verifikacija diploma iz inostranstva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

iceman ze

#1 verifikacija diploma iz inostranstva

Post by iceman ze »

Da li neko zna proceduru verifikacije diploma iz drugih zemalja. Na koji nacin neko ko sad zivi u BiH, a ima diplomu fakulteta iz druge zemlje, moze ovdje istu verifikovati i raditi ne smetano tj. da mu je i priznaju......hvala.
melb26sa

Post by melb26sa »

Nadleznosti za obrazovanje u FBiH su na kantonima, tako da ces trebati ici u kantonalno obrazovanje svog kantona i tamo traziti priznanje diplome. Znam da se proces zna otegnuti i na nekoliko mjeseci. Nisam sigurna da li i koliko se placa taksa ali ce ti sigurno traziti da ti sudski tumac prevede diplomu na b/h/s/.

Nadam se da sam pomogla :D
iceman ze

Post by iceman ze »

ok hvala ti, moja jedna jaranica dosal iz Sydney-a, i zeli da radi, ali su joj diplome fakultetske iz Australije, pa zelim joj pomoci, da sto brze izvrsi verifikovanje, u svakom slucaju hvala.
Lisac

Post by Lisac »

ledeni zenichanine :D prvo pitanje je gdje jaranica (tj u kojem kantonu) zheli izvrshiti nostrifikaciju diplome. ako je doista zenica u pitanju, onda bih ti (zahvaljujuci g-dji lisac :D) mogao poslati detaljnu listu sa opisom procedure priznavanja kao i dokumentacije koju bi morala dostaviti. trebace mnogo vishe od zvanichnog prevoda diplome, kada bi stvari bile tako jednostavne ovo bi bila sretna i napredna zemlja :D

bez obzira o kojem se kantonu radilo trebace vremena, zhivaca, strpljenja, papirologije a najvjerovtnije i novaca :D
safran

Post by safran »

Nije bitno u kojem kantonu doticna zivi. Verifikaciju, tj. nostrifikaciju diplome izvrsava relevantni fakultet. Pored prijevoda diplome, potrebno je obezbijediti i plan i program studija (preveden bezbeli) i prijepis ocjena. Ovo sigurno, a sta jos treba saznace se kasnije (rodni list, uvjerenje o drzavljanstvu, nekaznjavanju, RTG lijevog koljenog zgloba i sl.). Procedura traje a i kosta. Predlazem da se raspita kod raje koja su to vec obavila na razlicitim fakultetima u BiH (bog dao ima ih - mislim fakulteta) i da se opredijeli za onaj na kome ima najmanje zafrkancije oko procedure. Problem moze nastupiti oko nadleznosti jer poprilicno diploma stecenih u inozemstvu nema svoj ekvivalent na BiH visokoskolskim ustanovama pa treba dobro prokontati na kojem fakultetu se pojaviti sa svojom diplomom.
Lace

Post by Lace »

Lisac wrote:ledeni zenichanine :D prvo pitanje je gdje jaranica (tj u kojem kantonu) zheli izvrshiti nostrifikaciju diplome. ako je doista zenica u pitanju, onda bih ti (zahvaljujuci g-dji lisac :D) mogao poslati detaljnu listu sa opisom procedure priznavanja kao i dokumentacije koju bi morala dostaviti. trebace mnogo vishe od zvanichnog prevoda diplome, kada bi stvari bile tako jednostavne ovo bi bila sretna i napredna zemlja :D

bez obzira o kojem se kantonu radilo trebace vremena, zhivaca, strpljenja, papirologije a najvjerovtnije i novaca :D
i ima jos nesto...da izbjegne verifikaciju a da dobije dozvolu za rad ide slijedece

pretpostavljam da ima i strano drzavljanstvo...sto povlaci da mora traziti dozvolu za boravak

nakon prijave u MUP ide procedura za odobrenje boravka...a to se obicno radi nako sto osoba dobije posao..ako se trazi boravak po osnovu rada

e uz tu proceduru radis proceduru dozvole za rad...za koju je dovoljan samo sudski prijevod diplome

ako zeli nostrifikaciju...tj ona je BH drzavljanka i zeli nostrifikaciju diploma u BH da bi dobila radnu knjizicu i bila ovdje zaposlena kao nacionalno osoblje...tada je procedura slozenija i mnogo skuplja (to je sve sto znam o tome)

isto tako..ona dozvolu za boravak moze dobiti i kao volonter...i moze s tom dozvolom raditi...ako joj se nece uplacivati doprinosiu kao za nacionalno osoblje
Ivy

