Vi ste turistichki vodich ili jos bolje..
Moderator: anex
-
The_Fluid
Odranije je poznata web stranicahttp://www.greenvisions.ba, a jedan od mogutjih nachina za odlazak na rafting je i da posjetish ovu stranicu http://www.badzoraft.com/.
iz programa Badzorafta:
1.Odmor i kampovanje na Boračkom jezeru biseru i gorskom oku planine Prenj
2. Obilazak olimpijskih planina izmedju Sarajeva i Konjica (lokaliteti Igmana i Bjelašnice)
3. Rafting kanjonom NERETVE
4. Kursevi ronjenja u saradnji sa ronilačkim klubom SCUBA-Sarajevo na Jablaničkom jezeru,Neretvi i Jadranskom moru(poluotok Pelješac) nakon čega dobivate medžunarodno priznate diplome sa mogučnošču kasnijeg samostalnog ronjenja u bilo kojem dijelu svijeta
iz programa Badzorafta:
1.Odmor i kampovanje na Boračkom jezeru biseru i gorskom oku planine Prenj
2. Obilazak olimpijskih planina izmedju Sarajeva i Konjica (lokaliteti Igmana i Bjelašnice)
3. Rafting kanjonom NERETVE
4. Kursevi ronjenja u saradnji sa ronilačkim klubom SCUBA-Sarajevo na Jablaničkom jezeru,Neretvi i Jadranskom moru(poluotok Pelješac) nakon čega dobivate medžunarodno priznate diplome sa mogučnošču kasnijeg samostalnog ronjenja u bilo kojem dijelu svijeta
-
Angel In Coma
Burek u buregdžinici Bosna na čaršiji obavezno probati!
- Bumerang
Evo malo inspiracije iz Svedske o svedskom turizmu kao i druga fakta na engleskom jeziku:
http://www.sweden.se/templates/ContentB ... sp?cats=87
ili turizam u Stockholmu:
http://www.stockholmtown.com/templates/ ... px?id=2409
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#30 Re: Vi ste turistichki vodich ili jos bolje..
sve ovo sto je Tisina napisala(sem FerhatovicaThe_Fluid wrote:vi ste turistichki vodich, ili josh bolje atashe za promociju Bosne i Hercegovine, kako tjete to izvesti? Shta tjete reklamirati?
Shta tjere ukratko preporuchiti gostu da posjeti u Bosni i Hercegovini? A gost ima samo par dana?
to bih ga proveo za dva dana onda bih ga vodao po okolisu i pokazivao mu linije fronta, pa mu pokazao neociscena minska polja i uz put mu pokazivao smrtovnice.
Onda bih ga navecer odveo negdje na dobru zezu sa svojom rajom i dokazao mu kako smo usprkos svemu ostali normalni(zato one linije fronta) i da nismo divljaci
Generalno, radio bih (i radim inace) na razbijanju predrasuda o Bosni i Hercegovini
-
The_Fluid
Btw,
onaj vodich na engleskom, od Tima, gdje se mozhe nabaviti/kupiti u BiH? Zna li neko?
---
Da li bi ste vodili svoje goste/turiste po Republici Srpskoj (pitanje za stanovnike Federacije), i obratno: da li bi ste ih vodili po Federaciji (za stanovnike Republike Srpske)?
onaj vodich na engleskom, od Tima, gdje se mozhe nabaviti/kupiti u BiH? Zna li neko?
---
Da li bi ste vodili svoje goste/turiste po Republici Srpskoj (pitanje za stanovnike Federacije), i obratno: da li bi ste ih vodili po Federaciji (za stanovnike Republike Srpske)?
- Lace
probaj prekop http://www.greenvisions.baThe_Fluid wrote:Btw,
tim je tu radio i mislim da jos uvijek radi...rade izlete vikendom
-
The_Fluid
osim cetiri nove knjige od Tim Clancy-a znate li za jos neku novu knjigu ili publikaciju koja spominje turizam u Bosni i Hercegovini u pozitivnom ili propagandnom smislu, obzirom da se na mapama turistickih agencija Bosna i Hercegovina jos uvijek ne nalazi.
