Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

red evil

#1 Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

Sta vi mislite o ovome? Bili vi isli u neku ozbiljniju vezu/brak sa ovakvom osobom? Vise me zanima ogdovor od zena. :D
Catala Cule

#2 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Catala Cule »

Što da ne? Bitno je da se ljudi vole, a ako je tako, malo šta ih može spriječiti da budu zajedno. :-D
dustaban

#3 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by dustaban »

Izvinjavam se sto upadam, ali me ovo ponuka da upitam nesta sto me dugo kopka.

Vec izvjesno vrijeme vidjam u Ferhadiji PREZGODNU i PRELIJEPU curu bez noge... kako prosi!

Njena poza (dostojanstvenost) i opcenito taj prizor me svaki put toliko zbune i, moram priznati, nekako unezgode... da mi je jednostavno neprijatno dati joj marku. Onakvoj se curi nudi brak!

Izvinite sto upadoh ovako, naravno ovo za brak sam rekao "figurativno" (sretno sam ozenjen) ali mislim da sam time dao i svoj odgovor na ovu temu.

Ta cura bez jedne noge je jedna od NAJPRIVLACNIJIH cura u Sarajevu. Mogu misliti jos kakve su njene druge predosti u odnosu na ove "besprijekorne kvocke" sto kurvanjski migolje Ferhadijom zavodeci krimose sto sjede po kaficima, zajedno sa svojim hamerima parkiranim uz sto!
Eborg

#4 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Eborg »

Pisalo se ovdje da je cura teška narkomanka, čak je i nogu navodno izgubila zbog toga.

Ontopic, bila je već tema o seksu sa osobama u invalidskim kolicima pa ima dosta stvari koje su već rečene.
febo_acm

#5 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by febo_acm »

Eborg wrote:Pisalo se ovdje da je cura teška narkomanka, čak je i nogu navodno izgubila zbog toga.

Ontopic, bila je već tema o seksu sa osobama u invalidskim kolicima pa ima dosta stvari koje su već rečene.
Mislim da joj se na faci vide opojna sredstva :D Nek mi Bog oprosti ako griješim...
Incub

#6 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Incub »

Stvarno djevojka ostavlja utisak, ima nekuenergiju oko sebe
Sve ostalo na stranu ali me njena pojava zbuni, smisla otkud ona, sta, zar je moguce-ali zivot je nepredvidljiv
mušema

#7 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by mušema »

Eborg wrote:Pisalo se ovdje da je cura teška narkomanka, čak je i nogu navodno izgubila zbog toga.

I ja sam istu stvar cula, a i vidjela sam je jednom s nekakvim starim likom koji i izgleda kao zadnji narkoman..
Shadow_9279

#8 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Pozdrav svima. Nov sam ovde, i iskreno prijavio sam se kada sam slucajno naisao na ovu temu. Evo, ovako..i sam sam OSI(osoba sa invaliditetom), odnosno invalid(cerebralac, od rodjenja). U koliciima nisam, ali veoma otezano, deformisano hodam i uz pomoc pomagala. I mogao bih da napisem svoje razmisljanje i iskustva na ovu temu, onako sto se kaze 'iz prve ruke'. :) Primetio sam na slicnim temama po netu da se cesto stavlja kao neka razlika izmedju situacije ako je neko u kolicima, i situacija kada neko nije u kolicima. Nije to tako velika razlika, posebno kada su deformiteti slicni i ogranicenja slicna. Evo ja nisam u kolicima, pa opet vecinu aktivnosti toliko otezano obavljam ili za njih trebam pomoc, da mu ponekad izadje na isto. I Iz mog iskustva mogu da kazem sledece: u stvarnom zivotu vecina ce ljudi pobeci od same pomisli da udje u vezu, brak sa invalidima. I to ne samo zdravi ljudi vec i sami invalidi. Evo iskreno, iako sam invalid, ne bih usao u vezu, u brak sa devojkom koja je invalid. A kamoli kada bih bio zdrav i prav. Iskreno, sada u ovim godinama i sa ovim zivotnim iskustvom, ne bih ni sa zdravom. Ne bih se upustao u pokusaje veze, braka. Sada sa ove vremenske distance i nekih godina, znam da ne bih. Ranije sam razmisljao drugacije kao mladji, ali sada ne bih. Jednostavno zato sto isuvise dobro poznajem prvo svoj invaliditet i ogranicenja, a drugo jer poznajem i opste probleme koje invalidnost generalno sa sobom nosi(i u fizickom i u psiholoskom smislu). Ali isto tako, ne ocekujem ni od zdravih devojaka, ni od drugih devojaka sa invalidnoscu. . I ne postavljam nesuvisla pitanja da li bi neka, i zasto ne bi. Da li sam pokusavao? Jesam ranije nekad, ali sam video i shvatio da naprosto ne ide. I to je jednostavno tako. Ok, znamo da ima tzv 'izuzetaka', ali izuzetci su tu da potvrdjuju neko okvirno 'nepisano pravilo'. Koje glasi: sa invalidom se u vezu, u brak ne ulazi. Zasto? Pa mislim zar to nije toliko ocigledno? Zato sto je invalidnost teret, najcesce. Ko zdravorazumski jos moze sebi pozeleti u zivotu da sav teret veze i braka spusti na sebe? Realno, malo ko, ajd da ne kazem bas niko(posto izuzetaka ima, mada ja evo iako invalid takvu zrtvu ne razumem, sta to nekom treba). Vidim da postoji i tema o seksu sa invalidima..pa i tu je ista situacija, veoma retko ce se to dogoditi(mislim osim ako nije 'narucen', placeni seks). Zasto? Pa zato sto mnogim ljudima naprosto to nije seksualno privlacno. Sam deformitet, hendikep vizuelno ljudima cesto nije privlacan, i ne mogu osetiti ono nesto, onaj fluid, uzbudjenje, vizuelnu privlacnost koja je da se mi ovde ne lazemo jako vazan element da bi se uopste neko zainteresovao za nekog u tom musko-zenskom, seksualnom, ljubavnom pravcu. I zato sto mi invalidi realno ne mozemo biti neke 'atlete' u krevetu, niti pruziti onaj pravi ugodjaj, kakav seks treba da ima. Realno ne mozemo. Nije sve u emocijama, u paznji..itd Neko kaze 'vazna je unutrasnjost coveka'. :roll: Lako je pricati o tome nadahnuto, romanticarski, na netu. Pustimo to, znamo da se od toga ne zivi. Zivot u vezi u braku trazi puno vise.
red evil

