mene su zvali da me skenirajusheilak wrote:karanana wrote:koja je igra? koja je firma razvija? kada ce izaci na nase pijace? hoce li se moci ici s vojskom do beograda?![]()
ja.neron wrote:hoćel biti piramida![]()
Odlicna igra! Koliko ce biti autenticna? Bas me zanima kako ce izgledati bosanski vojnici:
Video igra o Bosni
Moderator: Benq
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#26 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
- fantom slobode
#27 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
A gdje su u tome svemu Crnogorci, Zeta????
- Pietje_Bel
#28 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Preneseno sa foruma:

well we got a bit "dis-synchronized" during the summer. we have 5 factions started but all of them unfinished. we are working on 2 factions (Wallachia and Serbia + i made some Bosnian units when was bored ) at this moment. but now we had an agreement to sort priorities now.
so our priorities are:
1. finish the Ottomans and make the damn preview. they are about 90%-95% done. we need to make some campaign models, and remove some bugs. some new animations are required for standard bearers (thet will carry horsetail standards).
2. finish Serbia. they are about 70% done at this moment.
most of the work here is on heavy cavalry units (Vlastela, knights and bodyguards). these units have models done, but textures aren't even started. also some of the units already shown in our previews will receive a substantial face-lift (mostly improved models, stuff like new helmets and shields, but there will be some texture changes).
3. finish Bulgaria and Wallachia. there is a lot of work left. we have only a few units completed.
4. make Bosnian faction and finish map
5. release TTW 1.0
- Pietje_Bel
#29 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Zar nije to bila jedna Srpska zemlja ili tako nesto? Koliko ja znam Crnogorci se pojavluju oko pada Osmanskog Carstva.fantom slobode wrote:A gdje su u tome svemu Crnogorci, Zeta????
- fantom slobode
#30 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
to po cetnickoj istoriji, zar ne!!!!!!Svi su Srbi, a oni koji misle da nisu, oni su mrtvi i ne postojePietje_Bel wrote:Zar nije to bila jedna Srpska zemlja ili tako nesto? Koliko ja znam Crnogorci se pojavluju oko pada Osmanskog Carstva.fantom slobode wrote:A gdje su u tome svemu Crnogorci, Zeta????
- stochar
#31 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
a gdje su Hrvati i Austro-Ugari?
- Pietje_Bel
#32 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Ma nemam ti ja pojma o tome. Ja sam uvijek mislio da su crnogorci nastali oko 1850. i da su se i tada cak priznavali da su Srbi. Uvijek su najveci Srbi bili Crnogorci. Nista ne mislim politicko sa ovim ja neznam mnogo o tome ali eto ja sam tako cuo a nisam ni previse citao o tome. Ako sam nekoga uvrijedio sa ovim izvinjavam se.fantom slobode wrote:to po cetnickoj istoriji, zar ne!!!!!!Svi su Srbi, a oni koji misle da nisu, oni su mrtvi i ne postojePietje_Bel wrote:Zar nije to bila jedna Srpska zemlja ili tako nesto? Koliko ja znam Crnogorci se pojavluju oko pada Osmanskog Carstva.fantom slobode wrote:A gdje su u tome svemu Crnogorci, Zeta????![]()
:)A kako onda se Crnogorci prvi oslobodise Turaka i nazvase tako svoju drzavu, sto je ne nazvase Srbija? I sto prvi srpski ustanak dodje kasnije, valjda je ovaj crnogorski bio proba?
![]()
![]()
![]()
Moj Pietje, jasan si ti skroz...
- Pietje_Bel
