevic prodavao naftu ili nesto drugo Srbima i da su slijedom dogovora koristen teritorij jedne i druge strane za prebacivanje postrojbi.

Ali opet... ako su Tudjman i Milosevic stvarno dogovorili podjelu - kako onda objasniti suradnju ABiH-VRS i to ocito na najvisem nivou na podrucju Mostara?

Kako?
CROkodil

#235 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by CROkodil »

wgo wrote:
kv99 wrote:
wgo wrote:

OK, mislim da shvacas sto ti pokusavas reci - da je pitanje BiH za Tudjmana i Milosevica cijelo vrijeme rata bilo posebno pitanje i da se nikako ne moze mijesati sa situacijom u Hrvatskoj. Jel to?

Hm... ne znam bas, Hrvatska i BiH se teritorijalno nadopunjuju, dovoljnoj e pogledati kartu i shvatiti da se ne moze prikazati Hrvatska a da se ne obuhvati cijela BiH, za politicare i vojnike stratege to je sve jedan strateski teren, to je u biti bio jedan rat, na kraju je i Hrvatska oslobodjena sa teritorija BiH a rat zavrsen operacijama u BiH.

Ali OK, idemo gledati samo i iskljucivo BiH - sto su Srbi eventualno mogli dobiti a sto izgubiti dogovorom:

DOBILI:
2 i POL OPCINE POSAVINE

IZGUBILI:
DOLINU NERETVE
IZLAZ NA MORE

Ne znam baš... ako je i bio dogovor Franjo je tu, čini mi se, dobro zajebo Milosevica...
Pa kad netko kao ovaj kv tvrdi da se ne može miješati Hrvatska i BiH, to ti dovoljno govori.
Kao što si i sam rekao, Hrvatska je i oslobađana s teritorija BiH, Hrvatska, pogotvo Dalmacija, je toliko upućena na BiH da uopće nema smisla raspravljati.

Što se tiče Z4, Tuđman je načelno prihvatio da to bude polazište za daljnje pregovore. Dakle, mudro ih je zajebo. Da su srbi prihvatili naravno da bi Tuđman napravio odmak od plana i nudio srbima puno manje. Ali, znao je da će oni odbiti i dati još jedan razlog za Oluju.
kv99

#236 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:
kv99 wrote: Zavjera je bila u Bosni i Hercegovini ali ti citavo vrijeme mijesas desavanje u Hrvatskoj sto je potpuno pogresno. Naveo sam ti primjer slicnih takvih ratnih zlocinaca Staljina i Hitlera koji su isto tako dijelili Poljsku a prije toga bili u sukobu u Spaniji. I ono sto ti radis u vezi Bosne i Hercegovine je isto kao da pokusavas da dokazes da Staljin-Hitler nisu dijelili Poljsku jer su bili u sukobu u Spaniji. Nema veze jedno sa drugim ali ti opet to pokusavas da uradis, citavo vrijeme mijesas kruske i jabuke.

DOBILI:
2 i POL OPCINE POSAVINE

IZGUBILI:
DOLINU NERETVE
IZLAZ NA MORE

Da li se dopunjuju ili ne nema veze sa vasim pokusajem da doakzete da nije bilo pokusaja podjele Bosne i Hercegovine jer su bili u sukobu u Hrvatskoj. I kao sto kazes na kraju je rat zavrsen u Bosni i Hercegovini kada je francek shvatio da se podjela Bosne i Hercegovine nece moci poklopiti sa cjelovitom rvackom.
I cetnici nisu dobili samo 2,5 opstina vec su dobili strateski vrlo vazno kopneno spajanje dijelova zapadno do Brckog sa istocnim i dalje sa smrdijom a dobili su i Jajce u istom dilu.
I kao sto vidim pokusavate citavo vrijeme da mjesate kruske i jabuke, da poredite stvari koje se ne mogu porediti. Tako da poredite vrijeme kada je pravljen dogovor i pokusan da se sprovede sa vremenom kada je dogovor ocigledno propao jer nije uspjela podjela kako je bilo planirano.
nemoguce vruce

#237 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by nemoguce vruce »

nema tu nikakog zajeba izmedju njofre i krmka sa dedinja...
prvi je zajebo posavinu i njene hrvate a ovaj drugi je zajebo krajiske srbe...deal je deal...
wgo