#9 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

Shadow_9279 wrote:Pozdrav svima. Nov sam ovde, i iskreno prijavio sam se kada sam slucajno naisao na ovu temu. Evo, ovako..i sam sam OSI(osoba sa invaliditetom), odnosno invalid(cerebralac, od rodjenja). U koliciima nisam, ali veoma otezano, deformisano hodam i uz pomoc pomagala. I mogao bih da napisem svoje razmisljanje i iskustva na ovu temu, onako sto se kaze 'iz prve ruke'. :) Primetio sam na slicnim temama po netu da se cesto stavlja kao neka razlika izmedju situacije ako je neko u kolicima, i situacija kada neko nije u kolicima. Nije to tako velika razlika, posebno kada su deformiteti slicni i ogranicenja slicna. Evo ja nisam u kolicima, pa opet vecinu aktivnosti toliko otezano obavljam ili za njih trebam pomoc, da mu ponekad izadje na isto. I Iz mog iskustva mogu da kazem sledece: u stvarnom zivotu vecina ce ljudi pobeci od same pomisli da udje u vezu, brak sa invalidima. I to ne samo zdravi ljudi vec i sami invalidi. Evo iskreno, iako sam invalid, ne bih usao u vezu, u brak sa devojkom koja je invalid. A kamoli kada bih bio zdrav i prav. Iskreno, sada u ovim godinama i sa ovim zivotnim iskustvom, ne bih ni sa zdravom. Ne bih se upustao u pokusaje veze, braka. Sada sa ove vremenske distance i nekih godina, znam da ne bih. Ranije sam razmisljao drugacije kao mladji, ali sada ne bih. Jednostavno zato sto isuvise dobro poznajem prvo svoj invaliditet i ogranicenja, a drugo jer poznajem i opste probleme koje invalidnost generalno sa sobom nosi(i u fizickom i u psiholoskom smislu). Ali isto tako, ne ocekujem ni od zdravih devojaka, ni od drugih devojaka sa invalidnoscu. . I ne postavljam nesuvisla pitanja da li bi neka, i zasto ne bi. Da li sam pokusavao? Jesam ranije nekad, ali sam video i shvatio da naprosto ne ide. I to je jednostavno tako. Ok, znamo da ima tzv 'izuzetaka', ali izuzetci su tu da potvrdjuju neko okvirno 'nepisano pravilo'. Koje glasi: sa invalidom se u vezu, u brak ne ulazi. Zasto? Pa mislim zar to nije toliko ocigledno? Zato sto je invalidnost teret, najcesce. Ko zdravorazumski jos moze sebi pozeleti u zivotu da sav teret veze i braka spusti na sebe? Realno, malo ko, ajd da ne kazem bas niko(posto izuzetaka ima, mada ja evo iako invalid takvu zrtvu ne razumem, sta to nekom treba). Vidim da postoji i tema o seksu sa invalidima..pa i tu je ista situacija, veoma retko ce se to dogoditi(mislim osim ako nije 'narucen', placeni seks). Zasto? Pa zato sto mnogim ljudima naprosto to nije seksualno privlacno. Sam deformitet, hendikep vizuelno ljudima cesto nije privlacan, i ne mogu osetiti ono nesto, onaj fluid, uzbudjenje, vizuelnu privlacnost koja je da se mi ovde ne lazemo jako vazan element da bi se uopste neko zainteresovao za nekog u tom musko-zenskom, seksualnom, ljubavnom pravcu. I zato sto mi invalidi realno ne mozemo biti neke 'atlete' u krevetu, niti pruziti onaj pravi ugodjaj, kakav seks treba da ima. Realno ne mozemo. Nije sve u emocijama, u paznji..itd Neko kaze 'vazna je unutrasnjost coveka'. :roll: Lako je pricati o tome nadahnuto, romanticarski, na netu. Pustimo to, znamo da se od toga ne zivi. Zivot u vezi u braku trazi puno vise.
:thumbup:

Ali opet ima izuzetaka, kao sto si napisao. Zene ce puno laske uci u vezu sa invalidom, nego muskarac. Ja ne bi usao u vezu sa osobom koja je invalid, ne zbog toga sto imam predrasude, vec zbog toga sto sam i ja invalid, njoj treba pomoc, a treba i meni, niti ja njoj mogu pomoci, niti ona meni, samo radi toga ne bi usao u vezu.
Ako covjek uspjesan, ima novac, onda kolica nisu problem :D
Anti Anti Fa

#10 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Anti Anti Fa »

Zavisi malo i koja je vrsta invaliditeta.Neka cura u kolicima pa sumnjam da bi mi to bio neki problem,jer osim toga sto hodati ne moze ostalo sve sasvim normalno funkcionise.Malo je teze,da ne kazem nemoguce nekome kome treba sto bi se reklo veci dio dana tudja njega.bilo kako bilo svako ima pravo na srecu i ne treba nikada odustati
Shadow_9279

#11 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

@red evil

Bio sam u tome, probao i video da su takve zrtve prevelike. Posebno za one koji su zdravi i trebaju biti sa nama koji smo invalidi. A i veza izmedju dvoje invalida takodje trazi svoje zrtve, i nosi cak obostrane teskoce. Pa kada je vec u svim varijantama tesko izvodljivo ili neizvodljivo, zasto onda to i pokusavati. Bolje dici ruke od toga, mislim od veza i sl, i posvetiti se necem drugom u zivotu.

@ Anti Anti Fa

Ma nema to toliko veze da li je u kolicima ili ne. Svaki tezi, tezak hendikep, nebitno da li je osoba u kolicima ili ne, koji zahteva pomoc, ili donosi ogranicenja u zivotnim aktivnostima(a samim tim ili svaljuje teret na jednu stranu ili je teret za obe strane) je teret za vezu a posebno za zajednicki zivot(brak). Realno, ako neko i malo ima zdrav razum i nekog zivotnog iskustva i nekih ozbiljnijih godina, znace to da izbegne. Tako nesto, objektivno, nikom ne treba.
Anti Anti Fa

#12 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Anti Anti Fa »

Mogu se s tobom sloziti samo u jednom dijelu a to je da jeste tesko.al ponavljam nije isto biti u braku/vezi sa nekim u kolicima i nekim ko ne moze sam da se obrise oko usta.Tehnologija je toliko napredovala da osobe koje su u kolicima mogu skoro sve stvari samostalno da rade, od odlaska u toalet do voznje autom.
Gray

#13 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Gray »

red evil wrote:Sta vi mislite o ovome? Bili vi isli u neku ozbiljniju vezu/brak sa ovakvom osobom? Vise me zanima ogdovor od zena. :D

Muško sam, ali mi je amlo dosadno pa rekoh da i ja odgovorim :D

Postoje dvije situacije. Da se to, ne daj Bože (ateista sam, ovo koristim samo kao jezilku frazu kako se nadam da se nešto neće desiti) desi mojoj djevojci naravno da bih ostao sa njom i da bi nastavili našu vezu.

Ali sa druge strane da sam slobodan, iskreno ne bih bio spreman na vezu sa takvom djevojkom, jer kao što je neko iznad napisao, zašto sebi otežavati život bespotrebno. Druga je stvar ako se baš zaljubiš, ali ja ne vjerujem u ljubav na prvi pogled, tako da bi morao ući u vezu sa tom osobom da bi se zaljubio, a kako ne bi bio zainteresovan za vezu ne bih se ni zaljubio.
Shadow_9279

