Veze i poznanstva carobna su stvar?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Veze i poznanstva bih potrazio i prihvatio usluge?

da, bez razmisljanja!
39
93%
ne, ni u kom slucaju!
3
7%

Total votes: 42

black

Post by black »

neupucena wrote:
debela wrote:kako izgraditi sistem? vjerujem da postoje ljudi koji znaju kako ali ne mogu doci do izrazaja. mozda paranoisem ali stalno razmisljam o tome da nekome nije u interesu da ovdje bude normalno. neko nam ne da da krenemo naprijed. sve je naopako za sta god dotaknes. ne znam, ali stanje ubija.. :(
Ne bih rekla da paranoises uopste jer sam istog misljenja.
takodje..
Pearl

Post by Pearl »

debela wrote:kako izgraditi sistem? vjerujem da postoje ljudi koji znaju kako ali ne mogu doci do izrazaja. mozda paranoisem ali stalno razmisljam o tome da nekome nije u interesu da ovdje bude normalno. neko nam ne da da krenemo naprijed. sve je naopako za sta god dotaknes. ne znam, ali stanje ubija.. :(
pa naravno da nije u interesu.. od cega bi troglava azdaja sa svojom silnom administracijom zivjela da se ukinu mito i korupcija, da se ukinu stele i sistem: pogladim te, pogladis me ?

onda bi neko mozda i skontao koji su nasi stvarni problemi i krenuo u rjesavanje istih.. a to se izgleda ne smije dozvoliti.. onda ne bi bilo trosenja toalet papira od 2 miliona, ni vozanja auta na benzin i dizel (isotvrmeno), ni vikendica (sto na moru sto na planini), ni sinova i kceri koji se pate studirajuci vani, ni otvorenih fakulteta od "posteno zaradjenih para tokom rata"... nista od toga ne bi bilo.. cak ne bi mogli ni jetrvinog malog da zaposle ako zatreba i onda im jetrva i njena citava familija ne bi bili duzni do kraja zivota..
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Što bi rek'o rahmetli Alija: "Naša deviza: Vjerovati i boriti se!". :D
Reina

Post by Reina »

sto se tice povrata stanova u FBiH koliko znam sistem postoji, uglavnom je sve i vraceno… predratnim nosiocima stanarskog prava…. sreca da nije kroz sistem proslo…. da se vrate stanovi bivsim oficirima JNA koji su nas i napadali s brda , zamal i to ne uradise cini mi se da je za to zasluzan upravo (kako ga ono vi zovete :) ali glavom i bradom Mirnes , e sad kakvo je stanje u RS sto se tice povrata tacno ne znam . A sto se tice zaposljavanja i tretmana u bolnicam, stela, mita Hrvatska nije daleko otisla od nas ako nije i gora, a i Slovenija je tu negdje, naravno to me ne tjesi samo hocu da kazem bar sto se toga tice da nije samo Bosna crna rupa bar na Balkanu a Srbija je sigurno jos i gora. U Americi su od moje poznanice prijateljicu sa zavrsenom medicinom kada se prijavila na konkurs rekli da ima prednost Amerikanac a njoj su ponudili mjesto cistacice (kao za pocetak…:) i u medjuvremenu zavrsila jos jedan faks medjutim jos ne radi svaki put joj kazu na razgovoru onako zavijeno i kulturno puno srece drugi put, "ovaj put je prednost imao kandidat Amerikanac"…. kod njih je sistem pravo razradjen … :) neki dan gledam jednu emisiju na TV u Hrvatskoj kazu gradjani da im je mito , stela, poznanstvo, postao nacin zivota…. :-) nazalost :-)
Pearl

Post by Pearl »