#238 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by wgo »

kv99 wrote: Da li se dopunjuju ili ne nema veze sa vasim pokusajem da doakzete da nije bilo pokusaja podjele Bosne i Hercegovine jer su bili u sukobu u Hrvatskoj. I kao sto kazes na kraju je rat zavrsen u Bosni i Hercegovini kada je francek shvatio da se podjela Bosne i Hercegovine nece moci poklopiti sa cjelovitom rvackom.
I cetnici nisu dobili samo 2,5 opstina vec su dobili strateski vrlo vazno kopneno spajanje dijelova zapadno do Brckog sa istocnim i dalje sa smrdijom a dobili su i Jajce u istom dilu.
I kao sto vidim pokusavate citavo vrijeme da mjesate kruske i jabuke, da poredite stvari koje se ne mogu porediti. Tako da poredite vrijeme kada je pravljen dogovor i pokusan da se sprovede sa vremenom kada je dogovor ocigledno propao jer nije uspjela podjela kako je bilo planirano.

Stagod. Ako je i bilo dogovora Franjo je daleko bolje prosao.

Ali mislim da se tesko sa tobom i ovim drugim tesko moze o tome otvoreno razgovarati jer ste emotivni i dogmatski zadrti.

Zdrao :run:
kv99

#239 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:
kv99 wrote:
wgo wrote:

Pa OK, pretpostavimo da je HVO slijedeci dogovor Tudjman-Milosevic prodavao naftu ili nesto drugo Srbima i da su slijedom dogovora koristen teritorij jedne i druge strane za prebacivanje postrojbi.

Ali opet... ako su Tudjman i Milosevic stvarno dogovorili podjelu - kako onda objasniti suradnju ABiH-VRS i to ocito na najvisem nivou na podrucju Mostara?

Kako?
Pa bas je dogovor franje i slobe sprijecio cetnike da iskoriste situaciju i napadnu Armiju Republike Bosne i Hercegovine u Mostaru iako su realno gledali imali sve mogucnosti da tada vrlo lagano ne samo izbiju na Neretvu vec i zauzmu pola najveceg grada u Hercegovini. Nisu jer su postovali dogovor po kojem je Mostar " rvacki stolni grad". I zato nije bila saradnja da se zaustavi HV u zauzimanju Mostara vec da se zaradi kao sto su radili i u Bihacu. Ni u Bihacu nisu prodavli oruzje da bi pomogli da se naoruza Armija vec da izvuku sto vise novca. I ti to dobro znas jer i cak kada su prodavli granate svaki put su javljali tzv hvo kada i gdje Armija trazi da ih se pogodi. Jesu li tako radili u Maglaju , Zepcu, Kiseljaku, Varesu, Konjicu, Travniku, Bihacu svuda tamo gdje je tzv hvo surovao sa cetnicima i obrnuto ?
I ponovo ti ponavljam , ako se prodavanje oruzja znak sukoba i neprijateljstva onda je i tzv hvo bio neprijatelj samom sebi u Srednjoj Bosni. Onda su neprijatelji bili i cetnici iz RSK i genocidne stvorevine. Onda su i Rusi i Bugari bili neprijatelji cetnicima.
I ako je to kao sto ti kazes saradnja da se prodaje oruzje, sta je prebacivanje snaga preko teritorije u kovojima sa naoruzanjem ? Kazes da je Armija imala saradnju sa cetncima pa gdje su Armija ili cetnici prelazili u konvojima i sa naoruzanjem ? Gdje su lijecili jedni drugima ranjenike ? Gdje je npr Armija presla u konvoju preko cetnicke teritorije i napala tzv hvo i tako par puta ? Gjde su cetnici imali skladiste svoga oruzja kod Armije ? Ako je saradnja prodaja oruzja sta je onda sve ovo navedeno ?
kv99

#240 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

wgo wrote:
kv99 wrote: Da li se dopunjuju ili ne nema veze sa vasim pokusajem da doakzete da nije bilo pokusaja podjele Bosne i Hercegovine jer su bili u sukobu u Hrvatskoj. I kao sto kazes na kraju je rat zavrsen u Bosni i Hercegovini kada je francek shvatio da se podjela Bosne i Hercegovine nece moci poklopiti sa cjelovitom rvackom.

