Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Kolinda

#25751 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

Bilbordi su digli sa 32 na 51 ma koliko se lagali...
Mirza007

#25752 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Kolinda wrote:Bilbordi su digli sa 32 na 51 ma koliko se lagali...
Je l' cm? Ti se u te mjere jedino razumijes.
Point.

#25753 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Lik se još više ukopava, nemoj krua ti, sramota me radi tebe. :lol:

De još bilboarda :lol:
Image
Alfons Kauders

#25754 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Nego, kako se u katolibaniji slavi mrski, komunjarski Prvi Maj?

Sta se nabija na razanj? Partizani?
zrakomlat

#25755 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Kolinda wrote:Bilbordi su digli sa 32 na 51 ma koliko se lagali...
A čemu su služili posteri hrvat-katolicka-hrvatski :D
Point.

#25756 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Alfons Kauders wrote:Nego, kako se u katolibaniji slavi mrski, komunjarski Prvi Maj?

Uljudba je to. Ne spominji im partizane, hoćeš da Afisa, Kolindu i Novaka strefi čir.
Roccohljup

#25757 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Roccohljup »

I svabe ga procitale

MEDIJI Novinarka Adelheid Volfl tvrdi

Der Standard: Najodgovorniji za krizu u BiH je nacionalistički lider HDZ-a, želi samo da njegovi ljudi budu birani

Autor: DW

prije 17 sati

A

A

A

3

Izborni zakon u Bosni i Hercegovini je davno trebao biti promijenjen. Međutim, do toga nikada nije došlo. U oktobru se održavaju izbori. Zbog neuspjeha u BiH je EU satjerana u ćošak, prenosi DW.

- Situacija je slična kao u kući u kojoj srušite nosivi zid, a da predhodno niste sazidali novi. Prvo se nagne plafon, tako da ne možete otvoriti vrata. Na kraju cijela zgrada više ne stoji pravo. Ljudi se više ne usuđuju ući u tu zgradu. Postaje opasno. U sličnoj opasnosti se nalazi i Bosna i Hercegovina -piše pored ostalog Adelheid Volfl (Wolfl) u tekstu objavljenom u listu „der Standard". 

Ona podsjeća da se u oktobru održavaju izbori na svim nivoima i u RS i FBiH i na državnom nivou, gdje se bira Predsjedništvo i da je Izborni zakon davno trebao biti promijenjen. 

- Političke vođe se nisu htjele dogovoriti i to neće uraditi ni do jeseni - piše dalje u tekstu pod naslovom „Bosni i Hercegovini prijeti ustavna kriza".

Volfl, inače dobar poznavalac prilika u BiH dalje podsjeća da bi zbog toga „neke stranke mogle bojkotovati izbore ili ne prihvatiti rezultate izbora".

- U najgorem slučaju niti u Federaciji BiH niti na državnom nivou ne bi bio konstituisan Parlament niti vlada. Neke stanke bi se u potpunosti mogle povući iz institucija, dakle `napustiti kuću`, kao što se dogodilo prije rata.Stručnjak za Balkan Bodo Veber u jednoj analizi za Democratization Policy Council piše da se „EU u BiH suočava sa najvećom ustavnom krizom od kraja rata i da se mora prilagoditi neuspjehu svoje inicijative u BiH. Zaista, diplomate trenutno ne vide izlaz. Visoki predstavnik Valentin Incko je imao mogućnost intervencije kada su nacionalisti pokušali bojkotovati formiranje parlamenta u Federaciji BiH. Međutim, sada su mu zbog jedne druge odluke Ustavnog suda ruke vezane. Brisel i Vašington od oktobra pokušavaju privoliti političke stranke da promijene stav. Međutim, bez uspjeha. Pod hitno je potreban strukturalni proces kako bi se izradilo rješenje i spriječio kolaps - preporučuje austrijska novinarka.

- Najodgovorniji za krizu je nacionalista i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Dragan Čović. Čovićev HDZ želi da njihovi ljudi budu birani u Dom naroda. Ustavni sud je odobrio izmjene modela izbora hrvatskih članova u Dom naroda, kako većina građana sa bošnjačkim imenima ne bi mogla odrediti predstavnike hrvatskog naroda. Čović je međutim dodatno postavio maksimalne zahtjeve koji nemaju nikakve veze sa tim modelom. On u osnovi želi da samo HDZ-ovi birači praktično mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dakle, njega samog.

