Vid / anegdota :D

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ady88

#1 Vid / anegdota :D

Post by Ady88 »

Naime radi se o tome da nikad dosad nisam imao problema sa vidom ALI u zadnje vrijeme mi se cini da mi na daljinu slova kao pomalo "zamagle". Npr. kad gledam neke tablice koje su daleko i vidim ja njih ali su mi malo "zamagljene" i teze mi procitati. I tako neki dan gledam film sa titlovima i primijetim malo "zamucivanje" slova i slucajno uzmem keks koji je imao nekoliko malih rupica na sebi bas kao ovaj na slici ispod, pogledam TV kroz jednu rupicu i nisam mogao vjerovati sta vidim, titlovi nisu imali nikakvog "odsjaja" i nisu bili nimalo "zamagljeni" sve kristalno cisto.
Nakon toga uzmem neki kartoncic i sam napravim malu rupicu, pogledam kroz nju i sve mi opet extra bez ikakvog zamucivanja, e sad dolazimo do razloga otvaranja teme :-D . Imam u planu ovih dana otici do kakvog privatnog oftamologa ali ne znam kakav razlog da navedem i kakav mi je problem.Ne mogu mu odnijeti keks pa pokazati kako bolje vidim kroz rupicu :D a mozda je ovo neki veliki problem pa se malo i bojim :) .
Zanima me da li je neko od vas cuo ikad za nesto slicno, dakle rupica nema nikakva stakla,sociva itd. a kroz nju vidim 100% jasnije bez ikakvog zamagljivanja i bez ismijavanja molim :lol: :)
Evo keksa, rupice iste ovakve :mrgreen:

Image
ricky

#2 Re: Vid / anegdota :D

Post by ricky »

odmah sutra oftamologu i sve mu objasni :thumbup:
jazzer

#3 Re: Vid / anegdota :D

Post by jazzer »

Ponesi taj keks vani pa provjeri kroz tu rupicu, mozda i sve cure koje vidis budu gole :) .

Odoh i ja kupiti Petit keks, ko zna.. :-)
chengaba

#4 Re: Vid / anegdota :D

Post by chengaba »

Pa koliko se ja kontam u fiziku (a ne kontam bas najbolje) :razz: , kroz tu rupicu se opet prelama svjetlo na neki nacin, pa opet ti dodje kao neki vid ispravljanja...

Otidji ti oftamologu :D
superxenon

#5 Re: Vid / anegdota :D

Post by superxenon »

ja da sam na tvom mjestu prije bih otisao do psihijatra :)
salim se, mozda kada gledas kroz rupicu gledas na jedno oko a na tom oku nemas smetnji, dok kad gledas na oba oka ti se javlja zamucivanje jer ti je mozda jedno oko u defektu a drugo ne...
fixer

#6 Re: Vid / anegdota :D

Post by fixer »

Ti si primjetio nesto sto je sasvim normalno. Cak i oftamolozi daju pacijentima da gledaju kroz rupicu - razlog - svjetlost pada savrseno. Kod ocnog obavezno.
Ljuska_u_BaklaFi

#7 Re: Vid / anegdota :D

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Mislim da je to objasnjeno u knjizi "Bolji vid bez naocala" u kojoj se vjezbanje gledanja kroz rupicu (postoje znaci naocale koje imaju rupicu) vid popravlja i "ispravlja", shto znaci da ti je trenutno doslo do slabljenja vida na daljinu i kada gledas cijelim okom ustvari obuhvatas puno vise stvari te tako to vjezbanje oka kroz rupicaste naocale jaca vid. Ja procitah tu knjigu ali nemam kad a ni gdje nabaviti te rupicaste, trenutno koristim ove standardne naocale sa dioptrijom koja nije pretjerano visoka, ali bih je se ipak rijesila :-) Ti ipak idi oftamologu :-D
convict

#8 Re: Vid / anegdota :D

Post by convict »

astigmatizam 100%, tzv. "cilindar"
nadgledach

#9 Re: Vid / anegdota :D

Post by nadgledach »

Ady88 wrote:Naime radi se o tome da nikad dosad nisam imao problema sa vidom ALI u zadnje vrijeme mi se cini da mi na daljinu slova kao pomalo "zamagle". Npr. kad gledam neke tablice koje su daleko i vidim ja njih ali su mi malo "zamagljene" i teze mi procitati. I tako neki dan gledam film sa titlovima i primijetim malo "zamucivanje" slova i slucajno uzmem keks koji je imao nekoliko malih rupica na sebi bas kao ovaj na slici ispod, pogledam TV kroz jednu rupicu i nisam mogao vjerovati sta vidim, titlovi nisu imali nikakvog "odsjaja" i nisu bili nimalo "zamagljeni" sve kristalno cisto.
Nakon toga uzmem neki kartoncic i sam napravim malu rupicu, pogledam kroz nju i sve mi opet extra bez ikakvog zamucivanja, e sad dolazimo do razloga otvaranja teme :-D . Imam u planu ovih dana otici do kakvog privatnog oftamologa ali ne znam kakav razlog da navedem i kakav mi je problem.Ne mogu mu odnijeti keks pa pokazati kako bolje vidim kroz rupicu :D a mozda je ovo neki veliki problem pa se malo i bojim :) .
Zanima me da li je neko od vas cuo ikad za nesto slicno, dakle rupica nema nikakva stakla,sociva itd. a kroz nju vidim 100% jasnije bez ikakvog zamagljivanja i bez ismijavanja molim :lol: :)
Evo keksa, rupice iste ovakve :mrgreen:
Imadoh i ja takvih problema nekada :)
I odoh kod oftamologa i pregleda me i rece nekakvi cilindri u pitanju...
Sad nosim chale (samo kada sam uz ekran, monitor i sl.) i nema vise tih belaja. Cak me i glava manje boli, niti se naprezem vise. Inace nemam dioptriju.
Uzmes ove neke chale sa zastitama i cilindrima i to je to.
Obavezno otidji, ja sam imao identicne simptome samo nisam gledao kroz keks :D
Znaci, obavezno.
modesti

#10 Re: Vid / anegdota :D

Post by modesti »

Ja sam kratkovidna i mnogo bolje vidim dok škiljim. Svima je tako ;)
Post Reply