Venezuela
-
occupylove
#501 Re: Venezuela
svi uz narod Venecuele ,imperijalisticki manijaci i placene kurve manijaci su izgleda malo odbili ,svjesni da bi napad na Venecuelu znacio uzas i za njih takodjer
teska situacija i dalje , sve neizvjesno na zalost i dalje .. a zasto ?
sta su skrivili ? kome su zla nacinili ?
zasto im prijete unistenjem ?
ali narod je to , jak i ponosan
( naucite nesto iz toga ? )
kontinent
Juzna Amerika,
revolucija Bolivirijana !
cijeli kontinent
( na ocaj imperijalista )
teska situacija i dalje , sve neizvjesno na zalost i dalje .. a zasto ?
sta su skrivili ? kome su zla nacinili ?
zasto im prijete unistenjem ?
ali narod je to , jak i ponosan
( naucite nesto iz toga ? )
kontinent
Juzna Amerika,
revolucija Bolivirijana !
cijeli kontinent
( na ocaj imperijalista )
-
sanaman
#502 Re: Venezuela
Chavezovo tijelo ce balzamirati i izloziti u muzej
recite mi da je ovo zajebancija, recite mi da ovo nije istina, sklon sam povjerovati da me dezinformisu...
http://www.reuters.com/article/2013/03/ ... 5420130307
ovo prelazi zdrav razum, ova ideologija je strasna...
recite mi da je ovo zajebancija, recite mi da ovo nije istina, sklon sam povjerovati da me dezinformisu...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#503 Re: Venezuela
Od tebe ocekujem vise. Kada vec navodis podatke za 2006 godinu trebao bi da znas da je u Chileu na vlasti lijevica zadnjih 20 godina koja je tu ekonomiju oporavila nakon katastrofalne politike Pinochea. Prvo je pobijedio socijalista Ricardo Lagaos pa onda prva zena predsjednik iz SOCIJALISTICKE P{ARTIJE CILEA Michelle Bachelet Jeria.jeza u ledja wrote:Hehehe, ofirno si preskocio Cile, koji je nakon 15 godina Pinochetove diktature imao 5 slobodnih izbora i u zadnjim izglasao - pazi sad, desnicarskog predsjednika.UnscarD wrote:Hugo Chavez je bio taj koji je prema rijecima Eve MOralesa bio njegova inspiracija i njegov heroj i zbog kojeg je postao predsjednik. Prvi predjsednik koji dolazi iz nativnog Bolivijskog naroda. Prije njega je bio predsjednik koji nije znao jezik niti je ikada zivio u Boliviji.
Chavez je uticao na politicki pejsaz Latinske Amerike vise nego iti jedan politicar u modernoj istoriji.
Latinska Amerika se probudila i duboko sam uvijeren da je Hugo Chavez pokrenuo lavinu koju vise nece biti lako zaustaviti.
U Brazilu je na vlasti Dilma Rousseff iz Radnicke Partije a prije nje je bio Lula da Silva koji je osnivac Radnicke Partije.
Lula de Siulva je bio okarakterisan kao centralna ljevica a Dilma zaokrece lijevo jos vise. On je otijerao IMF i isplatio dug. Upecatljivo je kako opisuje da kada je isplatcivao dug IMF-u, direktori su ga ubijedjivali da zadrzi dug, da to nije bitno, da ce ga reprogramiti. On ih je isplatio i zahvalio na saradnji.
Argentina je bila dovedena do financijskog kolapsa zahvaljujuci doktrini shoka koju je zagovarao IMF i ucinili su sve sto im je bilo naredjeno a uvijeravani su kako ce se trziste samo regulisati. Nakon Chilea Argentina je postala novo zamorce Milton Friedman ovih teorija. Sve se srusilo, zemlja u rasulu. Smijenjuju se predsjednici u kratkom vremenu nesposobni da izvade zemlju iz rasula dok nije dosao Néstor Kirchner. Lijevica. Isplacuje IMF. Interesentan je sastanak sa Bushom na kojem mu Bush savjetuje da je lijek za Argentisku ekonomiju RAT. Kaze mu da je Amerika ojacala u RATU i da Argentina treba odmah u RAT. Dans je njegova supruga na vlasti a Argentina je na dobrom putu oporavka nakon sto su istjerali IMF. Isti IMF kojem nasi politicari lizu guzicu ne bi li dobili koji milion da truli administrativni aparat odrze u zivotu.