Reina wrote:sto se tice povrata stanova u FBiH koliko znam sistem postoji, uglavnom je sve i vraceno… predratnim nosiocima stanarskog prava…. sreca da nije kroz sistem proslo…. da se vrate stanovi bivsim oficirima JNA koji su nas i napadali s brda , zamal i to ne uradise cini mi se da je za to zasluzan upravo (kako ga ono vi zovete :) ali glavom i bradom Mirnes , e sad kakvo je stanje u RS sto se tice povrata tacno ne znam . A sto se tice zaposljavanja i tretmana u bolnicam, stela, mita Hrvatska nije daleko otisla od nas ako nije i gora, a i Slovenija je tu negdje, naravno to me ne tjesi samo hocu da kazem bar sto se toga tice da nije samo Bosna crna rupa bar na Balkanu a Srbija je sigurno jos i gora. U Americi su od moje poznanice prijateljicu sa zavrsenom medicinom kada se prijavila na konkurs rekli da ima prednost Amerikanac a njoj su ponudili mjesto cistacice (kao za pocetak…:) i u medjuvremenu zavrsila jos jedan faks medjutim jos ne radi svaki put joj kazu na razgovoru onako zavijeno i kulturno puno srece drugi put, "ovaj put je prednost imao kandidat Amerikanac"…. kod njih je sistem pravo razradjen … :) neki dan gledam jednu emisiju na TV u Hrvatskoj kazu gradjani da im je mito , stela, poznanstvo, postao nacin zivota…. :-) nazalost :-)
super.. u americi prednost ima amerikanac.. a u bosni australac :D ili ciji vec pasos ima Skenderija :lol: :lol:

bas je poredjenje onako 1:1 ;) :thumbup:

kod nas je inace situacija malo "sarenija" prednost imaju muslimani/srbi/hrvati u zavisnosti u kom entitetu/kantonu/distruktu/gradu/opstini/mjesnoj zajednici zivite, tj ko je tu na vlasti ;) ostali su zajebaTi i na ovoj osnovi ;)

ali nije sve tako crno.. negdje je i crnje.. a rijetko bolje... :)
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Naravno da je svaki oblik korupcije i nepotizma za svaku osudu. Postoje čak i zakonski mehanizmi za njihovo sprečavanje. Koliko oni koriste u borbi protiv navedenih pojava je pitanje za sebe. To na ovoj anketi nije tema.

Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?

Da li biste potražili i prihvatili „ponudjenu pomoć“ ili ne?
Mislim da si postavio pitanje tako sto si pomijesao i jabuke i kruske.

"Veze i poznanstva" (sto rece jedan od ucesnika diskusije - networking) su ne samo u redu nego su osnov zivota u savremenom svijetu u bilo kojoj zemlji.

Ne razumijem kako bi neko mogao zamisliti zivot bez ovoga. Da li bi kompjuteri onda nas savjetovali ili nam pomagali ili sta ti ja znam? Mozda bi zivjeli u nekom boljem robotskom drustvu.

Osnov ljudske koegzistencije je networking i on postoji od kad je svijeta i to nema nikakve veze sa korupcijom. Precesto se kod nas brkaju neke stvari.

Normalno da neko ko mene zna i moj rad ce mene preporuciti za neki posao jer me je vidio djelu, jer se znamo kroz udruzenja itd.. I naravno ja cu ce osloniti na misljenje ljudi koje znam i koji su provjereni.

Isto tako ne pada mi na pamet da preporucim nekoga za npr. posao direktora prodaje ako je taj isti cijeli zivot samo bio portir.

Takodje ocekujem da moji prijatelji ce biti otvoreni i reci mi istinu o osobi koju preporucuju. Mozes me jednom slagati po tom pitanju i nikad vise.

Isto tako nemam nista protiv da moj prijatelj kaze iskreno npr. znas taj i taj je dobar kao portir zbog XYZ, hoce da promijeni zanimanje, ima li kod tebe nesto sto bi bila dobra startna pozicija za nekoga bez iskustva? On je spreman da uci. E onda cu ja prijatelju reci: a) ne nema nista, jer trazimo iskusne samo ili b) odlicno, upravo trazimo ne-iskusne da krenu da rade to i to, pa cemo vidjeti kako ce se isti pokazati. Nek posalje aplikaciju.

