Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Maraschino

#28926 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Mi smo vaik tu kao i u BiH a takvi kao ti, djah tamo djah vamo preko grane. Izludise vas vasi politicari da vise ne znate ni gdje ste drzavotvorni ni gdje ste dijaspora.
RasAlGhul

#28927 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by RasAlGhul »

Hafis wrote:Jao finih ljudi na okupu :lol:
Hoš' za Dansku večeras navijati, jesi gore otišao da radiš?
vatrogasac

#28928 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

RasAlGhul wrote:
Hafis wrote:Jao finih ljudi na okupu :lol:
Hoš' za Dansku večeras navijati, jesi gore otišao da radiš?
Meni je žao Danske što će ispast u četvrtfinalu, ali realno neće moći dalje. :pusi:
Novak20

#28929 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

sekerbay wrote:Ono što je zanimljivo kod ovog @Kejn jeste to da puno napiše a ništa ne kaže.
Evo konkretno pitanje: ako ovi današnji bh hrvati nisu porijeklom bošnjaci, a nisu ni hrvati iz Hrvatske, ko su onda?
Evo, što se mene tiče, moj babo je bošnjak, i njegov babo je također bošnjak iz bosne.
Moj pradjed je bošnjak iz bosne. Pradjedov otac iliti moj pra-pradjed je bošnjak iz bosne. Pra-pra djedov otac je došao iz sandžaka. To su ganići od kojih potiče i onaj Ejup. Ako bih pratio i dalje, morao bih preko njega. Uglavnom, toliko znam o jednom dijelu svoje loze.
Iz drugog dijela mogu nabrojati pet generacija, svi iz bih.
Ako ću dalje, morao bih sjesti sa starim ili sa tetkama i neninom sestrom.

Uglavnom, nije teško nabrojati do pradjedova.
Šta je sa vama hrvatima, ima li neki predak koji se doselio iz hrvatske il neke druge države?
Što ne otvoriš posebnu temu GENEOLOGIJA ako te to porijeklo već zanima ? Ja svoje direktne pretke sa očeve strane na teritoriji današnje BiH imam napismeno od 1732. godine do danas. Moj kolega, nazovimo ga Loza Hrvat, ima upisane pretke iz istoimenog sela u centru Bosne od 1450. godine. I onda neko kaže da ne volimo Bosnu. :D

Neću više o ovome na političkoj temi.
sekerbay

#28930 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sekerbay »

Afiz baca šuplju.
Kao što rekoh, radi se o medumuslimanskoj, brstskoj ljubavi.
Kad turcima kažem da sam bošnjak, imam osjećaj da bi mi i krvi dali.
Novak20 wrote:Ja svoje direktne pretke sa očeve strane na teritoriji današnje BiH imam napismeno od 1732. godine do danas. Moj kolega, nazovimo ga Loza Hrvat, ima upisane pretke iz istoimenog sela u centru Bosne od 1450. godine
Znao sam. Uglavnom, pogodih ko prstom u... Pardon, ko viljem tel u metu 8)
Dakle, moj ti lijepi, prelijepi bošnjo, zašto delate protiv svoje matice i braće bošnjaka? :(
Zar to nije izdaja, ma veleizdaja :-?
Novak20

#28931 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

sekerbay wrote:Afiz baca šuplju.
Kao što rekoh, radi se o medumuslimanskoj, brstskoj ljubavi.
Kad turcima kažem da sam bošnjak, imam osjećaj da bi mi i krvi dali.
Novak20 wrote:Ja svoje direktne pretke sa očeve strane na teritoriji današnje BiH imam napismeno od 1732. godine do danas. Moj kolega, nazovimo ga Loza Hrvat, ima upisane pretke iz istoimenog sela u centru Bosne od 1450. godine
Znao sam. Uglavnom, pogodih ko prstom u... Pardon, ko viljem tel u metu 8)
Dakle, moj ti lijepi, prelijepi bošnjo, zašto delate protiv svoje matice i braće bošnjaka? :(
Zar to nije izdaja, ma veleizdaja :-?
Valjda je izdaja kad pristaneš uz okupatora i primiš što-šta njegovo. Mani se šuplje.