Bolivija. Evo Morales. Ne trebam nista dalje da pisem.
Urugvaj. José Mujica. Lijevica. Ne trebam nista dalje da pisem. Najsiromasniji predsjednik na svijetu. On je NAROD.
Paragvaj. Fernando Lugo pobjedjuje na izborima prvi put nakon 60 godina pobijedjena je Colorado partija od strane lijevice. Objavljeni dokumenti wikileaks-a dokazuju umijesanost US Vlade u aferu zbog koje je nedavno svrgnut sa vlasti u onome sto su mnoge latinske zemlje nazvale drzavnim udarom. Na vlast dosao Federico Franco koji je zajedno sa njim srusio Colorado partiju ali se u medjuvremno distancirao i najvjerovatnije postao USA igrac. Prati se razvoj.
Ekvador. Rafael Correa. Orijentacija - centralna ljevica ili kako vole da kazu - socijalizam 21 vijeka. Odjebao strance koji su im privatizovali cak i vodu.
U medjuvremenu, cile je postao najbogatija zemlja u Latinskoj Americi.
Da citiram:
Chile is one of South America's most stable and prosperous nations, leading Latin American nations in human development, competitiveness, income per capita, globalization, economic freedom, and low perception of corruption. In 2006, Chile became the country with the highest nominal GDP per capita in Latin America.
Tek 2010 nakon 20 godina vladavine socijalista pobijedjuje centralnoi desno orijentisani Pinera.
Dakle zasluge za Chileanski privredni oporavak idu SOCIJALISTIMA uz prosjecan privredni rast od preko 7% godisnje a sta ce uraditi Pinera cemo znati na kraju njegovog mandata za 2 godine. Vjerovatno nece moci toliko da usere koliko su ovi napravili za predhodnih 20 godina.
Ne se kititi tudjom slavom
Hvala za in-depth ekonomsku analizu. Dakle 100 + 10 = 110 ...auuuu jbt. Pa gdje si prije bio.jeza u ledja wrote: Spominjes drzavni dug i IMF. Znas li koja je korist od duga? Mislis kao ono ljudi se zaduzuju sta ce im to... Krediti trebaju sluziti ljudima koji ih znaju iskoristiti. Ko ne zna, ne treba ni da ih uzima, za njega je socijalizam. Sto miliona dolara danas ti vrijedi vise nego 110 miliona dolara za godinu dana, ako znas da iskoristis i od tih 100 sto si pozajmio napravis 120. Od tih 100 sto si posudio, vratio si s kamatom 110, ali zaradio 10. Bez tih 100 danas, morao bi mozda deset godina da ih ustedis i napravis cestu ili fabriku, a za tih 10 godina si bio bez ceste i bez fabrike.
Problem duga je kad neko ne zna da ga iskoristi ili ako uzme previse s prevelikom kamatom, pa sebi u djep umjesto u investicije.
Znaci zaduzivanje i krediti su za one koji znaju i zele i za one koji su odgovorni i posteni, a oni koji ne znaju ili nece, za njih su krediti i zaduzivanje sredstvo za kontrolu mase i vlastito bogacenje, dok jednom ne pukne.
IMF je efikasno orudje imperijalista za porobljvanje i konfiskaciju resursa nacija sirom svijeta putam kredita koje uglavnom nije moguce nikada vratiti. Pod kontrolom je iste sacice finansijera kao i privatni FED koji stampa bezvrijedne fiat dolare. Cilj je privatizovati sto je moguce vise svijetskih resursa koji su neka bili vlasnistvo naroda. Kod nas ce nam uzeti bogatstva rijeka i pitke vode i naravno telekome. Trebali bi uciti iz primjera latinske amerike. Njima je pod pritiskom IMF (kao sto sada pritiscu nas za Elektroprivredu) privatizovana VODA. Dugogodisnji ugovor je dobila Americka korporacija Bachtel koja je odmah podigla cijene vode nekoliko puta. Ljudi nisu mogli da priuste VODU. Naravno izbili su protesti 2000 tegodine i Bachtel je otjeran.
