Krokodajl wrote:Challenger_ wrote:Krokodajl wrote:Maduro je zasro, ali nije ni Guidovo maslo za ramazana, jer lik se pojavio niodkle i sada bi da bude predsjednik jer je Trump reko da može...
Upratio sam tvoje upise na temi i slažem se, manje-više. Čudo da su dobacili do 2019-e, stanje u zemlji loše, sa američkom pljačkom (imovine u USA), pritiscima i sankcijama biće još gore. Zaista ne znam kako i da li im se uopšte može pomoći.
Sve u svemu djeluju kao lak plijen lešinarima.
Venecuelanski narod nije lud, i razlog zašto Amerikanci ne mogu intervenisati dole je katastrofalan poraz u puču 2002-e kada je pokušaj isceniranog puča u kojem su na desetine ljudi izgubili živote a što su hinjski poslije priznali i opozicioni mediji a i visoki dužnosnici (tada je onaj Collin Powel bio sekretar mislim) da su apsolutno iscenirali sve laži da Chavez ode sa vlasti.
Mnogi Venecuelanci koji su bili protiv Chaveza nakon toga su promjenili mišljenje, jer kada su shvatili da Amerikancima ne znači ništa žrtvovati stotine, hiljade, ma milione ako treba njihovih života samo da Chavez ode sa vlasti, mnogi su sebi stavili isto pitanje kao i mnogi Sirijci, te su stavili državu na prvo mjesto.
Nije Chavez nikada imao apsolutnu podršku, ali barem u početnom periodu nije ni pokušavao da je dobije, jer je znao da će stvarima koje radi narod sam da skonta šta i kako, i tu je bio u pravu.
Chavez je kod Venecuelanaca uspio da probudi nacionalni ponos, da nisu ničiji robovi i da je Venecuela njihova zemlja.
Zanimljivo je vidjeti nekoliko stvari, prvo, već godinama Venecuelanska opozicija traži promjene, ali nisu glasni kao Sirijski "aktivisti" koji idu moljakati od nemila do nedraga, daj bilo šta samo da Asad ode, u Venecueli to nikada nije bilo pod svaku cijenu, kao što ni Maduro ma kolika budala bio neće zadržati vlast pod svaku cijenu.
Narod je na ulicama, ali nema sukoba, narod jeste gladan, ali ne tuku policiju, nema bacanja bombi, nema "Slobodne Vojske Venecuele", nema Šebiha, nema helikoptera, pa evo, ovaj GUido slobodno hoda Karakasom...
Ne znam koliku podršku Guido ima u narodu, ali znam da je Maduro nema, izbori bi bili najbolje rješenje, ali bojim se da Americi izbori i nisu čak po volji, jer u tom slučaju bi pobjedio neko ko uživa vlast u narodu, i ko ne bi mogao biti Američki ili bilo čiji igrač.
Ko god sutra da dođe na vlast u Venecueli, čeka ga ista sudbina kao Madura ako bude povlačio glupe poteze, ali isto tako mislim da ko god sutra dođe na vlast u Venecueli, da neće biti ničija marioneta, jer narod Venecuele to niti želi niti će dopustiti.
Nije problem Venecuelancima u politici koju vlast provodi, mnogi bi potpisali da se vrati Chavezovo uređenje, problem je činjenica da vlast jednostavno e želi da prihvati realnost stanja u zemlji, te da privreda i stanje koju vlast želi prikazati ne idu ruku pod ruku.
Neka im je sa srećom i da se to što prije riješi.