Takav zahtjev neće prihvatiti ni nacionalističke bošnjačke niti multietničke stranke. Jedno takvo rješenje je protivno ustavu. Presudom Evropskog suda za ljudska prava je predviđeno da svi Bosanci (ne kao do sada, samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi, nego i Jevreji i Romi) mogu biti birani u Predsjedništvo BiH. Svi bi morali imati pristup tim izborima, bez obzira pripadali oni jednoj etničkoj grupi ili ne.

U osnovi se radi o starim sukobima: nacionalisti žele samo predstavnike po „etničkom ključu" , a liberalne snage žele ojačati građansku opciju. Međutim, ljudi poput Čovića imaju dodatni vjetar u leđa. Njegovu agendu ne podržava samo predsjednica susjedne Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. „Također i podrška hrvatske vlade za „etnonacionalističku agendu HDZ-a u susjednoj BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju za jedinstvo EU u pristupu prema BiH", upozorava Weber. Brisel je satjeran u ćošak - piše Volfl.

Više o: Bodo Weber Valentin Inzko 
mO k3

#25758 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Citao sam juce ovo .... toliko o "nosiocima" evropskih vrijednosti ...

Hajmo pricu o bilbordima .... :mrgreen:
Streptokok

#25759 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Streptokok »

Nego kad ce taj treci?
razuman_covjek

#25760 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by razuman_covjek »

Dobar tekst. Kada ce hrvatska dijaspora u BIH napokon prihvatiti ovo?

Ante Tomić: Mi smo bolji od svih, i od Bošnjaka i od Srba. Mi smo Hrvati sama pravednost i dobrota

Prosječan balkanski muškarac loše podnosi žensko odbijanje. Ozbiljno mu uzdrma samopouzdanje ako mu se žena sviđa, a on se ne sviđa njoj. Ne razumije zašto to nije uzajamno. Osjeća se izigrano i poniženo i može čak postati nasilan. Vidite u novinama, ne prođe tjedan da neki naš idiot ne ubije neku jadnicu koja ga nije htjela.
Češće je ipak, srećom, da se gospodin samo naljuti i dami koja ga je odbila reče nešto uvredljivo. “Ti mene nećeš?!“ otrese se on na nju iznenađeno. “Ti?! Pa ko si ti da mene otkantaš?! Pogledaj se, glupačo. Na šta ličiš, štraco jedna, ne bi te štapon taka."
U najboljem slučaju muškarac nakon odbijanja glumi kako ga žena nije zanimala. Kad mu se udvaranje izjalovi, zaniječe da se udvarao. Upitate li ga je li bilo štogod s onom kratke crvene kose u koju je čeznutljivo blejao prošle subote na tulumu, on kaže, ma šta ti je, koja crvene kose, ha ha ha, ti si sve krivo shvatio.

