Ventilacija i sagorjeli gasovi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stop3

#1 Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by stop3 »

Ljudi pomagajte, ako iko zna!

Imam ford fokusa 2002. tddi (mozda nebitno) i kada upalim da radi ventilacija bilo hladnog ili toplog zraka (ali više toplog) osjeti mi se izduvni gasovi motora. Promjenio sam filter klime, medjutim ne pomaze.
Sta da radim?
Melami

#2 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by Melami »

stop3 wrote:Ljudi pomagajte, ako iko zna!

Imam ford fokusa 2002. tddi (mozda nebitno) i kada upalim da radi ventilacija bilo hladnog ili toplog zraka (ali više toplog) osjeti mi se izduvni gasovi motora. Promjenio sam filter klime, medjutim ne pomaze.
Sta da radim?
Bice da ti curi ulje negdje na motoru.
Privremeno rjesenje je da koristis cirkulaciju zraka u autu a ne da uzimas zrak sa vana :D
daxon

#3 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by daxon »

Da li se smrad ispušnih plinova u kabini osjeti čim se upali auto, ili samo kada se motor ugrije?
bomba

#4 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by bomba »

Moze bit da ti je negdje ciknula izduvna grana ili da je popustio sastav negdje na auspuhu odmah u motornom prostoru pa ti onda ventilator uvlaci te gasove u kabinu.
Otidji za pocetak kod majstora nek ti pregleda kompletan auspuh
citroen xm

#5 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by citroen xm »

Ili negdje ulje curi pa se osjeti smrad kada se motor zagrije, ili je otišla izduvna grana(negdje protrula ili loš spoj) pa uvlači izduvne gasove. Treće nema.
stop3

#6 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by stop3 »

daxon wrote:Da li se smrad ispušnih plinova u kabini osjeti čim se upali auto, ili samo kada se motor ugrije?
Bez obzira, kada god upalim ventilaciju u odnosu na paljenje uvijek se osjeti gas. Odmah nakon paljenja kada upalim ventilaciju osjeti se, a mogu i nakon paljenja 2 sata da ukljucim ventilaciju opet se osjeti. Medjutim, vremenom se prestaje osjetiti toliko ili se ja naviknem na to.
Da li neko zna (ako je kako pretpostavljate otisla ta neka izduvna grana) koliko je tesko pristupiti tom dijelu. Da li je to nesto u motoru ili su ti dijelovi vidljivi van motora.
LeKo

#7 Re: Ventilacija i sagorjeli gasovi

Post by LeKo »

Prvo provjeri kakvo je fleksibilno crijevo na auspuhu i protočnost katalizatora.
Post Reply