Veterina: Upala vimena krava

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
8. sekretar SKOJ-a

#1 Veterina: Upala vimena krava

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Kolika je učestalost pojave mastitisa kod krava u sarajevskom kantonu ili FBiH/BiH?
Da li je pojava ove bolesti povećana u odnosu na neki predratni period?
Skyfox

#2 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by Skyfox »

:shock:

mislim da ces tu informaciju prije nacii na ovom forumu http://vetfsa.com/forum/ nego na SAX-u :)
baustelac

#3 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by baustelac »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Kolika je učestalost pojave mastitisa kod krava u sarajevskom kantonu ili FBiH/BiH?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kakvih li si ti boba dosino
8. sekretar SKOJ-a

#4 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Pa, @bauštelče pravim biznis sa stokom krupnog zuba.

Treba mi ova informacija. Objasniću na temi ako se neki veterinar javi. Ne mora biti precizno, samo da on, po sopstvenom mišljenju, kompetentno izjavi da li se učestalost pojave ovog oboljenja povećava u odnosu na prijeratni period ili je sve isto kao i prije, a možda je čak i manji postotak oboljelih krava u odnosu na neki period prije rata.

@Skyfox,
Registrovao se kod veterinara i otvorio istu temu. Hvala!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by PipiDugaDevetka »

baustelac wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:Kolika je učestalost pojave mastitisa kod krava u sarajevskom kantonu ili FBiH/BiH?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kakvih li si ti boba dosino
JARANE @Baustelac,
Koje mlijeko piješ, NON-BGH ili BGH mlijeko?
http://www.familyfarmdefenders.org/pmwiki.php/BovineGrowthHormone/YoplaitChampionReturnsBreastCancerMoneyInProtestOverYoplaitsUseOfRBGH wrote:Some scientific studies have indicated a higher risk of breast cancer for women who drink the milk or eat the milk product of cows given rBGH. In fact when I searched pubmed.gov, there were 85 studies related to this topic. And I believe that evidence often exists that has not yet been teased out – most studies, especially those funded by industry, are too short to discover true effects.
Neke naučne studije kazuju da je povećan broj žena oboljelih od raka dojke koje piju mlijeko i mliječne proizvode od krava kojima se daje rBGH (Rapid Bovine Growth Hormone=Goveđi hormon brzog rasta).

Kliknuti na navedeni link da se vidi kako se američke žene bore protiv pošasti zvane Rak potpomognut hormonom brzog rasta BGH ili rBGH.

BGH hormon rasta daje se kravama da bi se postigla veća mliječnost. Tom prilikom krave veooma često obolijevaju od upale vimena-mastitis krava.

Baš me interesuje da li ovog hormona ima u mlijeku koje mi, a i vi, drage forumašice, konzumirate?

Ni muškarci nisu zaštićeni od ovog hormona jer izaziva rak prostate, debelog crijeva,... Zabranjen je u Kanadi, nekim državama Evropske unije,....vidi u pismu protesta klikom na navedeni link.

Dok se sve ne razjasni, najbolje je kupovati mlijeko kod nena što čuče uz pijacu, ali uz posjetu njenoj farmi i čitanja zdravstvenih kartona njenih krava. Podrazumijeva se da krave moraju imati žute trokutaste ''mindžuhe'' sa odgovarajućim brojevima, a ni slučajno ne govoriti o stvarnim razlozima uvida u zdravstvene kartone krava.
Ukoliko je često ovo oboljenje, mastitis, kod nenih krava, nema druge nego da...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Veterina: Upala vimena krava