Ali mislim da se tesko sa tobom i ovim drugim tesko moze o tome otvoreno razgovarati jer ste emotivni i dogmatski zadrti.

Pa nema veze ko je bolje prosao sa cinjenicom da je bio dogovor. A cinjenica je ne samo zbog nekih papira ili svjedoka vec po onome sta su radili na terenu.
I ja jesam emotivan kada me neko pokusava da napravi budalom da dokaze kako franjo i slobo nisu dijeli Bosnu i Hercegovinu i koristi "teoriju "po kojoj je i tzv hvo ili cetnici bili sami sebi naprijatelji :-)
nemoguce vruce

#241 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by nemoguce vruce »

wgo wrote:

nit emotivan a kamoli zadrt...to sam bio od 92-95...danas samo hladne glave i argumentima na laz, obmanu, podvalu...
dragan.s

#242 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by dragan.s »

kv99 wrote: Pa bas je dogovor franje i slobe sprijecio cetnike da iskoriste situaciju i napadnu Armiju Republike Bosne i Hercegovine u Mostaru iako su realno gledali imali sve mogucnosti da tada vrlo lagano ne samo izbiju na Neretvu vec i zauzmu pola najveceg grada u Hercegovini. Nisu jer su postovali dogovor po kojem je Mostar " rvacki stolni grad". I zato nije bila saradnja da se zaustavi HV u zauzimanju Mostara vec da se zaradi kao sto su radili i u Bihacu. Ni u Bihacu nisu prodavli oruzje da bi pomogli da se naoruza Armija vec da izvuku sto vise novca. I ti to dobro znas jer i cak kada su prodavli granate svaki put su javljali tzv hvo kada i gdje Armija trazi da ih se pogodi. Jesu li tako radili u Maglaju , Zepcu, Kiseljaku, Varesu, Konjicu, Travniku, Bihacu svuda tamo gdje je tzv hvo surovao sa cetnicima i obrnuto ? ....
Jako je teško govoriti šta je bilo stvar dogovora, a šta je proizvod situacije na terenu. Teško da je Boban 1992 računao da će dobiti Glamoč, Grahovo i Drvar. Sem djelimično Drvara, čiste vukojebine do kojih nikome nije stalo.
Prvi takav "dogovor" je bio lijeva obala Neretve za Posavinu. Pod navodnicima jer niko nije dokazao da je to stvarno tako. Pisao sam o temi na temi o Hercegovini, ali ukratno VRS nakon povlačenja JNA naprosto nije imala snaga da drži teritoriju na lijevoj obali Neretve. Plus što je nakon povlačenja JNA nastao organizacioni haos i dobro je da se održalo i ovo što sad ima. Srećom ni druga strana nije bila puno bolja pa nisu više napredovali. Tako da ja tu ne vidim nikakvu prodaju, naprosto smo izgubili jer smo bili slabiji (i dobro smo i prošli).
Oko Mostara, šta god da se desilo moglo bi se podvesti pod neki dogovor. Da smo 1993-e uzeli lijevu obalu Mostara (a mogli smo) bila bi priča kako je to dogovor Franjo-Slobo (ili Boban-Karadžić svejedno). Kako nismo onda ide priča kako je to dogovor da se Mostar prepusti Hrvatima. Da se desilo i nešto treće opet bi to moglo biti shvaćeno kao neki dogovor.
pretresnov

#243 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by pretresnov »

duh_sa_sjekirom wrote:
pretresnov wrote: Pravna nauka ne poznaje institut krivice naumom a bez djela.

Moraju postojati i djelo i naum da bi krivica bila s predumišljajem.

Ako je samo djelo bez nauma, i tada krivica postoji - ali bez predumišljaja.

A ako je samo naum bez djela, kao u Karađorđevu i po drugim destinacijama gdje se dogovaralo, e to ti je drug moj dnevna politika a ne pravo. Tu ti krivice nema koliko god ti novinari govorili da je ima (a i njih u zadnje vrijeme presuđuju po raznim sudovima da su krivi tj. imali su i naum i izvršili su protivzakonito djelo).
Izvini, da ti nisi prespavao zadnjih 20 godina? Da nisi maloljetan?
Nije niko ništa "prespavao" nego ste ti i mnogi drugi odrasli na FTV jaslicama i njihovom lažima kao "Poštovani gledaoci BiH je žrtva dvostruke agresije. Mi nemamo dokaza ali ćemo vam to ponoviti 100.000 puta i vi ćete to fino popapati k'o zadnji debili. A sada ponavljajte za nama..." Čitaj gore zašto nije bila i nikad neće biti dvostruka agresija.

