VES MASINA I SUSILICA/PRO I CONTRA
Moderator: anex
-
leeloo
#1 Kombinovana masina za ves i susenje
Želim da kupim mašinu za veš i sušenje. Kakva su vam iskustva sa kombinovanim mašinama za veš i sušenje. Ne mogu kupiti odvojene jer nemam prostora za dvije skule u kupatilu, a zbog jebenih neravnih podova ne smijem se usuditi staviti dva uređaja jedan na drugi (stara zgrada).
Dakle ako ih imate: gdje ste kupili, koja je cijene, koliko je kapacitet, da li gužva veš, da li troši previše struje i ako imate još šta za dodati?
Znam da imaju ventilacijske i kondezacione... kakva su vam iskustva tu? Za Candy mašine sam čula jako podjeljena mišljenja, od toga da su odlične do "smeće ne kupuj ni za živu glavu".
Gdje u Sarajevu ima Indesit, Whirlpool i Elektrolux bijele tehnike?
Dakle ako ih imate: gdje ste kupili, koja je cijene, koliko je kapacitet, da li gužva veš, da li troši previše struje i ako imate još šta za dodati?
Znam da imaju ventilacijske i kondezacione... kakva su vam iskustva tu? Za Candy mašine sam čula jako podjeljena mišljenja, od toga da su odlične do "smeće ne kupuj ni za živu glavu".
Gdje u Sarajevu ima Indesit, Whirlpool i Elektrolux bijele tehnike?
-
Prijepoljka
#2 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
I ja sam ovih dana u potrazi za ovom masinom i vec sam obisla neke radnje, a najveci izbor i upravo proizvodjaca koje si ti navela je u shopu kod "Koreye". Ona koja se meni dopala kosta 1.999 KM, pere 10 kg suši 6 kg i vrlo je lijepo dizajnirana, jest najskuplja a cijene ostalih su od 1200 - 1700 KM. Sto se tice mojih saznanja o ovoj masini i iskustvima onih koji je imaju, za sada ti zasigurno mogu reci da je veliki potrosac el. energije, ali u odnosu na ono sto pruza, to se "kompenzira" . Moja koleginica je nedavno kupila u Robotu Elekroluxovu (6-3)- kosta 1200 KM i ona je prezadovoljna. Lijep pozdrav
-
didierdase
#3 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
ja kupio boschovu u robotu prije 4 godine i sad radi bila 1300 na snizenju nekom. Ma ekstra
-
leeloo
#4 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Uh, ja sam mislila nesto do 1000 KM
Ta boshova, je li ventilacijsa ili kondezaciona?
Ta boshova, je li ventilacijsa ili kondezaciona?
-
melb26sa
#5 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Ja imam Candy Alise - pere 6 susi 4 kg, i bila sam zadovoljna (sad je kod mame jer smo vani). Cijena je bila 1150 na snizenju - prodavnica preko puta elektroenergetske skole na Pofalicima kod Hyundaija?. Jedina zamjerka sto zato sto je dvojna funkcija nije imala nista za hvatanje onih nakupina dlacica pa se to mora jednom u godini ocistiti iz crijeva za odvod vode.
-
budala_mahnita
#6 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
I ja imam Boschovu i mogu vam reci da bolju stvar nisam do sada kupila. Kad vec kupujes kombinovanu masinu, a naravno ako si u mogucnosti, nemoj gledati da prodjes jeftinije jer ce te na kraju doci skuplje. Kupi masinu kako treba i onda si rahat k'o rahat. Ova moja je zmaj. Nemoj masinu nikad pretrpavati i onda ti nece guzvati a i prije ce osusiti. Sretno sa kupovinom.
-
leeloo
#7 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Je li rijec o ventilacijskoj ili kondeacionoj?budala_mahnita wrote:I ja imam Boschovu i mogu vam reci da bolju stvar nisam do sada kupila. Kad vec kupujes kombinovanu masinu, a naravno ako si u mogucnosti, nemoj gledati da prodjes jeftinije jer ce te na kraju doci skuplje. Kupi masinu kako treba i onda si rahat k'o rahat. Ova moja je zmaj. Nemoj masinu nikad pretrpavati i onda ti nece guzvati a i prije ce osusiti. Sretno sa kupovinom.
