http://www.bhdani.com/arhiva/70/tekst370.htmJedan je capljinski politicar, nakon ciscenja grada od muslimana, rusenja dzamije i zatiranja svakog traga o postojanju nehrvatskih identiteta u juznoj Hercegovini, docekao zagrebackog povjesnicara, borca za ljudska prava koji je za neku mirovnu organizaciju istrazivao modalitete pomirenja "zavadjenih bosanskohercegovackih naroda". Fino ga je pogostio, odslusao njegove argumente o nuznosti suzivota i potrebi da katolici sami sagrade srusenu dzamiju, a onda ga je poucio ovom pricom: "Nedavno su mi dosli nekakvi Talijani, isto tako jako zabrinuti za balije, ali ja sam ih onda upitao sta oni misle zasto Capljina nema metro. Oni nisu znali. A onda sam ih upitao zasto Rim nema metro. Zato sto Rim lezi na osam povijesnih slojeva i ne bi bilo uredu kroz njih busiti tunele. E, to je to, rekao sam im: Capljina lezi ne na osam, nego na osamdeset osam povijesnih slojeva, i svaki sloj je hrvatski i katolicki. Zato je ovo vjecna hrvatska zemlja, pa ce takva i ostati. A Rim ce nestati ako im dozvolite da sagrade dzamiju, ako ih pustite da dodaju deveti, muslimanski sloj. Tako sam im rekao, da shvate zasto se srusila ova capljinska dzamija koju nismo mi srusili, nego ju je srusila povijest, onih osamdeset osam slojeva pod nasim gradom."
Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Capljini
-
T
#1 Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Capljini
- danas
#2 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj
T wrote:http://www.bhdani.com/arhiva/70/tekst370.htmJedan je capljinski politicar, nakon ciscenja grada od muslimana, rusenja dzamije i zatiranja svakog traga o postojanju nehrvatskih identiteta u juznoj Hercegovini, docekao zagrebackog povjesnicara, borca za ljudska prava koji je za neku mirovnu organizaciju istrazivao modalitete pomirenja "zavadjenih bosanskohercegovackih naroda". Fino ga je pogostio, odslusao njegove argumente o nuznosti suzivota i potrebi da katolici sami sagrade srusenu dzamiju, a onda ga je poucio ovom pricom: "Nedavno su mi dosli nekakvi Talijani, isto tako jako zabrinuti za balije, ali ja sam ih onda upitao sta oni misle zasto Capljina nema metro. Oni nisu znali. A onda sam ih upitao zasto Rim nema metro. Zato sto Rim lezi na osam povijesnih slojeva i ne bi bilo uredu kroz njih busiti tunele. E, to je to, rekao sam im: Capljina lezi ne na osam, nego na osamdeset osam povijesnih slojeva, i svaki sloj je hrvatski i katolicki. Zato je ovo vjecna hrvatska zemlja, pa ce takva i ostati. A Rim ce nestati ako im dozvolite da sagrade dzamiju, ako ih pustite da dodaju deveti, muslimanski sloj. Tako sam im rekao, da shvate zasto se srusila ova capljinska dzamija koju nismo mi srusili, nego ju je srusila povijest, onih osamdeset osam slojeva pod nasim gradom."
-
gavrilo
e da sam ja musliman izgradio bih jos vecu i jos ljepsu dzamiju pa neka crknu od muke
mislili su isto tako ako sruse u bjeljini dzamije da ce prostor ocistiti od "turaka" (koji izraz majko mila... ), ali hvala Bogu dzamija je ponovo sagradjena. neka to bude znak da je svaka vrsta etnickog ciscenja na ovim prostorima nemoguca i neprihvatljiva.
mislili su isto tako ako sruse u bjeljini dzamije da ce prostor ocistiti od "turaka" (koji izraz majko mila... ), ali hvala Bogu dzamija je ponovo sagradjena. neka to bude znak da je svaka vrsta etnickog ciscenja na ovim prostorima nemoguca i neprihvatljiva.