http://www.ejnet.org/bgh/nogood.html wrote: Cancer

The presence of rBGH in the cow's blood stimulates production of another hormone, called Insulin-Like Growth Factor-1, or IGF-1. It is IGF-1 that is directly responsible for increasing milk production. rBGH use raises IGF-1 levels significantly (about five times as much, according to Monsanto studies).
IGF-1 is a naturally-occurring hormone found in the milk of both cows and humans. It affects cell growth and is responsible for the quick growth of infants in both species. This is why it is biologically present in mother's milk, since it is meant to be consumed by infants. While the IGF-1 hormone already exists in humans, it is usually bound to protein and thus has less of an effect than unbound IGF-1 in milk.
When cow's milk is consumed by human non-infants, it behaves as a cancer-accelerator. IGF-1 is not destroyed in the pasteurization process nor during human digestion and is therefore biologically active in humans, being associated with breast, prostate, and colon cancers.
http://zaoduh.blog.co.yu/blog/zaoduh/zdravlje/2007/07/24/onkoi-karkinos-karkinoma wrote:Prethodni tekstovi o fluoru i mleku su bili neka vrsta, malo duzeg uvodnika za ovu temu. U tekstu o mleku nisam zalazio u detalje, sada cu spomenuti samo da se mleko(pogotovo danasnje) moze slobodno, bez ikakvog preterivanja, nazvati gorivom za rak. Ko zeli da se blize raspita za mleko i njegovu stetnost, neka gugla malo, neka trazi govedji hormon rasta IGF-1, tj. bovine growth hormone(BGH ili rBGH), zatim kazein(caseine) i kazeinati... Obzirom da je prava naucna prica o mleku jako opsirna, necu u skorije vreme pisati o tome, sto ne znaci da necu. Za fluor sam vec izlozio i obrazlozio da je takodje odlicno gorivo za celije raka, kao i direktan izazivac raka kostiju(sarkoma). Sada da se osvrnemo na temu, koju cemo posmatrati iz hiljadu uglova, stoga se unapred izvinjavam ako budem cesto skakao iz ugla u ugao, al' tako mora, sve je povezano, nista nije odvijeno, nista nije slucajno)...
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081007087 wrote:Hrana kao krivac
Meso i mlijeko izazivaju rak prostate?

Prekomjerno konzumiranje mesa i mlijeka može povećati rizik od obolijevanja od raka prostate, izjavljuju britanski stručnjaci.
Tim stručnjaka s britanskog Univerziteta Oxford uporedila je rezultate 12 studija u kojima je učestvovalo skoro 9000 muškaraca. Otkriveno je da muškarci koji konzumiraju puno mesa i mliječnih proizvoda razvijaju 15 % veći rizik za razvoj ćelija raka prostate.

Prehrana bogata navedenim namirnicama proizvodi veće količine IGF-a (Insulin Growth Factor) odgovornog za rast ćelija u organizmu.

Naučnici smatraju da onda ta prehrana može povećati i rizik od rasta ćelija raka prostate, ali da je ovo naravno tek početak istraživanja.

Rak prostate povezan je i sa životnom dobi, nasljednim faktorima, čak i etničkom pripadnošću, tako da je i ova faktor samo jedan od mogućih uzroka raka prostate, dodaju naučnici za BBC.
(Sarajevo-x.com)
TO JE TO!
HAJMO VETERINARI, ISTINU NA SUNCE, SPAŠAVAJTE NACIJU!
PipiDugaDevetka

#7 Re: Veterina: Upala vimena krava

Cober wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nikad u životu neću više kupiti naše meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode!
I sve tako, dok ne ukinu tretman naših domaćih životinja GM BGH hormonima brzog rasta..
Ni ja.
@Cober,
Hvala, malo sam pogledao tvoje diskusije preko tvog profila i shvatio neke stvari.

Ovo citirano je sa teme na podforumu Ekonomija, tema Kupujmo domaće. Važnije su mi ove tvoje dvije riječi nego sve ostalo.
amelino

#8 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by amelino »

Jedna od najvećih američkih organizacija proizvodjača mlijeka postavila je rok za svoje članice da do 1. augusta ove godine prestanu tretirati svoje krave hormonima rasta, ili će platiti više da bi njihovo mlijeko stiglo na tržište. Takva odluka je rezultat pojačanog pritiska grupa koje zagovaraju zdravu hranu i koje se protive upotrebi hormona rBST, koji povećava mliječnost krava.

U Americi se svake godine troše milioni dolara kako bi farmeri uvjerili potrošače u korisnost mlijeka. Riječ je o velikom poslovnom lancu farmera, preradjivača i distributera mlijeka i mliječnih proizvoda.