-
The_Fluid
Bumbar wrote:The_Fluid wrote:Za pochetak kako tjete reklamirati Bosnu, kako da gost dodje u Bosnu, i Hercegovinu.
Za pojedine zemlje potrebno je prilozhiti dokaz da podnosilac zahtjeva nije HIV pozitivan.
.
Provjereno????
2004. godine cini mi se objavljeno na nekim zvanicnim publikacijama RS i FBiH
-
TheGame
ma nemate vi pojma!!!
vi mislite da je turizam, da dovedeš nekog engleza da spuca 10-ku kod Želje, prošeta malo Ferhadijom i eto ga turizam...
u bih nece biti turizma u pravom smislu sve dok se temelji ne promijene, od osnovne infrastrukture do turističke superstrukture, a još važnije da se promijeni kolektivna turistička svijest gradjana BiH.
medju vitalnim interesima BiH bi trebalo da bude podhitno mijenjanje slike zemlje kao zemlje napaćene ratom...zbog toga i dolazi do tih slučajeva da turiste zanima samo ratna BiH, a pitanje je dokle če se moči održavati takva ponuda.
ja u septembru imam zagovor diplomskog rada na temu; Revitalizacija zimsko-olimpijskih centara, Jahorina, Igman, Bjelašnica, Trebević.
U Portorožu..
vi mislite da je turizam, da dovedeš nekog engleza da spuca 10-ku kod Želje, prošeta malo Ferhadijom i eto ga turizam...
u bih nece biti turizma u pravom smislu sve dok se temelji ne promijene, od osnovne infrastrukture do turističke superstrukture, a još važnije da se promijeni kolektivna turistička svijest gradjana BiH.
medju vitalnim interesima BiH bi trebalo da bude podhitno mijenjanje slike zemlje kao zemlje napaćene ratom...zbog toga i dolazi do tih slučajeva da turiste zanima samo ratna BiH, a pitanje je dokle če se moči održavati takva ponuda.
ja u septembru imam zagovor diplomskog rada na temu; Revitalizacija zimsko-olimpijskih centara, Jahorina, Igman, Bjelašnica, Trebević.
U Portorožu..
-
The_Fluid
TheGame wrote:ma nemate vi pojma!!!
U Portorožu..
game diplomce buduci,
to sa cevapima si dobro rekao, jer tako misli dvije trecine sadasnjeg sarajeva, sve se svodi na vidi ljepote, a iste nigdje, vidi prirode, a iste nigdje, vidi bogatstva, a sadrzaja ni na mapi.
sto se tice mijenjanja slike kao i revitalizacije, sustina je da ne postoji interes na drzavnom, entitetskom i ostalim nizim nivoima, i ovo malo nazovi turizma sto postoji se svodi na par pojedinaca, koji su prvo morali proci gungulu papira i birokratije.
zelim ti srecu sa diplomskim
-
ljuspica
#43 Re: Vi ste turistichki vodich ili jos bolje..
Trazim na netu topografsku kartu od Zenice do Neuma.
Imam jedan plan, ustvari imam ih dva, ali sad tu prvu opciju necu pominjati.U tu prvu opciju spada Brač u Hr.no nebitno da vas sad ne zbunjujem, dakle...
Imam plan da nas nekoliko pjeske odemo na more, tj. do Neuma pa Pelješac.Ako neko ima jeftin kamp na Pelješcu bila bih mu zahvalna kad bi info podijelio sa nama.