Nego treba gledati može li se i kako dalje. A ti sa svojim prstima radi šta hoćeš.
Kejn

#28932 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Izdaja je kada izvršiš UZP na vlastitu domovinu a pozivaš se na njeno srednjovjekovlje....
Al dosta off topic
Novak20

#28933 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

Kejn wrote:Izdaja je kada izvršiš UZP na vlastitu domovinu a pozivaš se na njeno srednjovjekovlje....
Al dosta off topic
To ti meni da sam izvršio UZP, a pozivam se na srednjovjekovlje ??? Ili Hrvatima generalno da su izvršili UZP ?

De ba, ne budi dijete.

Ako je neko izvršio UZP sudilo se njemu, a ne narodu. Srbi naprimjer nisu izvršili UZP ni genocid. Nekim njihovim vođama je suđeno za genocid u Srebrenici ali ne u BiH. Čudno da UZP niko nije spomenuo kod suđenja Karadžiću & Co.
Streptokok

#28934 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Streptokok »

Novak20 wrote:
Kejn wrote:Izdaja je kada izvršiš UZP na vlastitu domovinu a pozivaš se na njeno srednjovjekovlje....
Al dosta off topic
To ti meni da sam izvršio UZP, a pozivam se na srednjovjekovlje ??? Ili Hrvatima generalno da su izvršili UZP ?

De ba, ne budi dijete.

Ako je neko izvršio UZP sudilo se njemu, a ne narodu. Srbi naprimjer nisu izvršili UZP ni genocid. Nekim njihovim vođama je suđeno za genocid u Srebrenici ali ne u BiH. Čudno da UZP niko nije spomenuo kod suđenja Karadžiću & Co.
Znaci sest guznika pocinilo uzp? Sve sami izveli?
Škobo Habu

#28935 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

kockakockica wrote:
Image
Muamer Zukorlić? :facepalm:

Nije ni čudo što ova zemlja propada kada njene najveće poznavaoce srednjovjekovlja gura u zapećak, konkretno pokojnog Dubravka Lovrenovića, a protežira historičare - amatere u rangu Sema Osmanagića.

Sve sami Indiana Jones historičari. :-)
Škobo Habu

#28936 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Kejn wrote:
Jesu, naravno ali se stvari ne smiju izvlačiti iz konteksta. Kao što Srbi koriste DAI kako bi dokazali da su Bošnajci poturčeni Srbi, tako i Bošnjaci koriste bosanske Fratre iz 19.vijeka kako bi dokazali da su katolici bili Bošnjaci. Stvar je naravno mnogo kompleksnija.
Šta je kompleksnije, konkretno?

Činjenica je da u mnogim putopisima sa sredine ili početka 19. vijeka po BiH, jedan Mažuranić, sam po sebi Hrvat, piše sa čuđenjem da kod katoličkog puka po bosanskim i hercegovačkim gudurama ne postoji nikakva svijest o tada bujajućem nacionalnom identitetu Južnih Slovena, te da i jedni, i drugi, i treći, samo poznaju jednu vrstu identiteta, a to je onaj vjerski.

Potpuno isti zaključak možeš dobiti čitajući i Aleksandra Giljeferdinga, koji je putovao po Bosni i Hercegovini u doba "Hercegovačkog ustanka", koji se čudi odsustvu bile kakve pripadnosti, u nacionalnom smislu, među domaćim katoličkim i pravoslavnim življem.
U to doba za buđenje nacionalne savjesti bili su zaduženi ubačeni elementi sa prostora Srbije i Crne Gore. Drugi su, u tajnosti, agitaciju vršili sa prostora tadašnje AU monarhije, jer tadašnja AU, radi dobrih odnosa sa Stmbolom, nije željela da se direktno mješa u unutrašnje sukobe.

Ista zapažanja iznosi Artur Evans i Charles Yriarte, koji pohode BiH u doba ustanka 1875. i 1876. godine.
No, sam Mažuranić u svom putopisu iznosi jedan zanimljiv datelja u kom navodi da se pravim Bošnjacima smatra tadašnja visoka muslimanska vlastela, age i begovi, koja njeguje oralnu historiju sjećanja na vlastite pretke i loze od kojih potjeću.