Korupcija (ili bolje receno kriminal) je kad npr. drzavni posao dobije neko intervencijom rodbine a taj isti nema potrebne kvalifikacije niti zna raditi posao.

Korupcija nije kad meni prijatelj preporuci osobu X za posao koja je radila sa njim i cije rezultate je isti vidio.

Dakle, uvijek networking, nikad potplacivanje ili nepotizam. Jer ono pored toga sto je nelegalno je i nemoralno.
Reina

Post by Reina »

Pearl wrote:
Reina wrote:sto se tice povrata stanova u FBiH koliko znam sistem postoji, uglavnom je sve i vraceno… predratnim nosiocima stanarskog prava…. sreca da nije kroz sistem proslo…. da se vrate stanovi bivsim oficirima JNA koji su nas i napadali s brda , zamal i to ne uradise cini mi se da je za to zasluzan upravo (kako ga ono vi zovete :) ali glavom i bradom Mirnes , e sad kakvo je stanje u RS sto se tice povrata tacno ne znam . A sto se tice zaposljavanja i tretmana u bolnicam, stela, mita Hrvatska nije daleko otisla od nas ako nije i gora, a i Slovenija je tu negdje, naravno to me ne tjesi samo hocu da kazem bar sto se toga tice da nije samo Bosna crna rupa bar na Balkanu a Srbija je sigurno jos i gora. U Americi su od moje poznanice prijateljicu sa zavrsenom medicinom kada se prijavila na konkurs rekli da ima prednost Amerikanac a njoj su ponudili mjesto cistacice (kao za pocetak…:) i u medjuvremenu zavrsila jos jedan faks medjutim jos ne radi svaki put joj kazu na razgovoru onako zavijeno i kulturno puno srece drugi put, "ovaj put je prednost imao kandidat Amerikanac"…. kod njih je sistem pravo razradjen … :) neki dan gledam jednu emisiju na TV u Hrvatskoj kazu gradjani da im je mito , stela, poznanstvo, postao nacin zivota…. :-) nazalost :-)
super.. u americi prednost ima amerikanac.. a u bosni australac :D ili ciji vec pasos ima Skenderija :lol: :lol:

kod nas je inace situacija malo "sarenija" prednost imaju muslimani/srbi/hrvati u zavisnosti u kom entitetu/kantonu/distruktu/gradu/opstini/mjesnoj zajednici zivite, tj ko je tu na vlasti ;) ostali su zajebaTi i na ovoj osnovi ;)

E pa vidis i ona je koliko je vec dole Amerikanac al' al jebiga i oni gledaju kako ti je ime i prebrojavaju krvna zrnca.. a sto se tice ovog sranja kod nas sad su ti oni sto govore da su najugrozeniji u najpovoljnijem polozaju... recimo u drzavnim firmama bez obzira na dobre kvalifikacije prvo gledaju da bude zadovoljen nacionalni balans tako da su recimo Hrvati u svim vecim gradovima FBiH se pravo pozaposljavali, mislim da im nikad nije bilo bolje a da vise ne kukumacu kako su "ugrozeni" a za RSi znamo kako je, svi bi vi opet kukali i govorili da ste ugrozeni da se trazi samo Bosanac opet bi govorili da vam Bosnjak zeli aman tamo nesto nametnuti. Pssstt ;-)
Pearl

Post by Pearl »

Reina wrote:
Pearl wrote:

