Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

bingov buraz

#27576 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bingov buraz »

Hafis wrote:
bingov buraz wrote:Čovjek govori narodskim jezikom,vidi se uticaj Mileta iz Laktaša na južnu braću.
Kada smo već kod rodbinskih odnosa, jedno mi je uvijek bilo interesantno.
Otkuda to H u jeziku. Ne mislim na one klasične SDA glasače i ono seljadijsko hin, njiha, him...već mislim i na književni, ali i zvanični jezik (da ne kažem oficijelni), koji se ne libi koristiti izraze tipa mehko, lahko, mahrama, i dr. To u drugih jezika, tj. u skupini južnoslavenskih jezika ne postoji.
Je li to uticaj, to jest zaostavština od vaše južne braće? Slušajući Bakira, ali i veće autoritete...npr. poput efendije Cerića, onda se definitivno nameće zaključak da jeste.
Turci vise izbjegavaju H u izgovoru nego Srbi,pogledaj koju epizodu neke serije,cak kažu meraba kao pozdrav sto meni sugeriše da je to došlo sa neke druge strane,zasad su Slovenci sumnjivi sa lahko i mehko mada je to moglo i otići odavde gore uz radničku klasu :mrgreen:
Meni je sve sto mi je neprirodno i sto moram lomiti jezik bespotrebno a pogotovo da pričam po dekretu.Znam more ljudi Hrvata iz Bosne koji su se prebacili na tisuću i tjedan (dok se ne opuste i zaborave)
Je volim ikavicu,did mi tako pričao i cesto se uhvatim da je koristim pa mi nešto drago,inače ikavica je vrlo cesta kod starijih u Krajini.
Hafis

#27577 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

furlan wrote: Ni meni nije jasno je li šport ili sport :?
Definitivno ''sport''.

Šport je nekakva nasilna, smiješna kroatizacija internacionalnog izraza i to treba svakako odstraniti.
Ako nemaš svoj izraz za neku stranu riječ, onda je nemoj ni iskrivljavati i ostavi je kakva i jest.
Sam izraz sport stvarno se ne može prevesti jednom riječju niti jednim jezikom na planetu.
Maraschino

#27578 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Hafis wrote:Silovanje jezika.
lahak, mehak - nije valjda da su vam komparativi lahakši i mehakši.
Ne znam kojeg se vraga htjelo s tim nabijanjem slova h gdje mu stvarno nije mjesto, samo tko god da je, dobro je zajebao stvar :)
Hajde da je to u slengu... i ja to ponekad koristim iz zajebancije, ali uvrstiti u pravopis :?
opet trolas. imas li sta reci na izjavu crnogmarka?
Hafis

#27579 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

bingov buraz wrote:
Hafis wrote:
bingov buraz wrote:Čovjek govori narodskim jezikom,vidi se uticaj Mileta iz Laktaša na južnu braću.
Otkuda to H u jeziku. Ne mislim na one klasične SDA glasače i ono seljadijsko hin, njiha, him...već mislim i na književni, ali i zvanični jezik (da ne kažem oficijelni), koji se ne libi koristiti izraze tipa mehko, lahko, mahrama, i dr. To u drugih jezika, tj. u skupini južnoslavenskih jezika ne postoji.
Je li to uticaj, to jest zaostavština od vaše južne braće? Slušajući Bakira, ali i veće autoritete...npr. poput efendije Cerića, onda se definitivno nameće zaključak da jeste.
Turci vise izbjegavaju H u izgovoru nego Srbi,pogledaj koju epizodu neke serije,cak kažu meraba kao pozdrav sto meni sugeriše da je to došlo sa neke druge strane,zasad su Slovenci sumnjivi sa lahko i mehko mada je to moglo i otići odavde gore uz radničku klasu :mrgreen:
Meni je sve sto mi je neprirodno i sto moram lomiti jezik bespotrebno a pogotovo da pričam po dekretu.Znam more ljudi Hrvata iz Bosne koji su se prebacili na tisuću i tjedan (dok se ne opuste i zaborave)
Je volim ikavicu,did mi tako pričao i cesto se uhvatim da je koristim pa mi nešto drago,inače ikavica je vrlo cesta kod starijih u Krajini.
Pazi, ja znam da je danas moderno ubacivati to nesretno H ali najčešće tamo gdje mu nije stvarno mjesto. To obično rade manje-više likovi koji misle da na taj način nekako više ističu svoju nacionalnu pripadnost.
Međutim, u zadnje vrijeme, u ozbiljnoj stručnoj literaturi primijetio sam tu intenciju, i to od autora koji nisu to ranije prakticirali. Bit će da je i to neka vrsta dodvoranja upravo onim gore spomenutim likovima.
Iskreno, ono mi je stvarno smiješno i obično ti autori izgube u mojim očima.
bh.tornjak