1993. godine, Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova je odobrila korištenje genetičkog, vještački napravljenog, hormona rasta nazvanog rBST, koji se prodaje pod imenom Posilac i stimuliše da krave daju 10 posto više mlijeka.

Dennis Areias je farmer u Kaliforniji koji koristi hormon rBST: Taj hormon pojačava apetit krava. I, što krava više jede daje više mlijeka.

Medjutim, neki se tome protive. U februaru su tri grupe za zaštitu zdravlja zatražile od Federalne agencije za kontrolu hrane i lijekova da povuku ranije dato odobrenje za hormon rBST. Oni tvrde da hormon povećava opasnost od raka dojke, debelog crijeva i prostate i može biti povezan sa pojavom ranog puberteta.

Predstavnici mliječne industrije i firme Monsantno koja proizvodi hormon, kažu da nema naučnog dokaza koji rBST dovodi u vezu sa rakom.

Odakle onda dolaze zahtijevi da se on ne koristi?

Neki kažu od samih potrošača koji ne žele hormonsku hranu.

Bolje biti siguran nego kasnije žaliti.

Mislim da trebamo nastojati da naša hrana bude čista koliko je to moguće, kaže druga žena kupac.

Ili je to, jednostavno, pritisak grupa koje se protive vještačkim dodacima hrani. Patty Lovera je aktivna u organizaciji Kontrola hrane i vode.

Patty Lovera, Food and water watch: Mi idemo u dobrom pravcu jer sve više i više komapnija kažu da neće kupiti mlijeko koje je proizvedeno na taj način.

Medju najvećim mliječnim industrijama u Americi je California Dairies Incorporated. Ona distribuira oko 10 posto mlijeka u Sjedinjenim Državama, i svojim je dobavljačima rekla da moraju prestati koristiti rBST do avgusta ove godine ili platiti više da bi njihovo mlijeko stiglo do prodavnica koje su ga voljne uzeti.

Richard Cotta iz California Dairies kaže da kompanija nastoji udovoljiti kupcima koji žele mlijeko bez hormona.

Richard Cotta, California Dairies: Ukoliko naši kupci to žele i spremni su to platiti mi ćemo nastojati da im to pribavimo.

Postoji oko 60 hiljada stada u Sjedinjenim Državama i procjenjuje se da jedna trećina koristi hormon rBST. Glasnogovornik Federacije proizvodjača mlijeka kaže da bi taj procenat sada mogao biti manji zbog negativnog publiciteta koji okružuje hormone.

http://www.voanews.com/bosnian/archive/ ... 4-voa1.cfm
amelino

#9 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by amelino »

Krave, hormoni i zdravlje mlijeka

Krave primaju određene hormone i stoga se prirodno postavlja pitanje je li mlijeko zbog toga štetno. Stručnjaci tvrde kako ne – osim ako mlijeko u organizam ne unosimo injekcijama!

Food and Drug Administration je 1993. godine odobrila korištenje rBGH na stoci. Njegovom se uporabom povećala proizvodnja mlijeka, ali su se javile brojne sumnje u zdravlje mlijeka, jer rBGH povećava koncentraciju hormona IGF koji se veže uz nastanak karcinoma.

Ipak, za razliku od steroida koji se konzumiraju oralnim putem, rBGH i IGF se moraju ubrizgati da bi uopće mogli djelovati. To je stoga jer probavni proces njih potpuno uništava. Upravo zbog toga ti hormoni uneseni putem mlijeka nemaju nikakvo djelovanje na naš organizam.

Čini se kako ipak nemamo velikih razloga ne vjerovati da ćemo uvrštavanjem mlijeka u prehranu biti zdraviji. Stručnjaci onima koji žele smanjiti svoju tjelesnu težinu preporučuju proizvode s manje mliječne masti jer bi tako mogli ''uštedjeti'' koju kaloriju. Oni, koji pak žele povećati svoju mišićnu masu, trebali bi konzumirati proizvode s više mliječne masti.
Cober

#11 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by Cober »

PipiDugaDevetka wrote:
Cober wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nikad u životu neću više kupiti naše meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode!
I sve tako, dok ne ukinu tretman naših domaćih životinja GM BGH hormonima brzog rasta..
Ni ja.
@Cober,
Hvala, malo sam pogledao tvoje diskusije preko tvog profila i shvatio neke stvari.