-
melb26sa
#8 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Kad je rijec o kombinovanim, koliko ja znam, ne moze biti kondenzacijska nikako (to su vecinom one susilice sto imaju posebnu posudu za prikupljanje vode pa ti ne treba prikljucak za odvod vode) jer moras i primati i ispustati vodu pranjem vesa a ispustati i susenjem.leeloo wrote:Je li rijec o ventilacijskoj ili kondeacionoj?budala_mahnita wrote:I ja imam Boschovu i mogu vam reci da bolju stvar nisam do sada kupila. Kad vec kupujes kombinovanu masinu, a naravno ako si u mogucnosti, nemoj gledati da prodjes jeftinije jer ce te na kraju doci skuplje. Kupi masinu kako treba i onda si rahat k'o rahat. Ova moja je zmaj. Nemoj masinu nikad pretrpavati i onda ti nece guzvati a i prije ce osusiti. Sretno sa kupovinom.
-
leeloo
#9 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
E vidis meni je receno obrnuto... da ne moze biti ventilacijska...melb26sa wrote:Kad je rijec o kombinovanim, koliko ja znam, ne moze biti kondenzacijska nikako (to su vecinom one susilice sto imaju posebnu posudu za prikupljanje vode pa ti ne treba prikljucak za odvod vode) jer moras i primati i ispustati vodu pranjem vesa a ispustati i susenjem.leeloo wrote:Je li rijec o ventilacijskoj ili kondeacionoj?budala_mahnita wrote:I ja imam Boschovu i mogu vam reci da bolju stvar nisam do sada kupila. Kad vec kupujes kombinovanu masinu, a naravno ako si u mogucnosti, nemoj gledati da prodjes jeftinije jer ce te na kraju doci skuplje. Kupi masinu kako treba i onda si rahat k'o rahat. Ova moja je zmaj. Nemoj masinu nikad pretrpavati i onda ti nece guzvati a i prije ce osusiti. Sretno sa kupovinom.
Valjda za kondenzacijsku moras imati stalan dotok hladne vode koji ce hladiti paru koja izzlazi iz vesa i omoguciti kondenzovanje, a to mi se cini kao logicno da bude kod kombinovanih jer imaju prikljucak na vodu... Kasnije sam cula da imaju i ventilacijske kombinovane... sad tek pojma nemam...
-
melb26sa
#10 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Kondenzacija - skupljanje vode - sto ce reci da voda ide u spremnik koji onda nakon susenja praznis. Ventilacijska ili odzracna susilica ide dio na zid koji se stema i para izlazi van (slicno dimnjaku na plinskoj peci). Kombinovana susilica/perilica ne moze imati spremni za vodu iz susilice - za ventilacijski dio ne znam. Jesi gledala online kataloge? Svaki bi trebao reci sta i kako ovisno o tipu koji prodaju. Sad sam i ja zbunjena
- ima li eksperata da nam pojasne?
-
werr
#11 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Čisto da dobijem informaciju za neku buduću kupovinu za jedno 50-ak godina...
Jel veš miriše kad osušite u sušilici? Naletjela sam na par topica gjde ljudi kažu da ne miriše jer kao sušilica ga omekša pa se kao omekšivač ne mora ni stavljati
? Za peglanje kažu da ga smanji 80%
Jel veš miriše kad osušite u sušilici? Naletjela sam na par topica gjde ljudi kažu da ne miriše jer kao sušilica ga omekša pa se kao omekšivač ne mora ni stavljati
-
leeloo
#12 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
E kombinovane nisu ni ventilacijske ni kondenzacijone (mada ovo drugo jedim dijelom i jesu), sva voda ide u standardni odvod masine... to su mi rekli u robotu.
Sljedece pitanje, jel ima boschove bijele tehnike jos negdje osim u Robotu. Naime tamo je rijec o nekim malo starijim modelima, cini mi se... pa eto, ako neko zna...
Sljedece pitanje, jel ima boschove bijele tehnike jos negdje osim u Robotu. Naime tamo je rijec o nekim malo starijim modelima, cini mi se... pa eto, ako neko zna...
-
gaius
#13 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
ja sam vidio dosta indesita u novom tržnom centru u Zenici..
- Bonnie-Clydova mala
#14 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
werr wrote:Čisto da dobijem informaciju za neku buduću kupovinu za jedno 50-ak godina...![]()
Jel veš miriše kad osušite u sušilici? Naletjela sam na par topica gjde ljudi kažu da ne miriše jer kao sušilica ga omekša pa se kao omekšivač ne mora ni stavljati? Za peglanje kažu da ga smanji 80%
isprobano i provjereno, ves se definitivno mora peglati, jer ga masina duplo više zguzva ako hoces da se bas do kraja osusi.inace ima tih programa koji su kao priprema za peglanje, pa ves nije do kraja osusen.U prevodu bi to znacilo da moras odmah za peglu cim masina zavrsi
sto se mirisa tiče, ves stvarno ima neki specifican miris, ali sad se mogu kupiti neke maramice koje se ubace zajedno sa vesom, pokupe taj cudni miris i vesu daju miomiris
U svakom slučaju preporucujem kombinaciju, u zimskim danima dobro dode kad se ves ne moze napolju sušiti, a manje prostora zauzima. Moja je Indesit, 5kg pere, 4 suši, ali se sad vec mogu kupiti i one sa 5 kg pere/suši...