#27580 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bh.tornjak »

bingov buraz wrote:
Hafis wrote:

a da se nadje i procita bar par recenica nekog starijeg rukopisa (recimo iz 1800 i neke godine)....sve ce se samo pojasniti
Hafis

#27581 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

bh.tornjak wrote: a da se nadje i procita bar par recenica nekog starijeg rukopisa (recimo iz 1800 i neke godine)....sve ce se samo pojasniti
Ne kontaš, govorim o trenutnoj intenciji.
Jebote, uzimaš od mlađeg čovjeka anamnezu, dotakneš se i obiteljske anamneze i kad ga pitaš je mu itko od roditelja ili bliže obitelji imao neku kroničnu bolest, on ni pet ni šest: jest babo, bolovao je od hastme.
Da ne pričam dodavanje slova H i u imena lijekova... npr. bivši halatan.
Obični ljudi to pogrešno shvaćaju kao nekakvo nacionalno dokazivanje i slovo h guraju gdje treba i ne treba, upravo što je ta intencija prisutna u nazovi intelektualnom vrhu.
furlan

#27582 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by furlan »

Pa po toj logici mogli bi se vratiti i u period Kulina Bana. :D
Hajde bez srkleta, jezik je ziva stvar i odbacice sve sto mu je nepotrebno. :)
bh.tornjak

#27583 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bh.tornjak »

furlan wrote:Pa po toj logici mogli bi se vratiti i u period Kulina Bana. :D
kome je nepotrebno i kome misli da treba odbaciti nek´odbacuje...
a isto tako ko ne zeli da odbacuje...ili pak nesto ubacuje.....to je njegovo pravo....zar ne...???

nego, da vidimo sta kaze fra Anton Knezevic 1870. o jeziku:

"Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitaćemo naše prijatelje, koji se bave perom i štampom: za što se tako svađate za nas, kad dobro znadete, da je Bošnjak od starine privikao dičiti se jezikom i zvati se imenom svojim."

"Gledamo na mnoge dokumente domaćih spisatelja iz prošlih vjekova, u kojima se uvijek spominje naše pravo narodno ime Bošnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bošnjak. Od toga nećemo niti smijemo otstupiti, toga ćemo se imena držati vijerno i stalno. Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadžić, Daničić, pa Ljudevit Gaj prenijeli su naš lijepi jezik u književnost obaju rečenih naroda, te ga prozvaše kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena."

"Ali čast i poštenje obodvojici naših prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo, da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju."
Last edited by bh.tornjak on 24/05/2018 22:18, edited 2 times in total.
Maraschino

#27584 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Hafis wrote: Ne kontaš, govorim o trenutnoj intenciji.
Jebote, uzimaš od mlađeg čovjeka anamnezu, dotakneš se i obiteljske anamneze i kad ga pitaš je mu itko od roditelja ili bliže obitelji imao neku kroničnu bolest, on ni pet ni šest: jest babo, bolovao je od hastme.
Da ne pričam dodavanje slova H i u imena lijekova... npr. bivši halatan.
Obični ljudi to pogrešno shvaćaju kao nekakvo nacionalno dokazivanje i slovo h guraju gdje treba i ne treba, upravo što je ta intencija prisutna u nazovi intelektualnom vrhu.
Hastma, tHrolas kada nemas sta da kazes.
furlan

#27585 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by furlan »

bh.tornjak wrote:
furlan wrote:Pa po toj logici mogli bi se vratiti i u period Kulina Bana. :D
kome je nepotrebno i kome misli da treba odbaciti nek´odbacuje...
a isto tako ko ne zeli da odbacuje...ili pak nesto ubacuje.....to je njegovo pravo....zar ne...???
Upravo to, sto ti rekoh. :D
furlan

#27586 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by furlan »

Hafis wrote: Da ne pričam dodavanje slova H i u imena lijekova... npr. bivši halatan.
Kad si vec kod lijekova , krema "Mehlem" je uvijek bila pod tim imenom i prije rata, medjutim u Hr se proizvodi kao "Melem". Zasto je izbaceno H? :D
Maraschino

#27587 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

INZKO KONTRA ČOVIĆA: Trenutni način izbora delegata obezbjeđuje jednakost svih naroda u Federaciji!

„Strogom primjenom samo jednog od tih načela, ili pružanjem prednosti jednog načela u odnosu prema drugima, dovest će do kršenja drugih načela ili će ih učiniti neučinkovitima“, ističe OHR.