#14 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

@Anti Anti Fa

Naravno, svi mi imamo svoje stavove i vidjenja i pravo na njih. I nemamo obavezu da se u stavovima saglasimo. :) Ne znam, kao sto vec napisah(da se ne ponavljam previse) ja recimo nisam u kolicima, mogu se sam obuci, obrisati i sto sta uraditi sam, ali sve to radim veeoma otezano, sporo i u veliki fizicki napor. A za dosta aktivnosti naprosto trebam pomoc, i pored pomagala. Dakle, kada se sve svede pod crtu to sto kao nisam u kolicima nije mi neka prednost jer sam u fizickim smislu teret u nekoj vezi ili braku. Bio sam probao sam, uverio se. Teret zato sto i ono sto sam obavljam obavljam toliko sporo i uz stalni rizik da recimo ne padnem ili recimo da l cu uspeti doci iz tacke a u tacku b( a kola ne mogu voziti, odnosno bio bih krajni rizik za saobracaj), da l cu i kako cu obaviti ovo ili ono. Ima tu gomila fizickih ogranicenja, poznajem sebe ipak najbolje. Znaci partnerka stalno treba da strepi cak i od obicnog odlaska recimo do kupatila da li cu i koliko puta izgubiti ravnotezu i pasti, a kamoli negde dalje izvan kuce. Pored toga, stalno popravljati ono sto nisam uspeo obaviti, ili obavljati sve ono sto nisam mogao obaviti. Dakle jedna strana je uvek ta u takvim vezama koja mora uzeti na sebe ogroman teret. Isto tako, i da sam u kolicima opet bih isto imao niz problema. Tako da sve to izadje na isto, fakticki. Invalidnost je teret kako god okrenes. Jer kada bi mogli vecinu toga sami ili sve sami i bez fizickih teskoca, onda ne bismo ni bili invalidi.
red evil

#15 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

Tesko jest, alii ne i nemoguce, ima ljudi koji su u vezi i sretni su... Meni ako se pruzi prilika, uci cu u vezu, a nadam se da ce mi se pruziti prilika :D
Shadow_9279

#16 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Gray wrote:Postoje dvije situacije. Da se to, ne daj Bože (ateista sam, ovo koristim samo kao jezilku frazu kako se nadam da se nešto neće desiti) desi mojoj djevojci naravno da bih ostao sa njom i da bi nastavili našu vezu.

Ali sa druge strane da sam slobodan, iskreno ne bih bio spreman na vezu sa takvom djevojkom, jer kao što je neko iznad napisao, zašto sebi otežavati život bespotrebno. Druga je stvar ako se baš zaljubiš, ali ja ne vjerujem u ljubav na prvi pogled, tako da bi morao ući u vezu sa tom osobom da bi se zaljubio, a kako ne bi bio zainteresovan za vezu ne bih se ni zaljubio.
Hm, moram priznati da me ume zbuniti ovaj stav. Mislim da ne shvatis pogresno, ne mislm da je stav pogresan ili tako nesto, nego prmecujem u kontaktima sa ljudima da slican stav ima dosta ljudi. Pa sa se cesto pitao: Ako vec neko moze ostati u vezi sa invalidom(odnosno sa osobom koja postane invalid tokom veze), i preuzeti brigu i teret svega onog sto invalidnost partnera, partnerke nosi((dakle svesno, bez obzira sto je hendikep dosao neocekivano)nekako mi je ajmo reci cudno da u tom slucaju zatvorio osecaj zaljubljivanja za ulazak u takvu vezu, mislim ono od starta. Jer invalidnost je invalidnost. Ona nece biti laksa kad god da je nastala i kad god da smo vezu zapoceli. Sta recimo znaci 'razlika' od nekoliko meseci ili godinu(recimo dvoje ljudi se upozna, zapocne vezu i dogodi se hendikep u tom periodu, ne daj boze). Ostatak veze ce biti svakako obelezen pa i opterecen tim hendikepom. Dakle, fakticki isto kao kada bi se u takvu vezu uslo sa osobom koja vec ima hendikep. Plus, sto se u ovoj situaciji kada hensdikep nastane naknadno zivot menja iz korena pre svega za tu osobu koja postaje hendikepirana. Dakle, psiholoski je mislim cak i teze. Ne znam, ja recimo ne bih ostao uz partnerku koja postne hendikepirana, osim ako nije u pitanju bas duuga veza ili brak, znaci ono bas izuzetno jaka ljubav. Kao sto ne bih vise nikad ni usao u vezu sa hendikepiranom partnerkom. Niti bih vise ocekivao da recimo zdrava partnerka udje sa mnom u vezu, a ni neka hendikepirana. Kako god da okrenemo hendikep je hendikep i teskoce su teskoce.