#33 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Hrvati su u ovom vremenu bili pod Ugarskoj vlasti. Tada je postojalo Ugarsko-Hrvatsko kraljevstvo koje je u praksi bilo u stvari Ugarsko. Austro Ugari se pojavljuju nekoliko stotina kasnije. Ovo je rani srednji vijek.stochar wrote:a gdje su Hrvati i Austro-Ugari?
- stochar
#34 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
zar nisu oni od 'stoljeca sedmog'?Pietje_Bel wrote:Hrvati su u ovom vremenu bili pod Ugarskoj vlasti. Tada je postojalo Ugarsko-Hrvatsko kraljevstvo koje je u praksi bilo u stvari Ugarsko. Austro Ugari se pojavljuju nekoliko stotina kasnije. Ovo je rani srednji vijek.stochar wrote:a gdje su Hrvati i Austro-Ugari?
- fantom slobode
#35 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
A Seselj je svakako rekao da isti ne postoje, nego su to Srbi koje su ubijedili da su Hrvati...A Ugari su tu u Budimpestistochar wrote:a gdje su Hrvati i Austro-Ugari?
Nemoj da pod Crnogorcima smatras samo pleme Vasojevica, koji su bili veci Srbi ( a i ostali od Srba samih), procitaj malo o Crnogorskoj istoriji, o kralju Nikoli koji je utekao iako je bio pobjednik rata, prevaren od srpskog kralja. Kada im je Nikola spasio guzicu, da ih Austrijanci ne potamane pri povlacenju za Albaniju, tada je bio odlican, a usput je u toj bitci, ako se ne varam izgubio najmanje 4000ljudi, njemu odanih.Poslije prvog svjetskog rata zelenasi su se dugi niz godina borili protiv srpskih okupatora. Nego eto uzgredno pitanje, kako to da se na referendumu izjasne za Crnu Goru, kada su za Srbiju.
- Pietje_Bel
#36 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Pa jesu mozda cak i od prije ali oni u ovo vrijeme nemaju kraljevstvo. Ili preciznije: Hrvatsko kraljevstvo je u uniji sa Ugarskim kraljevstvom. Oni su to gdje su i sada ali su drugacije politicki organizovani.stochar wrote:zar nisu oni od 'stoljeca sedmog'?Pietje_Bel wrote:Hrvati su u ovom vremenu bili pod Ugarskoj vlasti. Tada je postojalo Ugarsko-Hrvatsko kraljevstvo koje je u praksi bilo u stvari Ugarsko. Austro Ugari se pojavljuju nekoliko stotina kasnije. Ovo je rani srednji vijek.stochar wrote:a gdje su Hrvati i Austro-Ugari?
P.S. cuo sam da ova tema vec postoji. Da li neko moze naci link?
Hvala
- fantom slobode
#37 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Nego vratimo se na igru u kojoj fali mnogo igraca
- Pietje_Bel
#38 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Ma i ne fali bas mnogo. Svi vazni igraci su tu. Mogli bi onda nabrajati i Hum i Zahumlje. I to su bile Bosanske zemlje sa nekom autonomijom. I to su bili Humljani i Zahumljani ali su bili Bosnjani. Mislim da je tako nesto bilo i sa Zetom. Ali ponavljam da neznam i da nisam siguran. Ljudi koji ovo prave su procitali svu ozbiljnu literaturu. Covijek koji je zaduzen za Bosnu je procitao 10 debelih knjiga o detaljnom uredenju Bosanske srednovijekovne drzave.fantom slobode wrote:Nego vratimo se na igru u kojoj fali mnogo igraca
- Pietje_Bel
#39 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Ova igra ce biti ludilo. 
- Pietje_Bel
#40 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
fantom slobode wrote:to po cetnickoj istoriji, zar ne!!!!!!Svi su Srbi, a oni koji misle da nisu, oni su mrtvi i ne postojePietje_Bel wrote:Zar nije to bila jedna Srpska zemlja ili tako nesto? Koliko ja znam Crnogorci se pojavluju oko pada Osmanskog Carstva.fantom slobode wrote:A gdje su u tome svemu Crnogorci, Zeta????![]()
:)A kako onda se Crnogorci prvi oslobodise Turaka i nazvase tako svoju drzavu, sto je ne nazvase Srbija? I sto prvi srpski ustanak dodje kasnije, valjda je ovaj crnogorski bio proba?
![]()
![]()
![]()
Moj Pietje, jasan si ti skroz...