Sa druge strane, imamo i primjere, poput Jukića, koji je smatrao da su samo katolici u BiH pravi potomci Bošnjaka.
Streptokok

#28937 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Streptokok »

Zanimljiva slicica za forumskog stovatelja sanskih koza:

Image
sportman1

#28938 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sportman1 »

Maraschino wrote:
sportman1 wrote:
Point. wrote:Predsjednica Kolinda je fino rekla u mjesecu svibnju da je bh Hrvatima BiH druga domovina. Što znači da su oni strani element u državi, dijaspora, došlje. Gdje još ima da su doseljenici konstitutivni i imaju udio u 33% vlasti. I onda kmeče Bošnjaci vaki naki, majorizacija.

pa sto bosnjaci ne glasase za raguza umjesto radoncica i ne bi bilo covica.
uvijek neko drugi kriv.
sami pali sami se ubili.
covicu je data druga prilika i pruzena ruka u koju je on pljunuo...zato mu slijedi pleska ali iz zamaha. :izet:

pa to je onda jos gore.
ako je istina.
Škobo Habu

#28939 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:
Što se tiče situacije u FBiH, situacija s morbiditetom TB, gledajući s aspekta raspostranjenosti po određenim područjima, u potpunosti je preslika standarda tih područja. Naveo sam gore raspon od najugroženijih do najmanje ugroženih područja, tj. županija.
Uđi u web site ZZJZ FBiH, imaš i periodične biltene, pa pogledaj kretanje morbiditeta većine drugih bolesti koje se mogu dovesti u sličnu konotaciju s TB. U stvari, to bi trebao uraditi naš ekonomski mag iz Tuzle, pa da nam objasni te pojave, budući da već dulje vrijeme zastupa nekakvu teroriju o nečijoj apsolutnoj supremaciji u svim segmentima ljudske djelatnosti prema nekome.
Znači tvoja je teza da zemlje sa niskim standardom i lošim životnim uslovima prednjače po pitanju oboljelih od TBC - a, što je donekle i razumljivo.
Eh, sada, ako znamo da su kantoni tipa TK, KS i ZDK u vrhu po pitanju punjenja budžeta Federacije, i ako znamo da Kanton Sarajevo ima najveća primnja po glavi stanovnika, te da su kantoni tipa Posavskog, Kantona 10 ili ZHK daleko od tog prosjeka u svakom segmentu, kakve veze ima morbiditet sa tim područjima?

Baš bi volio da nam daš neke preciznije podatke na nivou BiH po tom pitanju.

Razumijem da su velikim inustrijskim centrima tipa Zenice, Tuzle itd. imamo velik broj oboljalih od malignih oboljenja, ali ti isti industijski centri su taj procenat, ako ne i viši, imali u u bivšoj Jugoslaviji, kada je Bog po zemlji hod'o.
Bilo bi dobro, ako već insistiraš na nekoj svojoj istinu, uzeti u poređenje procente iz doba ex -YU i današnjeg i doba pa da vidimo gdje smo i šta smo.
Kejn

#28940 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Škobo Habu wrote:
Kejn wrote:
Jesu, naravno ali se stvari ne smiju izvlačiti iz konteksta. Kao što Srbi koriste DAI kako bi dokazali da su Bošnajci poturčeni Srbi, tako i Bošnjaci koriste bosanske Fratre iz 19.vijeka kako bi dokazali da su katolici bili Bošnjaci. Stvar je naravno mnogo kompleksnija.
Šta je kompleksnije, konkretno?

Činjenica je da u mnogim putopisima sa sredine ili početka 19. vijeka po BiH, jedan Mažuranić, sam po sebi Hrvat, piše sa čuđenjem da kod katoličkog puka po bosanskim i hercegovačkim gudurama ne postoji nikakva svijest o tada bujajućem nacionalnom identitetu Južnih Slovena, te da i jedni, i drugi, i treći, samo poznaju jednu vrstu identiteta, a to je onaj vjerski.

