Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
palermo wrote:
Ima bolan jednostavno rješenje, otcijepite se od hercegovine.....ko jebe raštikare
Sve mi uzmi samo nemoj rašćiku!!!
Vidiš, nije ti mahnita ta... Upravo se rodila ideja da grb Hercegovine bude RAŠTIKA!
Progurat ću to vamo nekim svojim kanalima.. Hehehe
Btw, zna li itko dokle najsjevernije uspijeva rašćika?
Ih, kolko se ponosiš zemljom hercegovom, čojk bi reko sila. A vam, najveći junak turčin smail-aga čengić
Kad smo već kod njega, vjerujem da ti ko ponosni hercegovac u po noći, u po dana znaš izbiflat čuvenu pjesmu "smrt smail-age čengića", ili?
Apsolutno pogrešno...
Najveći junak, ako ćemo već tako kategorično govoriti, je Don Ivan Musić. Svećenik i pokretač ustanka protiv osmanlijskog okupatora.
On je zakotrljao lavinu.
E sad, ima puno "junaka" u hercegovskoj historiologiji. Nepošteno je ovako izdvajati. Ima ih sigurno na svim poljima. Ali ovaj je jedan od najvećih
palermo wrote:
Ima bolan jednostavno rješenje, otcijepite se od hercegovine.....ko jebe raštikare
Vidiš, nije ti mahnita ta... Upravo se rodila ideja da grb Hercegovine bude RAŠTIKA!
hmm, zemo......teško da može rašćika, jer ovaj tvoj dio hercegovine bogami je tanak u pripremi rašćike......slabo su ti oni čuli za pirjan od raštike na suhoj bravetini........(vjerovatno, ili gotovo sigurno, ili zapravo sigurno) najbolje jelo na čitavom dunjaluku
palermo wrote:
hmm, zemo......teško da može rašćika, jer ovaj tvoj dio hercegovine bogami je tanak u pripremi rašćike......slabo su ti oni čuli za pirjan od raštike na suhoj bravetini........(vjerovatno, ili gotovo sigurno, ili zapravo sigurno) najbolje jelo na čitavom dunjaluku
Istocna Hercegovina poznata po krompiru i sirevima, zapadna po poskocima.
Hm, nikad čuo. Pretpostavljam da se radi o nekom romu. Musić je romsko prezime.
Uglavnom, naumpo si mi dok sam čito tu pjesmu o smail-agi. Čitajući je, dolazim do zaključka da su hercegovački ajani pretke današnjih srba, crnogoraca i hrvata smatrali kukavicama i izdajicama.
Zvuči nevjerovatno, jelte.
tandmand wrote:Samo Bosna u nazivu države bez regionalnih odrednica ...
jbg. ni susjedna država se ne zove "Hrvatska i Dalmacija"
To bi ti bilo isto kao kad bi stanovnici Trinida htjeli ukinuti Tobago u nazivu države, s pričom da je to zbog uklanjanja regionalnih odrednica.
Ne znam bi li se ovi s Tobaga složili...u stvari ako ih je populacijski manje, onda to referendumom riješiti, pa nek se žale Vodovodu i kanalizaciji.
To je kod nas moralo radi "papira", jer je dvojni naziv imala Republika iz Jugoslavije .... no doće vrime kada će se to mijenjati....
Hoće, hoće. Vjerojatno jednoglasnom odlukom stanara na adresi Fatiha Osvajača b.b. u Živinicama.
Fudo387 wrote:
Udarise ti na identitet, sad ti ne preostaje nista do opet u hvo sa hafisom. Valjda te sljedeci put nece u gluha doba strpat u heliodrom.
opet u hvo zna dofu sve
valjda ovaj put neće uspjeti, ko će ga znati......mor biti Fudara da me ovaj put uspiješ spasiti ako već nisi onomadne.....
Fudo387 wrote:
Udarise ti na identitet, sad ti ne preostaje nista do opet u hvo sa hafisom. Valjda te sljedeci put nece u gluha doba strpat u heliodrom.
opet u hvo zna dofu sve
valjda ovaj put neće uspjeti, ko će ga znati......mor biti Fudara da me ovaj put uspiješ spasiti ako već nisi onomadne.....
Sljedeci put mozda i necu, posto me u posljednje vrijeme poprilicno nerviras sa tim podilazenjem hadezeovskim klosarima.
Fudo387 wrote:
Sljedeci put mozda i necu, posto me u posljednje vrijeme poprilicno nerviras sa tim podilazenjem hadezeovskim klosarima.
što bolan dofu......što našem tokmaku kažem da je tokmak......bogami ja ti to ne zovem podilaženjem....
I ti mene brate razočaraš pokatkad......al šta'š, znam da nije lako u čemerici
Ma nije to, nije samo ovaj slucaj, vec u nekoliko navrata pokusavas da se zazvalis sa hafisom...
Malkice mi tukne na, da sad ne koristim jedan jako ruzan izraz.
U cemu je problem, jel ti stvarno mislis da sa njim mozes naci kompromis i graditi taj, sukurac?