Zar nije ova zastava crvena sa desne strane upravo grb crne gore? Mislim da ce Crnogotci ipak ucestvovati u igri. Ili grijesim?
- sesalmir
#41 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
pici wrote:e ti uzmi srbsko carstvo a ja cu turke pa se vidimo na kosov poljusffovac wrote:jedva cekam da rokam turke![]()
![]()
multiplay ......povedi jos raje i dadnem ti po sata fore da me napadaš
evo kako bi turci trebali izgledati:

- sesalmir
#42 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
evo kako vlasi izgledaju, na forumu su komentari da su ih obukli kao neku folklornu sekciju a ne vojnike

- Pietje_Bel
#43 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
A sa kojom frakcijom bi ti najradije igrao? Sa Turcima ili Bosnjanima?sesalmir wrote:pici wrote:e ti uzmi srbsko carstvo a ja cu turke pa se vidimo na kosov poljusffovac wrote:jedva cekam da rokam turke![]()
![]()
multiplay ......povedi jos raje i dadnem ti po sata fore da me napadaš
![]()
![]()
![]()
evo kako bi turci trebali izgledati:
- sesalmir
#44 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
btw. info za ove koji pitaju gdje zeta u ovoj igrici, na forumu ljudi koji prave ovaj mod pise da je mapa sa kojom igra pocinje preuzeta iz godine 1345., tako da je raspored zemalja i teritorijalno stanje istih, ustvari onakav kakav je bio te godine. Tako npr. pod kontrolom bosne nece biti dalmacija koju smo zauzeli nekih 20-30 godina kasnije, niti ce postojati zeta, koja je samostalnost ostvarila 1356. Ali na igracima je naravno da ucine dalji razvoj istorije nakon 1345. onakvim kako oni zele 
- sesalmir
#45 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Bosnom naravno, ali levati jos nisu postavili slike kako bi nase jedinice trebale izgledati, jedva cekam i to da vidim, jer ne znam kako ce to bas izvest kad se generalno o bosnjanima malo zna, a kamoli to kako im je vojska izgledala. Kad ovaj mod izadje ima da uzmem da igram, samo da bosna bude preko cijele karte, iako nisam pretjeran ljubitelj strategija.Pietje_Bel wrote:
A sa kojom frakcijom bi ti najradije igrao? Sa Turcima ili Bosnjanima?
- Pietje_Bel
#46 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Pa upravo mi to mozemo odluciti kako ce izgledati. Procitaj sta pisu programeri. Oni nemaju mnogo informacije o tome. Ja sam otisao na forum Historija Bosnjaka i zamolio sam jednog velikog znalca da to sve objasni na forumu, da postavi slike i mi cemo im to prenijeti. Mislim da ce stit Bosanskih infanterista izgledati ovako jer jedan ovaj programer ga ima u svome avartaru:sesalmir wrote:Bosnom naravno, ali levati jos nisu postavili slike kako bi nase jedinice trebale izgledati, jedva cekam i to da vidim, jer ne znam kako ce to bas izvest kad se generalno o bosnjanima malo zna, a kamoli to kako im je vojska izgledala. Kad ovaj mod izadje ima da uzmem da igram, samo da bosna bude preko cijele karte, iako nisam pretjeran ljubitelj strategija.Pietje_Bel wrote:
A sa kojom frakcijom bi ti najradije igrao? Sa Turcima ili Bosnjanima?
To je Bosanska kruna sa ljiljanima i ljiljan. Imamo ovu zastavu iz makedonskog grbovnika o kraljevini Bosni:

Neznamo je li to neki falsifikat ili istina posto su se cesto falsifikovali grbovi u srednjem vijeku. Ja ne zelim da im pokazem ovaj zadnji grb jer se bojim da ce skloniti ljiljane a bez ljiljana meni bi bilo kao da i nije Bosna. Za ljiljanku znamo sigurno da je bila grb Bosanske dinastije a ovo sve drugo je nagadanje. Trebali bi barem imati jos 3 ovakva grba da to potvrduju inace nemozemo reci sa sigurnoscu. Zato bolje ovako ja mislim.
- olduser
#47 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
bice ovo zanimljivo..
kad bogumili krenu, kako ce turci da se uhvate noge
hocel se moc upravljat jos kojim gradovima i da li ce bit na mapi - Visoko, Srebrenik, Fojnica..
kad bogumili krenu, kako ce turci da se uhvate noge
hocel se moc upravljat jos kojim gradovima i da li ce bit na mapi - Visoko, Srebrenik, Fojnica..
- Pietje_Bel
#48 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Visoko nece biti na mapi. Bit ce Bobovac, Kljuc i jos neka. Vazno je da su gradovi postepeno podijeljene preko Bosne a ne da se u sredini nalaze svi gradovi a na granicama nista. Ne mogu oni sve gradove prikazati ako znas kako ide igra skontat ces. A u igri je stvar u tome da zauzmes provinciju po provinciju neke zemlje. Znaci npt ako napadas Bosanske zemlje onda su to Hum, Zahumlje, Soli itd. Svaka zemlja ima svoju utvrdu, grad, vojsku i institucije ali svi pripadaju Bosanskom kraljevstvu. Tako to ide. I onda si ti kao igrac u stanju da npr. trazis velicinu takse po gradu, izgradujes grad ekonomski ili mu jacas tvrdavu ili mu jacas kasarne i vojsku ili jacas crkvu kako te papa nebi napao. Npr. u drugim verzijama Medieval total war, papa te napadne ako imas puno heretika. Vjerovatno ce papa Bosnu napadati. Ali imas i diplomatske instrumente i mozes uciniti da ne dode do toga itd. Igra je jako komplikovana i za mlade igrace sigurno dosadna. Ovo je vise igra za starije ljude ja mislim.olduser wrote:bice ovo zanimljivo..
kad bogumili krenu, kako ce turci da se uhvate noge![]()
Last edited by Pietje_Bel on 04/09/2008 20:44, edited 1 time in total.
- cyprus
#49 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Iako ne igram puno igrice, igro sam Rome Total War i jako mi se svidio. Zato bih volio da vidim i ovo 
- sesalmir
#50 Re: Video igra u kojoj upravljate Bosnom
Ma haj dobro, grbovi, zastava i teritorij, to mi je jasno al ne znam kako ce izgledati odjeca nasih vojnika, mislim o tome bas nista ne znamo, ni tradicionalna odjeca iz tog perioda nit ista, bas ne znam kako ce to uradit da bude nekako specificno bosansko, kad ni mi ne znamo kako to izgleda. Evo pogledaj slike od turskih jedinica i jedinica vlaha, bas odma mozes prepoznat koji su koji, ne znam uopste kako mi treba da izgledamo, sto je donekle i tuzno, jer se kod nas kao tradicionalna nosnja uzima turska, fesic i tako to