E pa vidis i ona je koliko je vec dole Amerikanac al' al jebiga i oni gledaju kako ti je ime i prebrojavaju krvna zrnca.. a sto se tice ovog sranja kod nas sad su ti oni sto govore da su najugrozeniji u najpovoljnijem polozaju... recimo u drzavnim firmama bez obzira na dobre kvalifikacije prvo gledaju da bude zadovoljen nacionalni balans tako da su recimo Hrvati u svim vecim gradovima FBiH se pravo pozaposljavali, mislim da im nikad nije bilo bolje a da vise ne kukumacu kako su "ugrozeni" a za RSi znamo kako je, svi bi vi opet kukali i govorili da ste ugrozeni da se trazi samo Bosanac opet bi govorili da vam Bosnjak zeli aman tamo nesto nametnuti. Pssstt ;-)
znam ;) zaposliti se u drzavnu sluzbu je premija .. imam poznanika koji su bosnjaci/srbi/hrvati po potrebi jer jedina tako mogu dobiti posao..:S:S:S dtriktno po nacionalnom kljucu pa se onda gledaju kvalifikacije.. posljednji slucaj koji si navela je takodjer diskriminacija i spada u moju grupaciju..

kod nas cak i sandzaklija dobije posao prije bosanca (moze i ova solucija) jer ima siru "mrezu" ;) tako da smo i tu svi popusili, da prostite :D
Reina

Post by Reina »

ih al kako tek dojucerasnji Bosanci, postaju sta zelis, samo da sjedu u fotelju :lol:
danas

Post by danas »

Pearl wrote:
pa naravno da nije u interesu.. od cega bi troglava azdaja sa svojom silnom administracijom zivjela da se ukinu mito i korupcija, da se ukinu stele i sistem: pogladim te, pogladis me ?

onda bi neko mozda i skontao koji su nasi stvarni problemi i krenuo u rjesavanje istih.. a to se izgleda ne smije dozvoliti.. onda ne bi bilo trosenja toalet papira od 2 miliona, ni vozanja auta na benzin i dizel (isotvrmeno), ni vikendica (sto na moru sto na planini), ni sinova i kceri koji se pate studirajuci vani, ni otvorenih fakulteta od "posteno zaradjenih para tokom rata"... nista od toga ne bi bilo.. cak ne bi mogli ni jetrvinog malog da zaposle ako zatreba i onda im jetrva i njena citava familija ne bi bili duzni do kraja zivota..
samo nemojte se zanositi misleci da prije rata ovoga apsolutno nije bilo. tada je sve radilo u nekoj kombinaciji polu-formalno polu-nerformalno; te iako je postojao neki formalni sistem on nije bio jedini kanal za rijesavanje problema. jer uvijek je 'kod nas' valjalo 'imati nekoga' da te 'pripazi'.

samo sto je to sada dostiglo frapantne razmjere, i dovedeni smo u situaciju da ne mozes maknuti sa mjesta bez debele stele -- bez obzira na kvalifikacije, iskustvo, legalni status. u normalnim sredinama 'preporuka' se stice na osnovu radnog iskustva i ucinka, jer niko ni u ludilu ne bi preporucio za posao nekoga ko je los (to bi zapravo zapecatilo karijeru preporucioca), a kod nas je potrebna i dovoljna proporuka postalo poznanstvo i rodjacka veza.

PS u americi ne moze raditi kao ljekar neko ko je zavrsio medicinu igdje drugo osim u americi. mora zavrsiti ili medicinu u USA ili polagati veliki ispit 'razlike', koji je jako tesko poloziti. porijeklo kandidata za profesiju doktora (ili bilo koju) se apsolutno ne uzima u obzir i zakonom je zabranjeno i kaznjivo. svi koji imaju radnu dozvolu imaju jednake sanse za zaposlenje, i bolnici je u interesu da zaposli NAJBOLJEG doktora, pa bio on i stranog porijekla (svakako pod uslovom da osoba moze komunicirati na engleskom)
Last edited by danas on 12/10/2006 16:18, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

Sve su to producti komunizzma..... :D:D
pitt

Post by pitt »

Sad bih ja lanuo........al ne smijem :D:D:D
pitt

Post by pitt »

