VGT OSIGURANJE

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ninja-san

#1 VGT OSIGURANJE

Post by ninja-san »

Kolege forumasi,

Danas me je spucao auto ciji vlasnik ima policu VGT osiguranja.
Lik je kriv, sto je utvrdjeno i policijskim izvjestajem.
Kakva iskustva imate sa ovom osiguravajucom kucom kada je u pitanju naplate stete i popravka auta.
vjesticanametli

#2 Re: VGT OSIGURANJE

Post by vjesticanametli »

prije 8 god. sam imala udes u sarajevu..........totalna steta......konj kriv i osiguranje od konja VGT..........uzas.........samo zovi i dosaĐŽuj i svoje auto auto slikaj i ti .................ne oslanjaj se na policiju i uzmi od njih zapisnik da imas..........meni su ponudili smjesnu sumu i onda sam se svaĐŽala i ubjeĐŽivala. uspjela sam iskamcit jedva novac i trajalo je podugo....nadam se da nije strasno :sad:
i obavezno idi u osiguranje i svoje i njegovo. sretno
Gorštak

#3 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Gorštak »

Ne bih da te plašim, ali nemoj se ničemu posebno dobrom nadati. Očekuj da ti ponude da ti oni poprave auto kod nekog svog majstora, da se cjenkaju do iznemoglosti i tako to, ali ipak na kraju plaćaju.
jazzer

#4 Re: VGT OSIGURANJE

Post by jazzer »

ninja-san wrote:Kolege forumasi,

Kakva iskustva imate sa ovom osiguravajucom kucom kada je u pitanju naplate stete i popravka auta.
Ne bih da te obeshrabrim ali prije 2 godine sam imao sudar i trebao sam se naplatiti u
ovom smrdljivom osiguranju. Steta mi je bila procijenjena i kod njihovog procjenitelja
i u AC Quatru na cca KM 7000,00 a njihova prva ponuda za nagodbu je bila KM 1300,00!!??
Onda sam uzeo advokata i tek poslije punih 11 (jedanaest) mjeseci naplatio stetu i to nekih KM 5800,00.
Ne znam da li se sta promijenilo u medjuvremenu ali su stoka samo takva. Sretno ti bilo.
vjesticanametli

#5 Re: VGT OSIGURANJE

Post by vjesticanametli »

:shock: o tome se radi.................ponude smjesne sume i onda covjek mora maltene da se tuce da iskamci bar pola realne sume :x majku vam vegeteovsku :twisted:
Better Man

#6 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Better Man »

Gorštak wrote:Ne bih da te plašim, ali nemoj se ničemu posebno dobrom nadati. Očekuj da ti ponude da ti oni poprave auto kod nekog svog majstora, da se cjenkaju do iznemoglosti i tako to, ali ipak na kraju plaćaju.
Upravo tako, ponudit će ti opravku kod svog majstora koji te može zavrnuti tako što ti uzme tvoje ispravne djelove i stavi neke fušeraj. Traži da ti isplate lovu i ako budu šta oklijevali zaprijeti im tužbom, pa ako treba da češ sve objaviti u novinama.
ninja-san

#7 Re: VGT OSIGURANJE

Post by ninja-san »

Moja logika je slijedeca- opis ostecenja i potrebnih dijelova odnijeti u F-auto centar jer vozim Forda, a znam da su oni kao ovlasteni servis jako skupi, pa neka oni naprave predracun.

Kad oni naprave predracun, ne idem ispod te cifre pa makar se tjerali na sudu.

Rekli su mi da oni nemaju svoj servis ili majstora a ne bih ni pristao da mi netko iz nekog "avlijaskog" servisa radi auto.
jazzer

#8 Re: VGT OSIGURANJE

Post by jazzer »

ninja-san wrote: Rekli su mi da oni nemaju svoj servis ili majstora a ne bih ni pristao da mi netko iz nekog "avlijaskog" servisa radi auto.
Nemaju svoj servis, mislim da neka firma iz Visokog to radi za njih. Ali svakako otidji u ovlasteni
servis i trazi da ti urade predracun i to po mogucnosti jos danas.
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ninja-san wrote:Kolege forumasi,

Imam relativno svjeze iskustvo iz 2007. godine sa VGT osiguranjem. Covjek mi izleti sa KIA terencom, oduzme prednost i ja ga udarim u bocnu desnu stranu. Na mom autu totalna steta, preko 17.000,00 KM, u roku od cca. dva mjeseca naplatio nesto malo preko 11.000,00 KM. Sve u svemu reako bih ni pozitivno ni negativno iskustvo. Nadam se da si slikao vozila i mjesto sudara?