Tuđman je spasio Krajinu. Izgleda da nije trebao?
CROkodil

#244 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by CROkodil »

Zašto se podjela BiH ne može poklopiti sa cjelovitom Hrvatskom, ako su se Tuđman i Milošević dogovorili o svemu?
Kakav je to dogovor ako dijele Bosnu, a u Hrvatskoj ratuju? :-)

Podsjećam te da to nisu dva rata, sa strategijskog gledišta, već jedan rat.
The 51st State

#245 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by The 51st State »

wgo wrote:
nemoguce vruce wrote:
wgo wrote: Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
hajd budi malo ozbiljan...
naime dolazim iz tih krajeva, tako da znam s kim i protiv koga sam ratovao...
A sta nije tocno?

Ja bih se zapitao zasto ABiH nije dala podrsku od strane Gradacca kad je napadana Posavina.
http://www.forum.hr/showthread.php?t=511348&page=69

post 22.04.2012. 16:05 sati.
kv99

#246 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

CROkodil wrote:
Zašto se podjela BiH ne može poklopiti sa cjelovitom Hrvatskom, ako su se Tuđman i Milošević dogovorili o svemu?
Kakav je to dogovor ako dijele Bosnu, a u Hrvatskoj ratuju? :-)

Podsjećam te da to nisu dva rata, sa strategijskog gledišta, već jedan rat.
Podjecam i ja tebe da su se slicni ratni zlocinci vec jednom tako dogovorili a opet su prije toga ratovali i poslije toga. Sa strateskog gledista rat u Spaniji i Poljskoj su bili jedan, cilj je bio dominacija u Evropi ali opet su se nekako dogovorili. I po cemu je onda po tebi sukob u Spaniji dokaz da nije bilo plana o podjeli u Poljskoj ?
duh_sa_sjekirom

#247 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by duh_sa_sjekirom »

pretresnov wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
pretresnov wrote: Pravna nauka ne poznaje institut krivice naumom a bez djela.

Moraju postojati i djelo i naum da bi krivica bila s predumišljajem.

Ako je samo djelo bez nauma, i tada krivica postoji - ali bez predumišljaja.

A ako je samo naum bez djela, kao u Karađorđevu i po drugim destinacijama gdje se dogovaralo, e to ti je drug moj dnevna politika a ne pravo. Tu ti krivice nema koliko god ti novinari govorili da je ima (a i njih u zadnje vrijeme presuđuju po raznim sudovima da su krivi tj. imali su i naum i izvršili su protivzakonito djelo).
Izvini, da ti nisi prespavao zadnjih 20 godina? Da nisi maloljetan?
Nije niko ništa "prespavao" nego ste ti i mnogi drugi odrasli na FTV jaslicama i njihovom lažima kao "Poštovani gledaoci BiH je žrtva dvostruke agresije. Mi nemamo dokaza ali ćemo vam to ponoviti 100.000 puta i vi ćete to fino popapati k'o zadnji debili. A sada ponavljajte za nama..." Čitaj gore zašto nije bila i nikad neće biti dvostruka agresija.

