Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

horkesh

#26626 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

Hafis wrote:Treba hitno ukinuti dvije škole pod jednim krovom. Ja sam za sarajevski pristup, samo s obrnutim ulogama.
Znači, idemo učiti na hrvatskom jeziku, a ako si baš navalio da učiš na bosanskom, pravac Bošnjački muslimanski centar kad si već odlučio da budeš drugačiji od ostalih. I riješen problem za sva vremena. Sva djeca zajedno.
Siguran sam da znaš da se u Sarajevu, kao i u većini drugih kantona u FBiH, učenicima u svjedočanstva upisuje jezik koji oni ili roditelji žele. Što se tiče same nastave, uči se bosanski/hrvatski/srpski, kao što se nekad učio srpskohrvatski. Uostalom, i u KŠC-u se uči po planu i programu Kantona Sarajevo, a ne Republike Hrvatske, što je slučaj u nekoliko drugih kantona.

U dvije škole pod jednim krovom nešto je sasvim drukčije, od direktora/ravnatelja do učenika, to su potpuno odvojene ustanove, s potpuno odvojenim programima, i to ne samo u nacionalnoj grupi predmeta. Učenici jedne nacije nemaju skoro nikakav kontakt s učenicima druge nacije te rastu i odgajaju se s dvije strane žice.

Naravno, može se i u "hrvatskim" školama u svjedočanstvo upisati bosanski jezik, samo to onda izgleda ovako:

Image

Naravno, u Sarajevu, kao i u većini drugih kantona, na svjedočanstvima stoji samo grb BiH.

Uostalom, upravo zbog toga je u Jajcu pokrenuta inicijativa osnovanja nove, bošnjačke škole, a čemu su se učenici obje nacije usprotivili te se, na kraju, odustalo od toga. Bošnjaci u Jajcu i dalje traže da se uči nacionalna grupa predmeta, bez osnivanja nove škole. Šokantno, Hrvati se tome protive :-)
Hafis

#26627 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote: Koji službeni jezik je bio u bivšoj državi? Što ga promijeniše svi redom? Moj pradjed pričao bosanskim, tvoj pradjed dobio svjedočanstvo na kom pisalo da je učio bosanski i sada odjednom i ti i ja treba da pričamo srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.
Sve je to lijepo. Ali opet ostaje pitanje - da li je promjena državnog statusa, konkretno nastanak nove države dovoljan razlog da se izmijeni naziv (dotadašnjeg) zvaničnog jezika?
Mislim, sam naziv jezika je ambiciozan, ali to nije dovoljno da poništi neke činjenice. Ne zaboravi da ovdje žive još dva naroda. Zamisli sad Hrvat ili Srbin govori bosanskim jezikom. To bi bilo rezanje grane na kojoj sjede. Jer bi slijedom te logike, uskoro došlo na red i to njihovo ''iskrivljeno'' etničko izjašnjavanje. Ono: bola kad se već slažeš da govoriš bosanskim jezikom, kakav ti je problem izjasniti se i bosancem. Nema od toga ništa.
Last edited by Hafis on 11/05/2018 16:32, edited 1 time in total.
Hafis

#26628 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Au, moram ići. Došlo po mene.
Bok momci i rukoljub mojoj vjernoj navijačici Sarafini Sopstvenoj :)
belfy

#26629 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by belfy »

Hafis wrote:
belfy wrote:
Hafis wrote: Pisalo je i na bukvi vagina pa je Mujo hargiju polomio.
Koliko vidim osim imena jezika sve ostalo je napisano na čistom hrvatskom jeziku- kemija, prirodopis, računarstvo, zemljopis. upravo kao što se i danas ti predmeti ovdje zovu, to jest. gdje god je program na hrvatskom jeziku. Pa čak i u R Hrvatskoj.
Jedino ako ćeš me uvjeriti da je recimo kemija izvorna bosanska riječ.
cini mi se da u orginalu ide da je na tarabi pisalo to, a interesantno da ovaj izraz se najcesce koristi istocno. i da li igdje u BiH postoji Hrvatski KSC?
Ne postoji. Malo mi se u onom fajtanju s 5-6 dijasporaca omaklo hrvatski u naslov KŠC-a.
ispravka prihvacena. :kakoste:
Point.