Eto, mi se zaletjeli

Ovo posljednje vrlo je slično odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Prije dvadeset, dvadeset pet godina, u doba Franje Tuđmana, Hrvatska je žudjela sebi uzeti dio teritorija susjedne zemlje. Žudnja je bila potajna, ali strastvena. I politički i vojno smo se zauzeli ugrabiti što veći dio. Osnovali smo Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i poslali velike snage preko granice, jednako kao što je Srbija s druge strane politički i vojno podupirala Republiku Srpsku, tek što je Republika Srpska na kraju opstala, a Herceg Bosna, eto, nije.
Mi smo se s Herceg Bosnom precijenili. Nismo imali ljudi ni oružja za nešto tako ambiciozno i taj se objektivni nedostatak nikakvom subjektivnom prednošću nije dao nadoknaditi. Popularna priča kako se neprijatelj oduzme od užasa, isprazne mu se crijeva i počne se nekontrolirano tresti kad naši bojovnici pred juriš zapjevaju gangu, nije se nažalost pokazala istinitom.
Hercegovački Hrvati nisu ni blizu bili tako neustrašivi i sposobni ratnici kako su mislili da jesu, ali nisu vjerojatno ni bili gori od svojih neprijatelja. Presudilo je naprosto da je Srba i Bošnjaka bilo više nego naših i nakon nekog vremena Franji Tuđmanu i Gojku Šušku nije preostalo drugo nego priznati da su se zaletjeli.
U ožujku 1994. potpisali smo Washingtonski sporazum i sve otad hrvatska vlast poriče da nam je guzica zinula za bosanskom zemljom. Unatoč mnogim i svjedocima i dokumentima koji tvrde suprotno, službeni je stav svih naših, i hadezeovskih i esdepeovskih vlasti, kako je Hrvatska uvijek, srčano i beskompromisno, zagovarala teritorijalnu cjelovitost susjedne zemlje. Ma, ne, Bože sačuvaj, ne bi je mi ni pipnuli. Bosna uopće nije naš tip. Između nas nema ništa. Bosna nam je uvijek bila samo prijateljica, govore naši političari, ne propuštajući ipak uvrijeđeno dodati kako su srpska osvajanja priznata, a hrvatska nisu.
“Nije da smo mi ikad željeli da se Bosna podijeli, ali zašto su Srbi dobili svoj dio, a mi nismo“, ponavljaju oni ne primjećujući kako je kontradiktorno tako nešto reći.
Kao odbijeni udvarači, počeli smo špilati nevinost. Kad nam nije uspjelo osvojiti bosanski teritorij, zanijekali smo da smo ga ikad osvajali. Ako već nismo mogli biti vojni i politički pobjednici u Bosni i Hercegovini, preostala nam je ona jedina bijedna utjeha poraženih. Odlučili smo moralno pobijediti. Na nama nema nikakve krivice, počeli smo tvrditi. Mi smo bolji od svih, i od Bošnjaka i od Srba. Mi smo Hrvati sama pravednost i dobrota.

I Magda ga je popila

Samoubojstvo Slobodana Praljka u času kad mu je izrečena pravomoćna presuda za ratni zločin savršeno se uklopilo u ovaj koncept. Otrov koji je on popio kao da je nekako svih, i Praljka i Tuđmana i Šuška i čitavu hrvatsku politiku devedesetih učinilo ispravnom. U konačnosti i neopozivosti ovoga čina kao da je konačno i neopozivo dokazano da ni Praljak ni Hrvatska nisu ništa pogriješili. Da se Praljka i Hrvatsku kažnjava za nešto što nisu krivi.
No, oni ostaju krivi i tu cijankalij ne pomaže. Kako bi uostalom i pomogao? Cijankalij jednako ubija i krive i nedužne. Samoubojstvo ništa ne dokazuje. Da se ubijaju samo oni bez grijeha, stopa samoubojstava značajno bi pala.
Pa i Magda Goebbels, na kraju krajeva, cijanidom je ubila svoje šestero djece i vjerojatno se osjećala moralno nadmoćnom dok je to činila, ali nas to ne impresionira. Takozvani moralni pobjednici obično su samo loši gubitnici.

Izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr/mislje ... -i-dobrota
zrakomlat

#25761 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Odličan tekst. Ovo, i one bilborde treba kvotati na svakoj stranici da stoje.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25762 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

razuman_covjek wrote:Dobar tekst. Kada ce hrvatska dijaspora u BIH napokon prihvatiti ovo?

Ante Tomić: Mi smo bolji od svih, i od Bošnjaka i od Srba. Mi smo Hrvati sama pravednost i dobrota

Prosječan balkanski muškarac loše podnosi žensko odbijanje. Ozbiljno mu uzdrma samopouzdanje ako mu se žena sviđa, a on se ne sviđa njoj. Ne razumije zašto to nije uzajamno. Osjeća se izigrano i poniženo i može čak postati nasilan. Vidite u novinama, ne prođe tjedan da neki naš idiot ne ubije neku jadnicu koja ga nije htjela.
Češće je ipak, srećom, da se gospodin samo naljuti i dami koja ga je odbila reče nešto uvredljivo. “Ti mene nećeš?!“ otrese se on na nju iznenađeno. “Ti?! Pa ko si ti da mene otkantaš?! Pogledaj se, glupačo. Na šta ličiš, štraco jedna, ne bi te štapon taka."
U najboljem slučaju muškarac nakon odbijanja glumi kako ga žena nije zanimala. Kad mu se udvaranje izjalovi, zaniječe da se udvarao. Upitate li ga je li bilo štogod s onom kratke crvene kose u koju je čeznutljivo blejao prošle subote na tulumu, on kaže, ma šta ti je, koja crvene kose, ha ha ha, ti si sve krivo shvatio.