Tuđman je spasio Krajinu. Izgleda da nije trebao?
Prosvijetli nas, o, presveti, i otvori nam oči, ti koji sve znaš, jer očito mi ne znamo šta smo vidjeli i doživjeli...Čekamo te već 20 godina da nam kažeš istinu...Učini nam to i bit ćemo ti vječni zahvalni!
I ne, BiH nije bila žrtva dvostruke agresije, ona je to još uvijek, samo u drugom obliku.
A možda sve ono smo mi samo sanjali?
Možda je rat bio samo u našim snovima?
Možda su jedinice tzv JNA dolazile na odmor i rafting u BiH a nama se samo činilo da nas granatiraju i ubijaju?
Možda je Užički korpus bio samo priviđenje?
A vojnici HV su se prasvlačili na ulasku u BiH u uniforme HVO-a vjerovatno zato što su im te uniforme bolje stajale? Ili im je zapuhalo i zahladnilo kad su ušli u BiH?
Sve je moguće... :D
A kad je čitanje u pitanju, ono treba tebi i tebi sličnima koji svoju pamet i informacije tražite pomoću googlea. A kad si spomenuo odrastanje na TV jaslicama, znaš li ti tačno koliko je srpske nejači baćeno lavovima u Pionirskoj dolini u Sarajevu? Ja se nešto ne mogu sjetiti tačnog broja, pa te molim ako znaš, da mi kažeš?
Meni, koji sam sve to osjetio na svojoj koži ne trebaju propagandom napumpani zombiji i pametnjakovići da mi kažu šta je bilo u BiH, i da li je bila agresija ili ne. Ja sam svjedok tog vremena i tih dešavanja, tako da mi nisu potrebna dodatna objašnjenja šta sam ja to vidio i doživio. Sve mi je već odavno kristalno jasno.
P.S. Tuđman nije spasio Krajinu, ali jeste, radi vlastitih interesa, pomogao jedinicama 5.korpusa u deblokiranju grada, a to nije učinio zato što su mu Bihać i Bošnjaci u njemu dragi, već zato što što mu je taj grad bio strateški važan, a u njemu je bilo i Hrvata. Dakle, strahujući za svoju guzicu, iz čistog strateškog interesa, pomogao je jedinicama Atifa Dudakovića (koji je zaista najviše zaslužan za opstanak grada) u deblokiranju Bihaća.
CROkodil

#248 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by CROkodil »

A zašto je Tuđmanu Bihać bio strateški bitan ako se već sve bio dogovorio s miloševićem, a na štetu Muslimana? :-)
kv99

#249 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by kv99 »

CROkodil wrote:A zašto je Tuđmanu Bihać bio strateški bitan ako se već sve bio dogovorio s miloševićem, a na štetu Muslimana? :-)
Raspitaj se malo kada je krenula paznja za Bihac a kao mala pomoc u tome : dogovor franceka- fikreta- milosevica i kada je postalo jasno da je fikret kao karta sa kojom se igralo za kontrolu nad Bihacem i tim krajem propala investicija ?

I odkud da je na stetu Muslimana ? Sta ima 1,5 milijardi ljudi sa Bihackom krajinom ? Da li si to ti neki komunjarski nostalgicar pa zelis da povratis nazive i stanje iz tog vremena ili ti to pokusavas da negiras postojanje Bosnjaka kao naroda vec ih svrstavas na nivo religiozna grupe ?
CROkodil

#250 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by CROkodil »

kv99 wrote:
CROkodil wrote:A zašto je Tuđmanu Bihać bio strateški bitan ako se već sve bio dogovorio s miloševićem, a na štetu Muslimana? :-)
Raspitaj se malo kada je krenula paznja za Bihac a kao mala pomoc u tome : dogovor franceka- fikreta- milosevica i kada je postalo jasno da je fikret kao karta sa kojom se igralo za kontrolu nad Bihacem i tim krajem propala investicija ?

I odkud da je na stetu Muslimana ? Sta ima 1,5 milijardi ljudi sa Bihackom krajinom ? Da li si to ti neki komunjarski nostalgicar pa zelis da povratis nazive i stanje iz tog vremena ili ti to pokusavas da negiras postojanje Bosnjaka kao naroda vec ih svrstavas na nivo religiozna grupe ?
Vidim da s tobom zaista nema smisla raspravljati jer živiš u nekom svom autističnom svijetu u kojem si već stvorio mišljenja, optužbe i presude.
Ponašaš se ko trogodišnje dijete koje zatvori oči i misli da ga zato nitko ne vidi.
Ako prešućuješ i ignoriraš argumente koji ti ne idu u prilog to ne znači da isti ne postoje.

Ti si se našao uvrijeđen što sam napisao Muslimani, a u to vrijeme ste i bili Muslimani.
To međutim nije ni toliko bitno ako pogledamo koje izraze upotrebljavaš kada govoriš o bilo čemu što ima veze s Hrvatskom i Hrvatima.
Pravi se našao govoriti o mržnji, nacionalizmu i uvredama...
Baš si jadan.
Locked