Start naseg polaska bila bi Zenica, (zapravo cak ne znam ni odakle krenuti -vjerovatno sa neke planine /brda iz okolice) a onda prema Kaknju, gdje trebamo biti oprezniji zbog mina, tu mi treba pomoc takodjer. I treba mi naravno topografska karta da vidim sta povezuje opcine itd....cilj naseg pjesacenja bio bi da obilazimo tur.mjesta drage nam domovine.U ova mjesta morali bismo vidjeti Kravice,Mogorjelo,Međugorje,Hutovo blato i eto sve sto je na tom putu.Zato molim pomoc od iskusnih ili onih koji znaju,....bar kad je u pitanju njihov kraj, gdje se kretati sta sigurno izbjegavati itd...Dake start: Zenica,predlozite i tu koje brdo/planina prema Kaknju...od Kaknja dalje Sarajevo....itd...idemo redom...
Imam jedan plan, ustvari imam ih dva, ali sad tu prvu opciju necu pominjati.U tu prvu opciju spada Brač u Hr.no nebitno da vas sad ne zbunjujem, dakle...
Imam plan da nas nekoliko pjeske odemo na more, tj. do Neuma pa Pelješac.Ako neko ima jeftin kamp na Pelješcu bila bih mu zahvalna kad bi info podijelio sa nama.
Start naseg polaska bila bi Zenica, (zapravo cak ne znam ni odakle krenuti -vjerovatno sa neke planine /brda iz okolice) a onda prema Kaknju, gdje trebamo biti oprezniji zbog mina, tu mi treba pomoc takodjer. I treba mi naravno topografska karta da vidim sta povezuje opcine itd....cilj naseg pjesacenja bio bi da obilazimo tur.mjesta drage nam domovine.U ova mjesta morali bismo vidjeti Kravice,Mogorjelo,Međugorje,Hutovo blato i eto sve sto je na tom putu.Zato molim pomoc od iskusnih ili onih koji znaju,....bar kad je u pitanju njihov kraj, gdje se kretati sta sigurno izbjegavati itd...Dake start: Zenica,predlozite i tu koje brdo/planina prema Kaknju...od Kaknja dalje Sarajevo....itd...idemo redom...
-
antidebil
#44 Re: Vi ste turistichki vodich ili jos bolje..
ljuspica wrote:Trazim na netu topografsku kartu od Zenice do Neuma.
ti si za ovo trebala otvorit novu temu
imas ovdje na forumu linkove za te topo karte al one su uglavnom radjene u 70tim tako da po sumama ima puteva koji su zarasli a ima ih na karti. a ima i novijih koji nisu na karti. za to ti je po meni najbolji google earth. imas sve fino u 3d. imas slika raznih datuma i kvalitete. mozes sve super isplanirat
ako ces prema kaknju kroz "civilizaciju" idi u arnaute pa odatle u kakanj. ako ti nije bitno da bude najkraci put iz kaknja idi u bobovac pa preko varesa i nisica idi na bijambare. odatle mozes za sarajevo. iz sarajeva mozes preko bjelasnice na boracko. odatle mozes preko prenja na rujiste il na velez pa u mostar. tu uzmi kakav gumeni camac pa niz neretvu
za neke od ovih relacija imas staze na mtb.ba samo ces ih morat znacajno prilagodit
s biciklom preko ovih planina bi ti od Ze do Sa trebo cijeli dan ljeti. Sa-Mo isto tako. biciklo se u prosjeku krece nekih 12-13kmh a pjesak 5kmh. znaci 2 i po puta duze putovanje.
-
ljuspica
#45 Re: Vi ste turistichki vodich ili jos bolje..
@antidebil zahvaljujem, bas si to fino napiso. Necemo sa biciklom, vec sve nogama, i znam gdje su Arnauti....prema tome puno si mi pomogao ODAKLE KRENUTI....Mi smo planinari/entuzijasti i znamo na dan preci 20 km..sad bi to skratili na 10 km i isli bismo svaki drugi dan sto da ne, ako je Senad iz Banovica pjeske isao za Hadz sto mi ne bi na more 
Jedini i najveci problem su mine.Dolazicemo na teritorij koji nam je nepoznat prema tome, mislim da je najbolje drzat se puta i neotkrivati zarasle puteve, to je moje misljenje...google earth ne koristim, jer vise volim "po starinski" citat iz karte i pitat mjestane....ipak....kao sto rekoh....mine su problem, ali to nas ne sprecava da idemo. Strah me jedino ako ih ima na putu, jer sjecam se prije 4 godine kad nadjose 1 minu na putu prema piramidi Mjeseca u Visokom....pa su drugu nasli prije 2 godine tik uz sami put asfaltiran put na Galici(Vlasic) i tako...