Post by Ivy »

SPISAK DOKUMENATA POTREBNIH ZA NOSTRIFIKACIJU DIPLOME

1. Diploma - original
2. Uvjerenje o položenim ispitima
3. Nastavni plan i program studija
4. Skala ocjenjivanja studenata
5. Svjedočanstva o završenoj srednjoj školi (samo na uvid)

Uz Zahtjev za nostrifikaciju diplome dostavljate originalne dokumente, koje vraćamo nakon završene procedure, i dvije ovjerene fotokopije (dokumenti pod rednim brojem 1., 2. i 4.). Nastavni plan i program studija dostavljate u jednom primjerku.

Ukoliko dokumentacija koju prilažete nije na Maternjem jeziku, potrebno je prevesti (od strane sudskog tumača), i također uz original prijevoda priložiti i dvije ovjerene fotokopije.

Cijena nostrifikacije diplome iznosi:

Postdiplomski studij 1.000 KM
Četverogodišnji studij (VII/1 stepen) - 450 KM
Dvogodišnji studij (VI/1 stepen) - 255 KM

Uz navedene dokumente prilažete i uplatnicu u iznosu 50% od ukupnog iznosa za nostrifikaciju diplome.

Uplatnicu za preostalih 50% prilažete nakon završene procedure nostrifikacije diplome.

Uplatu je potrebno izvršiti na žiro račun: 1610000047480056
RAIFFEISEN BANK

Korisnik: Ekonomski fakultet u Sarajevu

Svrha uplate: Nostrifikacija diplome
Ekonomija u SA
luksica

Post by luksica »

Pa jesu li oni normalni .......1.000 KM :shock: za nostrifikaciju diplome za postdiplomski studij :shock:
Ivy

Post by Ivy »

doktorat je 4000 km :?
Edin H.

Post by Edin H. »

Cijena sitnica :zzzz:
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

reci prijateljici neka odrijesi kesu,s lovam se kod nas sve sredjuje....
Murat Sabanovic

Lace wrote:
Lisac wrote:ledeni zenichanine :D prvo pitanje je gdje jaranica (tj u kojem kantonu) zheli izvrshiti nostrifikaciju diplome. ako je doista zenica u pitanju, onda bih ti (zahvaljujuci g-dji lisac :D) mogao poslati detaljnu listu sa opisom procedure priznavanja kao i dokumentacije koju bi morala dostaviti. trebace mnogo vishe od zvanichnog prevoda diplome, kada bi stvari bile tako jednostavne ovo bi bila sretna i napredna zemlja :D

i ima jos nesto...da izbjegne verifikaciju a da dobije dozvolu za rad ide slijedece

pretpostavljam da ima i strano drzavljanstvo...
sto povlaci da mora traziti dozvolu za boravak

nakon prijave u MUP ide procedura za odobrenje boravka...a to se obicno radi nako sto osoba dobije posao..ako se trazi boravak po osnovu rada

e uz tu proceduru radis proceduru dozvole za rad...za koju je dovoljan samo sudski prijevod diplome

ako zeli nostrifikaciju...tj ona je BH drzavljanka i zeli nostrifikaciju diploma u BH da bi dobila radnu knjizicu i bila ovdje zaposlena kao nacionalno osoblje...tada je procedura slozenija i mnogo skuplja (to je sve sto znam o tome)

isto tako..ona dozvolu za boravak moze dobiti i kao volonter...i moze s tom dozvolom raditi...ako joj se nece uplacivati doprinosiu kao za nacionalno osoblje
daj ba lace ne komplikuj stvari :D
rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu i cipsovka se za par dana dobija..
tako da joj ova procedura nije ni potrebna
iceman ze

Post by iceman ze »

dobro u vezi dozvole za boravak to znam u vezi procedure, e sad dozvola za rad i to vec bih mogao se i raspitati.......mada da vam ne pricam citavu situaciju, malo je slozena, s obzirom da nije drzavljanka BiH.....icemo korak po korak, u svakom slucaju, hvala za vas trud....za sad me interesuje samo nostrifikacija........ :-)

Ah da, u pitanju je Kanton Sarajevo, nemojte da vas buni moj nik........ :D
shadow