#26630 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Hafis wrote:Jest, stariji - lahko, mehko, peterica, višlji, šehid.
Kada se prvi put spominje bosanski jezik a kada sh?
horkesh

#26631 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

Inače, evo jedan zanimljiv izvod iz UNICEF-ove studije o podijeljenim školama:
U segmentu istraživanja nacionalne identifi kacije došlo se do nekoliko važnih nalaza koji se odnose na spoznajnu i ponašajnu komponentu stavova:

- Kod svih ispitanih učenika izražen je osjećaj nacionalne pripadnosti i osjećaj nacionalnog ponosa, a velika većina učenika ističe da je osjećanje vezanosti za vlastiti narod jedno od najljepših osjećanja koje osoba može imati, iako nisu potpuno sigurni da je isticanje osjećanja nacionalne pripadnosti pozitivna karakteristika;

- Premda je svim učenicima-ispitanicima vrlo bitna nacionalna identifikacija, u pogledu tvrdnje da je važno što ranije naučiti djecu kojem narodu pripadaju, učenici imaju podijeljene stavove: učenici iz škola sa najvećom hrvatskom većinom se u potpunosti slažu sa ovom tvrdnjom, učenici škola sa srpskom većinom se uglavnom slažu sa tvrdnjom, dok većina učenika iz škola sa bošnjačkom većinom uglavnom nije sigurna da je važno vlastito dijete rano naučiti kojem narodu pripada;

- U prosjeku, učenici iz gotovo svih škola u kojima je provedeno ispitivanje se, uglavnom, ne slažu ili nisu sigurni da njihov narod ima više kvaliteta od drugih naroda, dok, za razliku od njih, učenici hrvatske nacionalnosti, uglavnom, svoj narod percipiraju kao bolji u odnosu na druge
vatrogasac

#26632 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote:
vatrogasac wrote: Koji službeni jezik je bio u bivšoj državi? Što ga promijeniše svi redom? Moj pradjed pričao bosanskim, tvoj pradjed dobio svjedočanstvo na kom pisalo da je učio bosanski i sada odjednom i ti i ja treba da pričamo srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.
Sve je to lijepo. Ali opet ostaje pitanje - da li je promjena državnog statusa, konkretno nastanak nove države dovoljan razlog da se izmijeni naziv (dotadašnjeg) zvaničnog jezika?
Mislim, sam naziv jezika je ambiciozan, ali to nije dovoljno da poništi neke činjenice. Ne zaboravi da ovdje žive još dva naroda. Zamisli sad Hrvat ili Srbin govori bosanskim jezikom. To bi bilo rezanje grane na kojoj sjede. Jer bi slijedom te logike, uskoro došlo na red i to njihovo ''iskrivljeno'' etničko izjašnjavanje. Ono: bola kad se već slažeš da govoriš bosanskim jezikom, kakav ti je problem izjasniti se i bosancem. Nema od toga ništa.

Ko vam je to uzeo? Drugo je što je logičnije jer ne vjerujem da bi Hrvati u Hrvatskoj htjeli da im maternji koji uče zove se Hrvatski, Srpski i Bosanski jezik i književnost.

Image
kockakockica

#26633 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by kockakockica »

Hafis wrote:
Pa to se upravo desilo na zadnjem popisu. Skoro 30.000 Hrvata je kazalo da ne govore Hrvatski, od toga najvise u Tuzli nekoliko hiljada. Izjasnili su se da je njihov jezik bosanski, nakon Tuzle je Sarajevo. Znas ti to dobro, zato i balite :lol:

http://prvi.tv/vijesti/bih/svi-bosnjaci ... tski/71276

U Bosni i Hercegovini 52,86 posto stanovnika govori bosanskim jezikom, 14,6 posto hrvatskim i 30,76 srpskim jezikom, objavljeno je na današnjoj prezentaciji konačnih rezultata Popisa stanovništva u BiH, javlja Anadolu Agency (AA). Bosanskim jezikom u Federaciji BiH govori 74,64 posto stanovnika, hrvatskim 21,57 posto dok srpskim govori 1,98 posto.

U Republici Srpskoj 82,48 posto stanovnika govori srpskim, 14,5 posto bosanskim i 1,64 hrvatskim. Stopa nepismenosti u BiH iznosi 2,82 posto, od čega je u FBiH 2,63 posto, u RS-u 3,17 i u Brčko Distriktu 2,83 posto.

To bi značilo, kako svi Bošnjaci u BiH govore bosanskim jezikom, ali svi Srbi i Hrvati ne govore srpskim i hrvatskim jezikom.

Ukupno 706 Srba ne govori srpski, a čak 29.308 Hrvata ne govori hrvatski. Oko 67.000 stanovnika koji nisu ni Bošnjaci, ni Hrvati ni Srbi izjasnilo se da govore bosanskim jezikom.

Točnije, 97.107 stanovnika BiH koji nisu Bošnjaci izjasnili su se da govore bosanskim jezikom.