Ovo citirano je sa teme na podforumu Ekonomija, tema Kupujmo domaće. Važnije su mi ove tvoje dvije riječi nego sve ostalo.
PipiDugaDevetka, zahvala ide tebi što si imao strpljenja i potražio te diskusije, svi mi sigurno možemo uticati i utičemo na mnoge stvari oko nas!

Pozdrav, Cober :)
Cober

#12 Re: Veterina: Upala vimena krava

Post by Cober »

Cober wrote:Ni ja.
PipiDugaDevetka wrote:@Cober,

PipiDugaDevetka, zahvala ide tebi što si imao strpljenja i potražio te diskusije, jer svi mi sigurno možemo uticati i utičemo na mnoge stvari oko nas!

A o tretmanu domaćih životinja i te kako treba prvo raspravljati, zatim shvatiti stvarno, očajno stanje stvari, i onda ne prihvatati nego mijenjati. Parola "Kupujmo domaće", između ostalog, podrazumijeva i okrutan tretman životinja, otvaranje farmi-mučilišta, onda zdravstveno nepouzdane i vrlo štetne proizvode zbog silnih GM i svih ostalih hormona, ishrane i načina kako tretiraju životinje, preko zabranjenih aditiva i "poboljšivača okusa" koje se dodaju u jeftine domaće smokije i razne kekse, a od toga profitiraju uglavnom jedino vlasnici farmi, ali ne i radnici, a društvo u cjelini razvija jedino svijest da pohlepom i da uništavanjem svih prirodnih resursa doprinosi jedino gramzivosti onih koji se mogu toga dočepati i onih koji ih gledaju i htjeli bi to da slijede. Uništavanje šuma i "razvoj" privrede putem pilana, "razvoj privrede" putem farmi jelena lopatara za koje skoro legalno kradu hranu namijenjenu ono malo preostale šumske divljači, a ustvari potpuno istrebljenje prirode, uništavanje sve autohtone divljači pod parolom "razvoja" lovačkog turizma, jeftine domaće paštete u kojima ima svega i svačega itd itd. Kontrola hrane, aditiva, sve to nije uređeno zakonskim propisima. Isto se to odnosi i na mlinove koji uvoze jeftine i ozračene žitarice iz neke Ukrajine, melju pakuju i prodaju zdravstveno izuzetno štetne proizvode, a to im je sve omogućeno jer niti se na granici ne provode takve vrste kontrole, ne postoje laboratorije niti zakonska zaštita kako od ozračenih žitarica, GM hormona u mliječnim i "mesnim" proizvodima, pa do svega ostralog.

"Kupujmo domaće" ne plasira istinske vrijednosti, kako u razvoju i zaštiti domaćeg tržišta, jer to se uređuje zakonskim propisima, tako i promoviše farme krava i ostalih životinja tretiranih na jedan stravičan način, desetak ili pedesetak krava u lancima i u željeznom boksu filovanih injekcijama od kojih daju 30% ili više mlijeka, a koje legalno dobijaju od domaćih fabrika tzv. "proizvođača" mlijeka a putem otkupnih stanica, kopiranje i razvoj farmi hiljada kokoši pod vještačkim svjetlom, vještačkom ishranom, rezanje kljunova, kastriranje stoke, oduzimanje teladi odmah po rođenju a kojima je to mlijeko prirodno namijenjeno i ishrana istih nečim vještačkim što će im neprirodno povečati kilažu do klanja i plasiranja u mesare, znači farme i klaonice koje donose strahovitu patnju za životinje koje se tretiraju na izuzetno surov način, a za pohlepne konzumente veliku vjerovatnoću oboljenja od raznih kancera nakon godina kupovanja istih.

Pozdrav, Cober
PipiDugaDevetka

#13 Re: Veterina: Upala vimena krava

Iskreno se nadam da će pobijediti Facebookovci, protivnici MONSANTA:
Image

Pijete mlijeko, a u stvari pijete/jedete kazein, vrsta ljepila:

Post Reply