Uglavnom, naumpo si mi dok sam čito tu pjesmu o smail-agi. Čitajući je, dolazim do zaključka da su hercegovački ajani pretke današnjih srba, crnogoraca i hrvata smatrali kukavicama i izdajicama.
Musić nepoznat lik ali napucane biografije da zvuči zajebano za političke svrhe od rata na ovamo. Eno ga posadili ispred škole u Stocu kao osloboditelja tog mjesta od Turaka
izvor povijesnih podataka Vesela sveska
Fudo387 wrote:
Ma nije to, nije samo ovaj slucaj, vec u nekoliko navrata pokusavas da se zazvalis sa hafisom...
U cemu je problem, jel ti stvarno mislis da sa njim mozes naci kompromis i graditi taj, sukurac?
to k'o biva ti mene zoveš u čemeriku da se spasim od hafiza kao i ti.....ili, gluho bilo, da uzmem pušku u ruku......
Fudo387 wrote:
to k'o biva ti mene zoveš u čemeriku da se spasim od hafiza kao i ti.....ili, gluho bilo, da uzmem pušku u ruku......
jesam dobro shvatio ????
nisi shvatio,
u ameriku ne mozes,
puske nemas,
ni jedno ti ne savjetujem,
pitam, jel ti mislis da se sa tim primatom mozes dogovoriti?
Musić nepoznat lik ali napucane biografije da zvuči zajebano za političke svrhe od rata na ovamo. Eno ga posadili ispred škole u Stocu kao osloboditelja tog mjesta od Turaka
To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...
Ne bih se ja time hvalio
Btw, obrazuj se malo. Nije mu spomenik samo u Stocu. Diljem Hercegovine ima spomenike i ulice.
Eto , ako ništa taj bi lik svima nama trebao biti svjetionik ljubavi prema domovini protiv okupatora
sekerbay wrote:
To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...
Ne bih se ja time hvalio
Btw, obrazuj se malo. Nije mu spomenik samo u Stocu. Diljem Hercegovine ima spomenike i ulice.
Eto , ako ništa taj bi lik svima nama trebao biti svjetionik ljubavi prema domovini protiv okupatora
zrakomlat wrote:
Ne bih se ja time hvalio
Aha a kad su postavljeni?
Nemam pojma vjeruješ li mi. Tko bi sad to mogao sve pobrojati
Vjerujem da ih ima relativno novijeg datuma , ali ima ih i dosta starih.
Imaš knjiga i pregršt povijesnih izvora koji ga spominju.
Zapravo, ne postoji relevantan historigrafski izvor toga vremena (ustanak protiv osmanlijskog okupatora) a da ne spominje ključnu ulogu don Ivana Musića koji se pokazao kao hrabar junak.
Husein kapetan Gradascevic je bio pokretac najveceg ustanka protiv Osmanlija. Izdali su ga upravo hercegovci.
Humljanin wrote:Zapravo, ne postoji relevantan historigrafski izvor toga vremena (ustanak protiv osmanlijskog okupatora) a da ne spominje ključnu ulogu don Ivana Musića koji se pokazao kao hrabar junak
Ako nije pobio Turaka u gangama, bar k'o Prle Svaba u Otpisanima, pisaj ga.
Humljanin wrote:Zapravo, ne postoji relevantan historigrafski izvor toga vremena (ustanak protiv osmanlijskog okupatora) a da ne spominje ključnu ulogu don Ivana Musića koji se pokazao kao hrabar junak
Ako nije pobio Turaka u gangama, bar k'o Prle Svaba u Otpisanima, pisaj ga.
Pusti bolan njihove price da su dizali ustanak protiv Osmanlija.
Pa Nevesinjska puska je bio pokusaj pripajanja tog dijela Bosne Srbiji.
Samo koliko je Bosnjaka ubijeno tada u tom ustanku, tacnije divljanju tih hordi po tom terenu?
Tada zapocinje lagani egzodus Bosnjaka iz tih krajeva i to je jedan od prvih genocida nad nasim narodom.
Last edited by megaman4 on 10/07/2018 00:21, edited 2 times in total.
Ne bih se ja time hvalio
Aha a kad su postavljeni?
Nemam pojma vjeruješ li mi. Tko bi sad to mogao sve pobrojati
Vjerujem da ih ima relativno novijeg datuma , ali ima ih i dosta starih.
Imaš knjiga i pregršt povijesnih izvora koji ga spominju.
Zapravo, ne postoji relevantan historigrafski izvor toga vremena (ustanak protiv osmanlijskog okupatora) a da ne spominje ključnu ulogu don Ivana Musića koji se pokazao kao hrabar junak.
O čemu vi mlađi uopće učite?
Od tzv herceg bosne.
U Stocu nije postojao prije rata sigurno. poveo ustanak tri godine prije berlinskog kongresa, kad su turci već u qrzu bili. Kasnije od dona postao vojvoda, dakle vratio se veri pradedova
Zanimljivo hrvatstvo i povijest.
Humljanin wrote:To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...
Ne bih se ja time hvalio
Reci u kom je ustanku učestvovao (Nevesinjska puška/Hercegovački ustanak), reci da je poslije sloma ustanka okončao u Beogradu, reci da je baštinio nehrvatsku nacionalnu svijest.