Sretno.
ninja-san

#10 Re: VGT OSIGURANJE

Post by ninja-san »

Nisam slikao mjesto nezgode, to je radila policija a i nisam imao foto aparat uz sebe.
Danas su ga slikali iz osiguranja, a i ja cu veceras poslikati ispred zgrade za svaki slucaj.
ninja-san

#11 Re: VGT OSIGURANJE

Post by ninja-san »

Imam relativno svjeze iskustvo iz 2007. godine sa VGT osiguranjem. Covjek mi izleti sa KIA terencom, oduzme prednost i ja ga udarim u bocnu desnu stranu. Na mom autu totalna steta, preko 17.000,00 KM, u roku od cca

Koje je auto bilo kod tebe, pa je tolika steta?
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: VGT OSIGURANJE

ninja-san wrote:Moja logika je slijedeca- opis ostecenja i potrebnih dijelova odnijeti u F-auto centar jer vozim Forda, a znam da su oni kao ovlasteni servis jako skupi, pa neka oni naprave predracun.

Kad oni naprave predracun, ne idem ispod te cifre pa makar se tjerali na sudu.

Rekli su mi da oni nemaju svoj servis ili majstora a ne bih ni pristao da mi netko iz nekog "avlijaskog" servisa radi auto.
Zaboravi na to sa tjeranjem preko suda.

Ako je procjenjena totalna steta ovako ce ti obracunati:

Kataloska cijena novog vozila, minus starost vozila sa kilometrazom, pa onda tu sumu prepolove, to mozes maksimalno ocekivati. Recimo, tvoje novo vozilo kataloski ima cijenu 30.000,00 KM od te sume oduzmu starost i kilometrazu, recimo 30%. Dakle ostaje 21.000,00 KM minus 50%. Mozes ocekivati da ti ponude ispod 10.000,00 KM plus ti ostaje vozilo koje mozes prodati po nekoj X cijeni. U mom slucaju ja sam dobio vise oko 1.500-2.000KM od cijene koju sam platio za to vozilo.

Svakako neka ti ovlasteni servis napravi procjenu stete ne samo zbog cijene vec i zbog eventualne stete koja nije vidljiva golim okom.
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: VGT OSIGURANJE

ninja-san wrote:Imam relativno svjeze iskustvo iz 2007. godine sa VGT osiguranjem. Covjek mi izleti sa KIA terencom, oduzme prednost i ja ga udarim u bocnu desnu stranu. Na mom autu totalna steta, preko 17.000,00 KM, u roku od cca

Koje je auto bilo kod tebe, pa je tolika steta?
Volvo V40, otvorila se oba aribaga, aktivirali se zatezaci sile u oba pojasa i jos nekakav sistem zastite. Samo ta tri sistema zastite su bila preko 8.000,00 KM. Mislim da su se ovi u VGT osiguranju uhvatili za glavu kada su vidjeli stetu. :-) Ali eto prosao sam dobro, prvo sto niko nije bio povrijedjen iako su u mom vozilu bila i djeca, srecom svi vezani, drugo finansijski se isto tako zavrsilo O.K :)
potpuni stranac

#14 Re: VGT OSIGURANJE

Post by potpuni stranac »

mislim da nisi mogao gore proci, od vgt-a goreg nema, jaran imao dva udesa u par mjeseci, dobio skoro isto para od unike kao i od vgta iako je steta koji je vgt trebao isplatiti procijenjena duplo vise. ciganluk bez granica
sabanss

#15 Re: VGT OSIGURANJE

Post by sabanss »

Samo sto imas opciju da odes u ovlasteni servis i onda oni odrade stetu i posalju racun osiguravajucem drustvu. Naravno ovim zaprijeti jer je to njima najgora opcija. Druga opcija je da dobijes iznos stete bez PDV-a prema predracunu ovlastenog servisa i nakon malo cjenkanja. U svakom slucaju ne pristaj na njihove "majstore" samo ovlasteni servis!
Gorštak

#16 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Gorštak »

@ninja_san hoćeš li nam reći dokle si došao sa svojom vgt sikiracijom?
Bakir1

#17 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Bakir1 »

i mene isto zanima i da nemaju svoj servis nego se procjena vrsi kod ovlastenog servisa za dato vozilo,marku vozila,stavka na predracunu 10 KM,pise se svega i sto ne treba i treba,ali opet stvar procjenitelja u odgovarajucoj osiguravajucoj kuci,zapisnik od micicije jel gotov?
i da odnos snaga isplacene stete vs naplacena premija mozete pronaci ovdje:
http://www.nados.ba/hr/podaci/stete_2007.html
mjerodavno za donosenje suda o bilo kojem osiguranju
maxell_sarajevo

#18 Re: VGT OSIGURANJE

Post by maxell_sarajevo »

u novembru me njihov osiguranik udario.Bili su regularni rekli napravi auto i nama donesi racun i mi cemo ti isplatiti pare.Samo moras znati da ces te pare dobiti nakon nekih 5 mjeseci, al vazno je da ces dobiti citavu sumu koliku si ti dao za popravku.Sad je do tebe hoces li ici u ovlasteni servis ili kod nekog fus majstora,koliko god izletis oni ce ti toliko vratiti.
d2

#19 Re: VGT OSIGURANJE

Post by d2 »

ja sam proslo auto osiguravao kod njih i bio sam zadovoljan, najvise mi se svidjelo sto imaju svoj tehnicki pa te niko ne levati za cenera, ne govori ti kako "rucna opet lose hvata"...