Jedini i najveci problem su mine.Dolazicemo na teritorij koji nam je nepoznat prema tome, mislim da je najbolje drzat se puta i neotkrivati zarasle puteve, to je moje misljenje...google earth ne koristim, jer vise volim "po starinski" citat iz karte i pitat mjestane....ipak....kao sto rekoh....mine su problem, ali to nas ne sprecava da idemo. Strah me jedino ako ih ima na putu, jer sjecam se prije 4 godine kad nadjose 1 minu na putu prema piramidi Mjeseca u Visokom....pa su drugu nasli prije 2 godine tik uz sami put asfaltiran put na Galici(Vlasic) i tako...
- dustaban
#46 Re:
Ti se zayebavas a zapravo si ubo!da pamtis wrote:The_Fluid wrote:Sta biste danas pokazali prosjecnom turisti koji dodje u Bosnu i Hercegovinu?piramidu i bosmal
Bosanci treba da se konacno pomire sa stereotipom koji o njima vlada i da od toga naprave turisticku atrakciju!
Dakle, kao sto rusi prave turisticki proizvod od svog staljinizma tako bi smo i mi trebali kreirati neki tursisticki program "Crasy Bosnia" gdje bi turiste: obradili sibicari (ha slete na aerodrom), gangali im na uho, mechal im nakurnjake, provukli kroz tunel, popeli na "piramidu", nalili sljivovicom, pocastili glavushom... dopunite
-
ljuspica
#47 Re: Re:
Taj "stereotip koji vlada o Bosancima" kako sam kazes, je zapravo stereotip koji su sami Bosanci stvorili, niko drugi. U biti ne vidim nista lose u tome. Strancima je izuzetno zanimljivo vidjeti jedan Lukomir gdje zive nane u tradicionalnoj nosnji sa dukatima na celu, ...oni smatraju da su pocasceni kad im se posluzi domaca rakija (i sve sto je domace). Jedne prilike sam napravila domaci hljeb u jednom centru punom stranaca, sjecam se izgleda lica jednog Engleza (navodno plave krvi)....ko da nikad nije vidio hljeb,gledao je tako zadivljeno da se ne moze opisati, a ja sam hljeb ono kidala, bas onako ko sto to rade kod nas na selu, dok se iz njega pušilo....Problem Bosanca je sto je odgajan u takvom duhu da se stidi svoga, sve onog sto ga cini Bosancem pa izmedju ostalog i te gange o kojima pricas....sve je to NEKOME atrakcija, kao sto je nama atrakcija hindu stil oblacenja (sjecam se kako je meni to bilo zanimljivo u jednoj hinduistickoj zemlji). Nema nista lose naucit stranca kako da "mezeti", odvest ga medju dervise (to su uradili moji prijatelji holandjani, obukli se u derviske odjece i usli u tekiju da prisustvuju zikru), itd....dustaban wrote:Ti se zayebavas a zapravo si ubo!da pamtis wrote:The_Fluid wrote:Sta biste danas pokazali prosjecnom turisti koji dodje u Bosnu i Hercegovinu?piramidu i bosmal
Bosanci treba da se konacno pomire sa stereotipom koji o njima vlada i da od toga naprave turisticku atrakciju!
Dakle, kao sto rusi prave turisticki proizvod od svog staljinizma tako bi smo i mi trebali kreirati neki tursisticki program "Crasy Bosnia" gdje bi turiste: obradili sibicari (ha slete na aerodrom), gangali im na uho, mechal im nakurnjake, provukli kroz tunel, popeli na "piramidu", nalili sljivovicom, pocastili glavushom... dopunite