Veza s drugom nacijom ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Zatamnjena stakla

#426 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Zatamnjena stakla »

E čuj ti sad ovo, bosanci i hercegovci. Dobro.
Afanasi_94

#427 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Afanasi_94 »

Ja ću se osjećat onako kako ja hoću. Ti si rekla da smo SVI bošnjaci. Čisto da vidiš da nismo baš svi, lutko. :wink:
Afanasi_94

#428 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Afanasi_94 »

poticaj wrote:
Afanasi_94 wrote:Ja ću se osjećat onako kako ja hoću. Ti si rekla da smo SVI bošnjaci. Čisto da vidiš da nismo baš svi, lutko. :wink:
Naravno, ti se možeš osjećati kako želiš. Ako živiš u BiH službeno si bošnjak, i mani se ovih pametnjakovićkih fraza dodajući i Hercegovinu itd., čisti niski ulet u nepotrebnu diskusiju.
Ja koliko znam ja živim u Bosni i HERCEGOVINI pa se mogu osjećati kao Bosanka ili HERCEGOVKA. Suviše primitivno razmišljaš, ne vrijedi ulaziti u diskusiju s tobom.
jefferson

#429 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by jefferson »

poticaj wrote:
Afanasi_94 wrote:Ja ću se osjećat onako kako ja hoću. Ti si rekla da smo SVI bošnjaci. Čisto da vidiš da nismo baš svi, lutko. :wink:
Naravno, ti se možeš osjećati kako želiš. Ako živiš u BiH službeno si bošnjak, i mani se ovih pametnjakovićkih fraza dodajući i Hercegovinu itd., čisti niski ulet u nepotrebnu diskusiju.
U svakoj demokratskoj drzavi prije SLUZBENOG je PRAVO individue da se osjeca kako zeli i da bude sta hoce.
Drzava koja sebe naziva demokratskom ne moze tebi da zabrani da budes nesto sto ti zelis. To sto u nasoj drzavi pojam demokratija sluzi samo da se stavi u naziv stranke je sad vec drugi par rukava.
over_thinking

#430 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by over_thinking »

evo jedna banalna stvar ;-)

Naša država se zove Bosna i Hercegovina, ne Bošnja i Hercegovina, samim tim u njoj žive Bosanci i Hercegovci.
tinkerbell09

#431 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by tinkerbell09 »

Eh do sada nisam htjela komentarisati ovu temu, ali nakon nekih komentara, doista moram!

Što se tiče veze sa drugom nacijom, vjerom ili bilo čim drukčijim od vas, ja nemam ništa protiv. Prvenstveno jer ljubav sama od sebe ne bira. Mišljena sam da je sasvim nebitno ako ste vi Bosanac, a supruga je Hrvatica, ili obratno. Ako se međusobno poštujete, pazite, vjerujete jedno drugom, nebitno je koje vam je porijeklo. Kad je u pitanju vjera, (a nažalost u BiH je ona sve presudnija za veze i sklapanje brakova), mnogi razmišljaju na fazon: pa kako ćeš živjet s njim/njom, on jede/ne jede svinjetinju, njeni/njegovi klanjaju ili se krste, i tu dolazi do problematike. Ja mislim da je moguće živjet sa nekim ko radi suprotno od vas, zašto? Pa jer mislim da se može poštovati i jedna i druga strana. Mislim da kod normalnih brakova, partner će poštovati vaše običaje, a vi njegove/njene i svima može biti dobro. Ako se dobiju djeca, njima se da na odabir, u šta će da vjeruju. Bog je jedan, i nebitno je na koji način se u Njega vjeruje i sa koje strane se to posmatra. Neki također mogu odabrati da budu agnostici ili ateisti, što je opet po njihovoj volji. Ne znam zašto se toliko ulazi u tu vjeru, svako ima pravo da vjeruje šta se njemu sviđa. Skoro sve moje prijateljice su djeca mješanog braka i ti brakovi su mnogo bolji od nekih drugih brakova iste vjere ili nacije. Svakom svačije. Također, ne mora značiti ako je musliman da je dobar čovjek, ako je pravoslavac da nije, ili obratno. Vjera ne pokazuje ko je kakav u duši. Nacija također. Zar je stvarno toliko bitno jeste li Bosanci, Srbi ili Hrvati. Mi smo multinacionalna država, tako da je svako mješanje dozvoljeno. I ne znam odakle toliko potreba da budemo Bošnjaci, nismo Bošnjaci, jer ne živimo u BoŠni. :)
_mufljuz_

#432 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by _mufljuz_ »

drago mi je da gospodjicu Veneru ne moram pitat koje je nacije kad pristavim fesliju
animals

#433 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by animals »

poticaj wrote:
Koji argument :-) :-) :-) ako zivis u BiH, onda si Bosnjak :-) ti si novi Kolumbo :-)
over_thinking

#434 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by over_thinking »

tinkerbell09 wrote:Eh do sada nisam htjela komentarisati ovu temu, ali nakon nekih komentara, doista moram!