Eto, mi se zaletjeli

Ovo posljednje vrlo je slično odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Prije dvadeset, dvadeset pet godina, u doba Franje Tuđmana, Hrvatska je žudjela sebi uzeti dio teritorija susjedne zemlje. Žudnja je bila potajna, ali strastvena. I politički i vojno smo se zauzeli ugrabiti što veći dio. Osnovali smo Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i poslali velike snage preko granice, jednako kao što je Srbija s druge strane politički i vojno podupirala Republiku Srpsku, tek što je Republika Srpska na kraju opstala, a Herceg Bosna, eto, nije.
Mi smo se s Herceg Bosnom precijenili. Nismo imali ljudi ni oružja za nešto tako ambiciozno i taj se objektivni nedostatak nikakvom subjektivnom prednošću nije dao nadoknaditi. Popularna priča kako se neprijatelj oduzme od užasa, isprazne mu se crijeva i počne se nekontrolirano tresti kad naši bojovnici pred juriš zapjevaju gangu, nije se nažalost pokazala istinitom.
Hercegovački Hrvati nisu ni blizu bili tako neustrašivi i sposobni ratnici kako su mislili da jesu, ali nisu vjerojatno ni bili gori od svojih neprijatelja. Presudilo je naprosto da je Srba i Bošnjaka bilo više nego naših i nakon nekog vremena Franji Tuđmanu i Gojku Šušku nije preostalo drugo nego priznati da su se zaletjeli.
U ožujku 1994. potpisali smo Washingtonski sporazum i sve otad hrvatska vlast poriče da nam je guzica zinula za bosanskom zemljom. Unatoč mnogim i svjedocima i dokumentima koji tvrde suprotno, službeni je stav svih naših, i hadezeovskih i esdepeovskih vlasti, kako je Hrvatska uvijek, srčano i beskompromisno, zagovarala teritorijalnu cjelovitost susjedne zemlje. Ma, ne, Bože sačuvaj, ne bi je mi ni pipnuli. Bosna uopće nije naš tip. Između nas nema ništa. Bosna nam je uvijek bila samo prijateljica, govore naši političari, ne propuštajući ipak uvrijeđeno dodati kako su srpska osvajanja priznata, a hrvatska nisu.
“Nije da smo mi ikad željeli da se Bosna podijeli, ali zašto su Srbi dobili svoj dio, a mi nismo“, ponavljaju oni ne primjećujući kako je kontradiktorno tako nešto reći.
Kao odbijeni udvarači, počeli smo špilati nevinost. Kad nam nije uspjelo osvojiti bosanski teritorij, zanijekali smo da smo ga ikad osvajali. Ako već nismo mogli biti vojni i politički pobjednici u Bosni i Hercegovini, preostala nam je ona jedina bijedna utjeha poraženih. Odlučili smo moralno pobijediti. Na nama nema nikakve krivice, počeli smo tvrditi. Mi smo bolji od svih, i od Bošnjaka i od Srba. Mi smo Hrvati sama pravednost i dobrota.

I Magda ga je popila

Samoubojstvo Slobodana Praljka u času kad mu je izrečena pravomoćna presuda za ratni zločin savršeno se uklopilo u ovaj koncept. Otrov koji je on popio kao da je nekako svih, i Praljka i Tuđmana i Šuška i čitavu hrvatsku politiku devedesetih učinilo ispravnom. U konačnosti i neopozivosti ovoga čina kao da je konačno i neopozivo dokazano da ni Praljak ni Hrvatska nisu ništa pogriješili. Da se Praljka i Hrvatsku kažnjava za nešto što nisu krivi.
No, oni ostaju krivi i tu cijankalij ne pomaže. Kako bi uostalom i pomogao? Cijankalij jednako ubija i krive i nedužne. Samoubojstvo ništa ne dokazuje. Da se ubijaju samo oni bez grijeha, stopa samoubojstava značajno bi pala.
Pa i Magda Goebbels, na kraju krajeva, cijanidom je ubila svoje šestero djece i vjerojatno se osjećala moralno nadmoćnom dok je to činila, ali nas to ne impresionira. Takozvani moralni pobjednici obično su samo loši gubitnici.

Izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr/mislje ... -i-dobrota

:thumbup:
mO k3

#25763 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

zrakomlat wrote:Odličan tekst. Ovo, i one bilborde treba kvotati na svakoj stranici da stoje.
:thumbup: odličan Text pogotovo zadnja rečenica

Za bilborde :thumbup:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#25765 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

zrakomlat wrote:Image

Image

Kolinida i Hafis se popisili. :D
mO k3

#25766 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Kolinda wrote:Hipotetski
Ovi što im je rečeno na bilbordima tko su i što su i ostali izaberu alkosa....
Bošnjaci izaberu Fahrudina a HDZ osvoji 13-14 zastupnika u klub Hrvata u domu naroda.

E koja bi to ljepota bila , rat između bošnjačkih članova predsjedništva a HDZ blokira sve živo i neživo u parlamentarnoj proceduri.
E ko bi se tada zadnji smijao neznam jer je teorija hipotetska ali ne i nemoguća.
:D
mO k3

#25767 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Hafis wrote:Kada bi se zakonom zabranili bilbordi, koja bi tu pometnja nastala. Brooooto što si to ljut :)
:mrgreen:
Kejn

#25768 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kejn »

Kakvi su ovo bilbordi :D
Bolji su od naših :evil:
mO k3

#25769 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Kejn wrote:Kakvi su ovo bilbordi :D
Financirani kroz kladionice .... ali i tu će se stati u kraj polako :mrgreen:
Hafis

#25770 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kuku meni pa nigdje ne mičete. Gdje sam vas ostavio tu vas i našao. Izgleda nemate običaj zajebat' se pa za praznik otići negdje vani, nešto i potrošiti... izgleda da gore birtije ni restorana ne vidite sve dok se u Bosnu malo svrne na obnavljanje plombi.

Ali hajd, i treba tako, tko bi Bosnu branio kad bi svi po teferićima hodali.

Roccohljup wrote:I svabe ga procitale
Bla bla bla bla.....Ustavni sud je odobrio izmjene modela izbora hrvatskih članova u Dom naroda, kako većina građana sa bošnjačkim imenima ne bi mogla odrediti predstavnike hrvatskog naroda. Čović je međutim dodatno postavio maksimalne zahtjeve koji nemaju nikakve veze sa tim modelom. On u osnovi želi da samo HDZ-ovi birači praktično mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dakle, njega samog....bla bla bla...
Ova tetka nije baš najbolje upućena u sve blagodeti ovog našeg BiH društva, ali je to ne spriječava da onako momački preko koljena analizira situaciju.
Obzirom da frau Adelheid nije imala prigodu čitati one brooootine bilborde s uputama za izjašnjavanje , onda i ne čudi njeno potpuno nepoznavanje situacije. Tako da se to moralo malo i dotjerivati u sarajevskoj propagandnoj novinarskoj školi, što ne ipak može promaći iskusnijem promatraču.
.....das Verfassungsgericht hat in der Frage der Entsendeformel auch eine Änderung verordnet, damit die Mehrheit von Bürgern mit muslimischen Namen nicht auch kroatische Vertreter bestimmen kann.
Eto vidiš kako je to kad ljudima ne postaviš bilborde. Austrijanka, nositeljka uljudbenosti pa opet ne zna :)
mO k3

#25771 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

:mrgreen: do juce jugosloven od danas bosanski hrvat
Point.

#25772 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

zrakomlat wrote:Image

Image
Samo da ne padnu u zaborav ovi bilboardi uljudbe.

Sad će i bilboardi gdje će pisati pravo ime naroda - južni Srbi.
Novak20

#25773 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

Point. wrote:
Alfons Kauders wrote:Nego, kako se u katolibaniji slavi mrski, komunjarski Prvi Maj?

Uljudba je to. Ne spominji im partizane, hoćeš da Afisa, Kolindu i Novaka strefi čir.
Kad mene pomenu, jedno janje u nedjelju, jedno danas. :D I nemam cir.
mO k3

#25774 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Novak20 wrote:
Point. wrote:

Kad mene pomenu, jedno janje u nedjelju, jedno danas. :D I nemam cir.
:lol:
zrakomlat

#25775 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Kejn wrote:Kakvi su ovo bilbordi :D
nosioci europskih bilborda
Post Reply