E to je IMF i krediti. Ko zna zna, ko ne zna, zgazi ga i ne daj mu da zivi. Doduse to su samo osnovni postulati takmicarskog kapitalizma.
Last edited by UnscarD on 08/03/2013 14:26, edited 1 time in total.
-
occupylove
#504 Re: Venezuela
lupetas , osvijesti se , manje Al Lazire i CNN and BBC sranja i bit ce ti bolje , pshihickisanaman wrote:Chavezovo tijelo ce balzamirati i izloziti u muzej![]()
joj >?
kako vam peru mozak a ima vas doista pametnih i obrazovanih / kako sebi to dopustate ?
uopste mi nije jasno
umro predsjednik legalno izabran ( 54 % od 81 % registriranih glasaca a Obama ili Kancelarka Merkel ? ili ?)
mislim ? fakat ?
-
sanaman
#505 Re: Venezuela
Kakve veze ima postotak na izborima sa balzamiranjem tijela..to je preslo granice zdravog razuma! Kakve veze imaju izbori sa najavom da ce BITI BALZAMIRAN??? jel faranon, mesijas...bozanstvo, kult licnosti...izgleda da nije bio covjekoccupylove wrote:lupetas , osvijesti se , manje Al Lazire i CNN and BBC sranja i bit ce ti bolje , pshihickisanaman wrote:Chavezovo tijelo ce balzamirati i izloziti u muzej![]()
joj >?
kako vam peru mozak a ima vas doista pametnih i obrazovanih / kako sebi to dopustate ?
uopste mi nije jasno
umro predsjednik legalno izabran ( 54 % od 81 % registriranih glasaca a Obama ili Kancelarka Merkel ? ili ?)
mislim ? fakat ?
Lenjin, Staljin, Mao, Kim Jong, i Chavez...jebeno drustvo, pa samo zbog ovih prvih to ne treba raditi...na sta spade i u koje drustvo upade
- slucajni prolaznik
#506 Re: Venezuela
sanaman wrote:Kakve veze ima postotak na izborima sa balzamiranjem tijela..to je preslo granice zdravog razuma! Kakve veze imaju izbori sa najavom da ce BITI BALZAMIRAN??? jel faranon, mesijas...bozanstvo, kult licnosti...izgleda da nije bio covjekuzas, uzas, 21. vijek, kad ono i dalje ljude balzamiraju...i onda meni to prodaju kako on pobijedio na izborima, pa sta? Nije jedini, nije ni prvi, ni zadnji...al ce biti jedan od rijetkih koji ce se balzamirati
ako je tebi to normalno, onda fakat
Lenjin, Staljin, Mao, Kim Jong, i Chavez...jebeno drustvo, pa samo zbog ovih prvih to ne treba raditi...na sta spade i u koje drustvo upadea sigurno ne nosi milione na savjesti kao navedeni.
Kolega, tvoj post iznad zraci presnaznom ljubomorom
- Opetja033
#507 Re: Venezuela
neki wrote:I sa tih 25 dolara mjesecno prosjecni kubanac zivi bolje nego ti sa 1000 u BiH. Koliko kubanaca prepliva na Floridu toliko amerikanaca dodje na Kubu (iako je kaznjivo djelo u slobodarskoj USA) da se besplatno obrazuju.
Cak i po americkim statistikama kubanci su najzadovoljnija i najsretnija nacija na svijetu.
I tema je, meni se cini, Venecuela i Hugo, valjda niste imali argumenata pa ste presli na Kubu i Castra
-
occupylove
#508 Re: Venezuela
o ' balzamiranju ' prvo treba odluciti narod Venecuele i niko drugi , to je njihova stvar
ako hoce / neka ga u zlato okuju , to je samo stvar naroda Venecuele i nikoga drugoga !
a sto se tice 'lidera ' poput Blera ili Busha koje sada i UN ganja za ratne zlocine ?
ili kurvara Berluskonija ? ( koji kara maloljetnice iz istocne Evrope ) ili kancelarke Merkel ? il bilo kojega drugoga lidera sa "zapada ' ?
povraca mi se
o tom potom
drago mi je vidjeti da se sve vise raje budi
nemojte mi vise moralisanja 'zapadne demokratije ' eto vise matere ti
pobise naroda kao pljevu , a vidimo od Grcke do Spanije i Bugarske i dalje ?