Prvi popis stanovništva BiH nakon onog obavljenog 1991. godine, proveden je od 1. listopada do 15. listopada 2013. godine. :thumbup:
kockakockica

#26634 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by kockakockica »

kockakockica wrote:
Hafis wrote:
Pa to se upravo desilo na zadnjem popisu. Skoro 30.000 Hrvata je kazalo da ne govore hrvatski, od toga najvise u Tuzli nekoliko hiljada. Izjasnili su se da je njihov jezik bosanski, nakon Tuzle je Sarajevo. Znas ti to dobro, zato i balite :lol:

http://prvi.tv/vijesti/bih/svi-bosnjaci ... tski/71276

U Bosni i Hercegovini 52,86 posto stanovnika govori bosanskim jezikom, 14,6 posto hrvatskim i 30,76 srpskim jezikom, objavljeno je na današnjoj prezentaciji konačnih rezultata Popisa stanovništva u BiH, javlja Anadolu Agency (AA). Bosanskim jezikom u Federaciji BiH govori 74,64 posto stanovnika, hrvatskim 21,57 posto dok srpskim govori 1,98 posto.

U Republici Srpskoj 82,48 posto stanovnika govori srpskim, 14,5 posto bosanskim i 1,64 hrvatskim. Stopa nepismenosti u BiH iznosi 2,82 posto, od čega je u FBiH 2,63 posto, u RS-u 3,17 i u Brčko Distriktu 2,83 posto.

To bi značilo, kako svi Bošnjaci u BiH govore bosanskim jezikom, ali svi Srbi i Hrvati ne govore srpskim i hrvatskim jezikom.

Ukupno 706 Srba ne govori srpski, a čak 29.308 Hrvata ne govori hrvatski. Oko 67.000 stanovnika koji nisu ni Bošnjaci, ni Hrvati ni Srbi izjasnilo se da govore bosanskim jezikom.

Točnije, 97.107 stanovnika BiH koji nisu Bošnjaci izjasnili su se da govore bosanskim jezikom.

Prvi popis stanovništva BiH nakon onog obavljenog 1991. godine, proveden je od 1. listopada do 15. listopada 2013. godine. :thumbup:
kockakockica

#26635 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by kockakockica »

U entitetu federacija bosanskim jezikom govori 74,64% stanovnika. Srpskim 1,98%

U entitetu rs srpskim jezikom govori 82,48% gradjana. Bosanskim 14,5%

Kaze, nema Bosne 8)
Mirza007

#26636 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

kockakockica wrote: Ukupno 706 Srba ne govori srpski, a čak 29.308 Hrvata ne govori hrvatski. Oko 67.000 stanovnika koji nisu ni Bošnjaci, ni Hrvati ni Srbi izjasnilo se da govore bosanskim jezikom.
E pa kad ti Hrvati ne govore hrvatski, treba im onemoguciti da udju u Dom naroda. I to zakonski.
Hafis

#26637 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

kockakockica wrote:
Pa to se upravo desilo na zadnjem popisu. Skoro 30.000 Hrvata je kazalo da ne govore Hrvatski, od toga najvise u Tuzli nekoliko hiljada. Izjasnili su se da je njihov jezik bosanski, nakon Tuzle je Sarajevo. Znas ti to dobro, zato i balite :lol:
Ovaj ga i dalje bali. Samo šteta, na prazno
Tih ''skoro'' 30 000 Hrvata koji ne govore hrvatski jezik uglavnom sačinjavaju Hrvati kao što su Mirvet Beganović, Edim Fejzić, Zlatko Miletić, Nerkez Arifhodžić i dr. Popularno je biti Hrvat, samo treba i jezik svladati.
Kejn

#26638 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Hafis wrote:
kockakockica wrote:
Tih ''skoro'' 30 000 Hrvata koji ne govore hrvatski jezik uglavnom sačinjavaju Hrvati kao što su Mirvet Beganović, Edim Fejzić, Zlatko Miletić, Nerkez Arifhodžić i dr. Popularno je biti Hrvat, samo treba i jezik svladati.
Nije taĆno jarane to su sve Hrvati od stoljeČa sedmog
Hafis

#26639 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kejn wrote:
Hafis wrote:
kockakockica wrote:
Nije taĆno jarane to su sve Hrvati od stoljeČa sedmog
Možda Begić, Fejzić i Arifhodžić. Ima neke logike. Zlatko nema šaMse.
Hafis