@red evil

Svako ima pravo da veruje i da se nada. Mada moj ti je savet najdobronamerniji: bolje je dici ruke od toga. Tako ces se zastiti od razocaranja, osecanja gorcine, neuspeha..itd. Jer, cak i da udjes u vezu, moze ti se dogoditi isto sto i meni da shvatis da spoznas da tu ne mozes pruziti kvalitetno partnerstvo, da je druga strana uvek zbog tebe pod opterecenjem.Ili ste oboje pod opterecenjem. I jednostavno se razocarati. A to ti ne treba veruj mi, taj osecaj. A moram malo i kritiku da uputim :D ako sam vec nisi spreman uci u vezu sa nekom koja je hendikepirana(kako si napisao ranije), nije bas realno pa nije na neki nacin ni fer previse da ocekujes da ce neka zdrava pozeleti vezu sa tobom. Ne znam, ja sam poslednjih dve tri godine prisvojio ovaj princip i od tada sam skinuo veliki psiholoski teret, od kada sam digao ruke od ljubavnog, seksualnog zivota. Ne ocekujem ne nadam se, ne prizeljkujem, ne pokusavam. Pokusao sam,video sam kako je i video da ne ide. Sto je Najvaznije, Shvatio sam da hendikep jeste Problem i da je veoma tesko biti u vezi kada to imas. Tesko je za obe strane, i u svakoj kombinaciji. Prvo je jako komplikovano uopste doci do veze kada imas tezak hendikep, pa onda je iz istog razoga(i jos niza drugih zivotnih) jos komplikovanije da takva veza uspe, opstane. I kada sam to Shvatio odustao sam dalje. Stavio sam to, ljubavni zivot, ad acta. Samim ti oslobodio se jednog velikog pritiska. I naravno, druge sam oslobodio svog tereta.
Last edited by Shadow_9279 on 15/09/2012 22:12, edited 1 time in total.
Gray

#17 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Gray »

Shadow_9279 wrote:
Gray wrote:Postoje dvije situacije. Da se to, ne daj Bože (ateista sam, ovo koristim samo kao jezilku frazu kako se nadam da se nešto neće desiti) desi mojoj djevojci naravno da bih ostao sa njom i da bi nastavili našu vezu.

Hm, moram priznati da me ume zbuniti ovaj stav. Mislim da ne shvatis pogresno, ne mislm da je stav pogresan ili tako nesto, nego prmecujem u kontaktima sa ljudima da slican stav ima dosta ljudi. Pa sa se cesto pitao: Ako vec neko moze ostati u vezi sa invalidom(odnosno sa osobom koja postane invalid tokom veze), i preuzeti brigu i teret svega onog sto invalidnost partnera, partnerke nosi((dakle svesno, bez obzira sto je hendikep dosao neocekivano)nekako mi je ajmo reci cudno da u tom slucaju zatvorio osecaj zaljubljivanja za ulazak u takvu vezu, mislim ono od starta. Jer invalidnost je invalidnost. Ona nece biti laksa kad god da je nastala i kad god da smo vezu zapoceli. Sta recimo znaci 'razlika' od nekoliko meseci ili godinu(recimo dvoje ljudi se upozna, zapocne vezu i dogodi se hendikep u tom periodu, ne daj boze). Ostatak veze ce biti svakako obelezen pa i opterecen tim hendikepom. Dakle, fakticki isto kao kada bi se u takvu vezu uslo sa osobom koja vec ima hendikep. Plus, sto se u ovoj situaciji kada hensdikep nastane naknadno zivot menja iz korena pre svega za tu osobu koja postaje hendikepirana. Dakle, psiholoski je mislim cak i teze. Ne znam, ja recimo ne bih ostao uz partnerku koja postne hendikepirana, osim ako nije u pitanju bas duuga veza ili brak, znaci ono bas izuzetno jaka ljubav. Kao sto ne bih vise nikad ni usao u vezu sa hendikepiranom partnerkom. Niti bih vise ocekivao da recimo zdrava partnerka udje sa mnom u vezu, a ni neka hendikepirana. Kako god da okrenemo hendikep je hendikep i teskoce su teskoce.

Naravno, hendikep je hendikep i uvijek zahtjeva žrtvovanje. I radi se o tome za koga bi se bio spreman žrtvovati. Ja govorim iz svoje perspektive kada sam sa djevojkom godinama i stvarno se volimo i namjeravamo provesti i ostatak života zajedno. U tom slučaju je moja ljubav tolika da bi bio spreman da se žrtvujem.