Potpuno isti zaključak možeš dobiti čitajući i Aleksandra Giljeferdinga, koji je putovao po Bosni i Hercegovini u doba "Hercegovačkog ustanka", koji se čudi odsustvu bile kakve pripadnosti, u nacionalnom smislu, među domaćim katoličkim i pravoslavnim življem.
U to doba za buđenje nacionalne savjesti bili su zaduženi ubačeni elementi sa prostora Srbije i Crne Gore. Drugi su, u tajnosti, agitaciju vršili sa prostora tadašnje AU monarhije, jer tadašnja AU, radi dobrih odnosa sa Stmbolom, nije željela da se direktno mješa u unutrašnje sukobe.

Ista zapažanja iznosi Artur Evans i Charles Yriarte, koji pohode BiH u doba ustanka 1875. i 1876. godine.
No, sam Mažuranić u svom putopisu iznosi jedan zanimljiv datelja u kom navodi da se pravim Bošnjacima smatra tadašnja visoka muslimanska vlastela, age i begovi, koja njeguje oralnu historiju sjećanja na vlastite pretke i loze od kojih potjeću.

Sa druge strane, imamo i primjere, poput Jukića, koji je smatrao da su samo katolici u BiH pravi potomci Bošnjaka.
Sam si opisao čitavu kompleksnost koju sam istakao.... dakle daleko od famozne bošnjačke poslastice "svi u Bosni su bili Bošnjaci i živjeli su sretno"
sekerbay

#28941 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sekerbay »

Novak20 wrote: Valjda je izdaja kad pristaneš uz okupatora i primiš što-šta njegovo. Mani se šuplje.

Nego treba gledati može li se i kako dalje. A ti sa svojim prstima radi šta hoćeš.
Aha, ok. Znači, mi smo izdali, i onda ste vi iz protesta odlučili da postanete hrvati :-D
OK, prihvatam argument.
Ono što ne razumijem je to da u korist susjedne zemlje radite protiv svoje.
Evo, da se sad dogovorimo i damo vam treći. Idemo dalje i kažemo da ne bismo imali niš protiv da se odcijepite i pripojite hrvatskoj.
Gospe ti međugorske i krsta poviš mostara, zar biste mogli rasparcati svoju zemlju i komad iste pokloniti susjedu, tuđinu, koji vas gleda ko građane drugog reda?
Isto važi i za srbe.
Džaba ono što vaze političari i elita, bitno je šta kaže narod.
Sutra da se desi velika kriza, dođe nova vlast koja će promijeniti kurs, ima da ih nema.
Dodo bi svoju vilu gledo na slikama.
Dakle, bitno je šta kaže narod, a taj isti narod bh srbe naziva bosancima. Ovome sam lično svjedočio.
Džaba tetovaža sv. save i krst na lančiću, džaba sve.
I da sutra neka vlast mora izabrati kome da da krišku hljeba, nenadu sa dorćola il nenadu iz prijedora, krišku bi dobio dorćolac, dok bi ovaj iz prijedora dobio nogu u guzicu.
BHCluster

#28942 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
kockakockica wrote:UNESCO-a i istaklo da se na prostoru BiH nalazi najveći broj stećaka oko 60.000.
U Hrvatskoj se nalazi oko 4.400 stećaka, u Crnoj Gori oko 3.500 i u Srbiji oko 4.100,

Eh, eh :mrgreen:
:D Krajina ???

Image
Image
BHCluster

#28943 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

pici wrote:
U LOŽI S PLENKOVIĆEM
Čović proslavio petu godišnjicu ulaska Hrvatske u EU
Image
Metodije piČkoustom ne izlazi iz šHupka pa krenuo Ćirilo njegovim stopama...
Da li je mozda bilo i 6 avaj 5 praznih stolica za uznike avaj osuđenike? Oni dolaze! :lol:
BHCluster

#28944 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

Komentirajući uhićenje Lukajića, kojemu je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je zapovjedio i izravno sudjelovao u zlostavljanima zatočenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi Hrvatskoj "bilo najpametnije" da ga odmah oslobodi, zaprijetivši kao će u protivnom biti posljedica.

"Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH", kazao je Dodik
:wink:
Škobo Habu

#28945 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Kejn wrote:
Sam si opisao čitavu kompleksnost koju sam istakao.... dakle daleko od famozne bošnjačke poslastice "svi u Bosni su bili Bošnjaci i živjeli su sretno"
Ništa ti nisti istakao, niti obrazložio...daleko od toga.

Moderna bošnjačka mitomanija ne zaostaje za srpskom i hrvatskom ni sekund.

No, moram priznati da ona ne negira ono što je suština mog upisa - da nacionale svijesti kod katolika i pravoslavaca sve do kraja 19. stoljeća u BiH nije bilo ni u tragovima.

I jedan Dositej Obradović, pa i sam Miloš Obilić, sve tadašnje žitelje u Bosni nazivaju Bošnjacima. U kom smislu, to je najmanje bitno.
mO k3

#28946 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

BHCluster wrote:
Komentirajući uhićenje Lukajića, kojemu je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je zapovjedio i izravno sudjelovao u zlostavljanima zatočenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi Hrvatskoj "bilo najpametnije" da ga odmah oslobodi, zaprijetivši kao će u protivnom biti posljedica.

"Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH", kazao je Dodik
Šta reče Mile nekidan , bosanski srbi stali u odbranu bosanskih Hrvata :D
BHCluster

#28947 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

mO k3 wrote:
BHCluster wrote:

Šta reče Mile nekidan , bosanski srbi stali u odbranu bosanskih Hrvata :D
Ono kad te srbi brane.
sekerbay

#28948 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sekerbay »

Škobo Habu wrote:jedan Dositej Obradović, pa i sam Miloš Obilić, sve tadašnje žitelje u Bosni nazivaju Bošnjacima. U kom smislu, to je najmanje bitno.
Zar imaju dva?
Čuj u kom smislu. Ako su autohtoni narodi bih, logično je da će ih nazivat bošnjacima.
Msm, da su ih srbi naselili u bh, logično je da bi ih zvali srbima.
Inače sam laik kada su u pitanju ove i slične teme i ne radim niš drugo osim što se tjeram na neko logičko razmišljanje.
Bio bih zahvalan ako me ispravite tamo gdje pogriješim.
Uglavnom, ako su autohtono bh stanovništvo, kako mogu biti hrvati odnosno srbi sa jednakim pravima koje uživaju građani tih zemalja? Ok, ta prava su na papiru, al nebitno.

Drugo, ako su se njihovi preci izjašnjavali ko bošnjaci i bili smatrani bošnjacima od strane komšija, kako nazvati ovo što rade njihovi nasljednici predvođeni hdz-om i snsd-om?
Zar se to u modernim državama ne naziva izdajom il petom kolonom?
Treće, kako se mogu žaliti na majorizaciju ako znamo šta bi moderne države uradile da neka njihova pokrajina uradi ono što rade ovi naši?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
sportman1

#28949 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sportman1 »

mogli su bosnjaci napucat sarajevo ali nisu.
fasade otpadaju, cukci lutaju u coporima 25 godina nakon rata.
da su bosnjaci napucali sarajevo svi bi rekli vidi ovo, pogle ti bosnjaka kako oni to rade,ajmo sa bosnjacima rijesavat probleme......
medjutim sipak.
danas u sarajevu je gora ekonomska situacija nego prije 20 godina. biznis stagnira. sarajevo se zaglavilo u vremenu. stopa nezaposlenosti kao prije 20 godina....
bosnjaci na vlasti trpaju sebi u djepove.
isto kao srbi i hrvati.
sportman1

#28950 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sportman1 »

evo da pitam skroz hipoteticki.
ima ludjaka sa one strane trebevica.ili dobrinka. seljaci su to ,nepismeni ,neuki....
ima oruzja tamo u privatnom vlasnistvu. ima i tezeg.
recimo da se desi da neko od takvih opali granatu na sarajevo....neko strada ili ne....
Sta bi vi?
Post Reply