Ja nisam......jebo to.....nije demokratija onda :D:D:D Al necu da slusam cmizdravce sto ce plakat poslije :D
Jimmy_The_Saint

danas wrote:
Pearl wrote:

samo nemojte se zanositi misleci da prije rata ovoga apsolutno nije bilo. tada je sve radilo u nekoj kombinaciji polu-formalno polu-nerformalno; te iako je postojao neki formalni sistem on nije bio jedini kanal za rijesavanje problema. jer uvijek je 'kod nas' valjalo 'imati nekoga' da te 'pripazi'.

samo sto je to sada dostiglo frapantne razmjere, i dovedeni smo u situaciju da ne mozes maknuti sa mjesta bez debele stele -- bez obzira na kvalifikacije, iskustvo, legalni status. u normalnim sredinama 'preporuka' se stice na osnovu radnog iskustva i ucinka, jer niko ni u ludilu ne bi preporucio za posao nekoga ko je los (to bi zapravo zapecatilo karijeru preporucioca), a kod nas je potrebna i dovoljna proporuka postalo poznanstvo i rodjacka veza.

PS u americi ne moze raditi kao ljekar neko ko je zavrsio medicinu igdje drugo osim u americi. mora zavrsiti ili medicinu u USA ili polagati veliki ispit 'razlike', koji je jako tesko poloziti. porijeklo kandidata za profesiju doktora (ili bilo koju) se apsolutno ne uzima u obzir i zakonom je zabranjeno i kaznjivo. svi koji imaju radnu dozvolu imaju jednake sanse za zaposlenje, i bolnici je u interesu da zaposli NAJBOLJEG doktora, pa bio on i stranog porijekla (svakako pod uslovom da osoba moze komunicirati na engleskom)
Joooooj. Prije rata... Prije potopa.... Nemoj umanjivat; to je bilo dosta sli;no ovom danas, samo što je taj, kao, zvanični, kao, sistem bio malo deblji paravan... Ne tjerajte me da vam prepričavam kakve sve su se veze potezale, i za koje svrhe....
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ja nisam......jebo to.....nije demokratija onda :D:D:D Al necu da slusam cmizdravce sto ce plakat poslije :D
pa reci onda nesto na racun saudijske arabije ili turske, to more :D :D :D
pitt

Post by pitt »

seka wrote:
pitt wrote:Ja nisam......jebo to.....nije demokratija onda :D:D:D Al necu da slusam cmizdravce sto ce plakat poslije :D
yebla nas/vas demokratija :-)

p.s. vratija se shime 8-)
Vratio se lessi :D:D:D
Da je demokratija bio bi Dinamo a ne Croatija - Grafit is tudjmanovog doba.
danas

Post by danas »

Jimmy_The_Saint wrote:
Joooooj. Prije rata... Prije potopa.... Nemoj umanjivat; to je bilo dosta sli;no ovom danas, samo što je taj, kao, zvanični, kao, sistem bio malo deblji paravan... Ne tjerajte me da vam prepričavam kakve sve su se veze potezale, i za koje svrhe....
mozda. iskustva su razlicita.

ali evo, ja sam imala operaciju slijepog crijeva 1989-e; otac mi je imao ogroman kamenac u bubregu koji se morao izvaditi; rodica je imala tesku trudnocu i blizance koji su se morali roditi carskim rezom. sve prije 1990-e, sve proslo bez ikakvih problema, bez veza direktnih i indirektnih. evo priznajem, kada sam 1989-e vadila licnu kartu, rekla sam komsinici koja je radila u opstini (tada je najbliza opcina bila u osijeku) de mi bogati donesi izvod iz maticne knjige rodjenih i sve sta mi treba, da ne idem cekat u redu dzaba.

a nemoj mi reci da je kombinacija nedostatka strucnog kadra, nedostatka profesionalizma, nedostatka zakona, i nedostatka formalnog sistema danas haman bas ista kao i ranije. cisto sumnjam da jeste. eto, neka si ti u pravu i neka je onda samo paravan bio deblji -- sada nema ni paravana, sve je ogoljeno do gole kosti i ukazalo se u svoj svojoj bijedi i jadu. i sta sad? sta dalje?
Jimmy_The_Saint