Ali ne bi se bio sppreman žrtvovati za osobu koju ne volim. A kako ne mogu zavoljeti nekoga dok nisam u vezi sa njom, znači da ne bi bio spreman da se ćrtvujem za djevojku koju sam tek upoznao i koja mi se samo sviđa, sa kojom bi morao biti u vezu da bi je zavolio. Nego ot početka ne bi bio zainteresovan za tu osobu na taj način.
red evil

#18 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

Shadow_9279 wrote:

@red evil

Svako ima pravo da veruje i da se nada. Mada moj ti je savet najdobronamerniji: bolje je dici ruke od toga. Tako ces se zastiti od razocaranja, osecanja gorcine, neuspeha..itd. Jer, cak i da udjes u vezu, moze ti se dogoditi isto sto i meni da shvatis da spoznas da tu ne mozes pruziti kvalitetno partnerstvo, da je druga strana uvek zbog tebe pod opterecenjem.Ili ste oboje pod opterecenjem. I jednostavno se razocarati. A to ti ne treba veruj mi, taj osecaj. A moram malo i kritiku da uputim :D ako sam vec nisi spreman uci u vezu sa nekom koja je hendikepirana(kako si napisao ranije), nije bas realno pa nije na neki nacin ni fer previse da ocekujes da ce neka zdrava pozeleti vezu sa tobom. Ne znam, ja sam poslednjih dve tri godine prisvojio ovaj princip i od tada sam skinuo veliki psiholoski teret, od kada sam digao ruke od ljubavnog, seksualnog zivota. Ne ocekujem ne nadam se, ne prizeljkujem, ne pokusavam. Pokusao sam,video sam kako je i video da ne ide. Sto je Najvaznije, Shvatio sam da hendikep jeste Problem i da je veoma tesko biti u vezi kada to imas. Tesko je za obe strane, i u svakoj kombinaciji. Prvo je jako komplikovano uopste doci do veze kada imas tezak hendikep, pa onda je iz istog razoga(i jos niza drugih zivotnih) jos komplikovanije da takva veza uspe, opstane. I kada sam to Shvatio odustao sam dalje. Stavio sam to, ljubavni zivot, ad acta. Samim ti oslobodio se jednog velikog pritiska. I naravno, druge sam oslobodio svog tereta.
Hvala na savjetu, mislim bi usao ako ne bi to njoj smetalo, ne bi usao vezu sa invalidom samo zbog toga sto sam i ja invalid i to bi bilo nemoguce, a da sam zdrav vjerovatno bi usao, sad ne bi mogao nista sa sigurnscu reci
Shadow_9279

#19 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Vidis, isto kao sto ti i ja zaziremo od veza sa drugim devojkama-invalidima, tako i zdrave devojke, zene zaziru od veza sa nama. Samo sam zeleo ukazati da te to ne zacudi. I da to ne treba da nas zbunjuje. Hocu reci, ako mi koji ceo zivot ili deo zivota imamo hendikep, ako mi koji poznajemo stanje hendikepa ne mozemo prihvatiti devojke sa hendikepom, zbog toga sto smatramo da je to nemoguce, jer smo i mi hendikepirani, onda posebno trebamo razumeti i sve one zdrave devojke koje nas, recimo mene ili tebe ne zele i ne vide kao moguce partnere, upravo zato jer takvu vezu smatraju nemogucom. Nemogucom za njih, jer su zdrave prave i nisu navikle na taj zivot, na nesto njima potpuno nepoznato. Iz istog razloga:invalidnost, i svega onog sto invalidnost nosi. I ne trebamo ocekivati mogucnost kod zdravih devojaka. Jer, ako su nama devojke sa hendikepom teret(kao sto smo i mi njima) onda je jos izvesnije da smo mi sa nasim hendikepima teret zdravi zenama. S'tom razlikom sto sam se ja u praksi uverio da je to zaista tako, kroz obe varijante, pa nemam vise romanticnih iluzija. A vise nemam i nikakvih zelja, ni za zdravim ni za hendikepiranim devojkama, niti uopste za vezama. Za brakom najmanje. Ja mogu sa sigurnoscu to reci sada, jer znam.
Gray

#20 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Gray »

Shadow_9279 wrote:Vidis, isto kao sto ti i ja zaziremo od veza sa drugim devojkama-invalidima, tako i zdrave devojke, zene zaziru od veza sa nama. Samo sam zeleo ukazati da te to ne zacudi. I da to ne treba da nas zbunjuje. Hocu reci, ako mi koji ceo zivot ili deo zivota nosima hendikep ako mi koji poznajemo stanje hendikepa ne mozemo prihvatiti devojke sa hendikepom zbog toga sto smatramo da je to nemoguce, jer smo i mi hendikepirani, onda trebamo razumeti i sve one zdrave devojke koje nas, recimo mene ili tebe ne zele i ne vide kao moguce partnere, upravo zato jer takvu vezu smatraju nemogucom. Nemogucom za njih, jer su zdrave prave i nisu navikle na taj ziovt, na nesto nejima potpuno nepoznato. iz istog razloga:invalidnost, i svega onog sto invalidnost nosi. I ne trebamo ocekivati mogucnost kod zdravih devojaka. Jer, ako su nama devojke sa hendikepom teret(kao sto smo i mi njima) onda je jos izvesnije da smo mi sa nasim hendikepima teret zdravi zenama. S'tom razlikom sto sam se ja u praksi uverio da je to zaista tako, kroz obe varijante, pa nemam vise romanticnih iluzija. A vise nemam i nikakvih zelja, ni za zdravim ni za hendikepiranim devojkama, niti uopste za vezama. Za brakom najmanje. Ja mogu sa sigurnoscu to reci sada, jer znam.

