vi u "pregovorima" kao dio "paketa"...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kwaheri

#1 vi u "pregovorima" kao dio "paketa"...

Post by Kwaheri »

japaja wrote: To se zovu pregovori. U Sloveniji je prije dvije godine sa nacionalne TV izbacen novinar, koji je previse pricao o malverzacijama te kuce, da bi nakon toga izbacilii i njegovu zenu. Medjutim on je novi posao trazio samo u ''kompletu'', da bi na najjacoj komercialnoj TV uspijo uz pregovore izboriti, da prime i njegovu zenu. Tako to rade tamo negdje... I jos malo ironije, i ona je ubrzo postala voditelj i urednik dnevnika. :D
dobro...evo...vidim ima ovakvih pregovora, kako biste se osjecale da dobijete posao na ovakav nacin? Koliko bi vas pristalo na zaposlenje gdje ste dio paket-aranzmana, jer vas muskarac to moze za vas?
I kakav biste tretman medju kolegama ocekivali?
ili kako biste tretirali radnu kolegicu koja je dio takvog paketa? :D :D
edu

Post by edu »

ma nema ovoga kod nas.. :D :D ..to je samo "tamo negdje".. :D :D :D
papak_eliminator

#3 Re: vi u "pregovorima" kao dio "paketa".

Post by papak_eliminator »

zena wrote:
japaja wrote: To se zovu pregovori. U Sloveniji je prije dvije godine sa nacionalne TV izbacen novinar, koji je previse pricao o malverzacijama te kuce, da bi nakon toga izbacilii i njegovu zenu. Medjutim on je novi posao trazio samo u ''kompletu'', da bi na najjacoj komercialnoj TV uspijo uz pregovore izboriti, da prime i njegovu zenu. Tako to rade tamo negdje... I jos malo ironije, i ona je ubrzo postala voditelj i urednik dnevnika. :D
dobro...evo...vidim ima ovakvih pregovora, kako biste se osjecale da dobijete posao na ovakav nacin? Koliko bi vas pristalo na zaposlenje gdje ste dio paket-aranzmana, jer vas muskarac to moze za vas?
automatski ti se javi osjecaj GLUPACA NEMA ONA POJMA OVDJE JE PREKO STELE ali se valjda vremenom pokaze ko zna ....a ko ne zna...

iskreno, takvi mi se aranzmani ne svidjaju, valja jer su me ucili da nema hljeba bez motike i da nista ne pada s neba....
ali, ako je ona tu vidjela mogucnost da napreduje , zasto ne...sve i da se svojim kvalifikacijama izborila, opet bi bilo MA LIJEPA JA SEF TRZA PA JOJ DAO POSAO...
mahala cuda cini....
Last edited by papak_eliminator on 30/01/2006 15:28, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

edu wrote:ma nema ovoga kod nas.. :D :D ..to je samo "tamo negdje".. :D :D :D
daj nemoj zezat...eto sta da si ti...dio paketa jer tvoja hanuma to moze za tebe... :D
uzeo ili ne?
Vingo

Post by Vingo »

Svaki nepotizam budi u meni najgore porive.
Vjerujem da bi radna kolegica bila jako nesretna sve dok mene ne bi otpustili...Jer paket aranzman je stvar moci, a ne pregovora.
novalic

Post by novalic »

ja nikako ne bih radila u paketu.. sa njim.. provesti i radni i privatni zivot.. sa istim osobama.. mislim da bi mi danas bilo tesko da mi kazu.. eto, radice s tobom...

mislim da ni on ne bi.. dosta mu je i ovako...
edu

Post by edu »

zena wrote:
daj nemoj zezat...eto sta da si ti...dio paketa jer tvoja hanuma to moze za tebe... :D
uzeo ili ne?
ovaj slucaj je isti kao i pitanje "stela"..jer..na koncu..nebitno ko mi je namjestio posao.."JA GA NISAM ZASLUZIO"..ali s obzirom na to da zivimo u kurcevom okruzenju..i nazalost situacija je takva da stela treba i inteligentnim osobama..prihvatio bih..jer znam da sam kapacitet..i znam da taj posao mogu obavljati kvalitetno..u slucaju da sam glup.. :D ..ne bih ni skontao o cemu se radi.. :D :D ..tako da bih i u tom slucaju posao prihvatio.. :D :D :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