Sorry... Ja sam govorio o politici, zapošljavanju, i politici zapošljavanja... Ne o zdravstvu, pa čak ni o obrazovanju: u te dvije oblasti partizani su, čak i sa Šuvarovim reformama, bili nenadjebivi majstori i svaka čast na tome. Ustvari, ove krhotine sistema danas i oaze uspjeha i normalnosti koje danas imamo u društvu, plod su upravo obrazovnog sistema koji je imao svoje rupe, ali i nekakvu strukturu...

Ma pun mi je klinac danas naprđivanja o boljoj prošlosti, za i protiv. Jeb'o spaljivanje iluzija... Samo radi, nema odmora dok traje obmana :D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

....U Americi su od moje poznanice prijateljicu sa zavrsenom medicinom kada se prijavila na konkurs rekli da ima prednost Amerikanac a njoj su ponudili mjesto cistacice (kao za pocetak… i u medjuvremenu zavrsila jos jedan faks medjutim jos ne radi svaki put joj kazu na razgovoru onako zavijeno i kulturno puno srece drugi put, "ovaj put je prednost imao kandidat Amerikanac"…. kod njih je sistem pravo razradjen …
Moja poznanica prijateljica.....Od moga prijatelja prijatelj njegovog poznanika poznanik.....

Ovo jednostavno nije tacno i na nivou je prazne price nekoga ko je nesto nacuo', dodao, promijenio i onda proslijedio. Ja govorim iz direktnog iskustva sa oba kontinenta i evropskog i americkog.

#1 Veoma je mali broj poslova za koji je potrebno ISKLJUCIVO americko drzavljanstvo (rijec je o vladinim programima uglavnom).

#2 Pravo na posao ima svako ko ima za to legalnu dozvolu boravka ili ti "green card" ili legalnu vizu.

#3 Diskriminacija je izuzetno kaznjiva u Americi. Nijedan normalan poslodavac nikad nece pitati za aplikantovo porijeklo, bracni status, rasno porijeklo i sta ti ja znam. A nije ih ni briga iskreno govoreci...oni gledaju da je firmi bolje - i cak sta vise imaju mnogo vise simpatija za strance. Takodje otpustaju odmah ako posao se ne radi kako treba i tu nema price pa bio 100x amerikanac ili zabar ili britanac ili bosanac.

#4 U Americi kompanije jedva cekaju da zaposle strance (kvalifikovane i legalne), jer oni generalno imaju veliku volju da premase "lokalce" i puni su energije.

#5 Medicina je specijalna u Americi. Za rad u medicini u Americi je potrebno svasta nesto, a ne samo se pojaviti na vratima sa BiH diplomom. Ne bi ulazio u detalje, ali samo ugrubo: verifikacija diplome, drzavni ispit i certifikacije, dugo-godisnja praksa itd. Normalno da drzava itekako je zabrinuta i brine o tome da svakakvi polu-pismeni ljekari ne mogu da rade sta hoce, nego se moraju prethodno dokazati.

#6 Usput, liste ljekara u Americi su pune osoba iz Afrike, Azije, Evrope....Iz svih zemalja od Nigerije do Juzne Koreje preko Turske. Moram da priznam da zestoko moram da trazim "rodjene" Amerikance.....

#7 Nikad nisam cuo da je iko bio odbijen u Americi za posao jer nije Amerikanac. Da je tako onda pola Amerike ne bi nista radilo, jer je uglavnom sastavljena od imigranata.

#7 Prica da joj je ponudjeno da cisti je smjesna i to nema veze sa nicim jer to je ocito carsijski gluhi telefon gdje je "prijatelj od prijatelja od mog prijatelja" pricu izmjenio 20 puta dok nije prenesena ubacivsi pri tome tipicni ulicni pogled, tj. kako ulica bi nekoga ponizila u stilu daj' da cisti.