d vise niti vlastitu raju ne stede ( potrosnja suzavca i gumenih metaka ide kao halva )
pustite vise raju na miru jeboga bog da ga jebo i vasi 'humanitarni ratovi " u ime imperije i kapitala
i vas kurvarski imperijalizam
ako hoce / neka ga u zlato okuju , to je samo stvar naroda Venecuele i nikoga drugoga !
a sto se tice 'lidera ' poput Blera ili Busha koje sada i UN ganja za ratne zlocine ?
ili kurvara Berluskonija ? ( koji kara maloljetnice iz istocne Evrope ) ili kancelarke Merkel ? il bilo kojega drugoga lidera sa "zapada ' ?
povraca mi se
o tom potom
d vise niti vlastitu raju ne stede ( potrosnja suzavca i gumenih metaka ide kao halva )
pustite vise raju na miru jeboga bog da ga jebo i vasi 'humanitarni ratovi " u ime imperije i kapitala
-
amazon
#509 Re: Venezuela
Zivjela zelena trava...occupylove wrote:o ' balzamiranju ' prvo treba odluciti narod Venecuele i niko drugi , to je njihova stvar
povraca mi se
o tom potom
- insomnia78
#510 Re: Venezuela
Hodzi pod hitno ali hitno.occupylove wrote:o ' balzamiranju ' prvo treba odluciti narod Venecuele i niko drugi , to je njihova stvar
povraca mi se
o tom potom
I pazi sta pises, da ti Jefferson opet ne natovari FBI
s' moje sokocalo
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#511 Re: Venezuela
Evo i kod nas-LIBERO- wrote:Ev' braca preko Drine zale, i to sve u 16![]()
http://www.oslobodjenje.ba/portal/image ... 3.2013.pdf
-
Avetinho
#512 Re: Venezuela
Simptomi su izrazeniji i ucestaliji. Kada si zadnji put uzeo tabletice?occupylove wrote:o ' balzamiranju ' prvo treba odluciti narod Venecuele i niko drugi , to je njihova stvar
povraca mi se
o tom potom
Nego, osim ruskih pjesmica, cvijeca za kineske krstarice, dabl mekova i kentaki burbona, mogao bi ozbiljnije poceti trenirati plivanje, pa zahvati snazno iz Floride u suprotnom pravcu od onih iz Kube. Tamo te ceka bolji zivot, a nakon toga mozda i balzamovanje.
- Banksy
#513 Re: Venezuela
‘CHAVEZ NIJE BIO TIRANIN. MAJKA MI KOD KUĆE IMA USTAV I ZNA SVOJA PRAVA’ Ricardo Luque o rodnoj Venezueli
Poznati glazbenik prisjeća se svog života u Venezueli prije Chaveza i objašnjava zašto ljudi vole pokojnog predsjednika
Smrt Huga Chaveza, predsjednika Venezuele, uznemirila je ljude diljem svijeta. Među njima je i Ricardo Luque, glazbenik sa zagrebačkom adresom, koji je rodnu Venezuelu napustio sa 22 godine. Iako od tada domovinu samo povremeno posjećuje, ostao je veoma vezan za nju.
- Potresla me Chavezova smrt. Mislim da smo se u dubini duše svi nadali da će uspjeti pobijediti bolest, jer je on velik borac. Bio je velik i dobar čovjek, ali on sam uvijek je govorio kako je samo sjeme, ideja i da njegov život više ne pripada njemu nego narodu. Situacija u domovini je mirna, svi su vrlo tužni, ali spremni za izbore - kaže Ricardo. Sjedimo u dnevnom boravku njegove punice u Novom Zagrebu, a društvo nam pravi njegova kći. Uspomene njenog oca na Venezuelu prije Chaveza njoj su teško zamislive: neimaština, sukobi s policijom i vojskom, nesigurnost...