meni se cinilo da su ljudi profesionalni

jedina naplata stete koju sam imao je bila preko sarajevo osgiruanja, tu sam nesto i zaradio jer je popravka dosla manje od procjene...
potpuni stranac

#20 Re: VGT OSIGURANJE

d2 wrote:ja sam proslo auto osiguravao kod njih i bio sam zadovoljan, najvise mi se svidjelo sto imaju svoj tehnicki pa te niko ne levati za cenera, ne govori ti kako "rucna opet lose hvata"...

meni se cinilo da su ljudi profesionalni

jedina naplata stete koju sam imao je bila preko sarajevo osgiruanja, tu sam nesto i zaradio jer je popravka dosla manje od procjene...
naravno da si zadovoljan jer nisi od njih nista naplacivao.
GoschaUkuchi

#21 Re: VGT OSIGURANJE

Post by GoschaUkuchi »

VGT je pred bankrotom. Traze da ih neko kupi, pa se ne zna kome su interesantni... Oni nikom ne isplacuju stete na vrijeme, a ni u onom iznosu koji bi trebao biti po procjeni (npr. havarisano vozilo). Dakle, LOPOVI!!! Svaka šteta se po potpisanom pravnom osnovu MORA isplatiti u roku od 15 dana (bar tako stoji u uslovima osiguranja).
Moj savjet : Odmah otici do nekog advokata da im se on obrati iz svog ureda (ukoliko je potreban advokat, PP je opcija).
Bakir1

#22 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Bakir1 »

GoschaUkuchi wrote:VGT je pred bankrotom. Traze da ih neko kupi, pa se ne zna kome su interesantni... Oni nikom ne isplacuju stete na vrijeme, a ni u onom iznosu koji bi trebao biti po procjeni (npr. havarisano vozilo). Dakle, LOPOVI!!! Svaka šteta se po potpisanom pravnom osnovu MORA isplatiti u roku od 15 dana (bar tako stoji u uslovima osiguranja).
Moj savjet : Odmah otici do nekog advokata da im se on obrati iz svog ureda (ukoliko je potreban advokat, PP je opcija).
jel e to vidis nisam znao da je pred bankrotom pred kojim bankrotom koje su to informacije rekla kazala mahala power ili ima neki tekst provjeren?
rok za isplatu stete po zakonu jeste 60 dana od nastanka osiguranog slucaja tako pise u zakonu.
samo da te pitam goscho kakva je situacija sa sarajevo osiguranjem reci mi nesto o ratnom dugu koliki je i koliko iznosi,kamata na ta potrazivanja?
ni jedna procedura tj postupak obrade stete se ne moze pokrenuti bez prikupljanja odgovarajuce dokumentacije a osnovno je za to zapisnik od micicije koji se ceka u prosjeku koliko?znam par slucajeva kada se cekalo i po 30 dana.
potpuni stranac

#23 Re: VGT OSIGURANJE

Bakir1 wrote:
GoschaUkuchi wrote:VGT je pred bankrotom. Traze da ih neko kupi, pa se ne zna kome su interesantni... Oni nikom ne isplacuju stete na vrijeme, a ni u onom iznosu koji bi trebao biti po procjeni (npr. havarisano vozilo). Dakle, LOPOVI!!! Svaka šteta se po potpisanom pravnom osnovu MORA isplatiti u roku od 15 dana (bar tako stoji u uslovima osiguranja).
jel e to vidis nisam znao da je pred bankrotom pred kojim bankrotom koje su to informacije rekla kazala mahala power ili ima neki tekst provjeren?
rok za isplatu stete po zakonu jeste 60 dana od nastanka osiguranog slucaja tako pise u zakonu.
samo da te pitam goscho kakva je situacija sa sarajevo osiguranjem reci mi nesto o ratnom dugu koliki je i koliko iznosi,kamata na ta potrazivanja?
ni jedna procedura tj postupak obrade stete se ne moze pokrenuti bez prikupljanja odgovarajuce dokumentacije a osnovno je za to zapisnik od micicije koji se ceka u prosjeku koliko?znam par slucajeva kada se cekalo i po 30 dana.
šefe, vidim ja da ti imas neke veze sa vgtom pa pokusavas vodu skrenuti na vas mlin, no ko je ikada imao posla sa vgtom siguran sam da je zavrsio sa istim. koga briga koliki je dug sarajavo osiguranja sve dok uredno isplaćuje štete, što i čine.
Bakir1

#24 Re: VGT OSIGURANJE

Post by Bakir1 »

a ne sta ako imam posla sa agencijom za nadzor osiguranja i ako radim pri tom kolektivu sta cemo onda?
potpuni stranac

#25 Re: VGT OSIGURANJE

Bakir1 wrote:a ne sta ako imam posla sa agencijom za nadzor osiguranja i ako radim pri tom kolektivu sta cemo onda?
onda cemo konstatovati da si korumpiran i na posebnom platnom spisku vgt-a, nista novo u bih.
Post Reply