Izvini što pitam, ali kada već pričaš o tome, zaista bi me zanimalo da čujem više o tome, kako je bilo. Da li je ona završila vezu ili ti zbog toga što nisi želio da joj budeš na teretu? Zaista me zanima praktično koji su se problemi javljali. Izvinjavam se ako je neumjesno pitanje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#21 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by plain vanilla »

Moram primijetiti da je tvoj tekst pun gorcine, ali eto mozemo i reci da pises realno..

Medjutim, ljubav ti nema bas puno veze s logikom. Ko bi se upustao u veze s lijecenim narkomanima, bivsim robijasima, oboljelima od aids-a? Niko normalan jelde? A mozes naci koliko hoces takvih primjera iako je zivot s lijecenim narkomanom kao da zivis s tempiranom bombom..

Ljubav se desi ili ne desi, pa bio ti zdrav i prav, ili bolestan ili imao neki fizicki nedostatak..Mozda je i veliki problem tvoj skepticizam, sumnjam da bi ikome dopustio da ti se priblizi..a eto, vec si i donio zakljucak da ti niko ne treba...

Losa prijasnja iskustva nisu nikakav pokazatelj niti mogu koristiti da bi potvrdili tvoju pricu jer i ljudi bez invaliditeta redovno dozivljavaju ljubavne brodolome, budu ostavljeni, prevareni i sta sve ne.. to, neki pokusavaju neki odustanu..
Shadow_9279

#22 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

@ Gray

uh :), da bih opisao koji su se problemi javljali onda bih morao poceti sa opisivanjem svog oblika invalidnosti i njegovih manifestacija u svakodnevnom zivotu. a to bi nas odvelo u presiroko, mozda bi skrenulo temu. :) U nekim prethodnim komentarima pomenuo sam otprlike opis onoga sto od aktivnosti mogu a sta ne i ukratko kako funkcionisem. Dakle otezano. I ono sto mogu sam da radim radim toliko otezano, sporo i sa fizickom nesigurnoscu da onda posle neko treba da ide i da popravlja to, ispravlja. A dosta toga ni ne mogu sam, vec uz pomoc. Ok, mogu sam jesti, mogu se oblaciti, mogu odrzavati toaletu i osnovnu higijenu sam. Mogu se koliko toliko snaci sam u kuci(jer mi je stan adaptiran i prilagodjen prema potrebama). Al vecinu aktivnosti izvan stana dakle po gradu, obaveze..itd to spada na druge. Osim recimo mojih kratkih odlazaka do prodavnce u blizini i setnji po kraju. Odlasci dalje u gradu su ovisni ili od taxija, ili od necijeg prevoza, ili od toga da neko ide sa mnom. Jer kao sto rekoh iako nisam u kolicima, iako imam rucno pomagalo, meni je ravnoteza jako losa i hod vrlo deformisan otezan, nesiguran. Nikada se ne zna u kom trenutku cu posrnuti pasti. Ili ce me u nogama uhvatiti spazmi(unutrasnje grcenje misica). A to sve stvara i neku vrstu psiholoske nesigurnosti, neki oblik ankcioznosti, paniku, preznojavanje. Posebno ako sam u guzvi, gde ima puno ljudi. Ne mislim na strah od samih ljudi, vec od guzve, da me neko ne gurne , da ne padnem..itd Pa sad zamisli devojku zdravu pravuu, a zaljubila se iznenada neocekivano u momka sa hendikepom, usla u vezu. I sada zna ona da stanje nije sjajno, al se ipak nada moci ce ona to, izdrzace, jer eto zaljubila se. zaljubila se u pogled u u reci, u elokventnost, u recimo ocuvanu inteligenciju, ili u paznju toplinu neznost, u ono nesto, neobjasnjivo, ko zna. Ali ubrzo ona shvata kako zeli ipak ono sto cini svakodnevni zivot: recimo i da izadje i da ode na zurku i na koncert i na recimo neka desavanja ili da recimo seta sa svojim deckom..da ga predstavi roditeljima, prijajteljima..itd da vodi ljubav sa njima da se nekad i zestoko seksa... ili zeli recimo da moze otici na odmor na letovanja, zimovanja sa deckom, bilo gde. kako ce se osecati kada shvati kolika je zapravo tezina hendikepa njenog partnera i koliko joj zapravo takvo stanje partnera uskracuje ili joj krajnje otezava da uziva, da se opusti u skoro svemu onom sto zeli? Hoce li joj trebati puno vremrna, pameti da se pokupi i da ode? Nece, naravno, otici ce ubrzo. Ili njemu da shvati koliko je zapravo limitiran i slab kvalitet za pravog partnera pa da sam predlozi razlaz, ili da se sporazumno razidju? Ili zamisli recimo drugu situaciju devojku koja je takodje hendikepirana a pored sebe ima momka sa takvom tezinom hendikepa? Zar ce joj trebati puno da sabere dva i dva i da donese odluku o prekidu veze? Ili zar im treba puno da zajedno saberu dva i dva i da zajedno sporazumno donesu odluku o prekidu veze? Ako imaju imalo razuma, to se prekida.