-
gavrilo
danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?
- pitt
Bio hram paganski pa srushen....bila crkva pa srusena...bila dzamija pa srushena.....hocemo li to sad ringe ringe raja u krug?gavrilo wrote:danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?
-
gavrilo
alo bolan ... citajpitt wrote:Bio hram paganski pa srushen....bila crkva pa srusena...bila dzamija pa srushena.....hocemo li to sad ringe ringe raja u krug?gavrilo wrote:danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?
- pitt
me ne mislim na tebe bolan gavrogavrilo wrote:alo bolan ... citajpitt wrote:Bio hram paganski pa srushen....bila crkva pa srusena...bila dzamija pa srushena.....hocemo li to sad ringe ringe raja u krug?gavrilo wrote: danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.
-
digger
Ma uvijek je tako manje-vise bilo. Jedno se srusi pa se isti materijal koristi za novu bogomolju--bilo ciju. Pa valjda ljudi navikli.pitt wrote:Bio hram paganski pa srushen....bila crkva pa srusena...bila dzamija pa srushena.....hocemo li to sad ringe ringe raja u krug?gavrilo wrote:danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?
A ljubim mu ovu paralelu Capljina-Rim.
-
sudnjidan
U doba dok je vladala Alijansa, u zapadnoj Hercegovini nisu htjeli priznati ovu vlast (najvise zato jer je Alijansa bez ikakve represije, vec samo ekonomskim mjerama oborila hrvatsku samoupravu). Jednom su Jozo Krizanovic, Zlatko Lagumdzija, Karlo Filipovic, Nikola Grabovac i ostali tadasnji federalni i drzavni celnici krenuli u posjetu zapadnoj Hercegovini, ali ih u Capljini i ostalim mjestima nacelnici opcina nisu zeljeli ni primiti.
I kako im se Alijansa "zahvalila" za ovakav docek? Ubrzo je u Capljini sredstvima (5 miliona KM) iz federalnog budzeta (koji sa vise od 90 posto pune kantoni sa bosnjackom vecinom) napravljen novi most na ulazu u grad umjesto starog kojeg je 1992. srusio HVO da sprijeci upad tzv. JNA u grad. Uzalud su HDZ-ovci godinama drzali funkciju federalnog ministra finansija, tek je Alijansa obezbijedila pare za capljinski most.
Naravoucenje: Ko tebe kamenom, ti njega hljebom (novim mostom). Hajde sto nas je Bog kaznio da moramo zivjeti u istoj drzavi i entitetu sa likovima poput Pere Markovica vec moramo finansirati izgradnju ovakvih fasistickih oaza, "zona sumraka" ciji su samozvani misionari u svetom ratu protiv islama. Rahmetli Hakija Turajlic, mozda najpametniji Capljinac u posljednjih pola vijeka, vjerovatno bi se prevrtao u grobu da zna u sta se pretvorio njegov rodni grad.
I kako im se Alijansa "zahvalila" za ovakav docek? Ubrzo je u Capljini sredstvima (5 miliona KM) iz federalnog budzeta (koji sa vise od 90 posto pune kantoni sa bosnjackom vecinom) napravljen novi most na ulazu u grad umjesto starog kojeg je 1992. srusio HVO da sprijeci upad tzv. JNA u grad. Uzalud su HDZ-ovci godinama drzali funkciju federalnog ministra finansija, tek je Alijansa obezbijedila pare za capljinski most.
Naravoucenje: Ko tebe kamenom, ti njega hljebom (novim mostom). Hajde sto nas je Bog kaznio da moramo zivjeti u istoj drzavi i entitetu sa likovima poput Pere Markovica vec moramo finansirati izgradnju ovakvih fasistickih oaza, "zona sumraka" ciji su samozvani misionari u svetom ratu protiv islama. Rahmetli Hakija Turajlic, mozda najpametniji Capljinac u posljednjih pola vijeka, vjerovatno bi se prevrtao u grobu da zna u sta se pretvorio njegov rodni grad.