- chuchumbamayumbe
#15 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Najbolje su one americke masine, posebno za pranje, posebno za susenje...
Netovaris dvaes kila vesha, sve se opere za manje od sata, onda sve prebacis u susilicu, osusi za sahatak, nema potrebe da se bilo sta pegla, peskir bude 20cm debeo kada ga masina propushe, ma prekrasno.
Jeste da trose struje k'o sto americki automobili trose goriva, ali se isplati posto rijedje peresh i sushish vesh zbog kapaciteta iste.
E jeste da zauzimaju i prostor, ali ko ima kuchu, pa stavi masinu u garazu ili podrum, milina brate. Bude ih na aukciji americke ambasade...
Netovaris dvaes kila vesha, sve se opere za manje od sata, onda sve prebacis u susilicu, osusi za sahatak, nema potrebe da se bilo sta pegla, peskir bude 20cm debeo kada ga masina propushe, ma prekrasno.
Jeste da trose struje k'o sto americki automobili trose goriva, ali se isplati posto rijedje peresh i sushish vesh zbog kapaciteta iste.
E jeste da zauzimaju i prostor, ali ko ima kuchu, pa stavi masinu u garazu ili podrum, milina brate. Bude ih na aukciji americke ambasade...
-
budala_mahnita
#16 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Ova moja je kondenzacijska. Sto se tice mirisa, nisam osjetila da je puno drugacije nego kad se susi na onoj skalameriji pored peci u kuci, a naravno da nije isto kao kad ves isamara vjetar na meraji. I nije istina da je ves izguzvan, odnosno jeste, ali ako je masina za susenje pretrpana(u tom slucaju je k'o iz gujce), a ako nije, onda vecinu stvari gotovo da i ne moras peglati (ako nisi basbas muhanata). U svakom slucaju ja preporucujem kupovinu (ako se moja iDJe pika).
-
melb26sa
#17 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Samo da kazem da po meni ove americke ne peru kako treba - posebice bijeli ves - ako ne ubacis po litre izbjeljivaca i na 90 minuta dobices sivu odjecu a ne bijelu. Inace, ja ne kontam sta se to moze oprati za 45 minuta a kako treba? Iako jeste istina da moze stati gomila vesa - ja ubacim bar 10-12 velikih peskira i budu divni nakon susenja ali kod mene mora ici na pranje duze od 45 minuta - ostala mi bosanska navika.chuchumbamayumbe wrote:Najbolje su one americke masine, posebno za pranje, posebno za susenje...
Nego, ovdje vidim reklame za LG perilicu na paru a ima ista i susilica? Valja li to cemu ili je porez na budale? Ai cijena im je.... $1,497 perilica a $1,300 susilica.
- buba
#18 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Ma to se ne treba ni provjeravati, samo po sebi je logicno da ce ga nakon onolike centrifuge i susenja tako zguzvati da ces oci izbeljiti dok ga ne popeglas kako treba.Bonnie-Clydova mala wrote:werr wrote:Čisto da dobijem informaciju za neku buduću kupovinu za jedno 50-ak godina...![]()
Jel veš miriše kad osušite u sušilici? Naletjela sam na par topica gjde ljudi kažu da ne miriše jer kao sušilica ga omekša pa se kao omekšivač ne mora ni stavljati? Za peglanje kažu da ga smanji 80%
isprobano i provjereno, ves se definitivno mora peglati, jer ga masina duplo više zguzva ako hoces da se bas do kraja osusi.inace ima tih programa koji su kao priprema za peglanje, pa ves nije do kraja osusen.U prevodu bi to znacilo da moras odmah za peglu cim masina zavrsi![]()
sto se mirisa tiče, ves stvarno ima neki specifican miris, ali sad se mogu kupiti neke maramice koje se ubace zajedno sa vesom, pokupe taj cudni miris i vesu daju miomiris![]()
U svakom slučaju preporucujem kombinaciju, u zimskim danima dobro dode kad se ves ne moze napolju sušiti, a manje prostora zauzima. Moja je Indesit, 5kg pere, 4 suši, ali se sad vec mogu kupiti i one sa 5 kg pere/suši...