@plain vanilla

Gorcine je bilo ranije, dok sam bio nerealan i dok sam objasnjenja trazio u svemu drugom sem u onom kljucnom: u svom hendikepu. Kada sam shvatio da tezina mog hendikepa kao i sam hendikep jesu veliki problem, onda je nestala gorcina. Nastupila je samo distanca u odnosu na vezu i pokusaje u vezi toga. Ne toliko zbog samih neuspeha jer i to razocaranje je proslo. Vec zbog spoznaje zasto je doslo do neuspeha. A razlog je tezina hendikepa. I naprosto ne vidim razlog zasto bih sebe i druge stavljao u poziciju da se oko neceg mucimo i teglimo. Nema razloga za gorcinu, sada kada znam da vise ne zelim veze, ljubavni zivot. Kada se vise ne oseca zelja i ceznja za necim, onda nema ni gorcine zbog nemogucnosti da se to ostvari. Jer, naprosto znam da ni u jednoj vezi ne bi bilo nista drugacije. Kako znam? pa tako sto problem zvani hendikep ostaje. U mom slucaju, mislim u slucaju mog oblika hendikepa ne postoji mogucnost medicinske 'ispravke' niti 'boljitka'. A plus, i sve one nus pojave koje proizilaze iz hendikepa(nesigurnost, kompleksi, ankcioznost...itd). Tacno je da i ljudi bez hendikepa dozivljavaju neuspehe. Ali ovde ipak pricamo o vezama sa ljudima koji imaju hendikepe. Ipak nemati i imati hendikep nije isto kada se prica o vezama, braku.
Last edited by Shadow_9279 on 16/09/2012 00:46, edited 1 time in total.
Sunrise00

#23 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Sunrise00 »

Shadow_9279 wrote: @red evil

Izvinut ces, ali nije lijepo savjetovati nekome da odustane tek tako. Nikad ne znas kome mozes pogoditi zivac i kako ce tvoj savjet utjecati na njega. Reci mu da si ti odustao je ok, ali mislim da je bolje da on za sebe odluci neke stvari.
Shadow_9279

#24 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Svako ce sam za sebe odluciti naravno. Ja sam napisao ono sto mislim da bi bio najkorisniji savet. A to ne znaci da neko mora tako postupiti. Ne mislim da u mom savetu ima bilo sta ruzno niti maliciozno, niti zlonamerno. Samo sam napisao ono sto zaista mislim. I zapravo onako kako sa hendikepima stvari stoje po ovom pitanju. Izvini, ali to sto cemo nekog tapsati po ramenu i hrabriti, a istovremeno i sami znati pravo stanje stvari(kada je rec o invalidima i vezama) je po mom misljenju je mnogo vise neukusno nego otvoreno reci neke cinjenice. Najlakse je virtuelno hrabriti, i baviti se tzv politickom korektnoscu, a pritom nemati takav problem na svojoj kozi. Dakle ono so sam napisao ako je nekog povredilo, izvinjvavam se. To nije 'poziv na predaju', vec samo ukazivanje sta je mozda korisnije. Dakle, dao sam samo obican savet, kao neko ko je prolazio kroz sve ono o cemu pise i autor teme, mislim na nedoumice, razmisljanja, nadanja, pokusaje. Uostalom, zar nije bolje i korisnije distancirati se od neceg sto ne ide, sto ne uspeva, i ne moze da uspe, nego prozivljavati nerviranja i frustracije stalno i uporno pokusavajuci. Ja mislim da je korisnije odustati. A svako neka sam odluci za sebe.
Last edited by Shadow_9279 on 16/09/2012 01:07, edited 6 times in total.
Shadow_9279

#25 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

I jos nesto da se razjasnimo..da ne bi bilo zabune..nikog nigde niti prozivam, niti osudjujem. Bas naprotiv, upravo kazem Razumem zasto je tesko prihvatiti veze sa invalidima i upustiti se u takve veze. Ako to razumevanje iz mojih komentara nije vidljivo, onda eto da pojasnim.
Post Reply