Vlasnici sudbine
Svoju je domovinu Ricardo zadnji put posjetio prije tri mjeseca. Tada je proveo vrijeme s obitelji i prijateljima, a vrlo ga je iznenadilo što su svi koje je susreo govorili isto: da se ponose što su rođeni baš tu gdje jesu i da su sretni što su konačno vlasnici svoje sudbine. - Ljudi s ulice kažu da je otišao čovjek koji ih je činio vidljivima, pa je emotivna reakcija na Chavezovu smrt normalna. On je fizički nestao, ali mnogi imaju potrebu održati njegove ideje na životu. Bio je jako lucidan i vješt, njegove vizije su bile dobre i mi smo prvi put bili ponosan narod. Tamo, u Venezueli, mi kažemo da živimo u velikoj domovini, koja se prostire cijelim kontinentom, gdje svi dijelimo zemlju i snove - kaže Luque.
Forma i sadržaj
Priznaje da sebe smatra ljevičarem: ekonomija za njega nema svrhe ako je čovjek na zadnjem mjestu. Njegov je stav tipičan za mnoge stanovnike Venezuele: kaže kako zna da mnoge na ovim prostorima socijalizam plaši, ali da je taj sustav u njegovoj domovini drugačiji.
- Evo primjera: pravo na stanovanje je elementarno ljudsko pravo. Isto misle i mnogi stanovnici Venezuele. Moja rođakinja ima troje djece i nema visoka primanja, a dobila je velik stan, s obzirom na broj djece. Da nije dobila stan, ne bi si ga mogla priuštiti. Nama je to normalno, jer zašto bi neka naftna kompanija dobro živjela, a mi umirali od gladi? Ipak, nitko ne idealizira sustav. Društvo je otvoreno i slobodno, pa se mogu čuti kritike - tvrdi Luque. Neki su Chavezu prigovarali da je podijelio Venezuelu, no ona je već prije njega bila klasno podijeljena, tvrdi Luque. Tvrdnje da je stvorio situaciju u kojoj nitko nije siguran odbacuje kao glupost. Kuća obitelji Luque oduvijek je imala rešetke na prozorima i nikad nije vladala sigurnost na zapadnjački način. Narod smatra da je Chavez promijenio ponašanje policije. Prije su znali šetati gradom i ubijati ljude uz objašnjenje da su huligani, a da za to nisu morali odgovarati. Takvo je ponašanje prošlost, tvrdi Luque.
Smeta ga, kaže, što se na Zapadu predsjednik Venezuele smatrao kontroverznim. To smatra površnim promatranjem i kaže da je Chavez bio čovjek kojem forma nije bila bitna, nego sadržaj. Natpise o njemu kao tiraninu u potpunosti odbacuje. - Kad je došao na vlast, napisao je novi ustav. Učinio je to u dogovoru s narodom, jer su se mjesecima prikupljali prijedlozi po selima i gradovima. Koja to zemlja ima tiranina na vlasti, a ljudi kod kuće imaju ustav i čitaju ga? Moja mama ima ustav doma i zna svoja prava. Osim toga, mediji su slobodni i svi pričaju što žele. Imam u obitelji onih koji obožavaju Chaveza, ali i onih koji ga mrze. Svi su slobodni birati i izražavati se - objašnjava Luque.
Želio bi uskoro opet otići u posjetu domovini, no kaže da je u fazi prikupljanja sredstava za put. Sestre, koje žive u Venezueli, zezaju ga kako bi mu one trebale pomoći da prikupi novac, jer on živi u siromašnoj Europi. Dok priča o obitelji i rodnom Maracayu, prisjetio se ružne situacije iz vremena dok je još živio u domovini.
Život za Chaveza
- Sjećam se kad sam išao u srednju školu, nije bilo vode i prosvjedovali smo. Vojska je pucala na nas, pravim mecima. Jedan moj prijatelj iz razreda poginuo je pred mojim očima. Toga danas nema. Vojska i policija su se promijenile - više ne smiju tako postupati prema narodu, a i sami su shvatili da su i oni narod - tvrdi Luque i kaže da mu je brat pastor i vodi jednu crkvu. Vrlo je ozbiljan po pitanju svoje vjere i Biblija mu je najvažnija knjiga na svijetu. No, postoji nešto jednako važno. - Rekao mi je: ‘Brate, ako treba dati život za Isusa, ja ću to odmah učiniti. A ako treba život dati za Chaveza, odmah ću ga dati’ - kaže Luque.
http://www.jutarnji.hr/ricardo-luque--- ... -/1089553/