#26640 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Image[/quote]
Jebote, tri u jedan. Znači, taj učo ili učiteljica mora imati diplomu odgovarajućeg fakulteta kojom će dokazati da ima akademsko zvanje te ispunjava sve standarde potrebne za predavanje o tri jezika i njihovim književnostima. Golemo.
Što ti je trokut. To ti ga je kao ono birvaktile S-H, pa nisi znao što pripada srpskom a što hrvatskom jeziku.
A ovaj se učo zaprtio s tri komaTa :)

Vego, zašto je ovaj natječaj pisan na bosanskom jeziku ' (a mogu vam reći da ovo dosta liči i na srpski jezik).
kockakockica

#26641 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by kockakockica »

Hafis wrote:
kockakockica wrote:

Procjene se vec rade za sljedeci popis. Cilja se na blizu 50.000 Hrvata kojima ce maternji jezik biti bosanski. Za entitet federacija vise od 80% gradjana koji parlaju bosanski jezik.
Ja bih se zamislio, a ti kako hoces :zjev:
vatrogasac

#26642 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote: Jebote, tri u jedan. Znači, taj učo ili učiteljica mora imati diplomu odgovarajućeg fakulteta kojom će dokazati da ima akademsko zvanje te ispunjava sve standarde potrebne za predavanje o tri jezika i njihovim književnostima. Golemo.
Što ti je trokut. To ti ga je kao ono birvaktile S-H, pa nisi znao što pripada srpskom a što hrvatskom jeziku.

Vego, zašto je ovaj natječaj pisan na bosanskom jeziku ' (a mogu vam reći da ovo dosta liči i na srpski jezik).
Ma zna 'glupi Bosanac' i šta je kruh, a šta hljeb, a šta hleb, pa zna šta je voz i šta je vlak, pa onda šta mrkva, a šta šargarepa, šta općina, a šta opština......., a to što neki zaboraviše preko noći govori više o njihovoj inteligenciji.
Hafis

#26643 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote:
Hafis wrote: Jebote, tri u jedan. Znači, taj učo ili učiteljica mora imati diplomu odgovarajućeg fakulteta kojom će dokazati da ima akademsko zvanje te ispunjava sve standarde potrebne za predavanje o tri jezika i njihovim književnostima. Golemo.

Ma zna 'glupi Bosanac' i šta je kruh, a šta hljeb, a šta hleb, pa zna šta je voz i šta je vlak, pa onda šta mrkva, a šta šargarepa, šta općina, a šta opština......., a to što neki zaboraviše preko noći govori više o njihovoj inteligenciji.
aha, znači prisjetit će se kad počnu predavati.
A sad ozbiljno. Stvarno ljudi misle da jedna osoba može predavati jedan predmet o tri jezika i o njihovim pripadajućim književnostima. Stvarno bih volio vidjeti kako glasi akademsko zvanje na diplomi te osobe i fakultet koji ju izdaje.
mO k3

#26644 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

vatrogasac wrote:

Ja bih poceo ponovo pricu o bilboardima .... :mrgreen:
furlan

#26645 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by furlan »

Hafis wrote:
vatrogasac wrote:

aha, znači prisjetit će se kad počnu predavati.
A sad ozbiljno. Stvarno ljudi misle da jedna osoba može predavati jedan predmet o tri jezika i o njihovim pripadajućim književnostima. Stvarno bih volio vidjeti kako glasi akademsko zvanje na diplomi te osobe i fakultet koji ju izdaje.
Pa do devedesetih su se ti ljudi zvali profesori jugoslovenske književnosti.
Point.

#26646 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Ja mislim da se doturu i dan danas nekad omakne hiljada umjesto tisuća. Teško se nekih navika kotarisati.
mO k3

#26647 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Point. wrote:Ja mislim da se doturu i dan danas nekad omakne hiljada umjesto tisuća. Teško se nekih navika kotarisati.
Pa razumi ga , ne moze da se odluci u istom trenutku jeli srbin ili bosanki katolik :)
Point.

#26648 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Pa to je isto.
Hafis

#26649 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

kockakockica wrote:
Hafis wrote:
kockakockica wrote:

Procjene se vec rade za sljedeci popis. Cilja se na blizu 50.000 Hrvata kojima ce maternji jezik biti bosanski. Za entitet federacija vise od 80% gradjana koji parlaju bosanski jezik.
Ja bih se zamislio, a ti kako hoces :zjev:
A jel'. Te su procjene pretpostavljam u sklopu ovih struĆnih znanstvenih ekspertiza?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /180511032
SLIJEDI BLAGOSTANJE
Izetbegović pozvao na strpljenje još osam godina: Cilj je novih 150 hiljada radnih mjesta
Image

Vego, obali li se išta? :)
Post Reply