Post by shadow »

nije nasa drzavljanka? ledeni, jel to opet uvozis moldavke s aussie pasosima? :D
joj joj...joooooooj :-)
iceman ze

Post by iceman ze »

a da joj ja nadem kakvog Bosanca, i ne treba joj nista vise.......samo da nauci pitu praviti....... :D
Lace

Post by Lace »

Murat Sabanovic wrote:
Lace wrote:

pretpostavljam da ima i strano drzavljanstvo...
sto povlaci da mora traziti dozvolu za boravak

daj ba lace ne komplikuj stvari :D
rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu i cipsovka se za par dana dobija..
tako da joj ova procedura nije ni potrebna
murate...ispada da je moja pretpostavka tacna :D ...vidi post ispod onog tvog :D strana drzavljanka koja mora regulisati svoj boravak po osnovu necega...rada (pa uz to ide i radna dozvola i diploma koja treba i moze biti samo prevedena od strane sudskog tumaca...ne mora biti nostrifikovana a razlika je u tome sto prijevod kosta nekih 20 KM) ili volonterskog rada za koji joj ne treba radna dozvola ...pricas s nekim ko je to za strance radio nekoliko godina i ko to jos uvijek radi...institucije ukljucene u taj proces su kantonalni MUP, zavod za zaposljavanje, opstine, dom zdravlja (treba joj i ljekarsko)...sudski tumac, potvrda firme da snosi troskove repatrijacije, dozvola za projekat na kojem ce biti angazovana ili nesto slicno zavisi u kojoj oblasti radi...i sve to nece biti moguce ako nema vec zaposlenje...ukupni trosak je oko 300KM i radna dozvola tada vrijedi samo za vrijeme trajanja dozvole za projekat na kojem se angazuje adozvola se obicno daje na godinu dana...s tim sto neko uleti u projekat na polovini godine al to ne mjenja rok trajanja - kraj dozvole (stranci uglavnom rade na projektima u stranim organizacijama)....za pocetak boravak moze regulisati po nekoj drugoj osnovi :D
Murat Sabanovic

sve je to u redu ...
ja sam konto da je djevojka nasa sa stranim drzavljanstvom,pa hoce da se vrati i nadje posao.
ali posto je "100postotna strankinja",onda ce to ici na skuplji nacin. :D
Lace

Post by Lace »

Murat Sabanovic wrote:sve je to u redu ...
ja sam konto da je djevojka nasa sa stranim drzavljanstvom,pa hoce da se vrati i nadje posao.
skuplji nacin je za BH drzavljane sa stranom diplomom...tada im treba nostrifikacija...strancima uglavnom ne treba jer nemaju radnu knjizicu, rade na ugovor po projektu i dovoljnno je ovo sto sam napisala :D
Murat Sabanovic

Lace wrote:
skuplji nacin je za BH drzavljane sa stranom diplomom...tada im treba nostrifikacija...strancima uglavnom ne treba jer nemaju radnu knjizicu, rade na ugovor po projektu i dovoljnno je ovo sto sam napisala :D
ma lace ba,djevojka pukla na frajera,pa hoce da mu se pridruzi i nadje posao..je l' tako ,zenica?????
mislim da imas pravo,sad mi jedan slucaj na um pao ,(moja prijateljica)bas kao sto ti navodis.
dvojno drzavljanstvo,ugovor potisan a oko diplome nista nije radjeno,cak ni prevod.
Lace

Post by Lace »

Murat Sabanovic wrote:
Lace wrote:
ma lace ba,djevojka pukla na frajera,pa hoce da mu se pridruzi i nadje posao..je l' tako ,zenica?????
mislim da imas pravo,sad mi jedan slucaj na um pao ,(moja prijateljica)bas kao sto ti navodis.
dvojno drzavljanstvo,ugovor potisan a oko diplome nista nije radjeno,cak ni prevod.
on nigdje nije naveo da je u pitanju dvojno drzavljanstvo a ni ja...a ona uvijek moze regulisati boravak preko braka :P

cak sta vise...covjek trazi savjet a ne navodi informacije pa mi ovdje nagadjamo sta njemu treba...mozda kada zenica odluci reci sta je u pitanju, mozda tada dobije pravi odgovor a do tada...nek cita budalastine i napamet izvucene zakljucke ..hajd zdrao
iceman ze