edu wrote:
zena wrote:
uzeo ili ne?
ovaj slucaj je isti kao i pitanje "stela"..jer..na koncu..nebitno ko mi je namjestio posao.."JA GA NISAM ZASLUZIO"..ali s obzirom na to da zivimo u kurcevom okruzenju..i nazalost situacija je takva da stela treba i inteligentnim osobama..prihvatio bih..jer znam da sam kapacitet..i znam da taj posao mogu obavljati kvalitetno..u slucaju da sam glup.. :D ..ne bih ni skontao o cemu se radi.. :D :D ..tako da bih i u tom slucaju posao prihvatio.. :D :D :D
sto ti je karakter :D
danas

Post by danas »

u mojoj struci je to skoro normalno :D da dodjes u paketu :D
"incentives" za zaposljavanje :D
The_Fluid

#10 Re: vi u "pregovorima" kao dio "paketa".

Post by The_Fluid »

zena wrote:

ako su ljudi dobri u svojoj struci, sasvim je normalno da poslodavac zaposli oboje, ako su mu potrebni oboje, jer bi mu isti trebali donijeti profit (u nekom obliku).
edu

Post by edu »

zena wrote:
edu wrote:
zena wrote: daj nemoj zezat...eto sta da si ti...dio paketa jer tvoja hanuma to moze za tebe... :D
uzeo ili ne?
sto ti je karakter :D
pa imas dvije opcije..

1) biti preposten..idealista i sjediti kuci..
2) biti posten i raditi...

znam sta je sljedece pitanje..ali cu sacekati da mi ga postavis.. :D :D :D
danas

Post by danas »

A wrote:
danas wrote:u mojoj struci je to skoro normalno :D da dodjes u paketu :D
"incentives" za zaposljavanje :D
Sta ti je struka?
Image
:? :D
nije to :D
ali evo ti primjer mojoh prijatelja, takodje iz SA. oboje imaju MA iz inzinjeringa, a on je zavrsio i MBA. traze posao skupa, u istom gradu. pa nece valjda on ici u Kaliforniju, a ona u NY? kao inicijativu, jedna firma ih zaposljava oboje; njima se zivot pojednostavljuje jer ne moraju da zive razdvojeno a rade za najbolju kompaniju u svojoj oblasti. kompanija je sretna jer ima dva sretna i dobra radnika.
edu

Post by edu »

danas..mogla si i ti vala zavrsiti taj mba.. :D :D ..sta god to bilo.. :D :D :D
danas

Post by danas »

edu wrote:danas..mogla si i ti vala zavrsiti taj mba.. :D :D ..sta god to bilo.. :D :D :D
'ta ce mi to :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas...ne zachatavaj... :D
pitanje je
da li biste...
jer..
vash partner to moze za vas?
a ne mogu li partneri raditi u istoj firmi...
forUMASH

Post by forUMASH »

....bas sam u procesu mjenjanja radnog mesta..... :D ....u sustini, marketing, marketing, marketing i samopromocija....nema sanse da poslodavac moze znati moju pravu vrijednost dok ne provedem par mjeseci na poslu.....prema tome, jal' zeljeni posao dosao preko mog cool odijela :D , napucanog rezimea, slatkorijecivosti i hvalisanja ili uz pomoc bracnog druga sasvim je svejedno......tek kasnije cemo vidjeti kom' opanci, a kom obojci.... :D :D :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

edu wrote: pa imas dvije opcije..

ja imam vise opcija...al nejse :D nego, sta je trebalo biti slijedece pitanje? :D
edu

Post by edu »

zena wrote:
edu wrote: pa imas dvije opcije..

ja imam vise opcija...al nejse :D nego, sta je trebalo biti slijedece pitanje? :D
kako biti posten a posao dobio preko stele?! :D
danas

Post by danas »

zena wrote:danas...ne zachatavaj... :D
pitanje je
da li biste...
jer..
vash partner to moze za vas?
ja bih :D i nadam se da ce mi se to i desiti :D jer ovako vozarim 50 milja do posla, a ako mi cojek nacima :D da predjem kod njega :D prelazim namah :D