Što se tiče veze sa drugom nacijom, vjerom ili bilo čim drukčijim od vas, ja nemam ništa protiv. Prvenstveno jer ljubav sama od sebe ne bira. Mišljena sam da je sasvim nebitno ako ste vi Bosanac, a supruga je Hrvatica, ili obratno. Ako se međusobno poštujete, pazite, vjerujete jedno drugom, nebitno je koje vam je porijeklo. Kad je u pitanju vjera, (a nažalost u BiH je ona sve presudnija za veze i sklapanje brakova), mnogi razmišljaju na fazon: pa kako ćeš živjet s njim/njom, on jede/ne jede svinjetinju, njeni/njegovi klanjaju ili se krste, i tu dolazi do problematike. Ja mislim da je moguće živjet sa nekim ko radi suprotno od vas, zašto? Pa jer mislim da se može poštovati i jedna i druga strana. Mislim da kod normalnih brakova, partner će poštovati vaše običaje, a vi njegove/njene i svima može biti dobro. Ako se dobiju djeca, njima se da na odabir, u šta će da vjeruju. Bog je jedan, i nebitno je na koji način se u Njega vjeruje i sa koje strane se to posmatra. Neki također mogu odabrati da budu agnostici ili ateisti, što je opet po njihovoj volji. Ne znam zašto se toliko ulazi u tu vjeru, svako ima pravo da vjeruje šta se njemu sviđa. Skoro sve moje prijateljice su djeca mješanog braka i ti brakovi su mnogo bolji od nekih drugih brakova iste vjere ili nacije. Svakom svačije. Također, ne mora značiti ako je musliman da je dobar čovjek, ako je pravoslavac da nije, ili obratno. Vjera ne pokazuje ko je kakav u duši. Nacija također. Zar je stvarno toliko bitno jeste li Bosanci, Srbi ili Hrvati. Mi smo multinacionalna država, tako da je svako mješanje dozvoljeno. I ne znam odakle toliko potreba da budemo Bošnjaci, nismo Bošnjaci, jer ne živimo u BoŠni. :)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
tinkerbell09

#435 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by tinkerbell09 »

poticaj wrote:Nisam ja rekla da smo Bošnjaci (koliko znam takvo je službeno pravilo, ako se nešto promijenilo...izvinjavam se).
Ako država donese stav da smo majmuni - službeno smo majmuni, a svi se možemo osjećati kao lavovi. To je poenta.
Ne, ako država donese stav da možemo biti "majmuni", ti onda zaokružiš ostalo i dopišeš "lavovi". If you know what I mean :wink:
Afanasi_94

#436 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Afanasi_94 »

Poticaj, mene tvoje izjašnjavanje apsolutno ne interesuje. Nemaš ti meni šta govoriti šta sam ja službeno jer je Bosna i Hercegovina prije svega demokratska država i ja se imam PRAVO osjećati onako kako ja želim, pa makar to bilo kao Marsovac, kao što si maloprije navela.

Ti sebi za brak bujrum traži nekoga iste vjere ali to ti nije nikakav garant da će tebi biti dobro u tom braku. Ja nisam odgojena na taj način i sretna sam zbog toga što su mene roditelji pustili da sama biram svoju vjeru i svoje opredjeljenje pa mi na kraju krajeva sasvim svejedno hoće li moj muž biti Bosanac, Hrvat ili Srbin tj. musliman, katolik ili pravoslavac. Prije imena, prezimena, vjere i nacije on bi trebao biti čovjek, a za ostalo ćemo se lako dogovoriti.

Vi koji na sva zvona širite svoje vjersko opredjeljenje i svi vi koji ste vjernici za druge a ne za sebe ste krivi za sve ovo što se dešava u ovoj državi i sav ovaj nacionalizam koji nas već godinama guši.
jefferson

#437 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by jefferson »

Ja fakat ne mogu vjerovat cime se ljudi opterecuju. Kao sto neko rece, mozes birati SAMO svoju vjeru, ali otkad je to garant srece?
Moja zena hem je druge vjere hem druge rase, a meni i njoj super. Najbolje od svega je sto, ne da nije opterecena ovim nasim glupostima, nego joj je taj koncept totalno stran :D
elma89_

#438 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by elma89_ »

najlijepsa djeca budu izmedju azijata i bjelaca :lol: s genetske strane ima smisla :D
over_thinking

#439 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by over_thinking »

Svi ste vi veliki Bošnjaci, Srbi, Hrvati, muslimani, pravoslavci i katolici, a ne shvatate da vam bacaju nacionalnu kost oko koje skačete kao gladni psi. I gdje nas je to dovelo ? Opet ste i gladni i žedni, i neobrazovani, i nezdravi, ništa ne dobivate, samo svojakate i bitno je da svake četiri godine jedna od tri strane bude apsolutna većina. Nemate ništa od toga, dok politički vrh "masti brkove" i sastanči po evropskim metropolama, vi grcate u nacionalističkim go*nima! E pa jedi narode s*anje što sam si stvorio..
Locked