#8 Istina je da u Evropi vlada relativno veca diskriminacija po pitanju drzavljanstva i porijekla nego u Americi. Nije jednako u svim evropskim zemljama, ali je problem izrazen. Iz licnog iskustva zemalja gdje sam bio sigurno prednjace Njemacka, Svicarska, Svedska...

#9 Problem te osobe je u tome sta ona zna i kakvo ima iskustvo. Diploma nece u Americi nista narocito donijeti, ako ta osoba ne zna da radi. Bolja diploma otvara vrata za intervjue, razgovore i sl., ali je sasvim perfireni faktor u odlucivanju.

#10 Generalno, gomila nasih ljudi zamislja zapad kao mjesto gdje ti dodjes sa nekim "papirima" i onda svi padnu na straznji dio i dive ti se kako si pametan jer imas bosanski faks zavrsen za 8-10 godina, a koji je poznat kao najbolji na svijetu u pricama sa carsije. Ne ide to tako.

Na kraju, mnogi nasi ljudi kojima ne ide narocito u Americi (koja je vrlo direktna i nemilosrdna po pitanju biznisa i koji je sistem ako znas znas, ako ne znas cao djaci), lako pakuju price o tome kako je Amerika kriva sto njima eto tamo ne ide bas najbolje, jer oni nisu amerikanci itd. Umjesto da pogledaju lijepo sta im to fali u znanju, iskustvu i da li su pripremili dobru prezentaciju sebe, ovi ljudi vide problem u tome sto kisa pada, vjetar duva, a voda je mokra. Daleko bolje bi im pomoglo da budu realni i rade na tome sta im fali. Price koji takvi ljudi pricaju po carsiji su iskljucivo namijenjene za lokalnu kozumaciju da bi opravdali licni neuspjeh.

Puno uspjeha zelim svima!
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Reina wrote:...U Americi su od moje poznanice prijateljicu sa zavrsenom medicinom kada se prijavila na konkurs rekli da ima prednost Amerikanac a njoj su ponudili mjesto cistacice (kao za pocetak…:) i u medjuvremenu zavrsila jos jedan faks medjutim jos ne radi svaki put joj kazu na razgovoru onako zavijeno i kulturno puno srece drugi put, "ovaj put je prednost imao kandidat Amerikanac"…. kod njih je sistem pravo razradjen … :) ...
Bullshit.
pitt

Post by pitt »

Svi mi po americi samo hale cistimo....... :D

Ne bih da omalozavam tvoju prijateljicu ali u americi cesto vidim da ljudi iz bilo kojeg kraja svijeta (ukljucujuci americke bijelce i crnce) koriste nacionalnu, religijsku, ili rasnu pripadnost kao opravdanej ili razlog zasto nisu dobili posao, unaprjedjenje ili povisicu. kad malo dublje zaviris vidis da vecina nema potrebne kvalifikacije ili i ako imaju neko sa vise iskustva i obrazovanja je ispred njih.
Last edited by pitt on 12/10/2006 20:43, edited 1 time in total.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

pitt wrote:Svi mi po americi samo hale cistimo....... :D
Bezbeli :D ... I nemoj cajnoslu reci da si muslim, jerbo te namah bace u kafez pun poskoka...
pitt

Post by pitt »

EI Presidente wrote:
Bezbeli :D ... I nemoj cajnoslu reci da si muslim, jerbo te namah bace u kafez pun poskoka...
a tek curi reci da si osunecen :D:D:D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

pitt wrote:
EI Presidente wrote:
a tek curi reci da si osunecen :D:D:D
:lol: :lol: poznanik moje jaranice se tako zezno, pa je zavrsio u homeland security gdje je moro clana stavit na rendgen....
amerika-cemerika, moj Pitt... :D :D
Post Reply