-
sudnjidan
Joooj, u pravu si. Zaboravio sam ono najvaznije. Ovi koji su dali pare da se most napravi, prepustili su Peri Markovicu i co. da odaberu ime mosta. I ljudi odabrali 'Most Franje Tudjmana'.T wrote:sudnjidan wrote: Uzalud su HDZ-ovci godinama drzali funkciju federalnog ministra finansija, tek je Alijansa obezbijedila pare za capljinski most.
Jel' slucajno znas, kako se zove taj most?
Evo pokusavam se staviti u poziciju Pere Markovica i drustva. Protjeras bosnjacko stanovnistvo sa teritorije cijele Opcine Capljina, u etnicka cista bosnjacka naselja poput Pocitelja naselis Hrvate, na staru tursku kulu stavis kriz, imas javne fasisticke nastupe (kad Markovic ovako prica italijanskim novinarima, sta li tek govori svojim "saradnicima"), onda stalno kukas da si ugrozen a pritom sa manje od 10 posto finansiras drzavu, a onda od te iste drzave (odnosno od poreskih obveznika koji 90 posto pripadaju narodu kojem si ucinio zlo) dobijes poklon vrijedan 5 miliona maraka.
Ja stvarno mislim da Bosanci (Bosnjaci) nisu bez razloga "glupi" u vicevima. Kad bi bili samo u vicevima.
-
T
To je isto, kao da se u Jeruzalemu nekoj ulici da ime Adolfa Hitlera.nebi wrote:Most Sranje Tupana?T wrote:sudnjidan wrote: Uzalud su HDZ-ovci godinama drzali funkciju federalnog ministra finansija, tek je Alijansa obezbijedila pare za capljinski most.
Jel' slucajno znas, kako se zove taj most?
Jedan se okomio protiv jevreja cijelog svijeta, a drugi protiv muslimana BiH, ali eto, Franjo u toj istoj BiH ima svoj most, koji su mu izgradili gradjani BiH (neko je napisao, iz fonda koji 90% pune kantoni sa bosnjackom vecinom), a neki drugi mu dali ime.
-
homosasa
koliko znam za vrijeme turskog vakta ncrkve su se pravile i niko nije branio ljudima da idu u iste procackaj malo pa ces vidjeti.gavrilo wrote:danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?
- bpsang
Predji gavro jaraniko zacas na Islam i podari jednu Dzamijugavrilo wrote:e da sam ja musliman izgradio bih jos vecu i jos ljepsu dzamiju pa neka crknu od muke![]()
- Bosanac sa dna kace
Da jesu se crkve pretvarale u dzamije , to je istina o kojoj postoje dokazi ( Fetija u Bihacu i dans jedina beıgradksa dzamija Bajrakli), ali nisu ni od kog otimane, vec su pretvarane u dzamije onda kada nije vise imao ko da ide u njih, kada su ostajale prazne i kada vise niko nije vodio brigu o njima... ne znam kada je crkva u Bihacu pretovrena u dzamiju ali znam da su pocetkom 20-tih godina 16. vijeka posljednji katolici napustili Beograd i crkva od njihovog samostana pretvorena je u dansnju Bajrakli dzamiju!homosasa wrote:koliko znam za vrijeme turskog vakta ncrkve su se pravile i niko nije branio ljudima da idu u iste procackaj malo pa ces vidjeti.gavrilo wrote:danas ne bas wtf... ali je se desavalo da su tokom osmanske vladavine crkve rusene i na njima gradjene dzamije. bilo kako bilo to i dalje nije razlog da se dzamija srusi.danas wrote:to je tacno, uvijek kazu da imaju kao neke "srpske/hrvatske kosti" sto su bile ispod?!? WTF?