Žurnal u posjedu OHR-ovog mišljenja upućenom Ustavnom sudu BiH u vezi sa apelacijom Borjane Krišto. Sve do konačne provedbe Aneksa 7, osnov za izbor delegata u Dom naroda mora biti popis stanovništva iz 1991. godine.

Odredbe Ustava Federacije BiH koje pred Ustavnim sudom BiH osporava Borjana Krišto ne bi trebale biti stavljene van snage, jer promovišu jednakost svih naroda na cijelom teritoriju FBiH.

Ovo je suština OHR-ovog odgovora Ustavnom sudu BiH u svojstvu „prijatelja suda“, a u vezi sa apelacijom HDZ-ove državne zastupnice Borjane Krišto koja traži da se neustavnom proglasi odredba Ustava FBiH prema kojoj pripadnici svih konstititutivnih naroda iz svih kantona Federacije BiH mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH. Ustavni sud BiH je, prije odlučivanja, zatražio mišljenje OHR-a, koje je danas i dostavljeno.

VITALNI NACIONALNI INTERES

Žurnal posjeduje OHR-ov dokument i u nastavku objavljujemo najbitnije navode. Ustavna odredba da se iz svakog kantona u Dom naroda FBiH bira najmanje po jedan delegat iz reda konstitutivnih naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu, za OHR je opravdana.

„Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju "vitalni nacionalni interes" zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih zastupnika izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Federacije utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes onih konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou“, zaključuje OHR.

Stav OHR-a se, dakle, u mnogome razlikuje od stava HDZ-a BiH koji, koristeći se popisom iz 2013. godine, nastoji da izmijeni način izbora delegata u Dom naroda FBiH, tako što bi u pojedinim kantonima sa, recimo, bošnjačkom većinom, predstavnicima hrvatskog naroda bilo oduzeto pravo da iz kantonalnih skupština budu delegirani u Dom naroda. OHR smatra da je nužno da se i ubuduće koristi popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne implementira Aneks 7 Dejtonskog sporazuma.

„Osporavana odredba (odredba Ustava FBiH koju oporava Borjana Krišto), pored promicanja povratka izbjeglica i osiguravanja zastupljenosti konstitutivnih naroda u zakonodavnoj vlasti Federacije, imala je za cilj da osigura da se u Federaciji omogući zastupljenost manjinskim konstitutivnim narodima kad god bude izabran jedan njihov predstavnik u kantonalnu skupštinu. Kao takva, odredba je bila alat za promicanje jednakosti naroda i omogućava im da dobiju zastupljenost iz svih kantona u kojima žive“, stava je OHR.

Napominju da, prilikom donošenja izmjena Ustava FBiH 2002. godine, niko nije mogao predvijeti da Anex 7 kojim se regulira povratak prognanih, neće biti implementiran ni 20 godina nakon rata. Osim toga, OHR ističe da su vlasti BiH usvojile projekte za izbjeglice čija se realizacija očekuje tek iza 2020. godine, što je dokaz da Aneks 7 nije implementiran. Upravo je to argument, smatra Ured visokog predstavnika, da se prilikom izbora delegata u Dom naroda FBiH kao osnov koristi popis iz 1991. godine, a to je da se iz reda svih konstitutivnih naroda iz svakog kantona može izabrati delegat u Dom naroda što je regulisano odredbom Ustava FBiH koju osporava Borjana Krišto.

„Jasno je da je osporavana odredba bila bitan dio za provedbu određenih važnih dijelova mirovnog ugovora: to je bilo utvrđivanje uslova koji omogućavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica i ponovno uspostavljanje istinskog multietničkog društva širom Bosne i Hercegovine“, navedeno je u mišljenju OHR-a.

PREVIŠE NARODA

U svojoj apelaciji, HDZ-ova zastupnica Borjana Krišto je navela da je nužno staviti van snage odredbu Ustava FBiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda, jer njenom primjenom dolazi do „prekomjerne zastupljenosti“ konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona. OHR je, međutim, drugačijeg stava.

„Pet ustavnih uvjeta uređuje sastav i izbor delegata u Domu naroda Federacije“, navode iz OHR-a, te dodaju da su svi uvjeti jednaki i da se moraju tumačiti kao dosljedna cjelina i primijeniti zajedno.

„Strogom primjenom samo jednog od tih načela, ili pružanjem prednosti jednog načela u odnosu prema drugima, dovest će do kršenja drugih načela ili će ih učiniti neučinkovitima“, ističe OHR.

Prilikom raspodjele mandata kantonima i konstitutivnim narodima, smatra OHR, mandati se najprije distribuiraju kantonima, a potom i konstitutivnim narodima u svakom kantonu poštujući načelo minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda. Predstavljanje kantona ostvaruje se i kroz načelo prema kojem kantonalna skupština bira delegate iz redova svojih članova.