Ja sam isto razmisljala o toj kombinovanoj, ali posto stvarno nisam zaljubljenik peglanja, uzela sam masinu za ves sa 1400 obrtaja, nakon cega je ves 80% suh, te uopste vise ne vidim svrhu kombinovane, a nakon fino preslozenog vesa, do potpunog susenja za cas..a i peglanje se najcesce izbjegne
-
krmenadla
#19 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Sjajan thread ali sad nikako da se odlučim koju kombinovanu da kupim... Ajme ajmeee!!
Čula sam i ja da garderoba nakon sušenja zna dobro smrditi, pa pomagajte da znam koju ni slučajno da ne uzmem?!
Ta Boschova u Robotu, neko već reče da je odlična i da je zadovoljan s njom (koja je šifra tačno?), ima li još neko od prisutnih da je ima i da podijeli s nama svoje radosti? I koliko sad Boschova kombinovana perilica/sušilica košta?
Koliko kg pere, a koliko kg suši? Hvala.
Čula sam i ja da garderoba nakon sušenja zna dobro smrditi, pa pomagajte da znam koju ni slučajno da ne uzmem?!
Ta Boschova u Robotu, neko već reče da je odlična i da je zadovoljan s njom (koja je šifra tačno?), ima li još neko od prisutnih da je ima i da podijeli s nama svoje radosti? I koliko sad Boschova kombinovana perilica/sušilica košta?
Koliko kg pere, a koliko kg suši? Hvala.
-
leeloo
#20 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Ove sto sam gledala u robotu su sve po principu 1:0,5... odnosno, ako 5kg pere, 2,5 susi... 6 pere, 3 kg susi...
Ima ja mislim od Candyja neka 5-5, ali sam procitala lose stvari o njoj na netu. Ustvari jedine koje nisu imale (strasno) negativnih kritika su boschove kombinacije...
Dakle onaj sto napisa da mu je od boscha super, moze li tip, broj ili vec nesto sto masina nosi na sebi...
I ima li igdje boscha osim u robotu?
Ima ja mislim od Candyja neka 5-5, ali sam procitala lose stvari o njoj na netu. Ustvari jedine koje nisu imale (strasno) negativnih kritika su boschove kombinacije...
Dakle onaj sto napisa da mu je od boscha super, moze li tip, broj ili vec nesto sto masina nosi na sebi...
- Qler
#21 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
pih sta je tu komplikovano? moja stara ima neku Candy - pranje susenje od 1997 i danas radi ko' doxa, samo je malo bucna. a pored te masine stari je kupio i Candy TRIO e to je praaavo dobra stvar za malo prostora.
sporet sa ravnom plocom, pa rerna, pa masina za sudje
u dimenzijama klasicnog sporeta
a masina je za 4 osobe, mislim sudje za 4 osobe 

samo je ovo ja mislim noviji model od ovog sto imamo
sporet sa ravnom plocom, pa rerna, pa masina za sudje

samo je ovo ja mislim noviji model od ovog sto imamo
- fantom slobode
#22 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Cini mi se da nema Boscha nigdje osim u Robotu, ja sam je sebi kupio, a nakon toga i jos dvije porodice poznanika, radi kao zmaj ima dvije godine.Samo naravno nakon kupovine, treba procitati uputstvo, mana svih nas kojima je to mrskoleeloo wrote:Ove sto sam gledala u robotu su sve po principu 1:0,5... odnosno, ako 5kg pere, 2,5 susi... 6 pere, 3 kg susi...
-
krmenadla
#23 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Fantom, napiši nam tip i šifru te Boschove mašine.
-
krmenadla
#24 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Koja je sifra te Boschove perilice/susilice
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#25 Re: Kombinovana masina za ves i susenje
Indesita je bilo u ''Staniću'' na Stupu. Oko 1300KM, prije 2 godine. Nisam kupio zbog kokuzluka.
Pošto je veš-mašina najvažniji uređaj u domaćinstvu, preporučujem:
Otići na forum Elite-security, pronaći diskusije o perilicama/sušilicama,
pa tek onda donijeti odluku šta kupiti.
Pošto je veš-mašina najvažniji uređaj u domaćinstvu, preporučujem:
Otići na forum Elite-security, pronaći diskusije o perilicama/sušilicama,
pa tek onda donijeti odluku šta kupiti.