"paket" je vrlo cest ovdje u nekim strukama, vjerujte mi na rijec :) sa tim, naravno, da osoba mora biti kvalifikovana za posao, i imati svo potrebno iskustvo. nekada, za "big hires", firma mozda cak i kreira poziciju za suprugu/supruga... :-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

sasvim logicno, problem je u glavama trenutnih stanovnika BiH, da je sve stela i prevara i namjestaljka, i kako eto uvijek kod drugih to pali a kod njih ne pali, mada oni to ne bi nikada ni prihvatili :D

lice....je
danas

Post by danas »

The_Fluid wrote:sasvim logicno, problem je u glavama trenutnih stanovnika BiH, da je sve stela i prevara i namjestaljka, i kako eto uvijek kod drugih to pali a kod njih ne pali, mada oni to ne bi nikada ni prihvatili :D

lice....je
nije ovo stela... ovo je market... cesto se desava kada je jedna osoba "star" (zvijezda) a druga je sasvim solidna. a vjeruj mi na rijec, standardi su ovdje takvi da i taj supruznik koji je "star" ne bi trazio takvo sto ako mu suprug/supruga nisu kvalifikovani, jer bi to unistilo njegovu reputaciju i autoritet. sve ide na osnovu kvalifikacija. a firma uglavnom dobije visokog strucnjaka + regularnog radnika koji se ne razlikuje od vecine uposlenika.
danas

Post by danas »

A wrote:Ovdje je najnormalniji nacin zaposljavanja - preko poznanstva. Naravno, niko nije lud da uposli na odgovorno mjesto "u mene mi u daidzica mala, fina cura", nego i zbog svog obraza, a i zbog prosperiteta firme, samo onog ko uliva povjerenje, ima sve kvalifikacije i iskustvo. I to se najcesce desava bez oglasa. A kad oglas izadje, u privatnim firmama (znaci sve osim drzavne administracije) nikom zivom nisi obavezan objasniti zasto si uzeo osobu X, a ne Y koja je vec dvije godine na birou rada.
to je to... znaci ja (niti bilo ko koga poznajem) ni u ludilu ne bi kolegi preporucila nekoga ko nije kvalifikovan i dobar, jer bi to momentalno unistilo moju reputaciju i moju karijeru. znaci, doooobrooooo pazis koga preporucujes. i ne properucujes svoje amidzice, vec kolege.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

The_Fluid wrote:sasvim logicno, problem je u glavama trenutnih stanovnika BiH, da je sve stela i prevara i namjestaljka, i kako eto uvijek kod drugih to pali a kod njih ne pali, mada oni to ne bi nikada ni prihvatili :D

lice....je
licemjerje... :) ok. Sta znaci preporuka, A?
Koliko je meni poznato, jedan je stvar preporuka, a sasvim druga da dobijete zaposlenje, na nacin kako @danas opisa, da neko napravi mjesto za vas, jer vash partner to moze zahtijevati u okviru svog dogovora za posao?
Ako vjerujete u svoje sposobnosti, zashto takav aranzhman, jer niko drugi ne bi prepoznao vash talent ili sposobnost?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

danas wrote:

lice....je
nije ovo stela... ovo je market... cesto se desava kada je jedna osoba "star" (zvijezda) a druga je sasvim solidna. a vjeruj mi na rijec, standardi su ovdje takvi da i taj supruznik koji je "star" ne bi trazio takvo sto ako mu suprug/supruga nisu kvalifikovani, jer bi to unistilo njegovu reputaciju i autoritet. sve ide na osnovu kvalifikacija. a firma uglavnom dobije visokog strucnjaka + regularnog radnika koji se ne razlikuje od vecine uposlenika.
znam ja da je to market, no procitaj moj post jos jednom, kazem da je za vecinu trenutnih stanovnika BiH to stela...i sve ostalo, jer im je radno i svako drugo okruzenje dominantno negativno.

Logicno da ako imas znanje da ces ga ponuditi na trzistu znanja, takvo sto u BiH ne postoji tacnije tek je u prvom povoju.
novalic

Post by novalic »

ja nikada ne bih preporucila.. nikoga.. mislim da je to.. prilicno riskantna situacija.. naprimjer, osoba koja ti za drustvo.. i prijateljstvo potpuno odgovara moze biti obicna nula na poslu..
Post Reply