„Ova mješavina etničkih i teritorijalnih elemenata odražava se i u drugim odredbama Ustava Federacije. Kao ilustracija, članak V.1.3. Ustava Federacije omogućava kantonima osnivanje vijeća kantona kako bi koordinirali aktivnosti na pitanjima od zajedničkog interesa za njihove zajednice i savjetovali svoje predstavnike u Domu naroda. To jasno ilustrira vezu između članova Doma naroda i kantona iz kojeg su izabrani i protivi se tumačenju da je isključivi cilj Doma naroda predstavljanje konstitutivnih naroda“, navedeno je u dopisu kojeg je OHR uputio Ustavnom sudu BIH.
Izgleda babo ruc'o. :D
mO k3

#27588 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

'ta zna takozvana Venecijanska nesto ....
'ta zna tamo neki Inzko ....

:mrgreen:
Jeli se samo meni cini ili ovi iz MZ handre "nositelje " Evropskih vrijednosti :mrgreen:

Bogumi ovi iz HDZ su se totalno pogubili ....
Hafis

#27589 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

furlan wrote:
Hafis wrote: Da ne pričam dodavanje slova H i u imena lijekova... npr. bivši halatan.
Kad si vec kod lijekova , krema "Mehlem" je uvijek bila pod tim imenom i prije rata, medjutim u Hr se proizvodi kao "Melem". Zasto je izbaceno H? :D
Ne sjećam se kreme pod tim nazivom. U Hrvatskoj se prije rata proizvodio balzam pod imenom Zagrebački melem, koji je izumio onaj Nikšić.
Da završim, to h se u bosanskom jeziku danas jednostavno uvaljuje gdje treba i ne treba, s tim da ne postoji nikakvo standardizirano pravilo gdje mu je mjesto a gdje nije. Jednostavno, ne možeš dobiti jedinicu iz pravopisa, sve da hoćeš.
Jer ako je lahko, zašto nije i jahko?
bh.tornjak

#27590 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bh.tornjak »

mO k3 wrote:'ta zna takozvana Venecijanska nesto ....
'ta zna tamo neki Inzko ....
nisu oni iz Mostara pa ne razumiju to :D
furlan

#27591 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by furlan »

'afize de mi rekti je li ti rabis, koristis, upotrebljavas kako god, rijec uznik? :-)
Point.

#27592 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Čuj hastma. Što uznik izmišlja, nevjerovatno.
giovanni galli

#27593 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by giovanni galli »

Hafis wrote:
detroit-mercy wrote:
Hafis wrote:https://www.klix.ba/sport/kosarka/zrinj ... /180523156
Zrinjski savladao Igokeu i postao prvak BiH u košarci
Dupla kruna u Mostaru :bih:

Koji još momčadski sportovi postoje u ovoj državi da i to pometemo :)
Bacanje kamena s' ramena :mrgreen:
mislim da je krajnje vrijeme da vratimo titule iz ženskog rukometa u Mostar gdje im je i mjesto, i osim muškog rukometa, ostaje nam još da pričekamo da zaživi vaterpolo liga u BiH,tako da bismo kompletirali titule iz momčadskih sportova.
a da vratite velezove titule koje ste bacili u smece kada ste otimali prostorije.
Mirza007

#27594 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Ma ja, kad smo vec pukli na izbornom da bacimo koju kost na sport, lahko, mehko itd. Mozda se kogod i uhvati. Sve samo da zataskamo podvrgavanje penetraciji nasuho.
Last edited by Mirza007 on 25/05/2018 02:27, edited 2 times in total.
Alfons Kauders

#27597 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Point. wrote:Čuj hastma. Što uznik izmišlja, nevjerovatno.
Huznik, molim lijepo.
vatrogasac

#27598 Re: Velikosrpska kuhinja sa ADZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Ma ne može bez H. Zvuči nepismeno kada bi naslov teme bio ... Velikosrpska kuhinja sa ADZ-ovim specijalitetima
mO k3

#27599 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Božo Ljubić u hrvatskom Saboru glasao za zakon kojim bi BiH mogla ostati bez vrijedne imovine
megaman4

#27600 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by megaman4 »

mO k3 wrote:Božo Ljubić u hrvatskom Saboru glasao za zakon kojim bi BiH mogla ostati bez vrijedne imovine
Uzvratiti izborom Komšića za Hrvatskog člana predsjedništva, i neusvajanjem izbornog zakona po želji HDZ-a, pa da vidimo ko će na kraju popustiti. Bujrum Čoviću...
Post Reply