Post by iceman ze »

nije nasa drzavljanka, niti ce biti (ako se u meduvremenu ne uda), roditelji vuku porijeklo sa prostora ex-YU.......ovdje zeli raditi ili volontirati, posao koji joj je u struci, nista komplikovano, drago mi je da neko i kod nas hoce da radi i zivi, a nema potrebe za tim kao mi ostali koji smo primorani. Ali svako ima svoje razloge, i ne bih da ulazim u to, ja sam samo prijatelj, koji zeli pomoci.......... :-)

Ako sam shvatio, nostrifikaciju samo nasi ili dvojni drzavljani moraju uraditi, njoj je samo potreban prijevod diplome........to je onda super, ja sam mislio da ce morati proci ove nase gulikoze......
Lace

Post by Lace »

iceman ze wrote:nije nasa drzavljanka, niti ce biti (ako se u meduvremenu ne uda), roditelji vuku porijeklo sa prostora ex-YU.......ovdje zeli raditi ili volontirati, posao koji joj je u struci, nista komplikovano, drago mi je da neko i kod nas hoce da radi i zivi, a nema potrebe za tim kao mi ostali koji smo primorani. Ali svako ima svoje razloge, i ne bih da ulazim u to, ja sam samo prijatelj, koji zeli pomoci.......... :-)

Ako sam shvatio, nostrifikaciju samo nasi ili dvojni drzavljani moraju uraditi, njoj je samo potreban prijevod diplome........to je onda super, ja sam mislio da ce morati proci ove nase gulikoze......
izvini a sta joj je struka...tj. zna li vec gdje bi mogla raditi? kako rekoh uglavnom strane organizacije zaposljavaju strance....a vecina je humanitarnog profila
iceman ze

Post by iceman ze »

struka joj je djecija psihologija, mislim da bi moglo se naci posla za nju, ipak toga kod nas traba zasigurno, naravno za pocetak i volonteski rad je OK, a kasnije mozda i eventualno zaposlenje, sve zavisi kako ce se naviknuti kod nas.
Lace

Post by Lace »

iceman ze wrote:struka joj je djecija psihologija, mislim da bi moglo se naci posla za nju, ipak toga kod nas traba zasigurno, naravno za pocetak i volonteski rad je OK, a kasnije mozda i eventualno zaposlenje, sve zavisi kako ce se naviknuti kod nas.
znaci vjerovatno ce raditi u nekoj stranoj humanitarnoj organizaciji - uglavnom zaposljavaju ljude tog profila...za pocetak neka salje svoj CV i nudi volonterski rad ili pita za otvorena radna mjesta...ona u BiH moze boraviti 3 mjeseca bez da regulise boravak (sada australijancima ne treba viza za ulaz u BIH - ukinuta mislim 2002-e ili 2003-e)...pod uslovom da nakon tri mjeseca napusti BH a onda kada se vrati ima 3 nova mjeseca...kada dobije zaposlenje onda neka ganja boravak po osnovu rada (onog uz dozvolu ili volonterskog - u svakom slucaju treba samo da sudski prevede svoju diplomu s tim da ako ganja dozvolu mora prikupiti dokumentaciju za zavod za zaposljavanje a ako ganja volonterski onda ta diploma ide samo u MUP koji sve to prosljedjuje ministarstvu bezbijednosti). Imaj u vidu da ona moze biti placena za svoj rad iako je u BiH regulisan boravak po osnovu volonterskog rada.

na netu se mogu naci web stranice stranih nevladinih organizacija u sarajevu...i otvorene pozicije...pa eto...nek googla malo :D

sto se tice njene struke...nek se obrati slijedecim organizacijama:

Hope and Homes for Children http://www.hopeandhomes.org/bosnia%20an ... govina.htm

SOS Kinderdorf http://www.sos-childrensvillages.org/
iceman ze

Post by iceman ze »

OK hvala ti na iscrpnim informacijama, sad mi je dosta jasnije, procedura u ovom konkretnom slucaju, ja sam vec dosta odradio u vezi ove druge link adrese, pa cemo vidjeti kako ce se situacija odvijati, ndam se da cu joj moci pomoci koliko toliko, ako slucajno naletis jos na neku adresu, bio bih ti zahvalan, da mmi je proslijedis, jer mislim da ima veliko srce kad zeli, na neki nacin svojim znanjem i strukom pomoci, znam da je novac ne interesuje, vise bi voljela znaci naci posao koji zna i voli raditi..........jos jednom hvala.
Post Reply